Despre integrarea rromilor

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Maru, eu nu mai sunt in invatamant de 8 ani si jumatate.
Pe vremea cand inca mai eram, nu am auzit de training de adaptare si integrare a romilor, nici de inspector pe probleme de integrare a romilor.
Poate ca existau inca de atunci aceste traininguri, dar le faceau numai invatatorii.
Pe noi, profii tineri, ne trimiteau la orice training iesea pe piata (profii mai in varsta le stiau pe toate cele :-)), deci nu se poate sa-l fi ratat tocmai pe cel despre adaptarea romilor :-)

Asadar, am o rugaminte! Atunci cand mai ai tu putin timp, spune-mi te rog in doo vorbe, cam care ar fi ideile de baza pe marginea carora se brodeaza aceste traininguri. Multumesc!

Apoi, eu nu as pune semnul echivalentei intre romii saraci si romanii saraci. As zice ca e o diferenta marisoara intre ei.
De ce ar trebui sa fie integrati romanii saraci? Unde sa-i integrezi? In societatea romanilor bogati, mediu bogati sau mediu saraci?
Problema romilor saraci nu este neaparat saracia, ci faptul ca nu sunt tolerati de romani. Si nu numai ca nu sunt tolerati, sunt urati!
Romanii saraci nu sunt urati! In mod sigur!

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

quote:
Originally posted by ladyJ

Laura,nu inteleg ce ti se pare asa de amuzant.
Sau e doar haz de necaz?

Bineinteles ca fac haz de necaz! Crez ca mie imi place cum suntem priviti din afara, sau ce se intampla in tara?
Dar e vorba aia romaneasca (una din multe altele), care spune ca :" pestele de la cap se impute"!
Asa si cu ce seintampla la noi in tara; ca sunt tiganii, ca sunt batranii, ca sunt copii (ma refer la categorii sociale defavorizate), etc. cine sa aranjeze treburile daca ai nostrii guvernanti sunt cum sunt si nu ii intereseaza lucrurile astea!
Eu sunt tare suparata; aveam asa o impresie acum vreo doi ani ca se mai aseaza lucrurile si pe la noi, dar a fost doar o impresie!
Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magghyc spune:

quote:
Originally posted by denizel

quote:
Originally posted by inaioana

Simt ca urmeaza subiectul de mare anvegura in Evul Mediu printre literati: are femeia suflet?

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Are, are! Ar avea mai mult, daca nu ar fi ucis putin cate putin, de barbat .

Magda, facem parte dintr-un popor cult, mai cult si invatat decat orice popor de pe globu' asta :-))
Literatura antica, se intelege, ne e la degetu' mic. Nu grecii antici scriau despre chinocefalii din India, locuitori ai muntilor si latratori ai 'cuvintelor'?
Aaaa, de unde ziceam ca vin romii?

Hm...tiganii au aparut ca sa arate prin contrast nobletea romanilor.
Stie toata lumea ca-contrariile se atrag. De aia trage tiganu' cotropitor la pamantul rumanilor.
Inaioana, Denizel . Am ras cu lacrimi, ceea ce data fiind ora si biroul, e grav...

O zi pasnica tuturor...

Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"

Nic cel Mic

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by maru

draga denizel, stii cate programe de ajutoare/integrare a copiilor rromi sunt in Ro la nivel de invatamant?
o groaza!
nu cred ca e invatator in Ro care sa nu fi fost trainuit in probleme de adaptare si integrare a rromilor. spun asta din proprie experienta, ca fost invatator si trainer.

stii cate programe sunt de integrare a copiilor romani saraci?
nici unul
stii ca au locuri speciale la liceu? calitativ sunt dezastru, dar pentru ca stiu sa citeasca si sa scrie, doar atat au loc asigurat in liceu
la fel si cu facultate
in orasul din care provin, fostul inspector pe probleme de integrare a rromilor, na ca exista chiar si un inspector in invatamant care se ocupa cu asta in fiecare judet, avea doar liceul, n-au gasit un rrom cu facultate in tot judetul, NU AU GASIT!
stii cat era de murdar? nimeni nu vroia sa stea cu el in birou, nu pentru ca era rrom, ci pentru ca era murdar peste doar si poate, eu l-am vazut suflandu-si mucii pe jos!

acum nu stiu cine mai e acolo, ca am plecat de ceva vreme, dar situatia nu e chiar ignorata definitiv

eu nu spun sa ii luam si sa ii internam in scoli speciale, nici pe departe, ba dimpotriva, dau exemplul negativ a lucrurilor intamplate aici, unde locuiesc acum
stiti ca Canada a fost considerata ultima tara din lume care promoveaza apartheitul? sper ca am scris corect!

Doamne'ajuta!

POZE

[/quote]

Maru,
Invatamanul romanesc are un milion de probleme grave nerezolvate.Ar fi fost un miracol sa aiba solutia tocmai la problema rromilor...Lasa inspectorul de integrare si mucii lui...E doar dovada vie a ce sanse au rromii la educatie in sistemul "traditional' romanesc.

Cred ca ce trebuie sa schimbam im primul rand e tocmai aceasta mentalitate ca nu e nimik de facut, ca rromii sunt o batalie pierduta din start, sau ca s-a incercat totul cu ei si nimik nu merge...

Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"

Nic cel Mic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Eu stiu o chestie: toti rromii pe care ii cunosc ca fiind integrati scolar, profesional sau social pur si simplu, s-au integrat pt ca si-au dorit asta. S-au adaptat la normele sociale ca oricare dintre noi si au reusit sa treaca bine merci de intoleranta celorlalti printr-un exemplu personal bun, au facut si scoala sau au mers la munca, fara sa cerseasca, sa fure, sa se bata cu romanii sau sa faca cine stie ce alte infractiuni. Eu cred ca este valabil pentru toti, daca exista vointa, ai si acces la servicii. Insa din experienta mea de asistent social, lucrand ceva vreme cu categorii de persoane defavorizate, inclusiv rromi, problema lor este ca nu prea vor. Este foarte dificil, uneori imposibil sa determini membrii unei familii de rromi sa mearga la scoala, chiar si numai pt alfabetizare. Nu vor nici acte de identitate sa-si faca daca nu ies automat ceva bani, nici nou-nascutii nu i-ar inregistra daca nu sunt obligati.
Din punctul meu de vedere, saracia, lipsa educatiei, mediul dezorganizat sunt neajunsuri mari indiferent de etnie. Insa cu rromii este mai greu...

www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

quote:
Originally posted by magghyc

...
Cred ca ce trebuie sa schimbam im primul rand e tocmai aceasta mentalitate ca nu e nimik de facut, ca rromii sunt o batalie pierduta din start, sau ca s-a incercat totul cu ei si nimik nu merge...

Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"

Nic cel Mic

Mama lui Nic cel Mic, sincer, cred ca exagerezi. Nimeni nu spune ca batalia e pierduta din start. Dar a recunoaste ca esti depasit de o situatie, nu cred ca e o rusine, nu? Tu, insa, ce solutii propui? Eu am tot intrebat de idei, solutii, ceva concret, cum vedeti iesirea din situatia aceasta, dar vad ca nu s-a prea inghesuit lumea cu raspunsurile...

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by magghyc

Hm...tiganii au aparut ca sa arate prin contrast nobletea romanilor.
Stie toata lumea ca-contrariile se atrag. De aia trage tiganu' cotropitor la pamantul rumanilor.

Coreeeect!!!!

Marilena, daca tot am inceput sa-i bagam in seama, hai sa incepem prin a le satisface nevoile imediate.
Unica, singura si cea mai importanta nevoie imediata a lor este sa li se arate ca ne pasa, ca nu ii consideram inferiori si impuri, ca nu ii cantarim in functie de licentele IT si filozofie (pe care nu le au).
Asa cum excelent ii caracteriza o buna prietena a mea, "romii sunt un popor amputat afectiv". Iar noi, romanii, am participat activ la aceasta amputare. Si inca mai participam...
Dupa ce reusim sa ne debarasam, macar la nivel de spoiala exterioara, de toate prejudecatile, judecatile gresite si ura pe care le avem fata de ei, i-om si alfabetiza.
Degeaba ii batem la cap ca, vezi doamne, ce mare minune e un om cu carte.
Sta si el ca romu' si se intreaba: si la ce i-o fi folosit toata cartea asta pe care o are, daca la mine si la copchii mei, tot ca la un mare rahat se uita?

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Denizel, te-am pierdut, nu inteleg ce zici. Tu zici ca daca eu ma port frumos cu romii ei o sa mearga la scoala? De ce crezi asta?

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro

Despre Andrei

Mergi la inceput

Propun un exercitiu:
Timp de o saptamana, toti cei care declaram ca vrem sa facem ceva (constructiv), sa reactionam ori de cate ori un cunsocut foloseste o comparatie de genul: "esti murdar ca un tigan", "numai tiganii scuipa etc".
Nu va costa bani, nu trebuie sa va deplasati nicaieri. Trebuie doar pt o saptamana sa fiti mai atenti la semnele unei discriminari cu care ne-am obisnuit atat de mult, incat nu o mai bagam in seama.

Cu ce o sa ii ajute asta pe rromi? NU stiu. Nu cred ca va schimba semnificativ nici macar viata unui singur rrom. Dar s-ar putea ca pe noi, ca oameni, sa ne ajute foarte mult. Schimbarile majore nu incep intotdeauna cu revolutii.

Ce ziceti? Cine incearca? (Ps: e mult mai greu decat pare...)

Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"

Nic cel Mic

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by sirimie

Denizel, te-am pierdut, nu inteleg ce zici. Tu zici ca daca eu ma port frumos cu romii ei o sa mearga la scoala? De ce crezi asta?

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro

Despre Andrei

Stai putin ca si eu te-am pierdut! Nu-mi suna bine ce ai zis! :-)
Pricep din ce spui ca, se intelege clar ca :D, exista o categorie de oameni (romii) fata de care ne purtam altfel decat frumos/civilizat?
Dupa ce clarificam asta, iti explic care era punctul meu de vedere.

quote:
Propun un exercitiu:
Timp de o saptamana, toti cei care declaram ca vrem sa facem ceva (constructiv), sa reactionam ori de cate ori un cunsocut foloseste o comparatie de genul: "esti murdar ca un tigan", "numai tiganii scuipa etc".
Nu va costa bani, nu trebuie sa va deplasati nicaieri. Trebuie doar pt o saptamana sa fiti mai atenti la semnele unei discriminari cu care ne-am obisnuit atat de mult, incat nu o mai bagam in seama.

Exact! "Numai tiganii scuipa" .
Bine ca n-au si caini de companie! Iti dai seama ca numai cainii tiganilor ar face pipi si kk pe trotuarul romanilor .
Bine ca nu merg pe muntii patriei. Numai ei ar umple muntii patriei de gunoaie :-))
Si tot asa...

Mergi la inceput