Despre integrarea rromilor
Raspunsuri - Pagina 26
sirimie spune:
denizel, eu ti-am pus o intrebare. Eu nu "spun" nimic despre cum "ne purtam" sau despre "categorii de oameni", doar te intreb daca am inteles eu bine ce sustii sau nu.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
denizel spune:
Oh, Simona, ai uitat sa pui 'pam-pam!'
pai sigur ca una din explicatiile care stau la baza refuzului lor de a merge la scoala, este si o revolta la adresa noastra, a celor care ii consideram inferiori, impuri si incapabili.
Oamenii astia se comporta la fel cum m-as comporta eu sau tu, intr-o situatie la fel de veche si la fel de asemantoare: am vrea sa ne contopim cu eticheta care ne-a fost atarnata de gat.
Adica, incerci cat incerci sa demonstrezi contrariul, da' pana la urma tot conform etichetei ajungi sa te porti (chiar daca, poate, ii sinea ta ai dori sa faci alteceva). Ajunge sa iti fie atat de sila de cei care te percep gresit si cu reavointa, incat preferi sa-ti faci rau, decat sa te aliniezi.
cl spune:
quote:
Originally posted by magghyc
Propun un exercitiu:
Timp de o saptamana, toti cei care declaram ca vrem sa facem ceva (constructiv), sa reactionam ori de cate ori un cunsocut foloseste o comparatie de genul: "esti murdar ca un tigan", "numai tiganii scuipa etc".
Nu va costa bani, nu trebuie sa va deplasati nicaieri. Trebuie doar pt o saptamana sa fiti mai atenti la semnele unei discriminari cu care ne-am obisnuit atat de mult, incat nu o mai bagam in seama.
Cu ce o sa ii ajute asta pe rromi? NU stiu. Nu cred ca va schimba semnificativ nici macar viata unui singur rrom. Dar s-ar putea ca pe noi, ca oameni, sa ne ajute foarte mult. Schimbarile majore nu incep intotdeauna cu revolutii.
Ce ziceti? Cine incearca? (Ps: e mult mai greu decat pare...)
Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"
Nic cel Mic
Da, si asa se rezolva absolut toate problemele!
PS Ma crezi daca iti spun ca n-am mai auzit pe nimeni, de muuuuulta vreme facand aceste afirmatii? Asa ca nu am avut cum sa pun in aplicare sugestia ta.
PPS Alte sugestii?
sirimie spune:
quote:
Originally posted by denizel
Oh, Simona, ai uitat sa pui 'pam-pam!'
pai sigur ca una din explicatiile care stau la baza refuzului lor de a merge la scoala, este si o revolta la adresa noastra, a celor care ii consideram inferiori, impuri si incapabili.
Oamenii astia se comporta la fel cum m-as comporta eu sau tu, intr-o situatie la fel de veche si la fel de asemantoare: am vrea sa ne contopim cu eticheta care ne-a fost atarnata de gat.
Adica, incerci cat incerci sa demonstrezi contrariul, da' pana la urma tot conform etichetei ajungi sa te porti (chiar daca, poate, ii sinea ta ai dori sa faci alteceva). Ajunge sa iti fie atat de sila de cei care te percep gresit si cu reavointa, incat preferi sa-ti faci rau, decat sa te aliniezi.Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Abordarea e interesanta, sincer nu m-am mai gindit la asta in felul asta. Se poate sa fie adevarat. Dar atunci problema este de la etnie, tiganii se poarta urit si nu se integreaza pentru ca parintii lor le transmit ca nu e cazul sa se integreze pentru ca ceilalti le vor raul.
Dar cred ca trebuie sa existe si programe guvernamentale de ajutor, nu ajunge ce pot eu sa fac (eu nu ma port urit cu tiganii dar asta nu schimba cu nimic felul in care traiesc ei..)
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
denizel spune:
quote:
Dar atunci problema este de la etnie, tiganii se poarta urit si nu se integreaza pentru ca parintii lor le transmit ca nu e cazul sa se integreze pentru ca ceilalti le vor raul
Simona, nu prea stiu ce sa zic...
Ma gandesc insa...romii simt respingerea si discriminarea inca de cand sunt copii mici.
Mergeam intr-o perioada mai mult in Cismigiu, cu asta micu'.
Seara mai apareau copilasi romi. E drept, unii dintre ei erau mai murdarei si neingrijiti si, asa murdari si neingrijiti se dadeau pe tobogane, in leagan etc.
