Minoritatile noastre

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns speed spune:

carlin21, ceea ce povestesti tu s-a intimplat si in zona in care locuiam eu,tot asa niste sate parasite de catre sasi au fost date unor familii de tigani si le-au facut de nelocuit.ma intreb insa de ce nu a intervenit nimeni sa-i opreasca? adica primaria le-a dat in folosinta unele bunuri,ei le-au distrus,de ce nu au fost amendati sau pusi de primarie sa le repare? sau de ce nu i-au evacuat ? banuiesc ca si unde stai tu daca iei in chirie o casa sau un apartament,de la un proprietar particular sau de la stat,ai niste obligatii.daca nu le indeplinesti si daca faci stricaciuni esti obligat sa le repari sau esti evacuat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carlin21 spune:

Speed,bune intrebari, si logic ce spui tu.

Numai ca nu i-a tras nimeni la raspundere, nu mai stiu acum ce e pe acolo, ideea e ca bani de amenzi nu aveau oricum, iar de reparat, hm cu ce? Ar fi trebuit practic sa cumpere lemn, sau ceva materiale pt asta si sa puna mana pe ciocan, unelte, ceea ce nu prea era parte din pasiunile lor.

Constrangere din partea autoritatilor? NU, sti bine ca nu.
Nu stiu acuma cum s-ar gestiona o situatie de genul asta, asta s-a intamplat prin anii 94-96, ce zic eu, iar autoritatilor locale nu le pasa.
De evacuat nu cred ca doreau sa si-i puna in cap, in fond nu ii interesa de soarta lor.

Pe mine ma mai opreau oameni din sat si se plangeau de cum au ajuns casele nemtilor, ca ar muri aia de inima daca le-ar vedea, vazandu-ma ca tot merg pe la ei in vizite.
La primarie am primit raspunsuri de genul, asa sunt ei, niste nenorociti, n-ai ce sa le faci, nu va mai pierdeti vremea cu ei. Punct.

Cu unii am mai reusit sa fac cate ceva, de ex i-am convins sa-si sape gradina ca era primavara si sa-si puna una alta in ea, ca era pamant bun, si daca scapai o samanta pe jos crestea planta.
Asa ca au reusit sa "defriseze", terenul nelucrat de ani de zile, in schimb le-am cumparat rasaduri si seminte ca ziceau ca n-au bani de asa ceva, si in final unii au realizat cate ceva din gradina, macar au avut toata vara ce manca si si-au mai facut si ceva provizii.
Dar majoritatea nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

quote:
Originally posted by Carlin21
Constrangere din partea autoritatilor? NU, sti bine ca nu.
.
De evacuat nu cred ca doreau sa si-i puna in cap, in fond nu ii interesa de soarta lor.

La primarie am primit raspunsuri de genul, asa sunt ei, niste nenorociti, n-ai ce sa le faci, nu va mai pierdeti vremea cu ei. Punct.

carlin21,asta am vrut sa spun si eu cu faptul ca e si vina romanilor.nepasarea (daca doar de nepasare e vorba) asta ma dispera.nu inteleg de ce nu se iau masuri,si nu ma refer doar la tigani.si faptul ca nu se iau masuri cind trebuie duce la tragedii mai mari-de exemplu cea de la hadareni-din care toata lumea a avut de pierdut.problemele mocneau acolo de zeci de ani,de pe vremea lui ceausescu,tiganii dadeau mereu iama la furat,hartuiau trecatorii,etc si a culminat cu uciderea romanului.satenii disperati si-au luat legea in miinile propri si acum am ajuns exemplu de popor ucigas.sunt tigani ce vin in irlanda care n-au trecut in viata lor prin hadareni dar cer azil politic deoarece romanii le ard casele.cred ca daca autoritatile romane nu erau atit de nepasatoare (sau corupte) de la inceput si faceau dreptate cind trebuia nu se mai ajungea la tragedii de felul ala.de aia am zis ca au romanii vina lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carlin21 spune:

In legatura cu mersul la scoala. Asta nu e o chestie valorizata in cultura lor.
De asta ar trebui stimulati cumva, incurajati, motivati. Aici depinde de comunitate, de implicarea autoritatilor locale, de mai multe chestii.

Va zic ce am facut cand am lucrat la un ONG, dar colaborand foarte bine cu primarul si directorul scolii dintr-un orasel, de fapt ca o comuna mai mare ca toti stateau la case, cu multe familii de etnie rroma, care evident aveau si multi copii unele, si care nu prea mergeau la scoala sau mergeau si abandonau rapid.
Autoritatile alea au inteles f bine ca e spre binele comunitatii ca ei sa fie educati si scolarizati, au vazut pe termen lung implicatiile.
Asa ca am facut un proiect si am cerut finantare pt evitarea abandonului scolar.

