De acord cu acest ritual de Paste ?

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Stii ce vrea sa insemne asta? Sa ai grija sa nu te inchini aurului, lemnului, materialului din care este facuta crucea sau icoana, sau totemului, amuletei, satatuetei si altor obiecte despre care se considera ca prin ele insele sunt purtatoare de noroc sau mai modern, energii pozitive, sau ca ele insele sunt intruchipari ale lui Dumnezeu, vezi idolatria in Vechiul Testament. Nu la fel se pune problema cu icoanele care sunt reprezentari grafice ale unor scene biblice sau persoane a caror existenta a fost atestata istoric. Daca observi, Duhul Sfant este in iconografia ortodoxa reprezentat in chip de porumbel, pt ca asa a fost vazut, Maica Domnului asa cum a fost pictata de catre Sf. Evanghelist Luca, etc.
Nu este suficient sa auzi un verset biblic si sa-l interpretezi la modul cel mai simplist, ca sa poti sa desfiintezi niste practici care dainuie de mii de ani. Nu au reusit ei, altii, buni cunoscatori ai Scripturii, in perioada iconoclasmului...desi au profitat de toata subtilitatea de care erau capabili si au speculat toate neajunsurile vremurilor si mentalitatilor acelor timpuri...

MARILENA SI ANNA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

quote:
Originally posted by Marilena12

Stii ce vrea sa insemne asta? Sa ai grija sa nu te inchini aurului, lemnului, materialului din care este facuta crucea sau icoana, sau totemului, amuletei, satatuetei si altor obiecte despre care se considera ca prin ele insele sunt purtatoare de noroc sau mai modern, energii pozitive, sau ca ele insele sunt intruchipari ale lui Dumnezeu, vezi idolatria in Vechiul Testament. Nu la fel se pune problema cu icoanele care sunt reprezentari grafice ale unor scene biblice sau persoane a caror existenta a fost atestata istoric. Daca observi, Duhul Sfant este in iconografia ortodoxa reprezentat in chip de porumbel, pt ca asa a fost vazut, Maica Domnului asa cum a fost pictata de catre Sf. Evanghelist Luca, etc.
Nu este suficient sa auzi un verset biblic si sa-l interpretezi la modul cel mai simplist, ca sa poti sa desfiintezi niste practici care dainuie de mii de ani. Nu au reusit ei, altii, buni cunoscatori ai Scripturii, in perioada iconoclasmului...desi au profitat de toata subtilitatea de care erau capabili si au speculat toate neajunsurile vremurilor si mentalitatilor acelor timpuri...

MARILENA SI ANNA

Multumesc pentru raspuns.
Dar raman la parerea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:
Originally posted by anda141

In Biblie nu scrie nicaieri sa saruti vreo icoana. Aceasta e doar o traditie si nu are nici o legatura cu credinta si relatia noastra Dumnezeu. El nu ne cere asa ceva,nu vad de ce am face-o. Daca pupam o bucata de lemn, sau din ce-o fi acea icoana, ni se iarta din pacate sau ne face mai buni ?? Nu trebuie sa facem tot ce zice popa, mai trebuie sa ne si gandim la ce reprezinta respectivul gest si daca are vreo valoare in ochii lui Dumnezeu. Biblia spune totul, cautati si veti vedea ca nicaieri nu spune de acest ritual. Tot ce spune e sa nu ne facem chip cioplit , nici vreo infatisare a lucrurilor de sus, sa nu ne inhinam inaintea lor. Nu spune asa in cele 10 porunci ?? Sunt in Exod 20, puteti citi si atunci totul devine foarte clar.

Sa il ajutam pe Alexandru

Dupa parerea mea, putini in afara de popa sunt suficient de specializati ca sa stie ce vrea Dumnezeu de la oameni sau ca sa interpreteze scriptura. Acela care cauta singur in biblie raspunsuri, uita ca Dumnezeu nu a trimis degeaba din toate timpurile prooroci, diaconi si preoti, ca Hristos nu a pregatit prin propriul Sau exemplu de Invatator, Apostolii si ucenicii, ca sa ramana sa continue activitatea de propovaduire si indrumare duhovniceasca a "oilor" dupa Inaltarea Lui la ceruri. Ci simplu, ca oamenii sa aiba parte de indrumare, sa nu-si apuce urechile in scripturi reusind sa dea nastere la alte...erezii.
S-a vazut clar ca omul nu a fost capabil sa se mantuiasca singur, altfel, era suficient doar Vechiul Testament, nu mai era nevoie sa trimita Bunul Dumnezeu la jertfa prin moarte pe unicul Sau Fiu, ca sa spele multimea pacatelor celor ce se credeau atat de aproape de adevar incat nu mai aveau nevoie sa asculte de nimeni.

MARILENA SI ANNA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dearChris spune:

mai cat puteti scrie la acest topic

dar si noi avem miliarde de microbi in gura,
deci sa inteleg ca acei parinti care se opun cu vehementa acestui 'ritual'
nu le permit copilasilor lor nici sa pape cu linguritza cu care au gustat ei inainte, sa bea dupa ei din pahar/sticla, sa-i pupe pe guritza.. ???

- - - - - - -
vau dagoste

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by dearChris

mai cat puteti scrie la acest topic

dar si noi avem miliarde de microbi in gura,
deci sa inteleg ca acei parinti care se opun cu vehementa acestui 'ritual'
nu le permit copilasilor lor nici sa pape cu linguritza cu care au gustat ei inainte, sa bea dupa ei din pahar/sticla, sa-i pupe pe guritza.. ???

- - - - - - -
vau dagoste

Nu e acelasi lucru. Nu compara relatia dintre tine si copilul tau cu relatia dintre tina sau copilul tau si o mare multime de straini.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Da, initial postul meu s-a referit strict la o chestiune de igiena. inteleg ,chiar inteleg opinia celor care spun ca prin prisma credintei nu apare nici un pericol.

ce nu inteleg insa(si asta e un lucru extrem de grav) e ca noi, ceilalti suntem din start catalogati ca total pe langa ideea de credinta. ceea ce contrazice din start unul din principiile morale ale crestinului. Acceptarea si toleranta. si asta ma face sa cred ca uneori, credinta e oarba si umbrita de intepretari personale.

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by flaviutza

Da, initial postul meu s-a referit strict la o chestiune de igiena. inteleg ,chiar inteleg opinia celor care spun ca prin prisma credintei nu apare nici un pericol.

ce nu inteleg insa(si asta e un lucru extrem de grav) e ca noi, ceilalti suntem din start catalogati ca total pe langa ideea de credinta. ceea ce contrazice din start unul din principiile morale ale crestinului. Acceptarea si toleranta. si asta ma face sa cred ca uneori, credinta e oarba si umbrita de intepretari personale.

Stai linistita si nu da importanta catalogarilor din partea celorlalti. Credinta o ai in inima si o dovedesti prin fapte,, care nu inseamna neaparat puparea icoanelor.
Problema e ca pentru unii chestiunile de suprafata conteaza mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Flaviuta tu ai dat lipsa de acceptare si toleranta prin prisma subiectului...

Daca nu esti de acord, pur si simplu eviti discret pupatului icoanei cu copilul (sau ii lipesti doar fruntea, dupa ce ii explici acasa ce si cum), nu il smulgi din mana mamei sa isi scuipe femeile in san...
Si apoi te minunezi de reactia celor care saruta icoana, si mai rau...isi pun copiii sa o sarute expunandu-i la boli si salivele altora!!!!

Eu sincer, desi nu merg prea des la biserica, nu mi se pare nimic mai ne-igienic sa pupe icoanele decat o secventa (de exemplu) sa foloseasca toaleta de la gradi sau in parc sa imparta jucariile cu alt copil care pare un pic "mucios"...

It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
:
varsta, poze, D-ale lui David

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Sanzi , am realizat in ultima secunda. sincer. si probabil trebuia sa-mi trec peste conceptele mele referitoare la igiena ca sa nu supar audienta. si sorry, nu vad unde e ofensa. am facut un gest cu copilul propriu si personal. nu am spus nimanui "nu ma pupati mai icoanele ca luati microbi" .ceea ce m-a socat atunci si ma socheaza si acum citind unele postari a fost vehementa cu care am fost catalogata drept....depaaaarte de cuvantul lui Dumnezeu. nu ma astept sa mi se dea dreptate. am spus ca respect parerile individuale.

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

quote:
Originally posted by Androix

quote:
Originally posted by Siminaf

Legat de practicarea acestui ritual, al puparii celor sfinte, cred ca cei ce nu-s de acord o fac doar de gura lumii, care stim cit de sloboda este. Tocmai din acest motiv eu nici nu mai practic asa ceva, pentru ca mi se pare ipocrizie din partea mea. Si sint sigura ca nu este stipulat in Cartile Sfinte sa facem schimb de umori intre noi in lacasul sfint.

Hai nu zau? Serios??? Si cand am zis fix acelasi lucru m-ai acuzat de intoleranta ntz ntz ntz

quote:
Originally posted by Siminaf

Uite aici o mostra de mesaj foarte "tolerant". Nu este singurul, dar nu pot sta acum sa le citesc iar pe toate.

quote:

Eu nu inteleg un lucru: ce atata prefacatorie ca pupati icoanele? Daca va e frica de microbi si boli nu le pupati pur si simplu. De ce trebuie sa mimati? Ce mai reprezinta gestul vostru?

Andreea mamica lui Filip Stefan
Georgia

Androix, era vorba despre asa-zisa toleranta a crestinilor habotnici (sau pe aproape) fatza de cei mai lacsi in manifestarea credintei. Nu de toleranta fatza de mine. Nu stie lumea pe forum ce credinta am eu si cum mi-o manifest.

Marilena, chiar nu ai citit ce am scris eu! De comentat nu are rost, ca am scris deja pe tema asta, deci nu mai repet.

dearChris, dar chiar este neigienic sa dai copilului sa manince cu aceleasi tacimuri pe care le-ai folosit tu sau sa bea din acelasi pahar din care ai baut tu! Pe linga carii, pe care i le poti frumusel transmite, ii mai dai si din toate cele pe care le-ai putea avea tu!

Mergi la inceput