Incalzirea globala - editie pasnica
Raspunsuri - Pagina 7
xenocid spune:
quote:
Originally posted by conchita
daca tu halucinezi ca e mai mult de-atat, te desfid sa afirmi cu precizie matematica ciclul uraganelor pe urmatorii 10 ani.
In completarea culturii tale enciclopedice (care asa cum ne'am dat seama cam toti este de tipul Din Toate cate Nimic) ceea ce scrii tu mai sus se numeste VREME. Vremea nu este 'perfect' predictibila dincolo de cateva saptamani. Despre CLIMA poti vorbi doar atunci cand ai datele vremii pe cel putin 30 de ani pentru a construi o medie.
Modelele climatice construite pe baza datelor de azi reproduc cu suficienta precizie evolutia climei in ultimii 150 de ani, lucru ce'i indreptateste pe cercetatori sa faca prognoze (conservative) pentru urmatorii 100.
Oricum daca ai indoieli privind integrarea numerica a sistemelor de ecuatii diferentiale iti recomand sa nu te mai sui in veci intr'un avion cu reactie intrucat toate calculele facute nu au luat in considerare genealogia mamei matusii proiectantului.
Si daca tot am dat drumul la laptop pot sa'ti prezic exact ca in urmatorii 50 de ani uraganele vor creste in intensitate comparativ cu ultimii 50 de ani.
EDIT: si inca ceva. Inainte de a mai face aluzii (pe care le crezi probabil subtile) referitoare la competenta mea profesionala mentionez ca nu ma ocup cu nimic din sfera climato-meteo-eco. Ceea ce scriu nu sint inventiile mele ci doar opinia general acceptata de persoane cu o minima educatie tehnico-stiintifica. Lucrurile cu care ma ocup eu in schimb - nu ti'ai dori in veci vecilor sa le vezi de aproape.
Alin
Llaura spune:
quote:
Originally posted by xenocid
pentru a propaga un sistem de la t0 la t0+dt ai nevoie de starea sistemului la t0 - infinit nu te iriti?
Sau ca modelele de evolutie climatica sint "glumite fara umor" in conditiile in care habar n'ai ce sint coeficientii Lyapunov si care sint limitele predictibilitatii?
Pt a propaga un sistem de la t0 la t0+dt nu trebuie sa stii sistemul de la plebecist, ci doar de o ecuatie construita din first principles de ex; insa dupa stiinta mea (destul de limitata), ca sa poti folosi un model pt predictii, acel model tb sa fie capabil sa reproduca realitatea cunoscuta (e.g. experimentala), altfel toate predictiile tale sunt ...wishful thinking. Un model poate fi alterat inconstient in nenumarate feluri. Deci implicit calitatea modelului si calitatea datelor experimentale merg mana in mana.
PS. Xeno, si uite asa am realizat ca mecanica mea statistica se duce ireversibil pe apa sambetei :-( . Traiasca molul si rednecii posesori de tracuri :-(
xenocid spune:
quote:
Originally posted by Llaura
ca sa poti folosi un model pt predictii, acel model tb sa fie capabil sa reproduca realitatea cunoscuta (e.g. experimentala), altfel toate predictiile tale sunt ...wishful thinking.
Asta este foarte corect Laura. Lucrul acesta s'a si facut cum spuneam mai sus.
In cuvintele IPCC: "Confidence in the ability of models to project future climates is increased by the ability of several models to reproduce the warming trend in 20th century surface air temperature when driven by radiative forcing due to increasing greenhouse gases and sulphate aerosols. However, only idealised scenarios of only sulphate aerosols have been used"
brendamitran spune:
Heheeee....Conchita,ai dreptate,dar io speram sa culegem ce era mai important din articolele acelea,sa lasam politica in seama altora.....
Cat despre articole....nush cum vedeti voi treaba,eu le pun aici pentru ca le gasesc si....totusi am senzatia ca lumea se urneste sa faca ceva....si mai ales ca sper sa aflu macar o explicatie a acestei incalziri globale.....desi nush daca ne mai ajuta cu ceva.....
Despre treaba cu "oale si ulcele"...cred ca as fi fost si eu un ciob pe langa voi,asa ca nu mai aveam cum sa postez nimic......
