Finlanda celor 1000 lacuri si a lui Mos Craciun
Raspunsuri - Pagina 28
Jaana spune:
Buna fetelor!
Mai sint si eu pe aici, chiar daca mai mult va citesc decit scriu...
Aamu, o
si mult curaj sa treci peste toate... Ptr mine echilibrul in casnicie e esential, cred ca in locul tau eram de mult intr-un loc fara clanta
Din cite mi-aduc aminte azi a plecat sotul? De-acum o sa fie mai bine, nu-i asa?
Mamini, am fost in trecere pe la slujba de simbata! Am venit de fapt cu o jumatate de ora mai devreme ca sa imi citeasca parintele (o molifta care se face dupa ce nasti). Am plecat insa cind a inceput slujba, nu am putut sta, mama era singurica acasa cu fata.
Bebica noastra e foarte agitata si nervoasa si nici nu stiu ce as face daca nu ar fi mama aici (sotul lucreaza in timpul zilei). Iar eu sint complet debusolata caci nu mai inteleg nimic. Plinge aparent fara nici o cauza (e mincata, schimbata etc...) si de multe ori are un plins nervos, parca ne cearta. Adoarme extrem de greu si cind o pun jos imediat se trezeste. Uneori cred ca o doare burtica ptr ca se stringe si da din picioruse, dar alteori mi se pare ca e cam rasfatata... Desi prin carti se tot spune ca pina la 3 luni copilul plinge numai ca urmare a unei nevoi si nu exista riscul sa il rasfeti, nu prea mi se pare adevarat... Asta-noapte de ex. am culcat-o in patul nostru si a dormit frumusel toata noaptea, s-a sculat doar ca sa manince. Cind o pun insa in patut, imi ia 2-3 ore sa o pot culca.
Na, ca m-am descarcat si eu, daca tot a inceput lumea sa isi spuna pasul ![]()
Mamini, am o intrebare: tu i-ai dat ceiut fetei tale in primele luni? Mama si rudele de acasa incearca sa ma convinga ca e necesar, ca bebe se deshidrateaza si e si lui sete... Pe de alta parte, aici mi se spune ca nu e nevoie de nimic altceva in afara de lapte. Iar eu sint intre ciocan si nicovala. Pina acum nu i-am dat ceai, dar ma gindesc ca poate ar calma-o putin, sau poate plinge de sete??
Multa sanatate fetitei tale! Inteleg ca inca mai are probleme si mai mergeti la spital...
Lili, daca nu mai intru miine pe aici, La Multi Ani sotului tau! Sa fiti voiosi, plini de energie si fericiti amindoi toata viata asa cum sinteti acum!
O saptamina insorita si de la mine! 
lgireada spune:
Jaana multumesc frumos de urari. Uite ca pun si o poza de ieri cu tortul lui, desi nu e cea mai buna creatie culinara a mea
Tot nu ne-ai zis ce nume vrei sa-i pui micutei. De-acum data viitoare cand intri pe net, nu? 
Multa rabdare iti trebuie cu cea mica, sa dea Dumnezeu numai sa fie sanatoasa, ca ai sa uiti si noptile astea nedormite. 
Eu am fost si am rezolvat cu biletele de tren pentru Norvegia, am iesit chiar o idee mai ieftin de cum calculasem. Cel putin deocamdata, dar tot e super! Pacat ca avem de stat 2 nopti in aeroport - una la dus si una la intors. Sper sa nu ne stoarca tare de forte si sa ne bucuram de excursie. ![]()
Trebuie sa fac ceva calcule financiare, dar revin! ![]()
Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums
mamini spune:
Liliana, sa iti traiasca si sa fiti fericiti!
Jaana, eu nu i-am dat nimic altceva decit lapte pina la 5 luni si ceva, nici apa, nici suc, nici ceai, desi e nascuta in august si era cald. ceaiul umfla burtica degeaba, fara aport caloric sau de vitamine si nu mai papa. laptele tine si de foame si de sete. nu o linisteste ceaiul nici altceva in afara de tine, fiindca asta e virsta la care pling fiindca se adapteaza la viata de exterior si au nostalgia uterului. asa am citit. de-aia se linisteste in brate, incearca sa o tii lipita de tine, eventual pe burta, sa iti auda inima si sa te simta, ca atunci cind era in burtica. incearca sa iti iei o esarfa din aia de legat bebeul de tine, nu imi vine in cap cum se numeste, eu nu am avut la a mea, dar imi pare rau ca nu mi-am luat. o sa treaca, are doar nevoie sa o tii in brate, sa se simta in siguranta, nu o rasfeti. o sa treaca, important e sa nu te enervezi si sa nu disperi. cind nu mai poti, du-te si fa o plimbare singurica sau cu sotul, cit poti si o ai pe mama ta aici. si dormi cit poti de mult.
