Despre integrarea rromilor

Raspunsuri - Pagina 35

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maru spune:

quote:
Originally posted by denizel

quote:
Cum se explica faptul ca multi tigani devasteaza casele unde stau? Ce anume din traditia lor poate sa explice chestia asta?

Simona, daca dupa 31 de pagini in care se incearca sa se explice si sa se inteleaga oarecum unele dintre actiunile si atitudinile romilor, mai intrebi daca devastarea caselor are de-a face cu traditia...

Fratilor care cititi, nu scrieti, da' m-ati inteles: traiesc un faliment, incerc o dezamagire majora! Intrati, mangaiati-ma, laudati-ma, apreciati-ma, invitati-ma la o savarina (platesc io :-)), orice...numai nu ma lasati sa sufar ca un caine .

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

serios, denizel, ironiile grosolane isi au rostul aici?
credeam ca esti un interlocutor rasat, cu inteligenta in replici, dar nu faci decat sa exemplifici zicala...

Doamne'ajuta!

POZE

Mergi la inceput

in tara in care traiesc, vin omaeni de toate culorile, din toate continentele, de toate religiile. Daca voi credeti ca sunt multe biserici in Ro, va inselati amarnic! Sa vedeti ce e aici!
Tuturor ni se cere la emigrare studii si bani, dar in fapt numai studiile sunt ceva ce nu e negociabil, pentru ca multi vin cu bani imprumutati pe care ii trimit inapoi. apoi mai sunt si cei din categoria refugiatilor politici, unii dintre ei nici nu stiu sa citeasca, sau nu stiu mai bine zis alfabetul asta.
Toti au traditii diferite, toti au felul lor de a trai. Si toti se supun legilor tarii.
Nimeni nu vine si zice:am fost asuprit in tara mea, acum imi ridic poalele in cap si fac vrute si nevrute.
Toti respecta legea tarii si invata limba tarii. Sunt joburi pentru toti, nu-ti ofera nimeni la scara avionului post de conducere, sau sacul de bani sau casa

unde mai pui ca trebuie sa te lupti cu sistemul sa iti recunosti diplomele

colegul meu de birou e ugandez, refugiat de razboi, fost profesor univ de matematica, scriitor publicat in Statele Unite cu un tiraj mare ce l-a declara best seller. Si totusi si-a reluat studiile aici, face contabilitate, se integreaza.
ca si noi ceilalti de altfel

Sa ne aducem aminte ce au facut tiganii care au avut norocul sa ajunga aici?

Doamne'ajuta!

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by maru

quote:

quote:
Cum se explica faptul ca multi tigani devasteaza casele unde stau? Ce anume din traditia lor poate sa explice chestia asta?

Simona, daca dupa 31 de pagini in care se incearca sa se explice si sa se inteleaga oarecum unele dintre actiunile si atitudinile romilor, mai intrebi daca devastarea caselor are de-a face cu traditia...

Fratilor care cititi, nu scrieti, da' m-ati inteles: traiesc un faliment, incerc o dezamagire majora! Intrati, mangaiati-ma, laudati-ma, apreciati-ma, invitati-ma la o savarina (platesc io :-)), orice...numai nu ma lasati sa sufar ca un caine .

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

serios, denizel, ironiile grosolane isi au rostul aici?
credeam ca esti un interlocutor rasat, cu inteligenta in replici, dar nu faci decat sa exemplifici zicala...

Doamne'ajuta!

POZE

Oooo, Maru...."ironii grosolane"? Si cam care ar fi acelea? Poti exemplifica? Te rog, chiar!
Da' zicala aia la care faci referire, o poti spune?
Hai mai...curaj!
Pana la urma, alexiaaaa e de apreciat. Nu lasa atatea puncte-puncte, in locul ideilor care, de fapt, va sunt comune.

