Bulgarasi si globulete de nov-dec 2007 (5)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anacami spune:

Buna!
eu m-am apucat de studiu... am primit de la fetele de la cealalta odisee niste carti electronice despre psihologia copilului mic pana la 5 ani (ghid practic cica..avem instructiuni de folosire?).
Mai am inca una numita "Totul se intampla inainte de 6 ani",.
Daca le doriti, vi le pot trimite pe emailul comun (sunt cam mari ca dimensiune)

In "Totul se intampla inainte de 6 ani", scrie:
"PRIMELE 3 LUNI
Numeroase studii au aratat ca noii-nascuti sunt clar diferiti unul fata de altul prin mai multe caracteristici: pasivitate sau agresivitate, sensibilitate la lumina, la sunet, la atingere, prin simtul sanului sau biberonului, prin temperament, tonus muscular, formula sanguina si echilibru hormonal.
Nici unul dintre copii dumneavoastra nu va corespunde schemei generale de comportament prevazute de o anumita varsta sau de un anumit grad de dezvoltare.
Nou-nascutul petrece cea mai mare parte a timpului dormind, uneori pana la 20 de ore pe zi. De asemenea este, in primele trei luni de viata, o fiinta pasiva si placida: inca nu poate ridica capul, nu se poate intoarce ( decat accidental ) si nici nu poate misca degetele separat. Pe planul perceptiei, lumea ii apare ca un ansamblu enorm. Chiar daca incepe imediat sa fie atent la fete, nu le poate distinge inca unele de altele. Totusi, noul nascut poate inregistra deja in creierul sau un numar impresionant de lucruri. Tot ceea ce aude, simte sau vede. Poate demonstra placere vis-à-vis de unele senzatii inca de la nastere. Veti putea incepe sa va jucati cu copilul dumneavoastra punandu-i la lucru acuitatea auditiva. Micutii au auzul foarte sensibil si tresar la zgomote puternice si bruste. Dar, le place sa auda vorbe si cantece spuse si cantate incetisor. Vor invata sa inceteze sa mai planga la auzul zgomotului de pasi. Folositi aceste “usi magice” care sunt urechile copilului dumneavoastra Vorbiti-i si cantati-i. Faceti zgomote amuzante. Cantati la diverse instrumente. Lasati-l sa auda zgomote diferite cum ar fi tic-tac-ul unui ceas, zgomotul unui metronom, zgomotul unei lingurite lovite usor de un pahar. Desi pare ca nimic nu i se intampla la auzul acestor zgomote, totusi ele se inregistreaza in creierul sau. Astfel ii aduceti o stimulare senzoriala pozitiva.
Pielea este un alt teren privilegiat al stimularii. Copiii adora atingerile si mangaierile. Asa ca, masati-l usor, cate cinci minute dupa baie. Daca considerati aceasta ca pe o obligatie neplacuta pentru dumneavoastra, nu o faceti. Felul in care va purtati cu copilul trebuie sa va faca placere. Daca nu se intampla asa, si copilul simte raceala din partea dumneavoastra toate aceste actiuni nu au rost.
Puteti deasemenea sa faceti cu el cateva exercitii simple, sub forma unor jocuri corporale care ii vor asigura un bun tonus muscular. De exemplu: cand este intins pe spate miscati-i bratele si picioarele usor. Daca intampinati rezistenta nu il fortati.
Si ochii pot fi un mijloc de stimulare senzoriala. Pentru inceput leaganul sau patutul reprezinta unicul univers al copilului. Ce trist. Imbogatiti-i universul copilului dumneavoastra cu stimulatoare vizuale, atarnand deasupra diverse obiecte viu colorate sau stralucitoare. In primele sase saptamani nu are rost sa suspendati obiecte mobile. Oricum nu este capabil inca sa intoarca capul pentru a le urmari. De asemenea este foarte important sa nu lasati copilul permanent in patutul sau. Din cand in cand asezati-l pe genunchii dumneavoastra astfel incat sa poata vedea lumea sub un unghi diferit, sau puteti deasemenea sa-l instalati intr-un carucior si sa-l plimbati prin fiecare camera ca sa poata vedea ce se intampla. Aceasta poate da copilului unghiuri vizuale interesante.
