Finlanda celor 1000 lacuri si a lui Mos Craciun
Raspunsuri - Pagina 27
lgireada spune:
Intru pe fuga relativ. O intrebare: ati mancat carnati in sange? Daca da, cum is la gust? Si cum se gatesc? Acum am venit din K si sotului i-a fost pofta, dar n-am cumparat.
Eu revin mai tarziu, acum ma duc sa pregatesc pranzul! 
Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums
Aamu spune:
Eu n-am mancat. Facea mama odata si nu-mi placeau asa ca n-am cumparat aici. Dar tie pot sa-ti placa
.
Am avut test de limba finlandeza azi, 4 ore
. De-abia am venit. A fost relativ greut pentru nivel mediu - atat trebuie pentru cetatenie. Dar eu sper sa-l iau. Raspunsul vine peste aprox 2 luni. A fost compus din ascultare text si intelegere, inregistrare pe caseta situatii imaginare - asta ma enerveaza cel mai mult - , apoi intelegere text scris, gramatica si compunere - 3 compuneri.
Acum al meu sot iar e mrocanos, uneori simt ca ma imbolnavesc pana pleaca, desi nu mai sint decat 2 zile. Imi vine sa ma mut pe Luna!
Aamu
lgireada spune:
Aamu nu fi trista! Vezi ce e mai bun - si anume ca in 2 zile ramai singurica sa te bucuri de toate. And by the way, de ce e morocanos? Ca pleaca?
Interesant ce zici tu cu limba finlandeza. Tinem pumnii sa fie bine si sa iei cu bine examenul.
Uite acum ma gandeam la o prostioara. Cum vrei sa-ti zic aici pe forum : Aamu sau Elena? Ca tu mereu imi zici Liliana, desi nu e nickul meu - el fiind initiala si fostul nume. 
Eu azi trebuie sa ma ocup de scoala, de tema mea de licenta. Maine ne intalnim aici mai multi romani, iar diseara vreau sa incropesc rapid un tortulet, pe 17 apr e ziua sotului, face 25 ani. Si sa nu treaca asa nesarbatorit, nu? ![]()
Apropo de carnatii aia, chiar nu stiu ce sa fac. Nici mie nu-mi placea acasa cand facea ficat in sange - banui ca n-o sa-mi placa nici astia ... ![]()
E vreme frumoasa afara, macar soarele ne mai energizeaza, nu? 
Liliana
Aamu spune:
Offf! Daca nu-i place si se intoarce repede, divortez!! Sau macar ma mut separat. L-am anuntat azi dar nu ma crede! Si-a mai cumparat si de baut asa ca exista posibilitatea sa ma enerveze la culme..
Nu stiu ce are pentru ca e foarte inchis, poate sa-mi spuna peste doua saptamani ce-a avut. Finlandezii (mai ales barbatii, dar nu toti) au serii de depresii, adica o data la ceva timp intra in depresie si nu te mai intelegi cu ei. Si pe mine ma enerveaza ca se intampla tocmai acum inainte de plecare, dar...sa faca ce vrea
. Acum asculta muzica la maxim si-mi face mie creierii franjuri.
Pot sa raman Aamu pentru ca mai e si Elena si sa nu ne incurcam
.
Vad ca sotul tau e tot berbec, dar se pare ca e mai domestic
. Al meu e berbec salbatic si super incapatanat!
Ce tineri sinteti amandoi! 
E o vreme superba azi
! Si trebuie sa ma bine dispun, de luni imi fac de cap
!
Aamu
Edit: nu stiu ce sa zic de carnati, cumpara putin de la raionul de carne, doi carnati si vezi daca va plac. Din cate imi amintesc sint destul de scumpi. Mai bine cumpara unul si vezi cum e![]()
Si mai edit o data ca sa spun ca situatia la mine acasa e mai dificila decat o expun, adica am o depresie puternica, am inceput sa iau pastile antidepresive si fac psihoterapie. Si incerc sa fac fata si la job, care e cumplit cateodata. De-aia am o nevoie imperativa sa plece o perioada si sa pot decide ce fac cu mine. Altfel o sa o iau razna curand..
lgireada spune:
Aamu scumpa, eu is langa tine. Faze de depresie avem toti, deci nu-i nici o noutate. Indiferent de sex. Daca tu simti ca alaturi de noi te mai poti descarca, o poti face. Indiferent de probleme, totul se poate rezolva.
E laudabil ca faci terapie. Uneori mi-as dori si eu sa fac, dar din cauza ca am cunoscut sistemul de mica, datorita mamei mele care a avut pb, n-am avut curaj niciodata sa ma duc la psiholog. Dar daca as gasi pe cineva sa am incredere m-as duce, cu siguranta. Am citit carti intregi de psiho, e un subiect sensibil pt mine.
Sotul meu e berbec, dar are puternice influente de taur, e lent ca un taur, are conformatia fizica de taur, nu e incapatanat - sau is eu mai incapatanata ca el. Si astrologie am studiat intr-o perioada!
Trebuie sa fug acum, dar revin maine dimineata. 
