Despre integrarea rromilor
Raspunsuri - Pagina 21
![](images/user_woman.png)
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by denizel
Dar asta e foarte simplu! De ce? Fiindca trebuie sa treaca ceva timp pana cand, a alege scoala sa fie pt. ei o optiune care sa vina de la sine.
Cu riscul de a ma repeta...![]()
Deci :-)), in timp ce unul dintre stra-stra-bunicii mei era avocat, stra-stra-bunicul lu' Ursaru Spania era rob.In timp ce stra-bunicului meu ii semna Titu Maiorescu diploma de licenta, stra-bunicul lui Ursaru Spania tocmai fusese eliberat din robie si nu stia incotro sa o apuce.
Pe bune, aveti asteptari mari, nerealiste si in neconcordanta cu istoria.
Cati dintre noi au avut stra-strabunici licentiati ?? E foarte nerealist ceea ce spui. In urma cu 100 de ani a face facultate era un mare lux. Pai ce, atunci se facea facultate ca acum, de intra cine vrea ? Am avut bunici licentiati care au dus-o foarte greu si au facut scoala intr-o pereche de pantofi si vara si iarna, dar stra-strabunicii erau tarani care traiau intr-o saracie crancena, aveau cate 10 copii pe care-i trimiteau la munca de mici pt. ca n-aveau cu ce sa-i hraneasca.
Bunicul meu a fost trimis de parinti la 9 ani de acasa sa munceasca, a venit in Bucuresti si a muncit pe branci pana cand si-a facut o situatie foarte buna. Nu a avut copilarie.
Alt bunic citea in timp ce pastea vacile si numai cu mare greutate au acceptat parintii sa-l lase la scoala, caci avea de munca acasa.
Nu mai sustine ca toate relele se trag din faptul ca tiganii au fost robi ! Ai o viziune idilica asupra realitatii.
Maria
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
izabela505 spune:
quote:Carolyna, ce te vad ca esti emigrata in America, roaga-te la Dumnezeu sa nu care cumva sa le vina si americanilor idei sa tina populatia de romani in frau. Atunci sa te vad cu ideile astea fasciste.
Mi-a spus ca pe vremea comunistitlor, cand veneau tigancile pentru un tratament ginecologic sau avort, etc, mai legau si trompele, si uite asa i-au mai tinut sub control.
denizel spune:
quote:
Nu mai sustine ca toate relele se trag din faptul ca tiganii au fost robi ! Ai o viziune idilica asupra realitatii.
Oh, da!! Uitasem! Relele se trag din faptul ca ei sunt altfel
![](icon_smile_big.gif)
Daca viziunea mea 'idilica' e una si aceeasi cu a lui Cartarescu, "mor fara nici o vina"
![](icon_smile_big.gif)
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by denizelquote:
Oh, da!! Uitasem! Relele se trag din faptul ca ei sunt altfel.
Daca viziunea mea 'idilica' e una si aceeasi cu a lui Cartarescu, "mor fara nici o vina".
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Da, exact, sunt altfel. Asta e o scuza ca tiganii saracii, ce mult au suferit ei. Au suferit, nu zic nu, dar nu sunt singurii care au suferit. Or fi fost robi, asta insemna ca aveau un acoperis deasupra capului si un blid de mancare asigurate. Cati romani n-au fost robi si au dus-o mai rau decat robii.
Taranii romani au trait in saracie crunta, in bordeie sapate in pamant, iar unii dintre ei traiesc si azi ca vai de lume . Chiar azi citeam de unii care-si fac focul cu balegar ca acum 200 de ani. Citeste despre Bucuresti, ca in timp ce alte capitale europene erau deja civilizate, Bucurestiul era o adunatura de sate (mahalale) cu strazi desfundate.
Cand imi povestea bunica mea cum au trait ea si cei 6 frati ai ei, nu-mi venea sa cred - cum era sa moara la nastere, cum a pierdut o sarcina pt ca trebuia sa mearga zilnic pe jos 5 km pe orice vreme intre serviciul ei si casa. Cum a trebuit sa se casatoreasca la 16 ani pt ca parintii ei au murit de tineri si ea trebuia sa aiba grija de ceilalti frati mai mici. Ar fi vrut sa continue scoala, dar era exclus pt ca a trebuit sa munceasca la fel ca un rob. La 50 de ani avea mainile chircite de reumatism pt. ca nu avusese niciodata apa calda.
E doar un exemplu, cati oameni n-au dus-o asa, sacrificati si totusi si-au vazut de treaba.
Maria
denizel spune:
quote:
Da, exact, sunt altfel. Asta e o scuza ca tiganii saracii, ce mult au suferit ei. Au suferit, nu zic nu, dar nu sunt singurii care au suferit. Or fi fost robi, asta insemna ca aveau un acoperis deasupra capului si un blid de mancare asigurate. Cati romani n-au fost robi si au dus-o mai rau decat robii.
Taranii romani au trait in saracie crunta, in bordeie sapate in pamant, iar unii dintre ei traiesc si azi ca vai de lume . Chiar azi citeam de unii care-si fac focul cu balegar ca acum 200 de ani. Citeste despre Bucuresti, ca in timp ce alte capitale europene erau deja civilizate, Bucurestiul era o adunatura de sate (mahalale) cu strazi desfundate.