Vorbiti si cantati copilului dar acesta inregistreaza totul in mod pasiv si nu va raspunde. Cand va atinge varsta de doua luni veti observa probabil o schimbare. Cand ii vorbiti sau faceti zgomote absurde in jurul sau, veti putea descoperi ca micutul incepe sa faca eforturi pentru a va “raspunde”. Va deschide gura ca si cum ar incerca sa vorbeasca. Mai tarziu, aceste “raspunsuri” se vor transforma in acea conversatie tipica de sunete fara sens care se stabileste intre copil si mama.
Eforturile pe care le face copilul sa va raspunda, la aceasta varsta sunt legate de o alta etapa a dezvoltarii care este, mai mult sau mai putin simultana: intelegerea dirijata prin vaz, una dintre primele mari descoperiri in incercarea copilului de a pune stapanire pe universul sau. Aceasta intervine in momentul in care este cababil sa vada un obiect, sa asculte, sa atinga, toate in acelasi timp, actiuni care ii deschid portile unei noi lumi.
Puteti stimula manifestarea acestei activitati, in jurul varstei de doua luni, cu ajutorul unui sistem simplu pe care il puleti confectiona singuri: luati o pereche de sosete de copil ( cele mai mici pe care le puteti gasi) de o culoare vie ( rosu sau galben). Taiatile la capat facand o gaura prin care sa poata trece un deget. Puneti-le pe mainile copilului, scotand degetelele. In acest fel ati realizat doua banderole.
Mai intai, cand va agita manutele, nu-si va da seama ca acestea ii apartin. Daca ii puneti aceste banderole ii dati posibilitatea sa realizeze mult mai devreme ca manutele ii apartin si, in acest fel, veti stimula cunoasterea cu ajutorul ochilor.
Va mai propun un lucru pentru imbogatirea universului sau vizual. V-ati gandit vreodata cat de monoton este pentru copil faptul de a fi schimbat? El sta pe spate, cu ochii in sus si nu vede nimic. Puneti o oglinda deasupra patului pentru ca micutul sa poata vedea miscarile dumneavoastra, alaturi de propriile sale miscari. Aceasta ii va spori interesul pentru lume ce il inconjoara.
Copilul dumneavoastra nu are doar nevoie sa se afle intr-un univers care sa-l intereseze, ci si intr-unul la care sa participe. Acesta trebuie invatat ca poate face unele lucruri care sa inveseleasca acest univers. Am mentionat deja necesitatea de a-i vorbi si de a-i canta. La fel de important este sa raspundeti la zgomotele pe care le prodoce. Copilul incepe foarte devreme sa se joace cu sunetele. Daca raspundeti atunci cand emite sunete nearticulate, prin aceleasi sunete il veti amuza teribil. In acest mod el primeste reactia mediului inconjurator si aceasta ii face placere. Reactioneaza ca “un copil ce a descoperit o jucarie noua”. Vrea sa mai pronunte aceleasi sunete pentru a i se raspunde din nou.
Copilul profita enorm din acest schimb de sunete. Asa invata si poate face unele lucruri care actioneaza asupra universului sau. Constientizeaza faptul ca traieste intr-o lume la cae poate participa. Aceasta lectie il va ajuta inca de la cea mai frageda varsta sa capete incredere in sine, si dorinta de a se exprima, chiar daca este intr-un mod foarte primitiv.
Un alt sistem simplu, pe care il puteti confectiona dumneavoastra insiva si care va da copilului sentimentul de participare este un pamatuf de stofa. Il puteti realiza cosand impreuna bucati de stofa de texturi diferite. Copilul va putea pipai aceste bucati de stofa si va simti diferenta. O mica miscare spre o bucata de stofa de textura diferita va schimba experienta lui asupra lumii inconjuratoare si il va stimula sa mearga mai departe in explorare si in concluziile pe care le poate trage din aceasta.
Iata un alt procedeu capabil sa dea copilului notiunea unei lumi la care poate participa: luati o bucata de elastic sau de sfoara si suspendati diverse obiecte care bineinteles sa nu prezinte pericol. Agatati elasticul deasupra lui, destul de aproape pentru a putea prinde obiectele. Asigurati-va ca elasticul este destul de intins, astfel incat copilul sa nu isi poata infasura mainile sau picioarele.
Folosindu-va de aceste obiecte simple, pe care le puteti confectiona acasa, imbogatiti personalitatea copilului care, se dezvolta fara incetare prin intalnirea cu diverse obiecte si diverse situatii. Asa il invatati ca actionand asupra a ceea ce il inconjoara va afla raspunsurile"



