La revedere Traian, Adio Decebal

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

quote:
Originally posted by xenocid

Contributia masiva si hotaritoare a cumanilor si pecenegilor in etnogeneza poporului roman este deja prea mult pentru noi cei ce am invatat ca formarea poporului român se incheiase la ora 07:45 in dimineata retragerii aureliene.

Ce incercam sa spun este ca asta e o teorie care nu s-a itit azi dimineata in Cotidianul.
Despre ea, eu una am aflat cu mai bine de 10 ani in urma.
Cei cu studii de specialitate probabil ca o cunosc de mult mai multa vreme.

La urma urmei, ce mare lucru ca Negru Voda avea origine cumana??? Din articol nu vad nicaieri concluzia ca ascendenta daco-romana e in totalitate inexistenta.

Relaxati-va. Istoria invatata de noi la scoala e "romantata" din greu, va trebui categoric limpezita, ca ne ride lumea.

P.S. Admirabila tehnica de marketing a Humanitas-ului. Pe pariu ca aceasta carte se va vinde mult mai bine decit www.scribd.com/doc/27696/Neagu-Djuvara-O-scurta-istorie-a-romanilor-povestita-celor-tineri" target="_blank">O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri ?

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

quote:
Originally posted by iileana
Relaxati-va. Istoria invatata de noi la scoala e "romantata" din greu, va trebui categoric limpezita, ca ne ride lumea.

Mi'adusasi aminte de mine la istorie cand ne spunea profesorul ca participarea Romaniei in al doilea razboi mondial alaturi de Aliati a dus la scurtarea razboiului cu 6 luni salvand astfel nenumarate vieti omenesti.
Atunci l'am intrebat Dar participarea alaturi de puterile Axei cu cât l'a prelungit?.
Mi'a dat 4 ca am vorbit in timpul orei si m'a dat afara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilianasoare spune:

De acord cu Iileana, si anume ca Neagu Djuvara nu demonteaza intru totul, ferm si categoric, teoria ascendentei daco-romane. Dar mi se pare putin fortat sa afirmi ca cumanii ar avea vreun rol in etnogeneza romanilor. Si asta pentru ca acestia, popor turcic, au aparut pe teritoriul Romaniei actuale in secolul al 11-lea si au ramas pana in secolul al 13-lea, cand cei mai multi au fost dislocati spre Ungaria si Bulgaria de invazia tatara din 1241. Totusi, de la retragerea aureliana pana pe la anul 1000, sa se tot fi format si ras-format poporul roman!
Sunt curioasa sa-i citesc cartea, fiindca nici acum nu se cunosc exact conditiile istorico-sociale in care a avut loc contactul dintre romani si cumani, contact, evident, extrem de puternic si de lunga durata. De altfel, N. Iorga chiar vorbea despre "o simbioza romano-cumana".
Avand in vedere durata - doua secole - (asta inseamna aproximativ 4 generatii, din cauza sperantei de viata mai redusa) nu mi se pare deloc absurda teoria ca la conducerea statelor voievodale ar fi acces si cumani. Avand in vedere si profilul lor psihologic, cred ca a fost, totusi, cel mai bun lucru care se putea intampla

Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

Ar trebui sa citesc singura ca sa vad exact ce spune Djuvara. Nu cred eu ca a pus el titlu de capitol ca titlul acestui subiect. Toti istoricii au spus ca suntem un amestec al populatiei originare cu toate valurile migratoare. Dar ca ma trag din Decebal si Traian este evident pentru ca daca te utii prin zona suntem singurii vorbitori de limba de origine latina. Acu daca o sa-mi spui ca nici limba romana nu are originea in latina...

Si asa la nivel de bun simt...aia care veneau din stepele Mongoliei presupun ca aratau a mongoli nu? Uita-te si mata in jur in statia de troleu si zi-mi cate fete de peginegi si cumani vezi.

National Geographic desfasoara un proiect care determina din ce ramura a evolutiei umane faci parte. Populatia Romaniei se incadreaza in marcarii europeni. Din pacate cineva a tot avut o problema cu originea poporului roman de-a lungul timpului. Intr-o lume fara granite in care vom fi colonizati de chinezi ce mai conteaza?

Keep the promises you make to yourself.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

quote:
Originally posted by Teodora D.

[font=Comic Sans MS][teal]Va rog mult nu-l mai faceti "mos" pe Neagu Djuvara. E un domn dragut, inteligent, cult, spiritual si povesteste ca nimeni altul. Avanseaza niste ipoteze interesante, ramane ca alti istorici sa se pronunte cat sunt de reale, mie una imi lipsesc cunostintele si studiile sale ca sa ma aventurez sa-l combat.

asta sau "nea cutare" . chiar daca nu sunteti de acord cu opiniile un pic de respect ar fi necesar in fata unui asemenea om.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

Am citit articolul. Dupa cum ziceam, nimic spectaculos. Daca cineva isi inchipuia ca a venit Traian si a facut sex cu Decebal si am iesit noi cei 30 de milioane de romani, da, acea persoana o sa aibe un soc. Restul sunt doar clarificari la adresa valurilor migratoare si o incertitudine a factorului dac, pentru ca nu se gasesc dovezi.

Keep the promises you make to yourself.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Mai ca-mi vine sa cred ca dl. Djuvara s-a molipsit de danbrown-ism.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Pai nu cred ca isi imagineaza nimeni ca Decebal si Traian au avut un fel de one night stand si uite asa am iesit noi cu totii. Nu e deloc lipsa de teorii apropo de formarea poporului roman si acopera toata plaja, de la "coasta Daciei si a Romei" pana la nenea ala cu vidul de la nordul Dunarii dupa retragerea lui Aurelian / toti dacii au fost omorati, trecand prin ipoteza cu soldatii romani care n-au plecat acasa cu Aurelian, aveau familii in tabere in jurul castrelor romane, ca nu toti aveau buletin de Roma, imperiul fiind mare si supusii aveau culori f diverse.
Cine a zis de strategia de marketing are probabil dreptate, lumea o sa cumpere cartea sa vada daca sunt ceva dovezi macar acolo, articolul prezinta mai degraba o ipoteza/dorintza a autorului, decat o teorie noua bazata pe dovezi.
Deci pana una alta eu raman la parerea mea.

Edit: daca Neagu Djuvara s-a molipsit de danbrownism...lasa ca nu e rau sa mai faca si intelectualii bani (Neagu Djuvara adica, nu Dan Brown); desi hm, Dan Brown a avut cea mai tare idee de afaceri de la Microsoft incoace. Parerea mea

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

ah am crezut ca si-a dat demisia Traian Decebal Remes.

eu tot cu radacini latine ma simt. si cred ca toti suntem asa - nu vedeti cata pasiune e pe acest forum?

Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
special:www.supereva.ro. Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/

Mergi la inceput