Dar... pe toboganele alea se dadeau copiii romani in picioare. Deci, murdaria de pe jos, era pe fundul tuturor copiilor.
Reactiile mamicilor ne-rome? Fie le spuneau amenintator sa se care de acolo , deci pur si simplu ii alungau, fie isi luau ostentativ copiii din preajma lor.
Acuma na, zi si tu! Erau niste copilasi, mai! Venisera si ei sa se joace, ca orice copilas.
Stii prea bine ce sufletele curate au copiii si cat de bine 'citesc' oamenii. Copiii aia romi si-au dat seama inca de atunci, de la 4-5 ani, ca sunt nedoriti de noi, astilalti.
Si ca da, le vrem raul! Ca doar nu le voiau binele, alea de nu-i lasau si pe ei sa se joace .
Nu trebuie neaparat sa le faca parintii instructaj. Vad si singuri...
quote:
Dar cred ca trebuie sa existe si programe guvernamentale de ajutor, nu ajunge ce pot eu sa fac (eu nu ma port urit cu tiganii dar asta nu schimba cu nimic felul in care traiesc ei..)
Da, exact, sunt de acord cu tine! E nevoie si de ceva oficial!
De aia o intrebam pe Maru ce se facea la trainingurile alea de integrare. Sunt curioasa ce solutii se propuneau si cum era privita integrarea.
maru spune:
in trainingurile de integrare, ca s-a inceput la nivel primar ca esenta se cerea:
(cu scuzele de rigoare, ca au trecut 2 ani de atunci)
- integrarea copiilor romi sa nu fie privita ca si jocurile acelea pentru copii mici, unde trebuie sa potrivesti cubul la cub, in gaura gata formata, ci sa creezi o "gaura speciala" de forma celui pe care il dorim adaptat. Cu alte cuvinte, evaluat, cautat ce e bun la fiecare elev si incurajat, coborand stacheta unde e nevoie
-aporpierea familiei de scoala, educarea familiei in a intelege ca se incearca educarea copilului
- aducerea culturii rrome in mijlocul clasei, ceilalti copii sa inteleaga ce inseamna sa fii rrom, privind prin perspectiva dansurilor, muzicii, obiceiurilor
daca imi mai amintesc mai scriu
acu ca o paranteza, ca responsabil de cerc pedagogic am organizat activitati specifice pe aceasta tema intr-un satuc uitat de D-zeu din judet, unde jumatate era populatie rroma. Invatatoarea respectiva avea o relatie f buna cu comunitatea rroma si a rugat bulibasa sa isi dea acordul ca copiii rromi sa danseze, sa ne prezinte obiceiuri rrome, sa cante
Acesta a refuzat categoric, dar i-a imprumutat un costum autentic tiganesc si a permis unor eleve sa ii invete pe copiii romani cum sa danseze. Pacat...
Doamne'ajuta!
POZE
denizel spune:
Maru, multumesc mult!
In legatura cu bulibasa ala...
Cred ca si bulibasii (bulibasele) astia (astea :-)) sunt mai asa, mai altfel, in functie de conditiile in care traiesc.
Poate ca bulibasa unei comunitati de romi din Timisoara, ar fi participat la actiunea asta.
Bulibasa dintr-un satuc uitat de lume, are probabil idei mai conservatoare si e mai putin deschis schimburilor inter-culturale :-) Nu stiu, zic si io...
inaioana spune:
Cu drag celor care se plang ca romii "sunt neintegrabili" :
http://www.youtube.com/watch?v=L7IMOFCj67Y&feature=related
Cu drag celorlalti, putina iubire :
http://www.youtube.com/watch?v=UH4eWgRQRsM&feature=related
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
pozici
denizel spune:
Ioanaaaaa, te rooooog, scoate primul link!!!
In mod sigur nu impresioneaza cioroienii...:-((( Mai mult, le dai satisfactii...
cl spune:
quote:
Originally posted by inaioana
Cu drag celor care se plang ca romii "sunt neintegrabili" :
http://www.youtube.com/watch?v=L7IMOFCj67Y&feature=related
Cu drag celorlalti, putina iubire :
http://www.youtube.com/watch?v=UH4eWgRQRsM&feature=related
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
pozici
Exagerezi! Mult! Credeam ca purtam o discutie civilizata, cautam solutii, IMPREUNA! Cautam sa schimbam ceva in bine. Dar tu ACUZI!
Si nu, nu sunt "cioroian" .