Pot sa-ti reamintesc cc cum a inceput subiectul?
Asa: "ce ne facem cu romii? Pot fi ei integrati? De ce nu e bine sa fie integrati cu forta?"
Si pot sa amintesc cc cum arata acum?
"tiganii devasteaza, fura, cersesc. Tiganu' tot tigan, indiferent unde traieste.
Sa-i ierte cine i-o ierta, putin imi pasa ca albii i-au omorat in masa, pe mine sa ma scuteasca.
Ce iau din cersit, dau bulibaselor si nu se poate face nimic pt. a fi integrati".

Este incredibil cum majoritatea dintre voi nu poate discuta cu cineva care are alte idei decat ale voastre.
Treceti prin toata paleta: autovictimizare, "ataaaaac, ataaaaaac la persoanaaaa!!!!", "ironii grosolane, daaaaa, am gasiiit: e ironicaaaaaa", de parca nu ati fi adulti in toata firea.
Ca sa nu mai spun ca, traiti majoritatea in tari (cel putin asa declarati) in care dreptul la o alta opinie e un drept care se tine bine pe picioare si pentru care o gramada de 'falimentari' au pierdut o gramada de timp .

Da' sa speram ca dupa ce ati invatat sa zambiti politicos celor din jur, veti invata sa-i si respectati pe cei din jur.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Deni, ce legatura are faptul ca tiganii au murit in lagare de concentrare cu subiectul asta?

Nu e adevarat ca s-a schimbat despre ce vorbim, e la fel ca la inceput.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Denizel, dar ce-ti inchipui, ca nu-i respectam ? Le vorbesc normal daca am ocazia, ma port ca si cu oricare alt om, nu-i fur, nu-i bat, nu le sparg casele, ba chiar le-am mai dat si de pomana. Apreciez tiganii cinstiti si muncitori. Imi spun parerea despre cei care nu sunt asa.

Daca pana si pe copiii mei ii pun la punct cand gresesc si caut sa le arat ce nu e bine, vei fi vrand sa nu zic nimic despre tigani pe acest forum ca nu cumva sa-i stresez ? Sau sa nu te stresez pe tine ?

Sa-ti amintesc ce-am scris intr-un mesaj anterior. Nu cer tiganilor mai mult decat ce cer oricarui om: sa fie respectuos, cinstit, sa-si vada de treaba si, daca nu poate/vrea sa faca bine, macar sa nu faca rau. La randul meu, respect aceste cerinte.

Ce vrei mai mult decat atat ?

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns armandcp spune:

Primul pas spre toleranta este sa asculti ce spune si altul, si mult mai important fara sa incerci sa bagi pe gatul altuia opiniile tale.
Eu mi-am spus opinia mea . Nu cer nimanui nici sa o aprobe nici sa o dezaprobe, cum insa nici altul nu poate sa imi ceara sa accept opiniile lui.
Mentionezi o tona de pretentii ?
Imi spui si mie care sunt pretentiile mele ?
Ti s-ar parea mai bine sa am pretentia ca sotia mea sa fi murit atunci ? Numai ca sa nu ii deranjam pe onor conationalii nostri ?
Sa iti spun ca nemernicul ala a venit tot el cu gura mare ? Si cum o injura pe sotia mea ?
Noroc cu taximetristii ca l-au tinut pana a venit politia .
Ca l-a facut politia scapat, alta ciorba. Insa pe de alta parte, nu este legata tot de stilul asta , de a-i accepta fara ca ei sa aibe minima obligatie sa urmeze legile si regulile societatii in care traiesc ?

In ceea ce ma priveste ii evit. Pentru mine nu mai exista pur si simplu.
Cand calatoresc in alte tari si dau de ei, uit limba romana instantaneu.
E mai sanatos.
Nu am timp sa schimb eu prejudecatile altora si prefer sa ma simt bine, platind pretul de nu vorbi limba romana.
Big deal.
Banuiesc ca acum incepe "Vai ai uitat de unde ai plecat " bla bla.
Nu am uitat dar nici nu dau pe spate de emotie, patriotism etc etc.
Mai ales cand la ultima vizita in Ro, la vama sotia a fost intampinata cu un "calduros" "Ha cucoana ca nu mai poti scoate copilu' din tara ca va facurati toti americani si ati uitat de unde ati plecat".
Eh nu am dat satisfactia asta si copilul meu tot a venit acasa.
Cu primul zbor !
Frumoasa tara, pacat ca e locuita!

quote:

quote:
Si sa intorc si obrazul celalalt ?
Ney! Nu pot.

