Minoritatile noastre

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Opinia mea este ca fiecare roman in parte poate sa tina capul sus sa nu mai plece privirea si sa faca de asa maniera incat acolo unde este fie in Romania fie in alta parte sa reprezinte in mod firesc normal ceea ce este adica printre altele este roman. Nici in Romania nici in alta parte eu nu ma voi identifica cu un infractor fie ele roman sau de alta nationalitate. Eu nu sunt infractor si faptul ca sunt roman nu are relevanta. Dar nu mi-a fost si nu-mi va fi niciodata jena sa spun ca sunt roman. Nu am motive. Ehh ca sunt infractori romani este o chestiune de asociatie cum sunt infractori englezi, chinezi...si asa mai departe.
Sunt infractori si trebuie tratati ca atare. Atat.
Pe de alta parte citind topicul am crezut ca se va referi la minoritatile dintr-o tara (zona) si ma gandeam ca viitorul nu va mai fi unei majoritati sau minoritati ci a unei uniuni eu asa vad viitorul, partea de minoritati/majoritati va deveni ceva dezavuat.

Parerea mea desigur.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
Anul 2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liv_mircea spune:

Eu zic ca este o problema sociala aici in Romania acest lucru. Uitati-va cati sunt si pe strazile din Bucuresti la semafoare. Poate suna aiurea, dar eu nu am dat decat celor foarte batrani, asta deoarece majoritatea care cersesc sunt tineri, apti de munca. Dar nu, ei nu vor sa lucreze deoarece este o trasatura a lor ca sa ceara in loc sa lucreze pentru bani. Acum 2 ani am facut un studiu de piata in cadrul companiei la care lucram, in care am pus intrebari oamenilor strazii si prostituatelor printre care si de genul: "de ce nu vreti sa va angajati si sa va faceti o viata normala si sa fiti respectati, in loc sa va injositi asa?" la care 99% din raspunsuri erau rasete... "esti nebun, eu intr-o zi castig cat altii intr-o luna" .

Deci acesti oameni prefera sa traiasca in mizerie si sa castige asa banii de mancare, ... este o problema sociala grava si care in majoritatea cazurilor provine de la parintii... (cei 7 ani de acasa), combinat cu multe aspecte de ordin psiho-social...

Dar nu avem ce face, asta este Romania si singurul lucru care nu se va putea schimba in aceasta tara este balcanismul asta...

Mircea

quote:
Initial creeata de spic de grau

Buna,

De cand cu intrarea in UE, numarul conationalilor nostri a crescut simtitor, aici in Franta.
Nu ma intelegeti ca am ceva cu ei. Cand am fst mica, la maternitate, o tiganca m-a alaptat cnd mama a fst la reanimare.

Insa! Ca e un "insa"... ce vad eu aici e chiar ingrijorator.
Inchipuiti-va in fiecare dimineata, intre 8:30 si 9:00, toate masinile care merg spre gara, sunt pline de tigani! SI nu exagerez! La gara coboara cate 20.. Si miros! Ca asta e problema!
A fum, a mizerie.. Lumea spune deja ca linia de autobuz care merge la gara, e linia de tigani.
Toti stiu ca sunt romani. Si tot mai mult - ptr francezii din orasul in care stau, ei sunt romanii!

Ii vad pe strada cum scotocesc in gunoaie! Sunt tot timpul numerosi, ii vezi cum alearga de la o ghena de gunoi in alta, scot tot din ea.. E un spectacol ingrozitor. Si chiuie si topaie cnd gasesc cate un carton de oua in cosul de gunoi...

Ocupa spatii verzi, parcuri, cu rulotele lor. Si isi aduc gaini, caini..
Mai nou i-am vazut pe autostrada! Stateau pe margine si faceau autostopul..cred ca sa cerseasca! Pai cine se opreste pe autostrada???? La 130 la ora??

Chiar sunt exagerata?
Peste tot e asa?
NU se poate face nimic??

Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Eu personal nu ma simt asociata nici macar indirect cu tiganii asociali. Eu sunt cine sunt eu. Imi amintesc ca un neamt comentase acu' vreo 15 ani ca "dar nu arati a romanca" si eu i-am raspuns "De ce? Fiindca ai tu imaginea femeilor romance cu fuste largi pana la pamant?". In final el a fost cel care s-a rusinat.

Si prin Frankfurt mai circula tigani (curatei) prin tren/metrou si canta si cersesc, ceea ce mi se pare mai bine decat ce am trait la Barcelona, unde un grup de 4 romanasi din care doar o femeie era tiganca (dar oxigenata) a incercat sa-l usureze pe sotul meu de portofel in metrou. Noroc ca el mi-a aruncat o privire din care am simtit ca ceva nu e in regula (doi il cam inghesuisera, iar unul il intreba f. penetrant "Unde e Sagrada Familia?", dar - ca turist ce se respecta - nu avea nici macar un rucsac sau o geanta la el), iar eu cand am intors capul, tiganca oxigenata era in spatele sotului meu, cu degetele rasfirate taman pe buzunarul lui lateral (unde el avea doar un portofel mic cu maruntis, dar de, buzunarul era umflat si fata o fi crezut ca scoate ceva marfa).

Am luat distanta si am inceput sa injur tare in romaneste, apoi i-am strigat unuia din ei in fata "Bai, nenorocitule, pe mine nu m-a furat nimeni nici in Bucuresti, doar nu-ti imaginezi ca-ti va reusi aici!!", dar de nervoasa si furioasa ce eram nu mi-a trecut prin cap sa fi zis ceva in engleza, de genul "Atentie toata lumea, astia sunt o grupa de pickpockets" sau cam asa ceva.

Ce vreau sa spun este ca nu intotdeauna tiganii sunt pleava.

Felicia
Poze cu noi si vacantele noastre

Adevar > Autonomie > Identitate

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Nici eu nu am avut probleme in strainatate fiind romanca. Singura data cand a trebuit sa vorbesc in engleza a fost in 92, in Bulgaria, unde erau afise pe usa magazinelor (in romaneste) care interziceau accesul romanilor. Trecuse primul val de "turisti".
Dupa 2000 insa nu am avut probleme, am fost privita ca orice turist care a venit sa cheltuiasca bani in tara respectiva. Insa in peregrinarile noastre am intalnit si romani...
In Salzburg, la un Internet Cafe. Sotul meu la un PC cu telefonul pe masa, eu in cabina de telefon vorbeam cu maica-mea. Si ce sa vezi, aud la un moment dat "Bai vezi ca e unul la iesire cu un P900 pe masa, ne bagam?" Exact ca Felicia, am iesit din cabina si am inceput sa-i injur (inclusiv epitetele celebre) si au plecat in mare viteza.

Recent, in Amsterdam, pe Schifol. Din cauza vremii am pierdut legatura si stam la rand sa ne distribuie la alta cursa. Langa noi doua tiganci, una in fuste, una stralucitoare si mulata si un tigan gras. probabil nu s-au prins ca suntem romani de vorbeau asa pe sleau. Se plangeau cat e de greu acum sa furi din magazine si detaliau unde se mai poate fura sau cum. Apoi au ochit niste pustoaice care stateau lungite pe banchete cu laptoapele pe jos, deschise si puse la incarcat. Am mers repede si le-am avertizat.

Bineinteles ca de vina este cultura, educatia, ca nu se nasc hoti si murdari. Eu am ca vecini o familie de tigani foarte bogati si de bun-simt, foarte politicosi si atenti, saritori. Evident, sunt hoti, aduc masini din Moldova.

J si Carlita Carliontz (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by J G

Vin si eu si ma intreb...
Tiganii sunt un popr nomad, nu? De ce s-au oprit la noi?

I-au oprit lantzurile si faptul ca au fost "proprietati" vreo 500 de ani. Daca ai auzit de sclavagism, afla ca in Romania sclavagismul s-a incheiat la sfarsitul secolului al 19-lea. si doar formal pentru foarte multa vreme dupa aceea.

Romani verzi get beget..ok, inteleg, dar macar putina istorie sa rasfoim...

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

JG nu au ajuns toti tiganii la noi in Ro dar l-a noi le-a priit si s-au inmultit. Adevarul este ca din ce tin eu minte Romania a fost destul de primitoare cu eila un moment dat. Cat despre faptul ca fura, credeti-ma ca unele lucruri ni se trag de la modul in care i-am tratat de-a lungul istoriei. La noi tiganii au fost sclavi, si cand in sfarsit au abolit si ai nostrii sclavia nu au facut-o dupa un anumit program, ajutandu-i pe tigani sa se integreze social. Asa ca de foame normal ca au inceput sa fure. Cat despre datul la scoli, degeaba e invatamantul gratuit daca nimeni nu ii incurajaza pe bietii puradei sa mearga la scoala.

Oricum din ce am vazut eu mai mult bisericile si ceva ONG uri mai sunt preocupate de problema tiganilor (care credeti-ma la sate e mult mai grava), dar bineinteles nu sunt oameni indeajuns pentru toate nevoile. Mai e si cultura lor care incurajaza maritisul fetelor devreme si deci automat intreruperea scolii, plus ca multi copii tigani sfarsesc pe la orfelinate (macar acolo trebuie sa mearga la scoala si sa invete o meserie pana la 18 ani).