Liliana
Aamu spune:
Liliana, multumesc
! Sigur ma mai descarc eu aici cand se umple paharul. Sper sa se mai goleasca daca raman singura
.
Imi pare rau ca mama ta a avut pb![]()
Terapia e foarte buna. Din noiembrie merg si deja am anumite accese de autoaparare - ceea ce e foarte bine. Si dorinta asta de a respira tot de acolo mi se trage

Aamu
mamini spune:
si eu aici
, curaj fetele!
Aamu, cred ca din cei care pleaca in lume nu sunt multi care nu au nevoie de ajutor, sau de un sprijin moral. cred ca daca sotul tau pleaca si sta mai mult acolo, cit sa inteleaga ce inseamna sa fii printre straini( nu citeva luni, cind inca te simti turist si totul e roz si fun)o sa schimbe putin modul de a te privi. macar sper.
terapie am cerut si eu de la dr de työterveys, eu am altfel de probleme: am ramas pioniera!
fac munca patriotica si nu stiu sa zic nu cind mi se cere sa fac ore suplimentare-platite sau nu si muncesc pina cad pe brinci, pur si simplu nu stiu sa ma opresc. sunt epuizata si simt ca nu mai pot face fata la cita munca am adunat, plus copil si casa si desi sotul ma ajuta, sunt vesnic obosita si mi-e rau. si ni s-au intimplat si chestii nasoale cu copilul si am batut spitalele o luna jumate si continuam...doctorita mea insa a fost de parere ca am un psihic mai robust decit a vazut ea de multa vreme si nu am nevoie de terapie,trebuie decit sa invat sa spun NU si eventual din cauza problemelor de sanatate sa imi schimb profesia
- ceea ce stiu si eu ca ar trebui, dar e usor de spus si foarte greu de facut.mai ales la virsta mea, dupa ce am facut aceeasi facultate de doua ori.
hai ca vine primavara si ne invioram.
Jaana, ce face motanica ta? ieri a fost slujba in limba romana, am fost si noi, a fost frumos, chiar ma gindeam la voi, cum faceti cu botezul?
restul de fete, ce faceti?
vreme frumoasa si numai bine,
M
lgireada spune:
Eu trebuie sa fug la intalnirea cu romanii de aici din Joensuu, maj din Iasi - colegi de la acceasi fac cu noi, dar si un preot care e tot roman. Ne auzim dupa.
Va admir pe toate, sincer! 
Liliana
Aamu spune:
Liliana, cum a fost la intalnirea cu colegii
?
Mamini, multumim pentru sustinere!
.
E ciudat cum ti-a raspuns doctorul. Mai ales cu schimbatul meseriei
. Din pacate unii doctori (chiar psihiatri) nu sustin terapia, ii indoapa doar pe pacienti cu antidepresive..e mai ieftin pentru sistem. Oricum am observat ca depinde foarte mult de doctorul tau ce trimiteri si tratamente obtii. Eu am norocul ca doctorita mea de la terveyskeskus e foarte sufletista. Cand m-am hotarat sa aplic compensare ptr terapie, mi-a trebuit trimitere la psihiatru. Mi-a facut urgent si in 4 zile am avut programarea, desi la psihiatru sint cozi infernale.
Cu stresul nu e de glumit. Si stiu ce inseamna sa nu poti sa spui NU, nu e profesional din partea unui medic sa-ti spuna ca inveti pentru ca asta nu se invata asa simplu. E greu sa-ti schimbi modul de gandire cu care ai fost obisnuit poate 30 de ani. In momentul de fata unii angajatori platesc terapia angajatilor pentru ca e o problema destul de frecventa depresia sau stresul. Si daca nu, Kela o face pentru cei care lucreaza si stresul le poate reduce eficienta.
Dar pe de alta parte am observat la colegii finlandezi ca la ora 16:00 pleaca de la servici, ei nici nu vor sa auda de ore suplimentare. Ma mir ca ti se cere sa faci. Lucrezi la particular sau stat?
Aamu
lgireada spune:
Aamu intalnirea cu colegii a fost draguta, am mancat o friptura la cuptor si un tort pe care l-am facut eu, ca deh' maine e ziua sotului. Am jucat carti, dar ce m-am bucurat e ca i-a reparat un coleg bicla lui A, sotul meu. Si asa ca ieri am pedalat. Aici daca stau tot timpul in casa, m-am cam ingrasat
Nu mult, dar imi sunt stramte hainele, deci sa fie 1-2 kg.
Apropo de servici consider ca e cel mai aducator de stres. Pentru ca de multe ori ai sarcini care nu se incadreaza intr-un program firesc. In domeniul meu, IT, de multe ori se face overtiming, mai exact pleci de dimineata cand te scoli, ai o pauza la pranz si te mai intorci seara. Asta e ce urasc cel mai mult, dar asta mi-e viitorul job. 
Azi vreau sa incerc sa rezolv cu biletele de tren pentru Norvegia, asa ca tineti-mi pumnii sa le rezolv pe toate. ![]()
La inceput de saptamana, va doresc una cat mai frumoasa! 
Liliana