Copiluti de mai-iunie 2005 (45)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gtexro spune:

OlgaM, nuuu, anul trecut am stat cate 1-2 ore (si 3 ore cateodata in functie de Diana) dimineata in fiecare zi timp de aproape o luna. Dar Diana avea doar 10 luni si s-a mai si imbolnavit imediat. Oricum am inteles ca am gresit la faza asta, cica ar fi trebuit sa o dau la gradi ori inainte de 9 luni ori dupa 16 luni. Asta e, n-am stiut.
Nu cred ca are rost sa stai cu ea toata ziua acolo. O sa vezi, tie o sa-ti fie cel mai greu, Maya va fi asa de ocupata ca nici nu o sa mai vrea sa o iei acasa...
Incearca sa stai cu ea dimineata primele zile pana se obisnuieste cu educatoarele, arata-i jucariile, fa-i cunostinta cu copiii si du-te acasa cand e "prinsa" cu vreun joc (mie nu-mi place dar am facut-o de multe ori si mi s-a spus ca a observat, intr-adevar, ca am plecat, m-a cautat dar nu a plans). Poti sa suni apoi la gradi sa intrebi ce face si daca se joaca si nu are probleme poti sa o lasi si la pranz, daca plange ia-o acasa si mai incearca ziua urmatoare.
Toti copiii plang in primele zile de gradi, cred ca sunt foarte mici exceptii. Mi se pare chiar normal, ca nu inteleg ei de ce ii lasam in grija altora chit ca eu ii spun mereu Dianei ca trebuie sa ma duc la serviciu sa fac bani ca sa-i cumpar ei jucarii bineinteles .

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cloreta spune:

OlgaT, 2 saptamani, adica pana duminica. Ma bate gandul sa scot acasa gipsul pentru ca m-as duce la spital doar pt asa, dr e in conceiu inca vrreo 3-4 zile. Asa ca ma gandesc serios sa scot si bandajul de tifon asa pe vineri si sa o las pe Teodora sa isi faca de cap pe el cu creioane colorate si carioci:) Sa se bucure si ea mititica, destul am privat-o de gugulelile mele de cand sunt asa. De ridicat o mai ridic eu in brate dar sa mergu ea in brate nici gand, in pat nu ne putem juca pentru ca eu nu am mobilitate.\ si uite asa.
OlgaM, succes cu gradi, ce sa stie barbatii ce e in sufletul nostru, lor l se pare f simplu.

"Mami, unde sunt papucii cu Nemo?"
poze

Mergi la inceput

Cat despre gradinitele in "mediu familial", cea la care e Diana a fost singura care nu era folosita si ca locuinta. Aici e lipsa mare de gradinite asa ca sunt scumpe, deci pentru o mamica cu cel putin doi copii e mai usor sa-si deschida acasa o "afacere" de-asta (ca-si tine copiii acasa si ii mai ies si bani) decat sa se duca la serviciu si sa dea tot salariul apoi pe gradi. Partea proasta e ca au probleme mari cu curatenia si cred ca se ingrijesc mai mult de copiii lor decat de ai altora.
Noi am avut noroc. Gradinita e la 2 minute cu masina, tipa care o are e filipineza, nu locuieste in casa resectiva, nu stiu daca e/a fost maritata sau daca are copii (daca are nu sunt de gradinita, oricum). Ea primeste personal copiii dimineata, face mancare peste zi si curatenie generala dupa-amiaza. Educatoarele pe care le are o ajuta sa-i supravegheze. Cumpara tot felul de jucarii (e casa arhi-plina), le tine zilele de nastere (sunt invitati toti parintii si sarbatoritii primesc cadouri), canta si danseaza pe acolo (face parte dintr-un grup de dansuri de-ale lor) si ii antreneaza si pe copii. Diana cel putin se tine numai dupa fusta ei toata ziua si acasa e Maria-n sus si Maria-n jos (asa o cheama).
In plus, noi nici nu am putea sa o dam pe Diana la o gradi care are liste de asteptare pentru ca ar trebui sa-i pastram locul pe timpul iernii, adica sa platim chiar daca nu se duce. Sunt mai ieftine si probabil mai bune daca sunt asa de cautate dar astepti cel putin sase luni sa-ti poti inscrie copilul.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

