Sezatoarea canadiana (60)
Raspunsuri - Pagina 17
nelia spune:
Ira, imi pare rau ca m-am bagat in discutia cu alaptarea, desi, repet, a fost un mesaj in care incurajam la alaptare o mamica ce ar vrea sa o faca si nu stia daca face bine sau nu. Din experienta mea pot sa-ti spun ca alaptarea poate sa fie si un lucru extrem de placut... iar daca nici Agata nu e independenta, atunci nu stiu zau care e definitia independentei. Nu vreau sa mai continui discutia, dar parerea ta o contrazice chiar ironic pe a mea (alaptare de prescolari etc.), desi a mea nu a contrazis pe nimeni si cred cu tarie ca ai procedat asa cum a fost mai bine pentru tine si pentru copilul tau. Si cum nu am nici starea necesara ca sa tin fata unor argumente, care oricit de bune ar fi, nu le inteleg rostul in discutia de pe pagina anterioara (de fapt, necerute de nimeni - ceea ce am scris eu nu avea absolut nici o legatura cu alti copii decit cei in cauza, a fost un raspuns la obiect), ma retrag din discutia despre alaptare.
CORNELIA, mami de AGATA si TUDORA
Ira spune:
Nelia, am recitit inca o data totul cu atentie si nu-ti dau dreptate. Eu am scris ce cred eu despre alaptare nicidecum nu te-am contrazis, ai interpretat complet gresit. Tu ti-ai scris parerea, eu pe-a mea, dupa care ai decis brusc ca te iei de mine dupa cum tu singura ai declarat. Iar la sfarsit te superi afirmand ca sunt ironica in afirmatiile mele impodobite de glume as usually.
codritu spune:
Fetelor, discutiile despre alaptare au fost tot timpul cu scantei nu stiu de ce. Eu l-am alaptat si pe Tudor pana a vrut el, adica un an jumate si cu Petra voi face la fel, adica pana vrea ea. Tudor a dormit noptile de pe la 4 luni, plus adormea singur si noaptea si ziua, Petra nici acum nu reuseste sa doarma mai mult de 2-3 ore legate noaptea, iar ziua cam o ora, si are 9 luni si nici nu vad sa o faca in curand. Ce sa zic ca sunt frati si au supt aceeai tzitzi, dar sunt ei total diferiti.
Laurajr si eu intru in clubul cu bb2 mai greu de crescut, pot sa zic muuult mai greu mi-a fost si imi este cu Petra, e un bb dificil asta e. Toata lumea imi zice ca va fi cuminte cand va fi mai mare, dar nici asta nu mai cred, sanatoasa sa fie ca, cu restul ne descurcam noi cumva.
Donia, incep serviciul la sfarsitul lui mai, a trecut un an de cand am plecat si de voie sau nevoie trebuie sa ma intorc. Petra face un an doar in iulie, dar trebuie sa o dau la gradi si ma ingrozesc nu alta. Cu Tudor nu am fost asa speriata cu gradinita ca nu am stiut ce ma asteapta, boli, plans, stres, ih.
Nelia, astept 3 ani sa o vad si eu pe Petrutza mea cum doarme singurica. De fapt nu-i astept chiar daca se trezeste de 4 ori pe noapte e asa bebelusa si ma pot bucura de ea ca oricum cresc prea repede(vad si eu partea plina a paharului).![]()
Comorile lui mami
Simonna spune:
Laura, ce m-am distrat cu entreteinmentul vostru!
In amintirea zilelor, noptilor mai degraba, de acum 7 ani, cind nu stiam pe ce lume traiesc si dormeam cu plodul agatat de mine, el sugea automat, ca nu se mai putea altfel, se trezea intr-una, intr-una, eram capiata de cap! Asa ca asta a fost unica si singura solutie, dezvoltasem o pozitie de somn asa, pe-o parte si un pic in spate, sa nu ma rastorn peste el, dormeam intrun tricou deshirat pina la buric, cind incepea sa miaune il insfacam cu-o mina si ne roteam de pe dreapta pe stinga sau invers, iac-asa, schimba "suzeta" si dormeam amindoi mai departe... Cheers pentru toate mamicile care se trezesc noptile pentru bebeii lor!