In program au intrat practic toti copiii rromi de varsta scolara, plus si din familii de romani cu situatie mai grea, nu era program special pt rromi, dar ei erau majoritari.

Toata chestia a constat de fapt in a le da alimente de baza in valoare de 600.000 lei vechi pe luna asta in anii 99-2000, nu era o suma imensa, dar de banii aia cumparam practic alimente de baza, faina, ulei, zahar, orez, pateu in conserve sa-si puna la scoala cu paine, ca nu prea aveau frigidere majoritatea, biscuiti, ceva bomboane, etc.
Plecau cu cateva sacose ca abia le duceau.

Nu le ajungea mancarea asta, ca ei practic mai trebuia sa puna multe, sa se ajute si ei, dar era un sprijin,pe care il primeau cu conditia abandoneze scoala

Se simteau cumva bagati in seama si ca ii pasa cuiva de soarta lor si nu abandonau scoala, iar familia simtindu-se sprijinita cat de cat, ii trimitea la scoala.
Atunci se dadeau si rechizite iar scoala cu primaria aveau grija sa primeasca.
Vizitam cateva familii lunar, nu puteam pe toti, si erau tare mandri unii de realizarile lor cu scoala, unii imi spuneau ce note iau si imi povesteau de pe la scoala.
Cand ma duceam in vizita remarcam ca facusera curat prin curte, ca arata altfel decat inainte, unii ma invitau sa beau cafea la ei, si se vedea ca cumparasera special pt asta plicuri cu ness.

Se simteau putin mai valorizati, acuma nu va inchipuiti ca au facut niste schimbari dramatice in bine in viata lor, dar am remarcat niste imbunatatiri cat de cat, si cel mai important ca mergeau copiii la scoala

Lucru foarte important, directorul scolii mi-a zis la inceput cand cautam o modalitate de incurajare a lor, ca daca vin un an doi la scoala si intra pe brazda, "prind gustul" daca pot sa zic asa, si nu mai abandoneaza asa usor. Ceea ce s-a adeverit.

Nu zic ca asta e solutia peste tot, dar a fost atunci si acolo pt sprijinul si incurajarea lor si .... a functionat.
Dar pt asta comunitatii locale si autoritatilor trebuie sa le pese.

La fel cum in unele cazuri se pare ca nu functioneaza nimic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinam spune:

Eu cunosc si altfel de tigani, curati, oarecum educati, am cateva exemple in minte si in multi dintre ei mai "oameni" decat multi romani ... ma gandesc la niste vecini ai mei, la o famile vecina parintilor mei.

In parcul unde merg cu copilul de vreo doua ori in ultimul timp am vazut o tiganca din aia cu fuste multe care a venit cu cei doi copii la joaca, am ramas foarte surprinsa, copiii ei erau curati, educati si desi la inceput cei din jur aveau reticente si luau oarecum distanta, tiganca respectiva a dat "lectii" multom mame din parc care nu dadeau doi bani pe ce faceau copii lor, adika tiganca le spunea la topogan: " asteapta-ti randul", "nu impinge" samd, plus ca au vrut jucariile de nisip a lui fiimiu care le lasase evident aruncate pe jos si indrumati de mama lor puii de tigan au venit sa ceara voie, credeti-ma ca am ramas impresionata.

Acum stiu ca ce am zis eu sunt exceptii si majoritatea e reprezentata din pacate de cei despre care povestiti voi, ideea era ca tiganii pot fi educati daca vor.

Alina, mama de Vlad (25.09.2005)
poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

Am lucrat 8 ani intr-o scoala care avea 30 % elevi rromi. Pot sa spun din experienta ca 20% era copii tare buni, invatau, parintii de gura cadrelor didactice dar si din voita proprie se tineau de odrasle sa nu lipseasca. Multumirea noastra cea mai mare era atunci cand intrau la liceu!
Dar restul erau dezastru! veneau la scoala pentru alocatie, pentru corn si lapte, rupti, murdari, dezastru.
Eu sunt mai aspra din fire si nu-i lasam sa isi faca jocul si am crezut ca ma vor evita tocmai pentru ca ii cicaleam mereu, ca le spuneam delicat ce-i drept, avand grija sa nu ii jignesc in public ce nu imi convine, dar ma repetam de atatea ori de cate ori era nevoie ca ei sa isi schimbe comportamentul.II ajutam sa obtine burse sociale, rechizite, ii trimiteam pe cei mai buni in cele putine tabere gratuite. In ultimii ani se punea un accent f mare pe integrarea tiganilor in scoli, o groaza de bani se directionau spre programe de genul asta. Dar nu e de ajuns...
Ei, na ca an de an trageau la mine la clasa, si devenisem f populara. Cand am plecat, cel mai tare m-au regretat tiganii.

