UN VIS UCIS IN MATERNITATE
Raspunsuri - Pagina 15
A_Iulia spune:
Diana, de ce doar in Romania trebuie medicul sa aiba aceasta vocatie? In afara nu ti se deplaseaza nici unul. Nasti cu medicul de garda si gata.
Adina + Olivia Q1.04
diana21 spune:
Adina, eu nu am curajul sa nasc cu medicul de garda, intr-un spital din Romania. In plus, ei, doctorii, ne promit chiar de la primele intalniri ca vor veni negresit la nastere! In afara e alta poveste...scria cineva chiar aici, la subiectul asta, ca in alte tari exista un protocol (care se aplica intocmai) si pentru cand iti curge sange din nas!
Partea cu vocatia am scris-o ca raspuns la argumentele pe care mi le dadea Fomalhauit, de la rochitele pentru papusi, pana la comparatia cu instalatorul.
Dialoguri strumfesti
A_Iulia spune:
Chetia cu protocolul chiar ar fi buna. S-ar evita multe probleme. Proceduri clare...si asta e.
E adevarat ca poate s-ar salva vieti cu asta, poate s-ar si pierde multe altele din lipsa de operativitate, dar macar poti sa fii linistit ca nu ai ce face, asta e.
Adina + Olivia Q1.04
Fomalhauti spune:
Teoretic multa lume ar fi de acord cu protocolul...Dar...Ce am face noi, femeile din Romania, daca s-ar decide: "Nici un medic nu are voie sa asiste in afara programului lui. Toata lumea naste cu medicul de garda." Vai, cele care nu ne-am permite clinici particulare, cum am scanci, cum am cauta o portita, o posibilitate de a....da spaga. Sau "Cezarienele se fac strict pentru urmatoarele motive medicale..." Sau "Paturile din spital se ocupa intr-o ordine prestabilita." Nu, nu, eu vreau sa dau spaga ca sa stau la doua paturi, nu la cinci...
iubu77 spune:
Comparatia medicului cu instalatorul mi se pare o gluma proasta..
sa nu cadem in ridicol. Medicii au in mana viata.. cel mai de pret lucru..deci nici nu mai comentez..
Eu una as fi de acord sa nasc cu cine este de garda..daca toti ar fi medici buni si angajati pe competente.. In afara se naste cu cine este la spital de garda..Dar cred ca nu se compara lucrurile.
Important si esential este ca cine este de garda sa isi faca treaba cat este tura lui.Si atunci s-ar evita multe din aceste nenorociri.
Eu la servici imi fac treaba si daca gresesc platesc. Si credeti-ma nu am salariul mai mare ca al unui medic... am si eu un copil de crescut etc.
Deci daca am fi responsabili si medicii cred ca trebuie sa fie cei mai responsabili multe s-ar schimba..
diana21 spune:
quote:
Teoretic multa lume ar fi de acord cu protocolul...Dar...Ce am face noi, femeile din Romania, daca s-ar decide: "Nici un medic nu are voie sa asiste in afara programului lui. Toata lumea naste cu medicul de garda." Vai, cele care nu ne-am permite clinici particulare, cum am scanci, cum am cauta o portita, o posibilitate de a....da spaga. Sau "Cezarienele se fac strict pentru urmatoarele motive medicale..." Sau "Paturile din spital se ocupa intr-o ordine prestabilita." Nu, nu, eu vreau sa dau spaga ca sa stau la doua paturi, nu la cinci...
Protocoalele astea ar trebui sa fie crengutele copacului. Daca radacinile sunt putrede, se duce naibii totul...cu protocoale cu tot!
Asta e vesnica problema la noi! Orice schimbare in bine a gandita si aplicata de sus in jos. In loc sa faci temelia casei, te apuci de acoperis si constati mai apoi ca nu mai poti sa-l ridici sa te apuci si de pereti.
Eu intai as concepe si as aplica niste regulamente interne pentru tot personalul medical. Cu amenzi mari, date tuturor celor care incalca regulamentul, fara exceptie.
quote:
"Cezarienele se fac strict pentru urmatoarele motive medicale..."
Cu asta sunt de acord si fara protocol.
Dialoguri strumfesti
Fomalhauti spune:
Bine, scuze pentru comparatia cu instalatorul. Dar poate daca am afla cat cere un instalator pentru a munci o noapte, ne-am gandi si cat ar trebui sa ceara un doctor....Dar, vad ca am suparat multa lume, asa ca imi cer scuze.