Iileana....ha,ha,bag seama ca citesti si tu Adevarul,noo?
Altfel.....de unde ai fi stiut ca urmeaza articolul despre www.adevarul.ro/articole/soarele-este-complice-in-procesul-incalzirii-globale/327061" target="_blank">DUMNEALUI?
brendamitran spune:
Meeeeeyyyyyyy..........(sa ma ierte moderatorii pt.ce urmeaza)....
DUCETI-VA LA ZZ SI CERTATI-VAAAAA! (si un emoticon care bate cu pumnul in masa,ca sa se faca linisteeeeee odataaaaaa!
Llaura spune:
Ok, avem predictii valide pt 100 de ani, da' o fi suta asta suficienta ca sa stim pe ce ne bazam?!
Xeno si capcaunul, imi sunteti f simpatici pe bune, dar amandoi aveti agenda (politica sau pur si simplu incapatanare) si nici unul din voi nu stie unde se termina conversatia pe net (asta facem, nu? sau noi salvam lumea aicea si eu nu stiu?) si unde incepe demagogia pro-agenda.
Xeno, hai zi ce faci la servici, mie una nu mi-e frica de intuneric
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by xenocid
Oricum daca ai indoieli (e vorba de conchita) privind integrarea numerica a sistemelor de ecuatii diferentiale iti recomand sa nu te mai sui in veci intr'un avion cu reactie intrucat toate calculele facute nu au luat in considerare genealogia mamei matusii proiectantului.
Asta mi-a adus aminte de o anecdota celebra din matematica, aceea conform careia binecunoscutul profil al aripii de avion este folosit nu pentru ca ar fi cine stie ce de capul lui ci pentru ca admite o transformare complexa banala (transformarea Joukowski) care face tractabila o problema de aerodinamicitate altfel insurmontabila!
Se mai suie careva intr-un avion?
xenocid spune:
quote:
Xeno, hai zi ce faci la servici, mie una nu mi-e frica de intuneric
Sint zoolog si studiez Ursul Carpatin.
Eu n'am nici o treaba cu agenda politica. Nici macar ecologista. Consider energia nucleara ca singura alternativa pe termen scurt la combustibilii fosili, iar mancarea modificata genetic drept cea mai mare inventia a omenirii de la painea feliata incoace.
Brenda articolul ala din Adevarul e un rateu sinistru.
Cica:
Indicativul „G2" ne garanteaza o temperatura de 5.780 de grade Kelvin la suprafata Soarelui, iar V (adic#259; cifra romana 5) inseamna ca genereaza energie prin fuziune nucleara, fiind numit#259; „stea alba", pentru ca asa se vede atunci cand este vazuta din spatiu.
Mai toate stelele genereaza energie prin fuziune nucleara. V inseamna ca Soarele e in Secventa Principala. Adica traieste mult, bine si stabil. Cam 10 miliarde de ani din care 5 s'au dus.
capcaunul spune:
quote:
Xeno si capcaunul, imi sunteti f simpatici pe bune, dar amandoi aveti agenda (politica sau pur si simplu incapatanare) si nici unul din voi nu stie unde se termina conversatia pe net (asta facem, nu? sau noi salvam lumea aicea si eu nu stiu?) si unde incepe demagogia pro-agenda.
Laura si tu-mi esti simpatica . Desi ne certam nu ne scoatem ochii.
N-am nimic cu politicul. Politicul il aduce invariabil in discutie conchita care, desi nimeni nu se leaga de americani (mai mult decat trebuie ), ne acuza de islamism, terorism, comunism, verzism, gorism, fatalism, birjarism, si-alte apelative.
A! Uitasem: n-am masina!
capcaunul spune:
Da Xeno, articolul din ziarul lui Patriciu este scris cu picioarele, in clasicul stil jurnalistic dambovitean, in care orice ratat absolvent de jurnalism la particulara se crede mare expert.
Daca soarele ar fi stea alba viata n-ar fi aparut pe Terra, cel putin in forma bazata pe compusi organici.
Soarele este o stea galbena ratatilor de la ADEVARUL!