Vinete pentru ghiveci(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1678) Se curata vinetele de coaja, lasandu-le alternativ cāte un cm de coaja, alaturi de partea curatata. Se taie apoi vinetele īn felii groase de cāte un cm, se pun īntr-un castron de portelan si se presara cu putina sare. Dupa ce vinetele si-au lasat zeama amara, se preseaza īntr-un prosop curat si se storc bine. Īn continuare, feliile de vinete se prajesc īn ulei fierbinte pe o parte si pe alta, se tin pe o sita sa se scurga bine apoi se aseaza īn borcane mici. Mai intai se pun cāteva frunze de telina oparite, straturi de felii de vinete, masline oparite, usturoi (foarte putin), cāteva felii de rosii curatate si calite putin īn ulei. Vinetele se preseaza bine si daca nu se formeaza suficient suc pentru a le acoperi se pune putin otet fiert si diluat cu apa, īn care s-a pus si putina sare. Borcanele legate cu celofan se fierb pe baie de aburi 30 de minute. Cānd borcanele s-au racit, se pun īn camara.
Ghiveci de gogosari, ceapa, fasole verde(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1793) Toate zarzavaturile (afara de ceapa si rosii) se taie felii subtiri, se sareaza si se lasa sa stea 2-3 ore. Ceapa se caleste in ulei, apoi se taie rosiile felii si, dupa ce s-a calit ceapa, se asaza zarzavatul stors intr-o cratita mai mare; un rind zarzavat, unul de rosii taiate si ceapa calita printre ele, apoi deasupra inca putin ulei si se da la foc, se mai misca cratita usor sa nu se prinda de ea, se fierbe cca 2 ore. Se ia de la foc, se asaza in borcane nu prea pline, se pune putin ulei deasupra, se fierb in dunst 1/2 ora.
Ghiveci de morcovi, vinete, dovlecei, ardei gras si fasole verde(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2424) Se spala fiecare leguma separat si se curata. Morcovii, vinetele si dovleceii se taie in rondele, ardeiul gras in felii mici si se prajesc pe rind in ulei fierbinte pina capata o culoare deschisa (devin albicioase). Se opareste fasolea spalata si se da in clocot 10 minute. La urma, in grasimea ramasa in vas, se calesc 4 cepe mari, peste care se pune sa clocoteasca 10 minute sucul obtinut din 2-3 kg. de rosii. In fiecare borcan (de 400 ml), se adauga 3 rondele de vinete, 6 de morcov, 3 de dovlecei, 2 linguri de fasole oparita, o lingura de ardei prajit, 2 felii de rosii, o lingurita de ceapa calita si o lingurita de verdeata. Se presara usor cu lingura si se completeaza sucul in fiecare borcan. Deasupra, se pun cite 2 masline. Se leaga cu celofan si se sterilizeaza borcanele pe baie de aburi, lasindu-le sa fiarba cu clocote mici 30 de minute.
Ghiveci de vinete(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2578) Se coc vinetele, se curata si se lasa sa se scurga. Ardeii si gogosari se coc si se curata, ceapa se caleste 10 minute. Se ia vasul de pe foc, se adauga usturoiul tocat, ardeii, gogosarii si vinetele. Se omogenizeaza si se da la cuptor cu foc mic pina cind ghiveciul scade potrivit. Se pune preparatul fierbinte in borcane mici, se leaga cu celofan sau se pun capace presate si se sterilizeaza pe baia de aburi, 30 de minute.
Ghiveci pentru iarna(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 6213) Se curata si se spala ceapa pestisori si se pune cu uleiul sa sticleze. Se adauga apoi gogosarul, ardeiul (curatat de cotoare si seminte si taiat cubulete) si vinetele curatate crude de coaja si taiate cubulete. Se lasa sa se inmoaie bine ardeiul si gogosarul, iar la urma se adauga bulionul, foile de dafin, piperul si sare, dupa gust. Se lasa sa mai dea citeva clocote, apoi se pun in borcane.
Ghiveci in suc de rosii(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2099) Īn cantitati egale pregatiti urmatoarele legume: bame, dovlecei īn floare, ardei grasi, fasole verde, vinete, rosii, conopida si patrunjel verde. Cartofi, morcovi, telina adaugati iarna cānd pregatiti ghiveciul. Legumele verii, deci, alese, curatate si taiate, puneti-le īn borcane. Umpleti cu suc de rosii fierbinte, adaugati 1 cm de ulei deasupra, inchide-ti borcanele si firbeti-le 30 de minute īn prima zi si 10 minute īn a doua zi.