Despre medici - un alt aspect...
Raspunsuri - Pagina 6
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Mik/Mik.jpg)
Mik spune:
Mda, subiectul incepe sa arate ca un concurs de "ciocoisme".
Am, (va arat), dau in stinga-dreapta.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/megbeng/megbeng.jpg)
megbeng spune:
cred ca o sa fiu putin offtopic, dar as vrea sa va intreb, totusi, ceva: nu inteleg DE CE dati-si vi se pare normal chiar- sa dati bacsis la taximetrist, la coafor, restauant etc??? pe bune! pe mine ma revolta treaba asta! oamenii aia SUNT platti sa va duca acasa cu masina, sa va coafeze, etc! mai ales ca rpetul unui drum cu taxiul e f f mare, la fel si tarifelel de la coafor. din ce descria nico acolo eu ii las baiatului care aduce pizza daca ora e f tarzie sau are de urcat 4 etaje pe scari, desi si in cazul asta ma gandesc ca asta e jobul lui, pentru care oricum ia bani.la coafor si la taxi nu las.
meg,
![](mamica.gif)
![](baietel.gif)
![](images/user_woman.png)
copiloi spune:
quote:
Originally posted by megbeng
cred ca o sa fiu putin offtopic, dar as vrea sa va intreb, totusi, ceva: nu inteleg DE CE dati-si vi se pare normal chiar- sa dati bacsis la taximetrist, la coafor, restauant etc??? pe bune! pe mine ma revolta treaba asta! oamenii aia SUNT platti sa va duca acasa cu masina, sa va coafeze, etc! mai ales ca rpetul unui drum cu taxiul e f f mare, la fel si tarifelel de la coafor. din ce descria nico acolo eu ii las baiatului care aduce pizza daca ora e f tarzie sau are de urcat 4 etaje pe scari, desi si in cazul asta ma gandesc ca asta e jobul lui, pentru care oricum ia bani.la coafor si la taxi nu las.
meg,de
matei(9.02.2007)
Pai e o diferenta totusi: una e sa dai bacsis in semn de multumire ca ai fost servita asa cum ai vrut, si alta e sa dai bani ca sa ti se schimbe lenjeria sau sa primesti reteta compensata, etc.
Bacsisul e ceva incetatenit peste tot in lume. In Germania, coafezele stau cu pusculitele aliniate la vedere unde isi pun bacsisul. La fel pentru chelneri, taximetristi exista conventia cu bacsisul, procentul fiind diferit daca platesti cash sau cu cartea de credit
![](bandit.gif)
Si aici se practica prin spitale sa se dea bacsis la asistente sau vreo mica atentie (o ciocolata, etc)
![](albina.gif)
E o mica mare diferenta
![](albina.gif)
Alina
Qamar spune:
quote:
Originally posted by megbeng
meg,de
matei(9.02.2007)
meg, eu las bacsis atunci cand serviciul pe care il primesc e peste medie, in privinta calitatii; de ex, cand soferul de taxi ma intreaba ce CD/caseta sa puna, sau ma duce pe traseul pe care il stiu si eu ca cel mai scurt, sau ma intreaba daca nu e prea cald/frig in masina , etc...
la coafor nu merg, dar acolo as lasa daca mi-ar placea foarte mult ce iese, ca un semn al aprecierii mele
![](icon_smile.gif)
la livratori le las mai mereu ceva in plus, pentru ca mi-e mila de ei
![](floare.gif)
etc exemple mai sunt...dar trebuie sa fug!
![](advocat.gif)
The moment scatters.
Motionless, I stay and go: I am a pause
zizica spune:
quote:
Originally posted by MICKYN
AM citit si eu comentariile voastre si sunt intru-totul de acord cu Fomalhanti.
Avem un sistem de sanatate care ,prin lipsurile sale genereaza coruptie.Bolnavii dau spaga pentru a primi atentie deosebita sau privilegii fata de ceilalti bolnavi, iar cadrele medicale primesc spaga deoarece sistemul le-o permite. Lipsa de personal si de medicamente si materiale genereaza coruptie.Nu de putine ori am cumparat din banii mei calmante deoarece farmacia nu avea , si bineinteles ca le faceam celor care .......Existau zile cind nu se lasau cearceafuri de schimb pentru ca .....nu erau!!.Sau doar 2-3 bucati.Si cand ai o sectie de 60 de bolnavi, cui ii schimbi patul? Daca aveam maldarul de cearceafuri la dispozitie mai exista spaga. Nu, ca afla seful sau directorul. Dar amindoi tac pentru ca si ei stiu ca nu sunt.
Cand lucrez singura pe tura la 60 bolnavi cu 6-7 operati pe zi , cand ma solicita in acelasi timp 2-3 bolnavi , la care ma duc mai intai? Daca eram o asistenta la 8 bolnavi/tura cum prevede normativul probabil ca altele erau conditiile.Primesc 2-3 branule (acele ace cu care se monteaza perfuziile), chiar daca eu am poate si 30 de injectii sau perfuzii pe zi de facut!.Cui i le montez? Dupa cum vedeti sistemul genereaza coruptia.