Cand imi povestea bunica mea cum au trait ea si cei 6 frati ai ei, nu-mi venea sa cred - cum era sa moara la nastere, cum a pierdut o sarcina pt ca trebuia sa mearga zilnic pe jos 5 km pe orice vreme intre serviciul ei si casa. Cum a trebuit sa se casatoreasca la 16 ani pt ca parintii ei au murit de tineri si ea trebuia sa aiba grija de ceilalti frati mai mici. Ar fi vrut sa continue scoala, dar era exclus pt ca a trebuit sa munceasca la fel ca un rob. La 50 de ani avea mainile chircite de reumatism pt. ca nu avusese niciodata apa calda.
E doar un exemplu, cati oameni n-au dus-o asa, sacrificati si totusi si-au vazut de treaba.
mariamunteanu, tu faci abstractie de chestii pe care eu (sau altii) le consider esentiale, iar eu consider exemplele tale negraitoare si alese nepotrivit pentru discutia noastra.
Eu nu pot sa discut la nesfarsit cu cineva care imi spune ca robii aveau macar un acoperis deasupra capului si un blid de mancare .
Unui asemenea tip de discurs, nu am de gand sa ii raspund, chiar daca imi place sa port luuungi dialoguri cu cei care au alte idei decat ale mele.
Chiar daca nu iti voi mai raspunde, iti recomand sa te eliberezi de ura asta pe care o porti in tine. Pentru ca, da, tu urasti in masa niste oameni pe care nu-i cunosti. Ca ei sunt altfel, ca nu sunt, tot ura se cheama ca ai.
Ura iti afecteaza spiritul, chiar si fizic te afecteaza. Daca nu poti sa incerci sa ii intelegi, daca nu te misca nici o tragedie prin care au trecut sau trec, mergi mai departe si vezi-ti de viata ta. Dar nu mai uri si nu mai judeca atata pe altii!
Peace
![](olala.gif)
mariamunteanu spune:
Denizel, nu stii tu ce simt eu. Nu ai argumente care sa reziste si scoti in fata presupusa mea ura inventata de tine. Si de unde stii tu ca nu-i cunosc ? Nu mai vorbi in numele meu.
Si tu faci abstractie de anumite lucruri in mod voit. Ce nu-ti convine, nu e relevant, ce-ti convine sustii chiar daca nu are nici o baza. De ce sunt exemplele mele negraitoare si nepotrivite, pt. ca iti arata ca si altii au suferit de-a lungul timpului fara sa fi ajuns aici ?
Nu e ura sa vezi ca unii oameni gresesc, e realism. Nici eu nu-ti voi mai raspunde pt. ca ma deranjeaza modul atotstiutor in care imi atribui o ura inventata de tine.
Maria
izabela505 spune:
La tara multi dintre lucratorii cu ziua sunt tigani. Ei sunt folositi la muncile cele mai grele: sapat gropi, carat nisip, etc. Deobicei remuneratia pentru acest tip de servicii este mica si in pluls munca la tara fiind sezoniera exista luni intregi in care acesti oameni nu gasesc de munca. Multi tigani de la oras lucreaza la salubrizare, ca muncitori necalificati, unde salariile sunt sub nivelul existentei si in general sunt angajati pe pozitii pe care nu exista nici o concurenta (adica nici un roman n-ar face chesti aia). Aia care nu gasesc nimic cersesc sau fura.
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
Denizel, nu stii tu ce simt eu. Nu ai argumente care sa reziste si scoti in fata presupusa mea ura inventata de tine. Si de unde stii tu ca nu-i cunosc ? Nu mai vorbi in numele meu.
munteanu..ai grija...de la ura la iubire e doar un pas
alexiaaa23 spune:
Atatea discutii pe tema rromilor in zadar!Voi inca nu ati inteles ca aceste persoane pur si simplu nu vor sa se integreze!Noi ii tratam cu superioritate insa nici ei nu sunt curiosi de noi!Ei sunt foarte uniti,rromii intre ei si orice ai face tot nu vei reusi sa ajungi macar sa te bage in seama prea mult!!!Deci iti racesti gura de pomana cu ei! Ca s-a ajuns aici e vina tuturor,si sunt convinsa ca din totalul infractiunilor comise in afara tarii nu sunt comise doar de rromi ci si de romani sau multe alte natii.Hai sa nu fim rautacoioase si sa privim realitatea!Nu exista padure fara uscaturi,si faptul ca au sarit toti impotriva Romanilornu e de mirare!Vb aia,cand s-a facut anul trecut in Austria clasamentul infractorilor din puscariile din Austria,bulgarii erau inaintea noastra,dar ei il considera pe bulgar mai bun,mai educat si mai civilizat!Poate au dreptate,cine stie!Ceea ce vreau eu sa scot in evidenta e faptul ca suntem etichetai de foarte mult timp si nu neaparat rromilor!
Deci ca sa raspund la intrebare,rromii nu pot fi integrati pt ca nu doresc acest lucru,nu sunt curiosi pt ca ei se simt bine asa!
Nu aruncati cu rosii,asta e parerea mea.
sirimie spune:
Eu cred ca nu tiganii nu vor sa se integreze, ci sefii clanurilor lor. Daca i-ar lasa sa se integreze, sa mearga la scoala si dupa aia la un job bun, cine ar mai cersi pentru ei, de unde ar avea ei bani sa isi construiasca palate tiganesti?
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei