Curat-murdar, Base ! Suna mai bine ?! :)
Raspunsuri - Pagina 3
![](images/user_woman.png)
miki68 spune:
Constat ca se face confuzie intre limba materna si limba oficiala. Pt. maghiari, limba materna este maghiara (limba cu care s-au nascut, au crescut, se vb in familie). Cat priveste esenta celor spuse de presedinte, e OK. Traiesc in Romania, asa ca este normal sa cunoasca limba oficiala a tarii in care au ales sa locuiasca (chiar daca asta s-a intimplat cu cateva generatii in urma).
cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/anangel_lexi/anangel_lexi.jpg)
anangel_lexi spune:
quote:
Originally posted by women13
Nu stiu sincer, poate nu gandesc logic sau rational, dar chiar nu mi se pare corect sa merg la Brasov, Satu-Mare, Harghita, etc. si sa trebuiasca sa stiu maghiara sau alte limbi straine, ca sa imi procur cele necesare. Hai, sa fim seriosi ! Hai, sa le dam un deget, ca o sa ne trezim cu stat in stat , acusica !
nasha pungasha
Nu stiu in alte orase, dar la Brasov iti spun SIGUR ca NU trebuie sa vorbesti alta limba decat romana ca sa fii servit. Eu aud din ce in ce mai rar vorbindu-se germana si/sau maghiara pe-acolo.
![](mamica.gif)
![](al9leacer.gif)
![](zana.gif)
andriushca spune:
am citit articolul. care e problema?
ZOZOLINA
andreea
...daca viata ti-a dat lamai... fa limonada!...
COUNTING THE DAYS
ellej spune:
daca ei cand merg in alta localitate in tara SI A LOR, nu stie nimeni sa le raspunda SI IN LIMBA LOR cum credeti ca se simt???
Pai asa si tiganii ar putea sa pretinda sa li se vorbeasca in limba lor si americanul de origine romana sa le ceara in America (care e si tara lui) sa-i vorbeasca romana. Daca pe pasaport scrie CETATEAN ROMAN de bun simt e sa cunosti limba tarii tale.
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
women13 spune:
Vis-a-vis de Brasov , ma refeream in viitor... este un oras foarte drag mie.
Cand trebuie sa emigrati in Canada , ce limba trebuie sa cunoasteti obligatoriu ???
Eu consider ca , toti cei de o alta nationalitate trebuie sa faca cursuri de limba romana si sa dea examen de limba oficiala, ca in alte tari.
Pe actele lor de identitate scrie : cetatenie romana. In alte tari nu o sa iti scrie NICIODATA cetatenia tarii respective pana nu cunosc limba oficiala a acelei tari.
Nu am nimic cu sasii, secuii, etc.
Dar, poate ati uitat , ce s-a intamplat la Tg. Mures ... Dupa revolutie Ardealul era deja al Ungariei in mintile bolnave ale unora... Nu stiu cati stiti , ca au fost zone de conflicte mari dupa revolutie intre ardeleni si "alte nationalitati".
O sa respect tot timpul un cetatean strain in tara mea, dar atat.
Mi-aduc aminte cand bubuia presa cu "romancele cu umbrela" si erau articole rautacioase la adresa romanilor, a tiganilor, expulzari, etc. Nu trecuse foarte mult de cand un italian de-al lor omorase o familie intreaga in Bucuresti. Era ceva normal , se pare. Noi nu mai sarim cu gura sa plece toti italienii de la noi, la ei acasa.
Si sunt destui romani , care ne fac cinste in cele strainatatzuri si muncesc de-si rup oasele si isi storc creierii, pentru alt popor decat al sau. Si ia spuneti voi romanilor de pretutindeni, daca nu ati cunoaste limba oficiala a tarii in care sunteti, daca ati fi angajati pe undeva, ma refer la un loc de munca, cat de cat mai aproape de pregatirea voastra, nu maturator pe strada sau menajera?
NU MA INTELEGETI GRESIT . EI AR TREBUI SA FIE "OBLIGATI" SA CUNOASCA LIMBA OFICIALA A STATULUI ROMAN LA FEL CA IN ALTE TARI. Si de cand vietuiesc ei aici pe taramurile noastre ar fi trebuit sa o stie foarte bine.
