Stelute de ianuarie - februarie 2007 (22)
Raspunsuri - Pagina 10
rali spune:
Ca sa va amuzati un pic ...
Ce nu ne spun manualele de istorie
De ce nu-si spalau farfuriile stramosii nostri, de ce se credea ca rosiile sunt otravitoare, de unde vine expresia "It's raining cats and dogs" sau "Salvati de clopotel", de unde vine obiceiul priveghiului, de cate ori se spalau oamenii in Evul mediu?
Raspunsurile...mai jos.
--Data viitoare cand va spalati pe maini si apa e un pic mai rece decat v-ati dori, comparati situatia cu modul in care se spalau englezii prin anul 1500.
Nuntile aveau loc in general in luna iunie, pentru ca singura baie din an se facea in luna mai si in prima luna a verii viitorii soti inca iroseau acceptabil. Oricum, corpul era deja imbibat de "miresmele"
transpiratiei si ca sa mascheze cat de cat mirosul neplacut, miresele
purtau in brate un buchet de flori (de aici a ramas obiceiul buchetului purtat de mireasa!) ; "Cada" era, de fapt, un butoi mare,
plin cu apa calda. Stapanul casei avea privilegiul de a se imbaia primul, in apa curata. In aceeasi apa urmau la spalat, rand pe rand,
fiii si restul persoanelor de sex masculin din familie. Apoi venea
randul femeilor si, la sfarsit, al copiilor, in ordinea descrescatoare
a varstelor. In final, apa era atat de murdara, incat puteai pierde un
bebelus prin ea. De atunci dateaza la britanici vorba "Nu arunca
pruncul odata cu apa in care te-ai spalat".
Regina Elisabeta I a Angliei a ramas celebra si prin urmatoarea declaratie, facuta cu mandrie: "Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la
trei luni ma spal !"
"Ploua cu pisici si caini" (It's raining cats anddogs)
Casele erau acoperite cu snopi de paie sau coceni, fara scanduri dedesubt. Acoperisul casei era singurul loc in care animalele se puteau adaposti de frig. Drept pentru care cainii, pisicile si alte
vietati mai mici (soareci, gandaci etc.) se cuibareau in paiele care
acopereau casa. Cand ploua, paiele deveneau alunecoase si animalele
cadeau uneori direct peste oameni. In acea perioada a aparut zicala
"Ploua cu pisici si caini".
Adapostirea animalelor in acoperis a fost si motivul pentru care s-a inventat baldachinul. Insecte sau diverse materii fecale puteau
murdari asternutul la orice ora. Cineva a avut geniala idee de a
intinde deasupra patului un cearsaf, pentru protectie...
Bogatasii isi faceau podeaua casei din dale de piatra, care deveneau
alunecoase pe vreme umeda.
Pentru marirea aderentei in timpul mersului, se presara prin casa
pleava. Reimprospatate succesiv, straturile de pleava amestecata cu
apa atingeau uneori grosimi apreciabile. La deschiderea usii de la
intrare, exista pericolul ca amestecul de pleava cu apa sa curga afara
din casa. Problema a fost rezolvata prin inventarea pragului.
Farfurii din coaja de paine
Pe vremea aceea, in fiecare bucatarie exista un cazan metalic mare,
atarnat deasupra focului, pentru gatit. Carnea era destul de rara, asa
ca oamenii mancau mai mult fiertura de legume. In zeama ce ramanea de
seara se adaugau a doua zi apa si legumele si tot asa..
Astfel, o parte din mancare ajungea sa fie veche de saptamani. Cei mai
instariti mancau din vase realizate dintr-un aliaj care continea si
plumb, pentru ca acesta putea fi prelucrat mai usor.
Alimentele acide dizolvau plumbul, care ajungea in organism si provoca
otravirea sau chiar moartea. Din aceasta cauza, rosiile au fost
considerate in urmatorii 350 de ani ca fiind otravitoare. Saracii
mancau din niste bucati de lemn scobite, care tineau loc de farfurii.