Camelia, Sebastian si Stefania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pufulet74 spune:

Buna dimineata la fete
Cami, eu vreau tare cartile alea electronice, cum vrei tu, daca vor si fetele le trimiti pe emailul comun daca nu o sa te rog sa mi le tirmiti mie pe email
Si eu stiu ca bebicii nu e bine sa fie dati cu tot felul de creme, piticutul meu a facut dermatita atopica si il dau cu ulei de masline, , mi-a zis pediatra ca e cel mai bun


------------------------
Flory de Joshua Raphael (14.11.2007)

God brought you in our life

Homepage: www.lijfering.tk

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RGE spune:

..NEATZA fetelor!!
CAMI..multumim pt urari..am primit si eu cartea e super interesanta!
..fetelor dati-mi un sfat ..al meu baiat nu vrea suzi dar in schimb adoarme cu degetelul..nu-l tine mult ..maxim 5 minute dar nu-l pot dezvata!

------------------------
ROXANA de "ursuletz" GEORGE IONUTZ(31 octombrie 2007, cezariana)
------------------------
"Si s-a nascut, mititelul, tipand si batand aerul, cu fetisoara chinuita, pe care abia urma sa se astearna pacea si intelepciunea copilareasca.
... Apoi cineva mi l-a asezat in brate. M-a privit. Ne-am recunoscut; memoria comuna a doua suflete. S-a linistit. N-a mai plans. Ochii lui se topeau intr-ai mei, dospind in mine, cu caldura lor blanda, o legatura inefabila. Si am simtit toata forta iubirii lui rascolindu-mi inima."
"Niciodata nu voi uita cum te-am vazut prima oara. Erai ud, lipicios, plin de riduri si tipai de mama focului. Dar a fost cea mai frumoasa imagine care mi-a ramas in minte!"

poze
"Doamne ajuta-ne!!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anacami spune:

Roxana,nu stiu ce sa zic.
Ai putea incerca sa o fierbi mai bine/mult (cica poti sa o fierbi in lapte ), sa cauti mai multe modele/materiale de la mai multi producatori.
Eu am cumparat de la Avent 0+ (sunt si de la 3 luni,etc..), le accepta si nu am nimic impotriva lor.
In ultimul timp,insa, scoate suzeta si isi baga nu doar degetul, ci intregul pumn.Ei, nu-i nimic, este si asta un mod de studiu al propriului corp .
Dintre suzeta si deget, eu as prefera suzeta...

Mai stiti ceva de Sherita???

Camelia, Sebastian si Stefania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RGE spune:

CAMI am vazut ca parerile sunt impartite..nu stiu ce sa zic..suzete am tot incercat si si-o scoate singur din gurita, se stramba se face ca vomita la fel imi face si daca incerc sa-i dau lapte in biberon..NU VREA sub nici un chip ...in schimb degetelul si-l baga putin in gurita cand e vorba de nani , il gusta si gata adoarme...mama m-a innebunit ca sa-i dau suzeta ca asa e bine si saracul fratele meu nu va spun ce am patit cu el cand era mic ca i-a pierdut-o sor'sa...si eram la tara ..adica la 300 km departare de Bucuresti si ai mei au trebuit sa faca cale intoarsa sa-i caute odraslei care avea 2 ani suzeta ...nu va spun ca pe cea pe care am pierdut-o eu la tara am gasit-o mancata de rate cateva luni mai tarziu

------------------------
ROXANA de "ursuletz" GEORGE IONUTZ(31 octombrie 2007, cezariana)
------------------------
"Si s-a nascut, mititelul, tipand si batand aerul, cu fetisoara chinuita, pe care abia urma sa se astearna pacea si intelepciunea copilareasca.
... Apoi cineva mi l-a asezat in brate. M-a privit. Ne-am recunoscut; memoria comuna a doua suflete. S-a linistit. N-a mai plans. Ochii lui se topeau intr-ai mei, dospind in mine, cu caldura lor blanda, o legatura inefabila. Si am simtit toata forta iubirii lui rascolindu-mi inima."
"Niciodata nu voi uita cum te-am vazut prima oara. Erai ud, lipicios, plin de riduri si tipai de mama focului. Dar a fost cea mai frumoasa imagine care mi-a ramas in minte!"

poze
"Doamne ajuta-ne!!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Da, e interesanta carticica, o am si eu .

ADINA , ce mai faceti ??? Da un semn, please

O zi excelenta !
Lala.


Fratele mai mare!
Baby Andrei ! (27.12.2007)

Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicici spune:



Neata mamici!

Va reamintesc ca sunt mamica Lorenei nascuta pe 19.12.2007.
Intreba cineva cu un copilas de aceiasi varsta cam care ne este programul...