Cat despre Base , daca a facut-o pur si simplu pentru a atrage voturile altor nationalitati, ma cam indoiesc, ca a castigat "ceva" voturi. Ei vor vota tot cum le dicteaza "seful de partid", care din cate imi aduc aminte , nu il prea are la inima pe Base, ci dimpotriva e cu PSD-ul, cu PNL-ul, cu oricine altcineva a fost decat cu Base.
women13 spune:
" Limba nativ#259; este prima limb#259; īnv#259;#355;at#259; de un individ, de obicei fiind copil īn general vorbit#259; īn familie. Aceasta poate fi diferit#259; de limba oficial#259; a #355;#259;rii īn care familia tr#259;ie#351;te. Īn timpurile moderne unii p#259;rin#355;i ī#351;i īnva#355;#259; copii s#259; vorbeasc#259; o alt#259; limb#259; decāt cea vorbit#259; īn #355;ar#259; sau familie. "
filofteia spune:
quote:
Nu stiu sincer, poate nu gandesc logic sau rational, dar chiar nu mi se pare corect sa merg la Brasov, Satu-Mare, Harghita, etc. si sa trebuiasca sa stiu maghiara sau alte limbi straine, ca sa imi procur cele necesare. Hai, sa fim seriosi ! Hai, sa le dam un deget, ca o sa ne trezim cu stat in stat , acusica !
Mai noi am fost anul trecut in circuit in tara si printre altele, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mures, Sibiu... Peste tot oamenii s-au purtat foarte frumos. Targu Mures mi-a placut in mod deosebit. Am vizitat Turnul cu Ceas si Palatul Culturii. Cand ne auzeau vorbind romaneste ne vorbeau si ei tot romaneste.
Eu am crescut in Constanta, intr-o zona cu vreo 4 nationalitati. Niciodata nu m-am simtit jignita ca ceilalti mai vorbeau si pe limba lor.
Ce spui ca s-a intamplat mamei cu copilul mie mi s-a intamplat la noi in sat unde va jur ca aia nu stiu alta limba, dar am nimerit o nesimtita la tejghea...
sirimie spune:
Vorbea despre felul in care se preda limba romana in zonele cu majoritate maghiara, se preda ca o limba straina.
Adica limba romana ca limba materna nu contine lectii despre vocabularul de baza, pentru ca se presupune ca un copil care are limba romana ca limba materna il stie deja. Dar predarea limbii romane ca limba straina contine si lectii despre vocabularul de baza. Este ceva ce se practica deja, pentru ca are mult sens.
Asa ca tot episodul este o "inflamare artificiala" a tuturor, si a presedintelul care habar nu avea ca asta se intimpla deja, si a "nationalistilor" care nu inteleg sensul predarii ca limba materna sau straina, si intimplator numai cei de la PD au dreptate. Adica vreau sa spun ca intimplator sint de acord cu cei de la PD de data asta .
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.point.ro/
Despre Andrei
women13 spune:
quote:
Originally posted by filofteiaquote:
Mai noi am fost anul trecut in circuit in tara si printre altele, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mures, Sibiu... Peste tot oamenii s-au purtat foarte frumos. Targu Mures mi-a placut in mod deosebit. Am vizitat Turnul cu Ceas si Palatul Culturii. Cand ne auzeau vorbind romaneste ne vorbeau si ei tot romaneste.
Eu am crescut in Constanta, intr-o zona cu vreo 4 nationalitati. Niciodata nu m-am simtit jignita ca ceilalti mai vorbeau si pe limba lor.
Ce spui ca s-a intamplat mamei cu copilul mie mi s-a intamplat la noi in sat unde va jur ca aia nu stiu alta limba, dar am nimerit o nesimtita la tejghea...
Cine a zis, ca se simte jicnita ??? Ma intreb oare se va proceda pentru toate nationalitatile la fel ori... ?!
Dupa ce m-ati lamurit si m-am lamurit despre aceasta initiativa sper sa nu fie partinitoare, ca atatea alte legi in Romania.
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
quote:
Originally posted by women13
. EI AR TREBUI SA FIE "OBLIGATI" SA CUNOASCA LIMBA OFICIALA A STATULUI ROMAN LA FEL CA IN ALTE TARI. Si de cand vietuiesc ei aici pe taramurile noastre ar fi trebuit sa o stie foarte bine.
ungurii sint cetateni romani si nimeni nu are cum sa-i oblige sa invete limba daca ei nu au chef. si nici nu ai ce sa le faci.
ca sa nu mai zic ca exista 1 armata de mexicani cetateni US
![](icon_smile_big.gif)
"la fel ca in alte tari".... voi confundati emigrantul cu ala nascut acolo sau cetatean...bai nene asa ceva greu de inteles.