Vasele se mai faceau si din paine foarte veche, din care se scotea
miezul si care rezistau cateva mese bune. Ambele variante de
"farfurii" nu erau spalate niciodata dupa folosire.
De aceea, se intampla des ca vasele sa faca viermi... Painea se
impartea intre membrii familiei, in functie de statutul fiecaruia. Cei
care munceau capatau coaja inferioara, din partea de jos a painii,
restul familiei - partea din mijloc, mai mult miez - iar oaspetii
primeau coaja superioara.
"Salvat de clopotel"
Cei care din greseala erau ingropati de vii erau salvati de un
clopotel. Pentru baut rachiu sau whisky erau folosite cesti din plumb.
Combinatia alcool-plumb fiind atat de toxica incat ii scotea pe multi
din uz pentru cateva zile. Chefliii gasiti intinsi pe marginea
drumului erau considerati morti si pregatiti pentru inmormintare.
Inainte insa de a fi ingropati li se mai dadea o sansa - erau asezati
pe masa din bucatarie timp de cateva zile.
Asteptind ca "mortul" sa-si revina - ceea ce se intampla de multe ori
rudele si prietenii mancau si beau in jurul mesei. Asa a aparut
obiceiul priveghiului. Teritoriul Angliei este locuit de multi, multi
ani, asa ca, la inceputul secolului al XVI-lea, a inceput sa fie criza
de locuri de veci.
Solutia a fost scoaterea sicrielor mai vechi, depunerea osemintelor in
niste depozite si refolosirea spatiului pentru un mort "proaspat". La
deschiderea vechilor sicrie s-a constatat ca unul din 25 era zgariat
de unghii pe interior.
Dandu-si seama ca unii semeni de-ai lor au fost ingropati de vii, englezii au inventat un mecanism de salvare a celor ingropati de vii.
De mana "mortului" era legata o sfoara, care, printr-o gaura in sicriu, era legata la un clopotel, montat langa mormant. Patrulele din
cimitir supravegheau clopoteii. De aici vine vorba "saved by the bell"
("salvat de clopotel").
Sa mai zica cineva ca istoria e plictisitoare.....
(31.01.2007)
mariana_1976 spune:
Iar intru doar putin ca azi iau copii de la scoala si gradi mai devreme...
Alinuuuk ce nesimtita pot sa fiu!! 

De-abia azi am citit mai cu atentie si mi-am dat seama ca era ziua ta....Iti doresc in primul rind sanatate si multe bucurii alaturi de familie si...sa-i faci o surioara lu ala mic daca asa va doriti.
LA MULTE LUNISOARE TUTUROR FETITELOR STELUTE SARBATORITE ASTAZI!!

DianaMizzi 101,5F inseamna cam 38,5 C
Stai linistita ca s-ar putea sa fie doar de la coltisori.
Panthera si eu am avut prima fetita tot asa micuta ca a ta.In primele 3 luni bebelusii cresc cel mai mult,apoi incepe sa se observe o crestere in greutate mai putin rapida.In special copilasii mai mici incearca sa "recupereze" si probabil de aceea a baut ea atit de bine la inceput.Cantitatile de lapte sunt foarte diferite de la copil la copil.Inportant este sa ii urmaresti cresterea pe grafic si sa nu aiba oscilatii mari.Hai,nu vii la noi in grup ?![]()
Cu crema de protectie solara,mie cea mai buna mi s-a parut cea de la Nivea Baby cu 35+.