OlgaM, eu am stat pe parcursul unei luni cu ele la gradinita, si cu Agata si cu Tudora. Desi mi s-a spus ca e mai bine sa le las singure din prima zi, eu nu cred in metodele astea spartane. Si faptul ca Agata a plins foarte putin in prima saptamina, iar Tudora deloc, mi-a intarit convingerea ca separarea se face treptat, nu brusc, desi multa lume ma contrazice. Nu ai incotro atunci cind ai deja serviciu si esti nevoita sa lasi copilul din prima zi, dar cind poti sa-l ajuti sa se integreze mai usor, nu vad de ce nu ai face-o. Noi am inceput cu vizite de jumatate de ora sau o ora, timp in care i-am explicat si aratat ce fac acolo copilasii, a facut cunostinta cu copiii, cu educataorele, cu jucariile... In a doua saptamina am trecut la doua ore, timp in care ea se juca si eu imi faceam de lucru, dar sa ma vada pe acolo, incercind sa nu intervin deloc, sa le las pe educatoare sa o preia din grija mea. Nu stiu daca iti da voie, ca pe aici sint gradinite unde nu-ti da voie sa stai cu copilul decit in prima zi. Eu am rugat frumos sa ma lase si directoarea a fost draguta si a acceptat. La Tudora rideau de mine si mi-au spus la telefon ca intii incepe mami gradinita si dupa o luna si fetita. Iar in a treia saptamina am inceput sa le las singure cite o jumatate de ora, apoi o ora, pina am ajuns la patru ore pe zi. Restul a venit de la sine. Nu am plecat niciodata fara sa le spun, intotdeauna imi luam ramas bun, le spuneam ca trebuie sa plec, dar ca ma intorc dupa ce ele se joaca, papa si iar se joaca. E foarte important acest aspect, si educatoarele mi-au spus sa-i spun intodeauna cind plec, le luau in brate si le spuneau hai sa-i spunem la revedere lui mami - altfel pierde increderea in tine, pentru ca ea stie ca tu esti acolo si cind te cauta realizeaza ca ai mintit-o. Si mai e important sa-i spui cind vii sa o iei si ce va face ea in acest timp, pentru ca, desi micuta, intelege foarte bine si te asteapta atunci cind ai spus ca vii (dupa masa de prinz, dupa ce se joaca la masuta rosie, dupa ce face nani - vei cunoaste programul si vei sti ce anume face inainte de venirea ta).

Acum sigur ca nu e obligatoriu sa faci chiar asa, dar macar in prima saptamina stai cu ea cite putin pina se obisnuieste cu locul, apoi pleaca si intoarce-te repede, ca sa vada ca nu o lasi acolo si ca vii sa o iei asa cum spui. Nu e usor, dar trece si la virsta asta trebuie sa te intaresti si sa-i explici si ei ca o faci pentru binele ei, ca are nevoie de copilasi cu care sa se joace. Depinde si de educatoare, si de copilasi, si de copilul tau. Dar daca ti se spune sa pleci ca totul e ok, nu crede chiar tot ce ti se spune, eu am vazut copilasii lasati din prima zi singuri citeva ore si desi educatoarele le spuneau parintilor ca au plins un pic si apoi s-au jucat si desi ele nu minteau, stind acolo si vazind, trebuie sa-ti spun ca nu e chiar asa. Da, au plins tare un pic (jumatate de ora sa zicem), dar apoi au stat numai pusi pe plins si cu ochii pe usa pe unde au plecat parintii si numai ei stiau micutii ce era in sufletul lor, tresareau si la cel mai mic zgomot. Tu vei hotari cum vei proceda, vazind si facind, in functie de cum va reactiona Maya. Sint si copilasi care se acomodeaza din prima si chiar nu pling, chiar lasati singuri din prima zi. Poate au mai fost lasati cu unul si cu altul acasa, poate ca au avut bona, poate ca asa sint ei, mai independenti. Ce nu-mi place mie ca toti copilasii se supun unor reguli, aceleasi, ori acestia sint atit de diferiti si deci si integrarea in colectivitate se face conform firii lor. Singurul lucru sigur pe care pot sa ti-l spun este ca, indiferent de metoda, dupa un timp toti se simt bine acolo, rar am auzit de cazuri in care un copil sa nu se simta bine la gradinita dupa mai mult de citeva luni, mai ales aici. La inceput nu poti sa-l lasi si dupa aceea nu mai poti sa-i scoti, ca nu mai vor sa plece cind vrei tu.

CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=297799&cdate=20070525&ctime=104503" target="_blank">24+ , www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA si www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA

Mergi la inceput

Nelia, daaa, de acord cu tine, cel mai bine e sa-i spui cand pleci dar la Diana nu a mers deloc metoda asta anul trecut. In doua-trei ore cat stateam pe acolo dimineata abia reusea sa se dezlipeasca de mine; plecam cand nu ma mai baga in seama (am verificat, crede-ma, primele zile ieseam doar din camera sa vad ce face cand nu ma mai vede). Daca-i spuneam ca plec si ma vedea ca ma indrept spre usa imediat uita de jucarii si incepea sa planga...asa macar eram mai linistite amandoua, ca de plecat eu tot trebuia sa plec pana la urma.

Si acum are perioade cand pur si simplu nu vrea sa ma lase sa plec la serviciu; ii tot spun ca o sa ajung tarziu si ma cearta seful, ca vine tati si o ia, ca o iubesc etc...nimic nu merge. Si am verificat si asta, imediat cum ies pe usa se linisteste si se duce sa-si caute jucarii. Cateodata imi face si cu mana la geam si imi trimite pupici. Cred sincer ca daca as fi mai tare sufleteste vorbind, i-ar fi mai bine sa o las imediat ce am intrat; asa, ea mai plange o jumatate de ora, eu ajung tarziu la serviciu si de castigat nu prea am castigat nimic.

Asta e, totul se petrece in functie de copil, de programul si posibilitatile parintelui, de disponibilitatea/atitudinea educatoarelor de la gradinita (au si ele un rol important in primele zile de acomodare ale copilului)etc...

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aurasa spune:

Buna dimineata!
Multumesc Gabitza !!! Pentru pontul cu browserul de net. Am reusit si e muuult mai bine.
De acum voi intra cu siguranta mai des

Nelia felicitari pentru baietel !!!

Andutzy saiti traiasca micul crestin !

Aurasa Alexandru (9.03.2007) si Catalin (3.06.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitzam spune:

Aurelia, ma bucur ca s-a rezolvat.

Ia sa "va radeti" si voi, ca eu era sa ma innec de ras, vedeti www.youtube.com/watch?v=HH0awSk7i8Q&mode=related&search=" target="_blank">aici.
Nici nu conteaza in ce limba e de fapt

Cresterea copiilor este in parte bucurie, in parte razboi de guerilla

www.dropshots.com/gabitzam2" target="_blank">Poze noi cu maimutzica mea, Andrei-Stefan (25.05.05)

Mergi la inceput

Mai este cineva prin zona??

www.dropshots.com/gabitzam2" target="_blank">Poze noi cu maimutzica mea, Andrei-Stefan (25.05.05)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cloreta spune:

Eu sunt, am lesinat de ras cu aia:))) Olandeza, ti-am zis despre ce era vorba
Sunt toata ziua dar lucrez si daca a disparut toata lumea

"Mami, unde sunt papucii cu Nemo?"
poze

Mergi la inceput

Mai ce vrenicutza esti
Cu piciorul in mina si tot robotesti? Ti-ai pus paiete?

Mergi la inceput