Nu-i problema universala, clar, dar Atomix era fiert de foame, asta era problema lui! Eu am inceput diversificarea extrem de devreme, la 4 luni deja m-am intors la redactie, dar nu-s de ce aveam fixul asta ca seara si dimineata sa alaptez si atit. Dupa 4 luni, de exemplu, plodu' minca supa cu galuste si pui la prinz da' eu ma incapatinam sa-i dau doar sin seara, clar imi lipsea ceva de la tartacutza!
Am tinut-o asa pina pe la opt luni cind a urlat ca un capiat intr-o noapte, nicicum nu se linistea, eu m-am enervat si am luat o cana cu lapte i-am trintit o caruta de praf de-ala de bebei, cereale, nu-s cum ii mai zice, in ea, beton am facut chestia aia, statea lingurita in ea, si i-am bagat pe git lucrul ala care arata ca mortarul.
Am mai povestit eu pe-aici cum a dormit copilul 12 ore in cap in noaptea aia, eu asijderea, cind m-am trezit odihnita, cu soarele in ferestre, o clipa am crezut ca-s in paradis. Clipa urmatoare a fost unul din cosmarurile mele de mama, pina am ajuns la patutul lui am fost absolut convinsa ca a murit. Ca altfel cum sa explici ca n-a zis nici cir atita vreme cind luni in sir mi-a dat desteptarea la 20 de minute, maxim o ora, si facea ca trenul?!
Dupa asta, alaptatul de seara a devenit rasfatul nostru, eu si el, eu odihnita, deh! copilul dormea continuu macar 10 ore, el multumit si cu burta plina de la cerealele alea marca mortar, o giugiuleala si-o prosteala de n-aveai loc de noi ce puteam sa facem din acele 10 minute ... L-a mai tinut o luna, poate doua, intr-o seara si-a protapit privirea in ochii mei si mi-a impins sinul mai incolo, a ramas asa, lipit de mine o secunda, pe urma s-a ridicat in fund si-a inceput sa rida. Si gata a fost, a trebuit sa gasesc alte metode de rasfat cu maimutica, alaptatul era deja de domeniul trecutului...
Pusi, doamnelor, sa aveti o zi buna!
Simonna
mikiion spune:
KtrinelLa Multi Ani!!!
Nici eu nu inteleg de ce o intrebare despre alaptare poate sa nasca atatea scantei.
Eu cred ca amandoua aveti dreptate pt. ca v-ati confruntat cu realitati diferite.
De cand lumea si pamantul cu alaptarea au fost probleme ca altfel nu ar fi aparut in limba romana cuvinte ca doica si frate de lapte....
Eu cred ca trebuie sa ma consider norocoasa. Nu am avut nici cea mai mica durere, si in afara a doua episoade de mic blocaj rezolvate cu dusuri ferbinti eu nu am simtit ca alaptez. Cu un copil gemeni pot sa spun ca au fost singurile momente de liniste. Pana si in maternitate el statea treaz.Toti copii dormeau la pouponerie al meu se uita pe pereti.( eu am vut cezariana si nu a stat mereu cu mine)
Iar cu trezitul noaptea. Seamana cu mine piticul asta mic. Si parintii mei s-au culcat cu mine pana pe la 2 ani, pt. ca altfel n-ar fi dormit toata noaptea. Si eu n-am fost alapatat decat 3 luni.Ca apoi mama s-a intors la lucru.
Si acum eu ma trezesc macar o data pe noapte sa beau apa. Si adorm apoi imediat.
Asa ca eu spun cum ti-e norocul! Eu am un mancau. Inchipuiti-va ca sapt 2 si 3 el a baut doar biberon cu laptele meu( din cauza icterului) si cand nu ma mai asteptam l-am pus intr-o doara la san si el a inceput sa bea. Contrazicand toate teoriile cu biberonul. Din pacate s-a obisnuit prea mult cu sanul si acum nu mai vrea biberon. Bea apa din canita. Cum simte laptele praf cum refuza, si refuza si canita vreo cateva ore.
Suzeta nu a acceptat nici cand a fost la NICU( ne-am intors la spital si ne-au pus pe perfuzii
)Aveau acolo una speciala pt. prematuri si asistenta o punea, el o arunca afara.....Poate trebuia sa insist mai mult prin prima luna, dar acum e prea tarziu.O roade. la fel ca si biberonul.
Cam asta ar fi. Si va rog sa nu va certati din cauza unei intrebari puse de mine. Ca ma simt tare prost.
Mihaela
PS. Si eu am la mine pe lista de mai-iunie o mamica al carei copil nealaptat, tot cerea biberonul de la 3 noaptea. Nu reusea sa-l faca sa se dezvete.
www.dropshots.com/year.php?userid=183308&cdate=20060922&cimg=0" target="_blank">filme si poze
filme2
http://mionita.photosite.com
Virsta Marc
nelia spune:
Mikiion, scuze, nu ne certam, nu vreau sa te simti tu aiurea din cauza asta. Dar pur si simplu eram intr-o stare mai proasta si mi-am dat seama ca m-am cam saturat sa primesc contraargumente (necerute) la acest alaptat si nu numai, si la statul acasa vs. dusul la munca, si cu datul la gradinita si cu multe altele. Nu e Ira vinovata de toate astea
, ea imi este prietena si nu ma pot supara pe ea, a fost doar un moment de... ratacire. Numai ca eu nu judec pe nimeni, nu am spus niciodata ca asa cum am facut eu e mai bine sau nu, in schimb cei care nu au facut ca mine... da! Eu ti-am raspuns tie pentru ca ma simteam in masura sa-ti raspund, nici nu m-am gindit sa compar, nici nu m-am gindit ca alti copii care nu sint alaptati au ceva in plus fata de cei care sint. Nu gindesc asa, nu cred asta si nu vad nici un merit in a alapta. Asa m-a inzestrat natura, cu lapte bun si gras, pe care fetele l-au placut din prima, e meritul ei, nu al meu. Dar... daca eu nu ma bag la biberoane pentru ca nu ma pricep (am ramas intr-o zi doua ore cu un bebelus hranit cu biberon si am realizat ca am crescut doi copii si habar nu am sa-l hranesc), de ce toata lumea se baga la titza peste o anumita virsta daca nu e cazul lor... asta nu mai inteleg. Cu ce e mai rusinos si mai impotriva firii un copil de 2 sau de 3 ani care suge zi si noapte din biberon sau din suzeta (sau degetel) decit un copil care face acelasi lucru, dar din titza? Mie mi se par la fel, absolut la fel, niste copilasi nevinovati, pentru care aceste metode de a se linisti, de a adormi sint vitale si inca nu sint capabili sa gaseasca altele. Si faptul ca mamele au gasit ele pentru ei metode, diferite de la caz la caz, asta nu inseamna ca una e mai buna decit alta. Bineinteles ca avem amindoua dreptate, fiecare din punctul ei de vedere si pe baza epxerientei personale alaturi de copil, de aceea nu am inteles de ce s-au amestecat parerile...
Ira, poate ca am inteles eu gresit mesajele tale, recunosc ca nu sint intr-o pasa chiar buna, daca da atunci scuza-ma, dar ai si tu un stil atit de categoric de a scrie, de a-ti expune parerea ca si cum dreptatea e clar de partea ta, ca eu una, mai sensibiloasa, m-am simtit direct vizata si luata peste picior ca la doi ani inca mai accept sa fiu trasa de tricou de copil, in loc sa fie hranit cu biberonul sau cu altceva, iar eu sa fiu la munca... Na!
Totusi, orice ai spune tu sau altcineva, eu sint convinsa ca exista copii si copii, ca unii dorm si altii nu, ca unii sint mai linistiti si altii nu, unii mai mincai si altii nu, unii mai usor de crescut si altii nu. Iar nu intotdeauna in toate acestea, repet, exista neaparat un merit sau o vina a mamei sau a parintilor. Cel putin pina in doi-trei ani eu m-am convins ca asa stau lucrurile.
CORNELIA, mami de AGATA si TUDORA
myrrha spune:
Hehe, Mikiion, ce rau imi pare ca n-am fost la aceeasi maternitate. Si Agatha mea era singurul nou-nascut care nu dormea, ba mai rau, plingea de mama focului la citeva ore dupa nastere, de n-am inchis un ochi 24 de ore dupa cezariana. Si a slabit in spital 500 gr in trei zile de la atita plins
A fost groaznic, zau mi-ar fi parut bine sa mai aud si altul plingind sau macar cu ochii pe pereti...
Ktrinel, cum as putea sa traduc tragedii la figurat?
Is de meserie, studiez greaca veche si latina la U of T si am semestrul asta un curs de tragedie greaca. Dar imi pare rau ca nu mi-am luat leave ![]()
Simonna,
Deci astea sint nobilele origini ale Atomixului... multumim ca ne-ai deschis orizonturile si putem arunca o privire dincolo de tzitzi si biberoane...
mami de Agatha (21.08.06)
rocs02 spune:
Haideti fetele, cu san sau formula, cu mamica acasa sau cu copil dus la garderie, cel mai important lucru este sa avem copilasi sanatosi . Iar independenta asta pe care cam toate mamicile si-o doresc ,vine ea, mai devreme sau mai tarziu, numai ca dupa o vreme incepem noi, mamicile, sa suferim, ca sunt prea independenti
Ca exemplu personal, eu mi-am dorit din tot sufletul sa-mi alaptez ambii bebei...si n-a fost posibil decat cateva luni. Julia nu este deloc sensibila, in afara de racelile inerente schimbarii bruste de temperatura si intrarii in colectivitate, nu am avut nici o problema cu ea, mi-a dormit toata noaptea de pe la 2 luni si a inceput cu treziri noaptea numai dupa 2 ani.
Luca in schimb, in aceleasi conditii, adica alaptat doar pana la 3 luni, este mult mai sensibil, prinde orice virus din jurul lui, a inceput sa doarma noaptea intreaga dupa 6 luni, el e mult mai dependent de mine decat era Julia la varsta lui. Acuma ramane de vazut cum va fi mai departe si mai ales cum se va produce intrarea in colectivitate.
In concluzie, copiii sunt diferiti si reactioneaza diferit in aceeasi situatie, insa rolul nostru este sa incercam sa ne adaptam situatiei si
sa facem ceea ce credem ca este mai bine. Ca reusim sau nu, asta
sa speram ca ne-o va arata viitorul.
Nelia si Ira 
Altefel, toate bune, ati vazut ce vreme superba e afara?
Roxana, mami de Julia( 10 oct. 2003) si Luca (31 mai 2006)
Ira spune:
Nelia, interpretarile pe care le-ai facut s-au petrecut numai si numai in mintea ta si eu consider ca nu am nici o vina, este exact aceeasi situatie ca atunci cand am scris despre cainele lu' vecinu si Bebitza s-a suparat cand io am vrut numai sa avem toti fun si sa facem haz de necaz de vremea oribila de afara.
Sper sa iesi cat mai repede din pasa proasta.
La unii functioneaza cu diversificarea, la altii nu. Sofia din mom. ala a dormit bustean, exact asa cum scria Simonna si noi ne duceam sa verificam daca mai respira, ca prea dormea ca un butuc 12 ore la rand. Am vrut sa ofer o experienta de viata ca si alternativa mamicilor care is terminate de oboseala, stress, nesomn. Cand alaptm corpul nostru oboseste enorm de mult si are nevoie de ore in sir de somn, si cateodata cercul vicios alaptat-nesomn de-a fi mamica perfecta nu ne lasa sa vedem situatia la modul obiectiv. Eu de bolnava si stressata si obsedata sa fiu o mama buna nu realizam ca trebuie sa termin odata cu alaptatul ca sa avem si noi o viata fericita si linistita. Ca ma spalasera pe creer revistele cu alaptati, alaptati si iar alaptati - cu orice pret, si-mi imaginam ca omor copilu' daca ma opresc. Noroc c-a pus Sibin picioru'n prag si m-a convins, si bine-a facut.
Spui ca totul este intamplator si ca nimic nu are legatura ? Ba da, totul are legatura cu totul. Chiar daca fratii sunt de la aceeasi mama, stimulii exteriori pot fi diferiti, contextul diferit, si de aceea si copiii difera. Numai faptul ca cel de-al 2-lea copil s-a nascut avand deja un frate mai mare este deja un factor disturbator de neignorat.
Cand un copil nu doarme noapte de noapte nu e bine. Nu este normal sa ignoram si sa ne autolinistim spunand ca asa sunt unii copii, mai urlatori. Nu exista asa ceva, oricare ar fi datele genetice ale copilului nici o fiinta nu plange nemotivat noapte de noapte. Copilul prin plans vrea sa exprime ceva si noi trebuie sa-l ascultam, ...si de cele mai multe ori la varsta aia atat de mica ii e foame.
Ira spune:
Io zic sa facem un experiment, sa bem o saptamana numai lapte, lapte, lapte, ce ziceti, o sa ne trezim noaptea de foame au ba ? Da' sa fie d-ala gras, f gras, de la cea mai grasa animala din lume. De ce credeti ca un copil de 6 luni difera in perceptii
? E normal sa vrei sa mananci din 3 in 3 ore, ca laptele ala te tine de numa numa
.