Gata ma duc ca aia mica scinceste desi a mincat,e curata...![]()
Mariana
mami de Monica, Matei, Markus si Magda
adela2006 spune:
am reusit si eu sa citesc tot din capitolul asta si pe cel dinainte
am vazut bebe de delfinuta foarte frumos sa mai pui poze 

am vazut si fetita de aelita cu rochita frumoasa
rali pe tema salvat de clopotel am vazut un film , da istoria sau aceasta parte a istoriei poate fi foarte interesanta
catalina vezi ca exista smecta ptr bebelasi da un telefon la dr ; zici ca ai fost cu matei la dr l-a consultat pe "toate partile" sa nu fie totusi o viroza ceva cum zice gio
cristiana multa sanatate lui david ma gandesc tot timpul la voi 
diana sa nu fie totusi de la dinti ; am patit si eu saptamana asta mi-a facut febra intr-o singura zi nici acum nu stiu de la ce ; doctorita zicea ca s-ar putea sa fie de la dinti
ieri am facut vaccinul de 4 luni cel de la stat si a fost super super maraita cu reprize de urlat nu-i convenea nimic abia asteptam sa se termine ziua ca m-a terminat
voiam sa va pun si eu cateva intrebari
1. cat dorm copilasii vostri ziua ?
alexia doarme cate 20 de minute inainte de fiecare masa deci cam 1 ora jumate in timpul zilei si cam 10 ore noaptea
2. ii lasati sa doarma in scaunul de masina sau in carut cu spatarul ridicat la ~45grade ?
m-a inebunit toata lumea ca face cocoasa copilu in cele 20 de minute cat doarme ea ; daca o iau din scaun se trezeste si nu mai adoarme dar acum mi-e si frica daca face totusi cocoasa ?
3. de cate ori pe zi ii dati papica de diversificare ?
am inceput sa-i dau morcov cu cartof pasat inainte de masa de pranz cate 10 lingurite si crestem progresiv dupa care completez cu lapte ( din care papa tot mai putin ) pana inlocuim o masa de lapte cu legume ; ei bine ii dau doar inainte de masa de pranz sau pot sa-i dau cateva lingurite si inainte de fiecare masa ? sau pot sa-i dau altceva de genul fructe pasate inainte de alta masa ? ptr cele care au inceput diversificarea ,normal
4. oare pot incepe sa-i dau zeama de la compotul de mere de exemplu ?
asta intr mese in loc de ceai , ca ma gandesc ca daca tot manca legumele alea i-o fi sete
cam atat deocamdata cu intrebarile mai am eu dar le iau pe rand ![]()
adela
de alexia maria ( 13.01.2007 )
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=2734e3fcabe32b214a07ba" target="_blank">alexia copilul meu atomic
invitatie botez
sunt fetita mare
adela2006 spune:
am primit si eu ieri banii ptr copil
vine nenea postasu si incepe sa scoata banii din traista lui imi da una de 500 doua de 100 si restul marunt 9 de 10 lei noi una de 5 lei noi si 5 de 1 leu sa fie sigur ca-i las si lui ceva 
i-am lasat cei de 1 leu ( adica 50 de mii vechi ) dar am auzit ca ar fi cam mult , voi cat ii lasati ?
sau exista si postasi care dau simplu una de 500 si trei de 100 ?
adela
de alexia maria ( 13.01.2007 )
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=2734e3fcabe32b214a07ba" target="_blank">alexia copilul meu atomic
invitatie botez
sunt fetita mare
Catalina spune:
adela, ce sa spun, daca doctorul nu l-a diagnosticat cu viroza ... io de unde sa stiu. deja sunt disperata, a facut al 4 lea scaun azi ... nu stiu .. imi e tare frica sa nu ajungem la spital ... nu ma pot opri din plans fir-ar sa fie, sunt o fleasca de mama, imi vine sa imi dau una in cap ca nu sunt si io mai tare ...
imi aduce mama smecta (am vb cu asistenta si ea mi-a zis ca sa iau din aia obisnuita, sa o fac in 50 ml de apa si sa i-o impart in timpul zilei.
cristiana70 spune:
ADELA, m-ai omorat cu postasul tau... i-ai dat cam mult, intr-adevar. Vezi, eu am facu invers, cand Adi a fost in somaj si ne-a adus banii nu i-am dat nimic, si pe chestia asta luna urmatoare nu s-a mai deranjat sa sune la poarta sau sa lase bilet, si banii s-au dus inapoi. Dar am facut cerere si-i trimit iar luna asta, ma duc la posta sa intreb, mai bine.