Aamu, lucrez la o fundatie, deci la particular, dar fondurile sunt de la Kela 60%, ceva procente de la oras...deci de la stat.pretentiile sunt ca la particular si banii ca la stat
. schimbarea meseriei mi-a recomandat-o din cauza unei probleme fizice, pe care o am si se agraveaza pe masura ce imbatrinesc. dar in care nu ajuta nici stresul( dar cine nu e stresat in ziua de azi?) si nici faptul ca sunt supra aglomerata.
o sa o scot la capat, cumva, deocamdata ma lupt cu sport, fizioterapie, medicamente sa tin durerile sub control si incerc sa ma educ sa lucrez "finlandez", nu pioniereste ca la Romanica. orele suplimentare la noi sunt platite, de obicei le fac fiindca inseamna un plus de bani( norma mea e de 25 de ore pe saptamina), dar si fiindca stiu ca e nevoie,plus ca mai fac hirtogaraie si alte chestii gen mailuri in timpul liber,adica dupa ce termin munca, fiindca nu imi ajunge timpul. cum ziceam, pioniera
.
M
Aamu spune:
Buna seara, fetelor
!
Tocmai m-am intors din Tampere. L-am dus pe sot la aeroport si sint foarte confuza. Ma bucur sa am liniste dar sint si foarte trista. Am si plans zilele astea. Dar, daca e sa fiu rationala si sa las putin confuzia de-o parte, o sa-mi faca bine pauza, sint sigura
.
Jaana, multumesc
. O sa fie mai bine, n-are cine sa ma mai enerveze acasa si am si eu timp de mine.
Si eu zic tot ca mamini ,sa tii bebelusa aproape de tine ca e asa mica si poate-i e frica, poate asa se simte in siguranta daca e langa tine tot timpul
. Cred ca-i mai trece cand mai creste putin.
Liliana, ma bucur ca ai rezolvat bine cu biletele de tren ptr Norvegia
. De ce aveti de stat 2 nopti in aeroport? Care-i programul?
Cu serviciul cam asa e, si eu in Romania lucram in nestire pentru ca nu, sarcinile nu aveau cum sa se incadreze intr-un program firesc. Si eu incerc aici sa invat de la finlandezi sa vin la 8:00 si sa plec la 16:00. Ei nu se streseaza de sarcini, daca nu pot fi facute pana la ora 16:00 inseamna ca mai trebuie angajati.
Norocul meu e ca merg cu o colega, conducem pe rand o sapt eu si una ea. Ea, de obicei pleaca la 4 asa ca ..si eu
. Altfel..probabil ca as sta acolo mult si bine (stau, dar mai rar).
Iti urez si eu de-acum (daca maine nu apuc sa intru de la servici) sa iti traiasca sotul sa fiti fericiti
!
Mamini, imi pare rau ca ai probleme. Sper sa o scoti la capat cu sportul si fizioterapia
.
Stresul e periculos, afecteaza cum nici nu gandim, asa ca trebuie sa gasesti o solutie si pentru asta. Sa uiti cumva de pionierat.
Si pe mina ma mai apuca, anul trecut luam de lucru in weekend, vroiam sa fac totul perfect si la timp (munca ptr 3 persoane). De cand cu terapia m-am facut "rea"
. Acum vreo luna terapeuta m-a intrebat daca simt ca s-a schimbat ceva de cand am inceput. Si raspunsul meu rapid si care a distrat-o, a fost ca da, sigur, sint mult mai nervoasa. De fapt am inceput sa invat sa ma apar. Nu-mi iese intotdeauna, dar ..incet-incet.
