Copii vegetarieni?
Raspunsuri - Pagina 4
ema_modo spune:
pt sinzi_ana.sa descoperit ca organismul nostru secreta el vitamina b12 si nu este nevoie de supliment decat in cazurii de exceptii.
gazzella spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ema_modo pt sinzi_ana.sa descoperit ca organismul nostru secreta el vitamina b12 si nu este nevoie de supliment decat in cazurii de exceptii. |
unde? cum? cand?
deci secreta organismul uman vitamina B12...hmmm..ciudat..astept detalii
Felix (3 ani si 9 luni) Bendis (1 an si 9 luni)
witeflower spune:
gazzella, nu ziceam ca vreau sa renunte la carne (si, dupa cum il cunosc, cred ca as vrea degeaba...), ci sa reduc consumul de carne, inlocuind carnea cu alte alimente/mancaruri.
Ma gandeam ca parintii care au copii vegetarieni sunt cei mai in masura sa-mi dea cateva sugestii - papa bun, neaparat aspectuos, pe cat posibil fara lactate - si hranitor.
De-asta trag cu ochiul pe acest topic, incerc sa "mai fur" cate-o idee. Merci.
gazzella spune:
ah, te intrebam pentru ca, dupa mine, trebuie sa existe o continuitate a obiceiurilor alimentare in familie, deci implicit cu totii sa adopte acelasi alimentatie, alimentatie care poata sa aiba la baza si principii etice nu doar alimentare
si cand spun continuitate gasesc ca-i ciudat ca pruncutului sa-i impui o alimentatie sanatoasa, chiar fara carne cand parintii consuma toate porcarioarele pozibile
copiii ar trebui sa manance la masa cu parintii, sa fie introdusi si astfel in viata parintilor, dar ca acest deziderat sa se poat aimplini parintii trebuie sa fie constienti ca nu-si mai permit cremvustii
asa..in acelasi timp se refuza cu incapatanare de catre cel care decide ce intra in casa sa se introduca alimente junk
deci clar nu se cumpara zaharul alb rafinat, sucuri carbogazoase, cartofi prajiti, etc
eh, si pe un fond de foame, care tine de instinctual si cu o oferta sanatoasa in casa copilul va fi orientat inspre o alimentatie sanatoasa
deci daca tu consideri ca-i este prea multa carnea nu poti sa i-o refuzi doar lui ci o limitezi per familie
adica o cumperi o data, de doua ori pe saptamana cate 2-300 grame per persoana si gata
restul, daca se resimte o lipsa a introducerii proteinelor, organismul va fi inclinat s-o suplineasca din alta parte
deci, preocupa-te sa ai pregatite alte mancaruri care sa le asigure proteinele, mineralele, vitaminele, etc
eu folosesc mult cerealele (grau, orz, ovaz, etc) in boabe sau fulgi sau sub forma fainei sau apastei
de obicei legumele le introduc in painici, paine facuta in casa prin amestecarea diferitelor tipuri de faina (integrala si rafinata) cu zucchine, nuci, seminte de floarea soarelui, etc
dulciurile cu mici exceptii le fac in casa, deci torturi, checuri, inghetata, cozonaci, etc., dar nu folosesc niciodata zaharul alb rafinat care decalcifica pe langa ca nu aduce nici un aport de minerale, vitamine
folosesc ori panela, ori mierea de albine ori maltoza de div cereale
..si mai revin pe parcurs, sper!
Qamar spune:
la noi a inceput sa fie destul de dificil cu mancatul "impreuna"
zic dificil pentru ca sotul a trecut de la vegetarian la raw-vegan, deci nu mai mananca nimic gatit...---pana acum ii este f bine, pe langa ca a slabit vreo 7 kile de surplus in ultimele saptamani, se vede pe el ca e mai fresh, mai sanatos, la fatza , etc
Bia mananca in general legume, cereale, fructe, paste si carne max 10% in meniul/saptamana ( daca iesim, vrea pui cu piure, inevitabil...)
iar eu inca nu mi-am gasit stilul; acasa nu mananc deloc carne, daca iesim, ma mai ia vreo pofta...
ma tenteaza si pe mine ce face sotul -adica raw-vegan- insa pentru Bia mi se pare destul de challenging la varsta asta, mai ales ca trebuie sa fie totul f bine planuit, sa nu ii lipseasca nimic..
deci cum ne armonizam?
ema_modo spune:
VITAMINA B12=un atom de cobalt deunde si denumirea de cobalamina.
la om,microbii din cavitatea bucala,fosele nazale,faringe,si bronhiile mari produc vitamina B12si organismul uman obtine zilnic din aceste surse 0,5micrograme(un microgram este a miliona parte dintr-un gram) suficient pt a satisface cerintele unui adult.un adult nu are nevoie de mai mult de un microgram pe zi.sanatate la bebici
ema_modo spune:
cu cat alimentatia e mai alcalina(adica nu contine produse animale)cu atateste mai mare numarul microbilor din intestinul subtiresi cu atat mai mari sunt sansele unei productii de VITAMINA B12 intr-o zona de unde se poate resorbi.
gazzella spune:
noe, deci voi cu ale voastre pe masa si in paralel ei ce crezi tu ca-i trebuie sau i-ar trebui pentru o buna dezvoltare
restul, adica alegerea de-a manca, i-ar apartinedaca-ti spun ca Felix traieste mai mult cu pasta?
stie de carne, ca o vede la Puffo, dar nu-l atrage, spune ca-i scarboasa
asa si Bendis, dar daca Bendis mananca foarte variat, el are o preferinte pentru cereale (si tot subtirel e)
ema, e riscant ce spui tu
functioneaza doar in cazul unei alimentatii bio, adica iei marul de pe jos (preferabil bine maturat) si-l papi, asa cum e, adica nespalat
si ma intreb cate familii de vegetarieni au astfel de obiceiuri?
riscant
si ma pun sa-mi caut sursa singurica, singurea :-((
am io un fix cu informatia pe care s-o rumeg de la o prima sursa
gazzella spune:
ema_modo, am inteles ca ai un copilas sub un an
riscurile legate unei carente B12 la aceasta varsta sunt dezastruoase, putand duce chiar si la decesul copilului, dar mai inainte se trece prin retard neuromotor, etc
daca tu nu-ti asiguri o alimentatie echilibrata cu un just aport de vitamina B12 pui in pericol integritatea fizica a copilului (asta daca alaptezi)
iar ce-mi spuneai tu, am verificat, sunt doar ipoteze si in cel mai fericit caz se asigura doar in cazul respectarii unor conditii predeterminate
reevalueaza informatiile pe care le ai
de acord c-o alimentatie veg, dar atuncias introduce suplimentele de B12
la adult o carenta de b12 se poatte repara, pe un copil c-o carenta de b12 la aceast varsta il nenorocesti (nu prea exista sanse sa recuperi un astfel de copil)
amie spune:
si eu sunt ingrijorata pt nepotelul meu de 11 ani, care de vreo 2 ani nu mai pune gura pe carne. eu as mai insita dar parintii il lasa asa. uite ca mai sunt si altii