Ziua incepe in jur de 8 cand mananca si adoarme la loc ca in juma de ora. Pe la 11 isi rupe somnul pentru a manca iar si adoarme la loc pana la 14 cand dupa ce a mancat stam cam juma de ora sa se aseze si iesim afara. Cand venim doarme cam jumatate ora si am ocazia sa ii curat nasul cu pompita...ea nu simte nimic si eu nu trebuie sa ma mai lupt cu manutele ei. Apoi se trezeste (pe la 15-16) si pana pe la ora 21-22 perioadele de calm alterneaza cu cele de neliniste (cel mai rau este dupa ora 19) si mai atipeste la mine in brate insa de patut nici nu poate fi vorba ( o mai pacalesc maxim juma de ora sa doarma acolo caci va dati seama ma dor mainile). Asta este perioada ei de colici despre care va povestesc in postul urmator. Apoi pe la 22 adoarme si se trezeste de 2-3 ori pe noapte pentru a manca (in 20 de minute isi face plinul si scoate si gazele apoi la loc in patut fara scandal). A doua zi la 8 reluam.

Ma declar o mamica odihnita. Cred ca in ecuatia asta conteaza mult faptul ca fata mea suge putin timp si bine (s-a nascut cu 3240g si la 4 saptamani are 4100g in conditiile in care uneori nu suge mai mult de 5 minute si stie sa suga in sensul ca nici nu o simt). Deci noaptea nici nu ma trezesc bine si la loc si eu in patut. Mentionez ca are camera ei si cand am crezut ca mi-ar fi mai usor sa doarma cu noi in pat ca sa nu fac drumuri noaptea a fost mai rau ( se trezea mai des), deci am renuntat la ideea asta. Azi-noapte a fost prima data cand s-a trezit doar o data.

Si in alt post o sa va povestesc despre perioada zilei cand are colici cu mentiunea ca am reusit sa o scurtez considerabil si estimez ca in curand o eliminam din ziua noastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicici spune:

Deci si fata mea are colici ce se manifesta seara. Eu insa am citit despre colici si mi-am dat seama imediat ca Lorena nu are colici provocati de durere de stomac (acesta fiind doar una dintre mai multele cauze ale colicilor). In concluzie nu i-am dat niciodata sa inghita ceva pentru colici dar au mereu succes urmatoarele metode de linistire: mers prin casa in ritm constant, sunetul aspiratorului, al apei curgand la robinet, stat in camera pe intuneric si privit la lumina de pe hol, stat pe burta mamei ascultand bataile inimii, muzica lenta. Mereu una din aceste metode functioneaza foarte bine si o ia somnul dar nu doarme la ea in patut.

Eu mi-am dat seama ca nu are nici o problema cu burtica in primul rand pentru ca nu se face covrig ci dimpotriva isi arcuieste spatele scotand burta in fata, are scaun la fiecare supt, da basinute fara sa se strambe iar plansul este exact cel de la nastere (mai mult un tipat). Mentionez ca daca as lasa-o ar plange cu orele(stiu asta din primele zile in care au aparut colicii si nu prea am stiut ce sa fac) insa cu mult efort din partea mea Lorena nu plange mai mult de maxim jumatate de ora pe zi.

Am vrut musai sa va povestesc si voua intrucat m-a mirat procentul mare de mamici care dau copiilor ceaiuri sau alte picaturi ca remediu impotriva colicilor. Mai ales daca ati incercat 3 tipuri diferite de remedii pe cale orala si nu au mers eu zic sa luati in calcul si alte motive ale colicilor (suprastimularea copilului, frustrarea fireasca a unei fiinte atat de neajutorate care depinde de noi pentru orice, dureri musculare provocate de miscarile spasmotice ale membrelor, etc). Am observat ca intervalul de timp in care Lorena ar vrea sa planga se micsoreaza pe zi ce trece de cand am iesit din cercul vicios al plansului de oboseala si obosit de plans, am inceput sa-i curat nasul cu pompita in timp ce doarme atunci cand venim de afara si secretiile sunt oricum umezite, am revenit la spalatul la chiuveta intrucat baia nu ii place si ne vom intoare la cadita cand se va simti pregatita, au incetat vizitele rudelor si prietenilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihuta spune:

buna dimineata

ce fac mamicile ? Noi mplinim azi 2 luni, suntem cuminti, nu plangem degeaba si de trei zile dormim in patul mare, unde, surpriza, nu mai exista somn activ. Direct somn adanc, cate 6-7 ore odata... Ziua dormim in patutul nostru....



mami de Sophia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitz78 spune:

neatza si de la noi.
cami - interesanta cartea...o vreau si eu daca poti, te rog!nu-i asa ca e altfel decat sebi? eu imi aduc aminte cum era stef cand era bebe...si era total diferit, mult mai "galagios" si mai "nervos". ea e mai finutza, mai delicata...se vede ca e fata!
hai ca s-a trezit. iesim la plimbarica.
pupici.

http://s170.photobucket.com/albums/u270/cgaby/eliza/

Mergi la inceput