Subiect la bac, limba romana
Raspunsuri - Pagina 6
![](images/user_woman.png)
copiloi spune:
quote:
Originally posted by capcaunul
Cine stie, poate samanatorismul este necesar pentru ca un bacalaureat sa culeaga capsuni!
Voila pragmatism
![](icon_smile_big.gif)
--------------------------------------
Daca as carcoti pe baza subiectului de la bac, nu samanatorismul si traditionalismul ar fi problema, ci faptul ca s-a cerut sa se comenteze toate astea intr-o poezie studiata, ceea ce implicit presupunea ca elevii trebuie sa stie poezia (si nu comentariul)pe de rost ...
E absurd sa ai pretentia ca un absolvent de liceu sa stie pe de rost toate poeziile studiate.
Alina
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by copiloiquote:
Cine stie, poate samanatorismul este necesar pentru ca un bacalaureat sa culeaga capsuni!
Voila pragmatism
--------------------------------------
Daca as carcoti pe baza subiectului de la bac, nu samanatorismul si traditionalismul ar fi problema, ci faptul ca s-a cerut sa se comenteze toate astea intr-o poezie studiata, ceea ce implicit presupunea ca elevii trebuie sa stie poezia (si nu comentariul)pe de rost ...
E absurd sa ai pretentia ca un absolvent de liceu sa stie pe de rost toate poeziile studiate.
De acord!
Exact asta spuneam in acea ultima postare de care pomenisem.
![](icon_smile.gif)
bonamea spune:
Ai perfecta dreptate,dar cui ii mai place sa citeasca in zilele noastre?mai ales din anumiti scriitori.Copiii de azi au preocupari mai apropiate de viitor decat de trecutul cultural si literar-cu mici exceptii-Internetul e marea lor pasiune,acolo gasesc bune si nebune subiecte.Exprimarea intortochiata a textului ptr.examen imi aminteste de nesfarsitele discursuri la conferintele PCR LA CARE TREBUIA SA TE CHINUI MULT CA SA INTELEGI CE VOR SA ZICA PANA LA URMA.bietii copii,nu stiu cat le ajuta in viata de zi cu zi in lupta ptr.existenta ,atat de acerba in tara noastra,cunoasterea stilului si alte alea din literatura,dar i-a incurcat la obtinerea notei necesare admiterii unde si-au propus sa studieze in continuare.
quote:
Originally posted by tzitziri
Poate nu reprezinta un subiect de referinta, dar la 100 de variante era posibil sa apara si subiecte mai putin "Relevante".Nu se puteau face 10 subiecte cu Eminescu, 10 cu Rebreanu si inca 10 cu Caragiale doar ca sa fie reprezentative.
Si tinand cont de faptul ca aceste subiecte sunt pe net de cateva luni mi se parea normal ca fiecare elev cat de cat studios sa stie ce sa scrie la orice subiect..deci cei care au vazut prima data varianta inseamna ca nu au acordat nici o importanta examenului in sine.
iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capra_sp_cu_sp_trei_sp_iezi/capra_sp_cu_sp_trei_sp_iezi.jpg)
capra cu trei iezi spune:
quote:
Originally posted by flaviutzaquote:
Literatura romana are de cativa ani o curricula aberanta, tampita chiar. Se pune accent foarte mare pe notiuni de critica literara. Notiuni care nu pot fi intelese decat dupa ani si ani de literatura citita. Citita la varste adulte. Cum sa-i ceri unui tanar de 18 ani sa inteleaga zeci de curente literare daca el abia este in pragul maturitatii necesare pentru a digera corect niste creatii artistice? Bagajul lui literar care ar conta pentru o analiza critica se rezuma in medie la cateva zeci de romane si vreo suta de poezii imprastiate peste tot spectrul literaturii, si ma refer strict la ceea ce poate citi pe indelete in maximum patru ani (si asta doar daca n-ar fi sufocat cu alte inutilitati pe la celelalte materii care-i omoara timpul si creierul). La un asemenea background nu poti prezenta coerent in liceu decat cateva curente literare majore. Altfel elevul va invata pe de rost niste criterii, niste idei, fara sa inteleaga de ce, de unde, pentru ce.
Important pentru un bacalaureat este sa fie in stare sa descrie un personaj, sa scoata niste idei dintr-o poezie, sa inteleaga niste metafore, sa faca o comparatie, si mai ales sa exprime toate acestea coerent, logic.
Sa iti spun ce teme primeam eu la lb romana, acum vreo 8 ani.
1)Compuneti un eseu in care sa va expuneti parerea in legatura cu opera lui Eminescu.
2)Moartea /viata si alte teme in operele studiate.
3) comentati optimismul din opera lui Bacovia(exista si ala...esential e sa dai de el)
pentru bac ne-a recomandat doar atat. sa trecem odata prin comentarii,sa stim incadrarile pentru barem . in rest,sa citim pana stim pe de rost fiecare paragraf din fiecare opera studiata.