Iote ca ney, nu pot, zic si unii dintre ei. Atata timp cat noi le-am schilodit copiii si femeile si am facut experimente pe ei, dupa care i-am gazat si acuma venim cu tona de pretentii...ney....

Mergi la inceput

denizel, draga mea, intradevar suntem adulti si purtam un dialog in care apr frustrari, experiente personale, dar nu-si au locul ironii.Eu nu ti-am ironizat niciodata replicile, nici nu am raspuns pentru altul pana acum. Tu ai facut asta.
colegele noastre de forum au venit fiecare cu experiente, cu frustrari, cu idei, care bune, care falimentare. pana la urma asta este forumul, o dezbatere a ideilor nascute de experienta de viata a fiecaruia.

da, traiesc intr-o tara in care dialogul se poarta cizilizat, ma refer la mica mea lume de la servici (pentru ca acasa si prietenii imi sunt tot romani), unde colegele isi exprima parerea fara sa ma ironizeze, nici nu visez sa fac glume cu ele, indiferent de calitatea glumei.
Nu intotdeauna replicile tale au consistenta unui dialog matur

Doamne'ajuta!

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Armandcp, vezi ca te ia Denizel acum la rost de ce nu i-ai iertat pe cei care ti-au agresat sotia. Adica nu conteaza ce i s-a intamplat sotiei tale, conteaza ca nu i-ai iertat desi erai obligat sa lasi de la tine ca sa nu-i stresezi pe tigani.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magh spune:

Problema integrarii ar trebui sa si-o puna ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

quote:
Originally posted by mariamunteanu

Armandcp, vezi ca te ia Denizel acum la rost de ce nu i-ai iertat pe cei care ti-au agresat sotia. Adica nu conteaza ce i s-a intamplat sotiei tale, conteaza ca nu i-ai iertat desi erai obligat sa lasi de la tine ca sa nu-i stresezi pe tigani.

Maria

Maria, inainte sa-l atentionezi pe Armand ca vine Denizel si-l ia la rost ia sa ne uitam daca Armand a scris explicit ca "niste tigani" i-au agresat sotia sau niste "iubiti" conationali.
Ori Armand are timiditate in a-i numi clar : tigani, ori se refera la romani in general. Si cred ca Armand ne va lamuri repede.

Oameni buni, hai sa ne gindim la o chestie ( una ce mie mi se pare de maxima importanta!): oamenii care deranjeaza societatea sint de fapt mai mult infractori sau mai mult tigani?

Alexia se da de-a dura rizind si spunind ca e cool ca a primit avertisment, eu zic ca nu a inteles de ce l-a primit.

Nu a inteles ca i-a numit intii "gunoaie de genul...", apoi "nu tigani de-ai nostri ci tigani albanezi" uitind ca vorbim aici de niste infractori in primul rind.

Este mai important ca niste infractori/agresori i-au zvintat in bataie cumnatii si ca impotriva acestui tip de agresiune trebuie sa luptam, sa ne revoltam si nu impotriva unei intregi "rase".

Toti oamenii, oricit de rai, pot fi in final educati, ajutati, integrati.
Dar nu aratindu-i cu degetul, obligindu-i sa intre intr-o linie (desi buna si dreapta) despre care ei nu cunosc mare lucru sau pe care ei -sau liderii lor- o considera nefireasca sau abuziva.

Sintem noi, ceilalti, vinovati de starea de lucruri astfel incit sa fim obligati sa suportam ce se intimpla?
Nu.
DAR, dintre "noi" si "ei", noi cu mai multa educatie...ia spuneti cine ati crede ca e mai "pe pozitie" sa faca niscaiva schimbari?
Ei, chiar vreau sa aflu...

www.helpsonia.com

Mergi la inceput