Am venit aici, si am avut multe luni reticente atunci cand vedeam indieni in parcuri, ne tineam oarecum la distanta. Cu timpul am invatat ca sunt indienii nu sunt tot una cu tiganii, stiam asta dar sufeltul meu a invatat asta. Si am f tare suparata cand Canada a esxpulzat zilele trecute o satra de tigani ce venise, nu stiu cum, la furat! Si furasera neica in toata Canada, de la est la vest!

Sunt doi canadieni, barbati la 50 de ani ce cersesc in centru orasului. Ii vad mereu, Cand isi termina "programul" se urca in autobuz, culmea au abonament, si pleaca acasa, unde o fi acasa nu stiu ca pe carton scrie ca sunt homeless. Anyway, intr-una din zile, un politai pe bicicleta s-a oprit langa unul din ei si i-a dat amenda, cred si avertisment, pentru ca de atunci nu i-am mai vazut. Dar sunt f discreti, curati, fac parte din peisajul local, la inceput nimic nu iti atrage atentia, dar langa ei e un carton prin care cer 2 dolari, ca sunt homeless. A, si unul din ei are celular!!hihihi, l-am vazut vorbind la telefon in autobuz....
Ce vreau sa spun este ca atata timp cat autoritatile sunt slabe, vor fi intotdeauna unii care sa profite: sa indoaie regulile, sa dea spaga, sa ameninte, sa arunce cu copiii in politisti si tot asa.
Aici politia e f ferma si politaiul nu se uita la culoarea pielii, nu ii e frica, nu asteapta mita. Sunt fermi, si iti ruini viata daca faci o prostie minora care sta in dosarul tau pe viata.

Doamne'ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

spic, i-am vazut eu intr-un reportaj fix pe tiganii din franta(parca langa Lyon?) ca se laudau cum francezii se si straduiesc sa le dea locuinte sociale si ca viata e mai buna ca in Romania ca primesc 20-200E zilnic.

Unul din efectele globalizarii...mers si cersetorii unde piata lor de munca plateste mai bine

Keep the promises you make to yourself.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Damachiar la familiile lor ma refeream, pentru ca stiu potentialul multor copii de tigani (am lucrat cu ei) si ma doare sa vad cat pierd datorita cercului vicios in care se afla.

carlin21 este o veste buna sa aud ca un program de acest fel a functionat. Eu am lucrat pentru o scurta perioada intr-un sat de tigani undeva intre Brasov si Sfantu Gheorghe, si acolo invatatoare se chinuia sa faca ceva pentru copii si pt. comunitate. Un ONG adusese masini de cusut ca sa invete femeile sa coasa, dar era greu de miscat femeia din comoditatea ei. Ce am vazut pe acolo m-a marcat pe viata. Nici sa ii inveti cu primitul pe degeaba tot timpul nu e bine, ca multi (nu toti) se obraznicesc si ajunge sa li se pare normal sa le dai tot timpul.
Prietena mea cea mai buna e tiganca, dar venita dintr-o familie foarte muncitoare si scuturata, si cu toate astea a avut de luptat mult cu familia pentru ca si-a dorit sa se ridice social, sa mearga la scoala si sa nu se marite la 14 ani. Fetitele mai ales rar au viitor in familiile de genul acesta, pentru ca sunt maritate devreme.
Aici ce spun eu este despre un anumit tip de tigani. Exista deja multi care s-au ridicat si traiesc cu totul alte vieti. Sunt si altii care isi doresc mai mult dar nu pot iesi din acel cerc vicios.

Gloria si Eva (22 dec. 2004)

Pasti 2006

Craciun 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorela hoff spune:

IN orasul in care locuiesc, am observat ca sunt f. multi tigani. Mi s-a spus ca au venit dupa 89 si s-au stabilit aici, integrati in societate, au servicii (nu i-am vazut niciodata cersind), locuinte,cunosc limba cat de cat, deci stau legal aici.
De multe ori i-am vazut vorbind cu oameni de alte nationalitati, mi-am dat seama ca erau cunostinte, deci se poate si asa, ma intreb atunci, cine e de vina ca ei nu se integreaza in propria tara?
Vio

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexmom spune:

Majoritatea romanilor sunt rasisti si cat timp aceasta situatie nu se va schimba nici tiganii nu vor avea vreo sansa sa se schimbe. Rasistii nu stiu sa priveasca dincolo de culoarea pielii unui om (si aici nu ma refer numai la tigani).
Copiii ar trebui de mici , atat acasa cat si la scoala, sa fie invatati sa accepte prezenta tiganilor si a altor minoritati ca pe ceva normal, sa interactioneze cu ei, nu sa li se interzica contactul cu acestia, asa cum fac si au facut-o multi parinti, inclusiv ai mei, care in copilarie nu ma lasau sa ma joc cu una din prietenele mele cele mai bune, ptr. ca era...tiganca.

Mergi la inceput