De ce nu-ti deschizi cont la o banca in apropierea casei tale, dintre cele agreate de Directia Muncii, si-ti vireaza banii si pe cei de alocatie, si pe cei de CIC, fara mizerii si comisioane la postas.
cristiana mamica de
David (21.12.2006)
cristiana70 spune:
CATALINA, incearca si cu Smecta, in rest cum se comporta Matei, e suparat? Are febra? Nu esti o fleasca de mama, e si normal sa-ti faci probleme.
cristiana mamica de
David (21.12.2006)
Liuda spune:
bei am cumparat copchilului de imbracat asa ca acum avem cu ce ne chiti...
catalina daca copilul e bolnav nu inseamna ca tu esti o mama rea. asta inseamna ca toate santem mame rele pentru ca toti copiii se imbolnavesc, unii mai des, altii mai rar, unii de una, altii de alta, dar facem ce putem sa-i ajutam.... pai hai ca sa te incurajez ... iti zic ceva... ce pana acum nu am zis cu gura mare,sa nu cobesc dar tot ma astept.... eu tot ma astept ca copilul meu sa raceasca, ca e toata ziua afara, acum e cald, dar mai bate un vant, mai transpira... ce sa zic, si cei mari racesc pe vremea asta cacacioasa cand se incalzeste dar totusi nu-i ca vara. Ei si daca se intamopla sa ma dau cu capul de pereti ca nu sant mama buna? e normal pentru copii, le dezvolta imunitatea, cat nu evitam - tot se intampla. linisteste-te, i-a situatia asa cum este si nu astepta rezultate miraculoase, tu vrei ca imediat dupa un ceai sa se dreaga treaba?1 Mai vorbim maine, poimane ca atunci o sa apara rezultatele.... hai capul sus, ca copilul tau poate nici nu sufara atat, doar ca face caca des , dar tu te consumi si pe el il agiti!!!
bei daca toti ziceti de "NESPALATI" - vine vara si incepe nebunia, am trecut eri pe scari pe langa un vecin, la cravata si camasa alba, apare zilnic la tv ca e purtator de cuvant din partea politiei galati - mama, deci mi s-a urcat parul in sus pe mine de la mirosul ala de transpiratie si mi-a cazut si tot parul din nas... epilare 100% ! pai ce sa mai ceri de la ceilalti? Bona mea cica a lucrat la niste indieni (ca e plin Galatul de astea ca vin sa lucreze la SIDEX) , cica putea indianca aia in draci, inafara ca nu se spalau, mai se dadeau cu niste uleiuri puturoase, incat alea amestecate cu transpiratia... vomitai! Si nu a rezistat odata si i-a zis ca ar trebui sa faca baie, si nu ziua, cum obisnuiesc ei, ca pana seara iar transpiri si te culci putind, ci seara si dimineata, la care indianca a zis ca asta e mirosul cu care il atrage pe barbatus-o!!!!El nu era de acord ca ea sa se spele ca asa ii place, sa puta ea a mort, ca doar asa i se scoala! Offf ma apuca dracii ca vine vara cu mirosurile cele palpitante!
aelita spune:
ma bucur ca v-au placut pozele.
delfinuta eu de o luna iau vitamine speciale pt par,plus un sampon si niste fiole pe care mi le pun in par- de la farmacie. TOT IMI CADE si tot astept sa isi faca efectul.nu mi-a cazut UN FIR toata sarcina,si la 3 luni a inceput sa imi cada cu pumnul .cred ca o sa il si tund.dar daca il ai scurt,ce sa mai tunzi..eu il am lung .
cristiana,hehe tie iti plac capsunele fetei! e facut de mine poncho .
ha!pe 12 e eurovisionul ala pe bune???? mi-a trimis cineva melodia romanilor si imi place.