Aamu
mihaengblom spune:
Salut fetelor! Tocmai cautam cu google site-uri unde as putea sa gasesc cursuri online pentru a invata finlandeza, si asa am dat de forum.
daca stiti de unde pot sa cumpar materiale bune pentru incepatori in turku sau helsinki trimiteti-mi email la mihaengblom@gmail.com. Kiitos!
lgireada spune:
Mihaela, welcome! Eu is relativ noua in zona, dar fetele cu experienta aici te pot ajuta. In plus eu nu doresc sa invat limba finlandeza, nu am idee daca voi ramane in zona sau nu. 
Aamu diseara faci o baie din aia ca-n filme, cu spuma, sampanie si petale de trandafir. Si asculti muzica care-ti place. Bei o ciocolata calda si adormi visand ceva frumos. Cu alte cuvinte te relaxezi! 
Cu Norvegia am rezolvat, in sensul ca am cumparat bilete de tren Scanrail - visam eu de mult la ele
In principiu toate sunt aranjate, asteptam weekendul urmator ca sa ne plimbam. E mult oare sa sper ca prin soare in Bergen? ![]()
Aiska tu pe unde umbli? De nu mai intri deloc pe la noi? Cum e in Rovaniemi acum? Ca la mine a inceput sa fie ziua destul de maricica. Pacat ca azi a plouat! E vreme de facut bb, nu? ![]()
edit ca sa mai zic ca am primit o oferta de excursie in imprejurimi - la Koli unde am inteles ca e o rezervatie. Mai era inclus si "shoot the rapids" sintagma pe care tot am incercat s-o traduc, pana la urma am inteles ca era ceva legat de mers cu barca pe apa. Still rafting, adica mai aventuros. Era in weekend si costa numai 92e de persoana. Incurajati-ma sa nu-mi para rau, dar nu mergem. Din lipsa de timp si fonduri.
Liliana
Aamu spune:
Mihaela, o sa caut acasa cartea dupa care am invatat la curs. Nu stiu altfel ce sa-ti recomand pentru ca nu stiu cat de bune sint celelalate.
Si parca citisem undeva ca se organizeaza (de catre un roman) cursuri de finlandeza in Helsinki. Daca dai o cautare pe google cred ca o sa gasesti.
Liliana, asa o sa fac, o sa ma relaxez. Doar cu o sauna ca-n filme ca n-am cada, dar merge si sauna. O sa pun si lumanarele si o sa ascult muzica
.
Cand plecati, pe 27? Nu ne-ai spus de ce trebuie sa stati 2 nopti in aeroport? La ce ora e avion din Helsinki?
Aamu
lgireada spune:
Am uitat sa zic. Pentru ca de aici din Joensuu luam trenul de seara 18-23. Si avion avem abia dimineata. Ca sa stam la vreun hotel e cam scump si nu se face. Si la intoarcere e cam aceeasi chestie. Ajungem la 21:30 si tren avem dimineata. Asta este! Ne descurcam, ca suntem tineri, nu?
Stiu ca nu e cea mai stralucita idee, dar alta nu am avut. Daca nu am face sacrificii din astea nu am reusi sa vedem asa multe locuri.
Eu acum fug dupa sot, sa-l iau de la scoala. Exista sansa sa nu mai revin azi. Dar maine la prima ora, aici sunt. 
Liliana
KULTA spune:
Buna, fetele.
N-am intrat pe Desprecopii de-o vesnicie.
Multe sunt de spus dar acum nu vreau decit sa va salut si sa va rog sa ma includeti pe listuta.
Paula, 11.06.1974
Va pupicesc
Aamu spune:
Am inteles. Da, sint scumpe hotelurile si te cred ca e cea mai buna solutie asa. Parca nu-ti vine sa dai 80-100 euro sau mai mult pe o noapte la hotel, cand cu banii astia poti sa faci ceva frumos in Norvegia. Sigur o sa va descurcati
.
Si eu am aceeasi prob cand o sa plec, zborul e dimineata si autobuzul ajunge cam tarziu. As prinde avionul dar sint prea la limita cu timpul, parca n-am curaj. Am vazut insa ca au parcare mai departe de aeroport cu 46 euro ptr 2 saptamani. Sper sa aiba si autobuz din parcare pana in aeroport.
Hoteluri am cautat si eu in Vantaa si sint foarte scumpe.
Aamu