poze Tudor
poze 6 luni Tudor
Presupunind ca toti pacientii iti baga bani in buzunar, ce faci, cum ii mai selectezi? Iti scoti la licitatie serviciile?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/megbeng/megbeng.jpg)
megbeng spune:
ei, inseamna ca eu sunt mai putin norocoasa la "prestatorii de servicii"...taximetristii cu care am mers s-au apucat sa fumeze fara sa ma intrebe nimic, chiar cand eram gravida, au pus manele la CD playerla coafor a trebuit sa astept sa-si termine fata prajitura ca sa ma spele pe cap, coafeza m-a tutuit desi era prima data cand ne vedeam, etc. tara asta nu mai are nicio sansa, clar! abia astept sa-mi conving sotul sa plecam (eu as pleca si diseara, el insa nu..)
meg,
![](mamica.gif)
![](baietel.gif)
gtexro spune:
quote:
Originally posted by Fomalhauti
Da, poate am ales un titlu gresit. Poate era mai potrivit "Despre "spaga" data medicilor - un alt aspect"
Myckyn, multumesc pentru sinceritate...Si eu sunt socata, dar nu de tine ci, din nou, de sistem... Mi se pare de-a dreptul cumplit sa nu existe in spital calmante pentru pacientii operati...Nu toti au pe cineva care sa vina la ei si sa aduca aceste medicamente. Mi se pare groaznic, dupa ce au suferit o operatie, sa zaca in pat, cu dureri care ar putea fi calmate...
Gtexro, chiar nu cred ca ar folosi cuiva ca Myckyn sa faca sesizari conducerii spitalului. Conducerea spitalului stie ca nu sunt calmante si cearceafuri. Sincer, nu prea stiu de unde ar trebui inceput...
Normal ca stiu, doar ei fac comenzile si ei distribuie materialele pe sectii/etaje etc. Crezi ca tot ce vine pe sectie ajunge la pacienti? Iti spun eu ca nu. Medicii/asistentele/infirmierele etc. au si ei rude/prieteni cu "nevoi" (mai un cearceaf nou, mai o fasa, un algocalmin etc.). Cica sunt "obligatii"; in schimbul lor primesc tot felul de alte servicii si se cheama ca s-au "achitat". Hai ca-mi vine sa rad...deci daca asistenta/infirmiera/doctorul nu pot sa sesizeze conducerii spitalului ca nu au cu ce sa lucreze (si daca se afla printre cei care contribuie la lipsa de materiale intr-adevar nu pot) atunci cine sa o faca?
Dana si www.dropshots.com/gtexro" target="_blank">Diana
meandmybaby spune:
Salariile medicilor in Ro sunt mici , jignitor de mici as spune eu, nimeni nu poate nega acest fapt si daca medicii pleca in lume bravo lor. O sa spuneti ca de ce am platit bani pe scolarizarea lor(guvernul) si ei pleaca.Pentru ca cetatenia de roman le da acest drept si daca NOI nu reusim sa ii recompensam atat cat cred ei ca merita nu este nicidecum vina lor. Si nu cred ca este inuman sa faci un cadou unei persoane care ti-a salvat viata. Cadou, ma refer la ceva simbolic. Si daca cineva in fuctie de situatia financiara a fiecaruia binevoieste a pune bani pe un card si a-l impacheta frumos intr-un plic cu o felicitare gen multumesc, este treaba lui. Ceea ce nu concep eu este ca sa nu te bage nimeni in seama fara a da bani, asta este grav. Daca ei accepta gift-ul(cadoul) este optiunea fiecaruia. Ca sa nu trateze fara a primi acel "cadou" este inadmisibil. in U.S. se practica poate mai mult decat credeti moda GIFT CARD :)
Si tot despre bacsis, ca veni vorba hai sa incep o lamurire rapida. In unele state, parti si colturi de lume sunt profesii in care minimul pe economie nu se aplica. (spre ex in US un chelner sau barman este platit 3$/ora)PENTRU CA IN FELUL ACESTA SA SE POARTE FRUMOS CU CLIENTII. Este stiut de toata lumea ca bacsisul este al lor(in majoritatea cazurilor) si nu este inclus in pretul pe care il platesti tu pentru servicii.De aici s-a impamantenit ideea bacsisului.
Multumesc doctorilor care au simtul datoriei, bine intentionati si bine pregatiti. Multumesc barmanilor, chelnerilor draguti si amabili care nu uita sa zambeasca si sa iti ureze o zi buna.
Multumesc coafezelor care intr-adevar stiu meserie
Taximetristilor draguti, onesti, care folosesc calea cea mai scurta spre destinatie si cu care te simti "safe" in masina.
Si daca am si vreau dau si baccsis
meandmybaby spune:
PS.
Ieri am mers intr-un restaurant si chelnerul a spus BUNA ZIUA, O ZI BUNA si MULTUMESC in romaneste. L-am intrebat cum si de ce a invatat romaneste. A fost tare dragut, si rusinat mi-a raspuns. Pentru ca aici vin f multi romani sa manance si toata lumea (ma refer la personalul restaurantului) stie ca romanii nu lasa baccis. A observat el ca daca le spune cateva cuvinte in RO romanii lasa baccis. Este vorba de un stat , un oras si un restaurant unde fiecare lasa baccis (mentionez).
Am rosit si am pus capul jos. N-o sa uit asta prea curand.
Deci... cam asta este mentalitatea romanului.
O zi buna oameni buni.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by meandmybaby
aici vin f multi romani sa manance si toata lumea (ma refer la personalul restaurantului) stie ca romanii nu lasa baccis.
Foarte multi romani vin??? In Bahamas? Wow!
PS. Bacsisul nu se deconteaza.
![](icon_smile_wink.gif)