anis tu il ai si mai lung,asa ca ai din ce tunde ,hehe. nu e nevoie sa il faci scurt,e de ajuns sa tai din varfuri,imediat se regenereaza.
mariana,mooaama,8 cezariene??? deci se poate cat de multe??
vad ca si tu fugi de cezariana. cineva imi spunea ca a avut o cezariana in Romania cu 8 ani inainte si acum,la a doua sarcina,a fugit inapoi in Romania ca doar acolo se fac cezariene la cerere.si a nascut acolo prin ceza.
daconst,lumea imi zice ca e mare,numai mama ca e mica :)
lili ,bine ca imi amintisi de suzete: si contra suzetei e mama,ca cica e urata ,ca ce e aia,ca is va stramba dintii.drept raspuns i-am zis ca am sa o tin cu suzeta pana pe la vreo 2 ani.mi-a tras o privireeeeeeee! si am continuat: ...poate chiar trei ani..
nu,mai,sa nu stea cu suzeta si sa isi suga doo deshte ca mine de le subtiasem si au trebuit sa ma bandajeze dupa ce au incercat cu ardei si cu alte alea !! ce tehnici tampite ,sa dai ardei la copil sa il lecuiesti de supt.lume nebuna!
am mai auzit de una care a pus ardei pe tzatza sa intzarce copilul,si cand sa suga ala saracu noaptea,a sarit in sus!!!
saracuta catelusa 
mihacarm tu cand faci dush in loc sa te gandesti si tu la Brad Pitt te gandesti la mine? hehee
eu pun aerul conditionat in masina,ca e rau si daca transpira inc aldura mare,atunci poate face pneumonie.aerul nu dat f tare,sa nus ufle spre ea ,si nu are nimic. a stat a mea in cracii goi de nu a avut treaba.nu iti mai fie frica de raceala,ca acume cald ! si vantul de vara nu ii face nimic.
messa tu ipohondra??pote erai si te-ai vindecat,mami,dupa atata informatie !!
RB ai reusit !! bravo! a crescut mult Amalia de la poza "la 15 minute".
kachi sa iasa bine maine la botez!!
pantera,da,multi copii iau asa o pauza si mananca mai putin ...Niciunul nu seamana cu altul si nu pot manca toti la fel.
kateryna oricum ii mai dau din cand in cand cateva gurite de ceai din ala pt burtica,cand vad ca se screme tare ,asa ca ii va ajunge si de sete.si nu o sa o tinin caldura mare pt ca eu cad din picioare daca nu e aer.
marinar tu speri sa semene cu tine cand e leita ??? pai mai mult de atat? sigur o sa aiba si parul tau.
a mea vad ca ia parul meu,desi in rest e leita ta-xu.
liuda si a mea a primit haine mari si groase.ziceau ca lasa ca e bine sa fie mai mari,sa le poarte..dar eunu le suport mari,eu am luat fixe,pt ca nuam chef sa ii suflec manecile ca sa le poarte si la anu'.si oricum,ei au luat mai mari ,adica de 6 luni ,si nu au facut socoteala ca 6 luni va avea in vara!
si eu izmene nu prea ii dau decat in casa,eu sunt cu rochitele.
rali,misto alea cu baia!haha intai masculii,apoi fomeile si apoi copilasii la butoi!!""Nu arunca
pruncul odata cu apa in care te-ai spalat".
"""Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la
trei luni ma spal !"
"haaaaaaaaa
cristiana offf,mititelul ce dureri o avea el!nu stiu ce sa zic sa ii faci...tine-l in brate ca il mai calmeaza..
catalina,imi pare rau ca Matei e bolnav,sper sa scapati repede de medicamente .
S.
Catalina spune:
multumesc mult fetele. acum ii dau smecta. a venit si sotul acasa. macar sa fim doi.
matei nu este schimbat in comportament decat ca doarme nitel mai mult. cand este treaz insa e la fel ca inainte, gangureste, se agita, da din toate alea si rade. si se uite la mine mirat ce am de plang. dar nu mai plang, gata.