Mie mi-e tare somn, m-am dus pana la pat si m-am intors...Fiindca m-am gandit la ceva in legatura cu vocatia. Nu imi dau prea bine seama cum isi aleg oamenii meseriile. Fiecare are o poveste a lui....Dar cred ca la inceput poate fi vocatie si apoi sa nu mai fie...Eu, cand eram mica (ba chiar as putea spune cand eram tanara, ca nu mai eram asa mica...) eram foarte...comunista. Adica, o multime de lucruri care se spuneau mi se pareau corecte...De ce sa moara unii de foame si altii sa aiba avion personal? ("Voi ce-n luna zburati, cu-ale voastre izbanzi...") De ce sa apartina fabrica unui om si altii sa munceasca si ala care are fabrica sa aiba mai multi bani decat cei care muncesc? Toti suntem egali...Si uite ca am crescut si am inteles cate ceva (nu chiar tot...).
Cred ca multi tineri au idei...frumoase. "Eu vreau sa fiu doctor, sa ajut oamenii bolnavi." "Eu vreau sa fiu profesor..." "Vreau sa fiu marinar, sa ma plimb cu vaporul." (Iar am facut o comparatie nepotrivita?) Si apoi, pe masura ce cresc, tinerii devin adulti si observa...Ca uneori nu poti sa ajuti oamenii. Ca uneori oamenii se poarta urat cu tine. Ca elevii si parintii lor te judeca. Ca multi din cei pe care ii considerai prieteni te dispretuiesc fiindca ai o masina amarata...Ca vrea si copilul tau un calculator performant. Si ca nu e chiar asa placut sa stai cu lunile pe mare. Si uite asa, s-a dus vocatia...
In timp ce scriam mi-am amintit ca am auzit de curand de un medic "cu vocatie". Sta mult in spital, mai mult decat in orice alta parte, incearca sa obtina diferite avantaje pentru pacientii lui, merge pe la diverse firme pentru asta. De fapt, doar de asta se ocupa. Nu are familie, nu are nimic altceva decat medicina. E frumos, poate daca as avea o problema m-as duce la el (desi, nu stiu de ce, cred ca nu as face-o). As fi necajita daca ar fi fratele meu sau copilul meu, as face tot ce mi-ar sta in putere sa-l schimb, da, poate i-as cauta "pereche" pe aici, pe forum.
Donia spune:
quote:
Originally posted by Fomalhauti
Dar unii isi castiga painea aruncand cu noroi in alti oameni. De exemplu, fac emisiuni despre doctori care au gresit. Gasesc cazuri. Zece, douazeci...Nu exista padure fara uscaturi. De ce nu fac si o emisiune despre medici care au salvat oameni? Despre cazuri exceptionale. Numai daca citim aici, pe forum, gasim zeci de mame care povestesc cum au fost salvate, cum le-au fost salvati copiii....Dar, mai ales, de ce nu fac o emisiune despre sutele de chirurgi care au operat azi apendicite sau vegetatii? Poate unii au stat mai multe ore in picioare operand, n-au mancat si n-au baut, au stat peste program...Da' cine se uita la asa o emisiune? Cine citeste despre asa ceva in ziar? Cine comenteaza asa ceva pe forum?
M-am cam intins....
A arunca cu noroi inseamna a acuza pe nedrept. Ori a aduce in lumina greseli nu inseamna a arunca cu noroi. Teoretic, din greseli se invata... dar daca nici greselile nu sunt in stare sa si le asume... de unde sa mai cerem indreptare? Progres?
Iar medicii care salveaza vieti... nu asta le e oare meseria? Sau a ajuns asta ceva atat de iesit din comun incat trebuie strigat si aplaudat la nivel national? Hai sa facem emisiuni si cu profesorii ai caror elevi promoveaza clasa, si cu gradinarii ai caror flori infloresc, cu preotii ai caror enoriasi se spovedesc... daca a-ti face munca ajuns ceva extraordinar in zilele noastre.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
Donia spune:
quote:
Originally posted by Lona
E clar ca adeseori comportamentul este mizerabil, dar in rest parca mi-e greu sa cred ca stie ce ar salva viata unui pacient si n-o face. Mai repede poate e vorba de o evaluare gresita a situatiei, o subapreciere a gravitatii, dar parca nu cred ca cineva actioneaza neglijent cu buna-stiinta, mai ales cand e vorba de viata, nu de o chitanta...
Vai!
Nu crezi pana nu vezi... eu am vazut.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
Ramona J spune:
quote:
Originally posted by Adina Iulia
Diana, de ce doar in Romania trebuie medicul sa aiba aceasta vocatie? In afara nu ti se deplaseaza nici unul. Nasti cu medicul de garda si gata.
Adina + Olivia Q1.04
Eu nu stiu de unde vine teoria ca "afara" nasti cu medicul de garda. Eu am nascut doi copii cu medicul meu.
The best thing you can do for your children is to love your wife.