Inutil sa spun ca le stiu si acum. de exemplu cum o chema pe oaia lui moromete,aia care era mai nabadaioasa.
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
pe oaie o chema bisisica, na ca mi-am amintit si eu!
![](icon_smile_big.gif)
capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!
bonamea spune:
Da.profesorii mai in varsta din liceu au metode mai bune de lucru cu elevii,au fost formati altfel sau anii de munca si-au spus cuvantul!?adevarul e ca norocosi sunt elevii care au profesori pasionati de profesia lor,indiferent de venituri ei isi fac datoria.Cinste lor.
quote:
Originally posted by XIO
Nu credeam ca e asa .
Si noi primeam eseuri de facut , caracterizari, dar nu le faceam din carteComentariile alea cred ca doar le-am citit o data ca sa vad cam pe ce sa ma axez , si atat , nici vorba de invatat.
Partea cu dezbaterile mi-a placut la nebunie, si profesoara care a venit cu ideea era in pragul pensiei (asta ca sa exclud condamnarea profesorilor in varsta).
http://pg.photos.yahoo.com/ph/gia_devil/my_photos
bonamea spune:
Se invata in liceu literatura universala?asa ptr.cultura generala!Macar o enumerare a marilor creatori literari si conducerea elevilor spre operele de renume mondial.Sau e inutil,
quote:
Originally posted by bonamea
Da.profesorii mai in varsta din liceu au metode mai bune de lucru cu elevii,au fost formati altfel sau anii de munca si-au spus cuvantul!?adevarul e ca norocosi sunt elevii care au profesori pasionati de profesia lor,indiferent de venituri ei isi fac datoria.Cinste lor.quote:
Originally posted by XIO
Nu credeam ca e asa .
Si noi primeam eseuri de facut , caracterizari, dar nu le faceam din carteComentariile alea cred ca doar le-am citit o data ca sa vad cam pe ce sa ma axez , si atat , nici vorba de invatat.
Partea cu dezbaterile mi-a placut la nebunie, si profesoara care a venit cu ideea era in pragul pensiei (asta ca sa exclud condamnarea profesorilor in varsta).
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
da , am facut si 2 ani de literatura Universala.
Cu o profa tanara care ulterior a prins un post tot pt. literatura in Franta parca.
Mie nu mi s-a parut ca in liceu am fost fortata si nevoita sa tocesc , sa-mi storc ultimele puteri deasupra cartilor.
Mai ales la romana.Nu mi s-a parut greu ca am studiat 5 cuvinte despre curente literare,Dacia libera sau mai tiu eu ce , ca au fost chiar notiuni de baza, nimic detaliat.
Si nici nu cred ca trebuie sa-ti tocesti la materia asta, daca citesti poti sa si comentezi foarte bine.
la capacitate am avut una din cele 2 poezii pe care nu le citisem decat atunci cand am facut-o(pe la inceputuri) . nici comentariu nu am mai citit , nici poezie , nimic , nu mai aveam timp si nici nu ma atragea.
Ei , fix aia mi-a picat , si cu singurele 4 versuri pe care le stiam, eu elev de clasa a 8-a am fact un comentariu pe care am luat punctajul maxim.
Ca se poate si fara invatat pe de rost.
La BAC la romana am luat 9,60 pe Morometii care nu prea mi-a placut si la care am dat 1 citat , atat.
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by bonamea
Se invata in liceu literatura universala?asa ptr.cultura generala!Macar o enumerare a marilor creatori literari si conducerea elevilor spre operele de renume mondial.Sau e inutil,[quote]
Cu exceptia specializarii filologie din liceele cu profil uman nu se invata deloc.
![](icon_smile_sad.gif)
Singurele franturi din literatura universala sunt prin manualele de limbi straine, dar acolo nu se face literatura.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
La mine in liceu si realul si filologia si stiintele sociale(adica eu , ca nu eram la filo) au facut literatura universala.
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by XIO
La mine in liceu si realul si filologia si stiintele sociale(adica eu , ca nu eram la filo) au facut literatura universala.
Contraexemplele tale, fie ca sunt un spital, un liceu, un doctor, un profesor, sunt irelevante pentru ca reprezinta exceptii. Nu neg ca nu este asa, dar trebuie sa ne crezi cand iti spunem ca majoritatea spitalelor, scolilor, medicilor si profesorilor nu sunt asa cum ai avut tu norocul sa intalnesti.
Literatura universala nu se face in liceele din Romania, cu exceptia specializarii filologie. Caci, nu-i asa, marii poeti, romancieri sau dramaturgi ai lumii sunt prea marunti pe langa titanii nostri pasoptisti, samanatoristi sau traditionalisti.
![](alcool.gif)