Copiii de tigani sunt foarte receptivi daca li se da o sansa.

Gloria si Eva (22 dec. 2004)

Pasti 2006

Craciun 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Nu am vazut ce a scris inaioana mai sus, se pare ca am spus cam acelasi lucru.

Gloria si Eva (22 dec. 2004)

Pasti 2006

Craciun 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

quote:
Originally posted by greieras
Cat despre datul la scoli, degeaba e invatamantul gratuit daca nimeni nu ii incurajaza pe bietii puradei sa mearga la scoala.
Copiii de tigani sunt foarte receptivi daca li se da o sansa.

Nu cred ca vorbesti in cunostinta de cauza. Incurajati cum si de cine? Ar trebui sa fie incurajati de ai lor in primul rand. Insa ei au alte treburi mai importante de facut. Cei care vin la scoala totusi (foarte putin la numar) sunt din cei ai caror parinti chiar muncesc si vor ca si copiii lor sa "aiba carte" si sa poata munci cinstit. Din categoria asta fac parte mai mult cei de pe la sate, ca la oras, Dumnezeu cu mila.

cu bebe2 & David (18.11.04), pilotul "avid"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

quote:
Originally posted by inaioana

quote:
Originally posted by J G

Vin si eu si ma intreb...
Tiganii sunt un popr nomad, nu? De ce s-au oprit la noi?

I-au oprit lantzurile si faptul ca au fost "proprietati" vreo 500 de ani. Daca ai auzit de sclavagism, afla ca in Romania sclavagismul s-a incheiat la sfarsitul secolului al 19-lea. si doar formal pentru foarte multa vreme dupa aceea.

Romani verzi get beget..ok, inteleg, dar macar putina istorie sa rasfoim...

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Am intrebat foarte serios, iti multumesc penbtru raspuns! Imi aminteam vag despre ceva de genul asta, ca au fost facuti sclavi.

Dar ironia chiar nu-si are locul, zau asa! Rasfoiesc ce vreau eu si cand nu stiu ceva, intreb! Merci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carlin21 spune:

quote:
Originally posted by speed

eu cred ca romanii au o mare parte de vina pentru modul in care se comporta tiganii,atit in romania cit si in alte tari am vazut familii de tigani care au venit aici de multi ani de zile si nu-i mai deosebesti de restul lumii,sunt civilizati,isi dau copiii la scoala,etc. ceea ce probabil n-ar fi facut-o in romania.

Ba eu cred ca nu. Sau in rare exceptii care oricum nu se pun.
Spun asta pt ca am lucrat multi ani cu ei, am fost in casa la nenumarate familii.

Uite, iti dau si eu un exemplu. Pe care l-am vazut eu cu ochii mei in decurs de ceva timp.
Intr-un sat din vestul tarii populat in majoritate cu etnici germani inainte de revolutie, au ramas multe case goale, acestia plecand in Germania, iar casele au intrat in patrimoniul primariei, care le-a dat ca locuinte unor familii de etnie rroma.
Nu e nevoie sa va spun cum erau casele, nemtii fiind recunoscuti pt spiritul gospodaresc. Aveau gresie in bucatarie , pe vremea aia la tara, tot felul de acareturi pt animale, pasari, gradinita in fata casei imprejmuita cu gardulet pt flori, etc.

Dupa vreun an, doi, era dezastru. Au daramat acareturile, pt ca nu tineau animale,fiind de lucru cu ele, precum si gardurile de lemn si garduletele pt lemne de foc.
Fostele gradini erau niste islazuri cu buruieni de 1 m, nimeni nu punea mana sa sape si sa puna un cartof, o ceapa , un morcov, dar se plangeau ca n-au ce da de mancare la copii, unii care mai tineau ceva pasari le culcau in bucatarie pe gresie,ca nu mai aveau urma de cotet, unde era plin de mizerie, iar copiii umblau desculti.
In fine, ma opresc cu detaliile, ideea e ca in acel sat mai erau cativa etnici germani mai batrani care au ramas, plus romani gospodari care munceau, si nici intr-un caz nu faceau mizerie, nici nu daramanu gardurile si cotetele pt lemne de foc, deci nu au avut nici un exemplu prost, din contra.

Fiind o zona cu pamant extrem de roditor lumea se ocupa mult cu gradinaritul, solarii, etc, nici la lucru ca zilieri nu doreau sa mearga cei mai multi, ca deh, e greu si cald

Venituri? Alocatia copiilor!
Iar cei mici in leagan pt "iernat"

Mergi la inceput