Povestile...de groaza..pt. copii...
Raspunsuri - Pagina 12
try spune:
Marturisesc ca argumentele lui doruletz au venit in sprijinul a ceea ce-am simtit mereu legat de acest subiect, dar n-am avut armele psihologice necesare care sa-mi sustina ceea ce simteam.
S-a exagerat mult si s-a mers de la o idee generala la batalia detaliilor si uite-asa ne departam de la esenta si uitam de ce-am venit aici si ce vrem de fapt.
N-a zis nimeni aici sa citim fraza aia din capra cu 3 iezi cu sangele pe pereti (desi toata lumea pleaca de la ea in discutii), ca nu aia e esenta discutiei aici. Era vorba de a citi sau nu copilului genu lasta de povesti. Nu pierde nimci copilul nici ca nu afla amanuntul cu sangele pe pereti si nici nu stiu daca are ceva de pierdut aflandu-l, tocmai pt ca ei nu-si fac in mintereprezentarile pe care ni le facem noi. Dar sustin cu mult elan aceasta initiativa, aceea ce a citi copilului si de a-l expune diverselor situatii, de a-i prezenta fatete si bune si rele pt ca o mare convigere a mea este ca un adult pregatit e cel care a fost pregatit de mic (si-aici nu exista limita de varsta) pt toate: BUNE si RELE. Nu vad nimic benefic in efectul globului de sticla pe care unii parinti incearca sa-l creeze pt copii lor (normal ca tot din dorinta de a-i face bine, insa ei nu realizeaza marele dezavantaj pe care il creeaza). A priva un copi lde experienta, inseamna a-i oferi mai putin, deci inseamna a-l pregati mai puti npt viata si pt a face fatza cu brio acesteia. Un copil care nu cunoaste laturile mai putin placute ale vietii nu are cu msa fie mai pregatit sa le faca fatza cand va fi mai mare. Din simplul motiv ca nu a beneficiat de antrenamentul cu astfel de probleme. Protejeaza tu un copil si prezinta-i numai partea buna a lucrurilor si-ai sa vezi ce esec social vei obtine. est tip de antrenament echivalent cu orice alt fel de antrenament. Vrei sa ajungi sa alergi la maraton? Pai apoi trebuie sa practici putin si constant in fiecare zi.
Am stat mereu si m-am gandit de unde ne vine aceasta atitudine refractara fatza de tot ce e mai greu sau mai putin placut si de ce ne indarjim asa de tare sa ne protejam copiii de toate cele cele si vrem sa intre in contact numai cu cele bune? Si nu pot gasi alta explicatie decat blestematul asta de comunism care ne-a indobitocit parinti isi implicit si pe noi.
Am tins sa cred ca e o exagerare cand am auzit aici de chicken pox party. Adica mamcii care-si duc deliberat copii la intalnire cu alti copii care au deva virusul. Si pe cat de aberanta mi s-a parut ideea la inceput, pe atat de logica mi se pare acum. Toata lumea stie ca chicken pox-ul se face in varianta usoara-medie in copilarie, iar daca-l capeti ca adult ai parte de variante complicate de regula. Aceste mamici isi imunizeaza natural copiii si-i protejeaza de pericolul de a face ca adult o astfel de forma. Oricat de crud si inuman ar parea, e foarte logica abordarea in opinia mea.
Asta e un simplu exemplu care face diferenta intre mentalitatea in care am crescut noi si mentalitatea altor tari (hai sa le zi mai evoluate, cu riscul de a obtine strambaturi din nas). In esenta e vorba de a-ti pregati copilul cum poti mai bine pt a face fatza cat mai usor ca adult. E vorba de a dezvotla in copilul tau acele pargii de care el va avea nevoie ca adult cand se va confrunta cu situatii dificile. Cine va face fatza mai bine la 14 ani, un copil care nu a avut niciodata contact cu notiunea de maorte si care a crezut ca totu-i roz in lume sau unul caruia de mic i s-au prezentat diverse fatzete ale acestei realitati?
Normal ca alegerea ramane a fiecaruia si nimeni nu condamna pe nimeni de modul cum procedeaza sau de metoda aleasa, aici e vorba de o dezbatere constructiva, eu asa vad lucrurile si-mi pare rau ca a fost luata altfel. E vorba de a ne impartasi puncte de vedere la care noi poate nu ne-am gandit. E vorba de a ne largi un pic orizontrile si de a admite ca si cel de langa noi poate avea uneori dreptate chiar daca ne simtim superiori lui.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
luciana12 spune:
Printre atatea argumente pto si contra citirii anumitor povesti, mai vin cu o intrebare. Ce citim copiilor care sufera de pavor nocturn???