Finlanda celor 1000 lacuri si a lui Mos Craciun
Raspunsuri - Pagina 22
mamini spune:
salut!
Jaana, abia astept sa ne spui ce e bebe! daca mai esti acasa si vrei, da-mi un pm cu numele de familie, vin marti dimineata cu micuta mea la TAYS, as trece sa te vad si pe tine.
Liliana, pt Anglia nu mai e nevoie de viza, de cind cu UE, doar cu permisul de munca e problema, dar in vizita te poti duce. mielul se poate face in multe feluri, eu iau muschi din aia subtirei mai degraba decit pulpa, marinez carnea pt gust si o fac la tigaie sau frigarui pe gratar. sau iau carne de miel tocata si fac drob sau mici sau vinete umplute.daca nu ai chef sa te complici, exista carne gata preparata, afumata,lammas-viulu,sau ceva asa- chiar arata a vioara, e bunicica.
Aamu, rabdare iti doresc, uneori barbatii sunt niste copii mari, dar cind vin copiii se trezesc si ei( al meu s-a facut super de cind e tatic; era el ok si inainte, dar chiar s-a schimbat nesperat de mult in bine).
Aiska, sper sa se rezolve ce problema aveti cu fetita.
Apropos de oferte, zilele astea sunt Hullut Päivät la stockmann, biletul dus-intors pt Buc din Tre, Turku, Helsinki si nu mai stiu ce mai era 130 euro cu toate taxele incluse. 165 din Oulu.mi-a parut rau ca le-am luat pe ale noastre, nu au fost mult mai mult, dar fiind vorba de mai multe, salvam 50-60 de euro. s-a dus, anyway.
pt Luminita inca un "amanunt"- aici trebuie sa ai cauciucuri cu cuie de cind vine prima zapada pina primavara tirziu, altfel iei amenda. in plus, pt copilul tau, neobisnuit cu frigul,poate fi cam nasol, de Craciun in nord pot fi minus 30 de grade.
o zi buna tuturor,
M
lgireada spune:
Buna mamini 
Daca te duci la Jaana, da-ne si noua un semn, ca de la ea aflam mai tarziu. Iti dau eu pm cu numele de familie al ei, nu cred ca o va deranja odata ce mi l-a dat mie ... 
Chestia cu Anglia e super, chiar nu stiam! Multumesc frumos! 
Oricum in acest moment is doar vise, dar niciodata nu se stie, nu? ![]()
Azi am decis sa mergem la piscina, de-abia astept! 
Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums
luminita74 spune:
Iti multumesc pentru detali,pentru mine sunt ff importante,dar poti sa-mi spui si mie costul la cazare si cat costa benzina sau alte costuri ale masini(taxe autostrada etc.)?
M-am gandit si eu ca Tara lui Mos Craciun este o chestie comerciala dar ce sa-i fac e si el mic si inca mai crede in MOS.Daca ar fii dupa noi am veni in Finlanda in vacanta de vara si cred ca ar fii mult mai frumos.
luminita74 spune:
Ce inseamna "cauciucuri cu cuie"?
Iar ref.la frigul de acolo ne-am gandit ca mai intai vom face aprovizionarea cu haine groase de la fata locului(cam cat costa o geaca groasa ptr copil si ptr noi).
Va multumesc la toate
mamini spune:
Luminita, la resedinta lui Mos Craciun e tot timpul cineva, vara sunt turisti acolo, Santa Village e deschis tot anul, Santa Park-parcul de distractii doar iarna.
cauciucuri cu cuie inseamna cauciucuri speciale, cu cuie
- de iarna. intreaba sotul, baietii se pricep la de-astea. nu ai voie sa circuli fara asa ceva.
gecile sunt in jur de 50 de euro,pot fi si putin mai ieftine, depinde si de calitate si bineinteles, pot ajunge pina la 250 daca vrei de firma,super "performante".
vara e frumos aici si cred ca se gasesc multe chestii de facut, aqua-parkuri, gradina zoo in Helsinki si mai in nord una mai mare, Muumi-laakso( daca stii desenele cu Mooms)in apropiere de Turku, parcuri de distractii pt copii, Linnanmaa la Helsinki, Sarkaniemmi in Tampere, cu delfinariu, acvariu, masinute, montagne ruse si alte chestii...poate il momesti. si e si placut, nu e cald ca in centrul sau sudul Europei sa lesini, padure,lacuri, pescuit,liniste...
Lilli, ti-am raspuns pe p.m. esti draguta, multumesc. daca o vad, va anunt imediat.
M
lgireada spune:
Referitor la costuri, din pacate nu te pot ajuta. Poate fetele mai vechi aici pot spune mai multe. Insa iti pot da niste linkuri
www.rovaniemi.fi
www.kemi.fi
Eu am fost in Laponia, dar nu se pune la socoteala ca am fost cu o organizatie de studenti, deci ... Dar tot n-as veni cu masina incoace, mai ales ca acum e linie directa aeriana Bucuresti Helsinki, apoi se poate lua trenul lui Mos Craciun (www.vr.fi) si ajungi dimineata in Rovaniemi.
In orasul lui Mos Craciun preturile is mari - o fotografie cu mosul e peste 17 euro (cea mai mica dimensiune), iar in rest gasesti vederi frumoase si tot soiul de ornamente pentru casa si pentru pom. Poate de Craciun au mai multe chestii organizate acolo, dar trebuie sa fie si foarte aglomerat.
Cred ca si vara daca vii e frumos, prinzi noptile albe, cand soarele e mereu pe cer ...
Apropo de frig, hainele groase - ar fi ideal daca ati avea costumatii de ski toti 3, eu zic ca e suficient. Le poti cumpara si din RO cand e sezonul de reduceri, alea de firma is cam tot la aceleasi preturi peste tot.
edit pt mamini: cand ai vesti, ne zici si noua, ca suntem curioase. Mie imi bate inima, dar pariez ca e fetita! 
Liliana
luminita74 spune:
Va multumesc din suflet ptr informati nici nu ma asteptam sa primesc atate raspunsuri de la voi.Voi tine cont de toate informatiile pe care le am de la voi si maine cand merg la targul de turism ma voi interesa special de o excursie in Finlanda.Noi am fii vrut sa mergem in vara in Turcia dar cu cat stau mai mult cu voi parca as veni acolo.Dar sigur anul asta vom veni in Finlanda.
Daca mai aveti cate ceva sa-mi spuneti despre aceasta tara astept cu nerabdare.Va doresc la toate un sfarsit de saptamana frumos si sa aveti parte de multa iubire de la cei dragi
lgireada spune:
Ma bucur ca ti-am putut fi de folos. Te mai asteptam pe la noi sa ne zici ce ai rezolvat! 
edit ca sa va dau buna dimineata! 
Ieri am fost la piscina cum mi-am propus, nu e chiar un aqua center, ma asteptam la mai mult, dar merge si asa. Practic ai doar un bazin in care sa inoti, mai e unul in care sari - acolo nu m-as baga. Un topogan pentru copii si cam atat. Si sauna turceasca - aia da merita banii, e cu fum, e super! Ba chiar ma gandesc sa-mi fac un abonament, dar finantele ma cam strang. Au si sala de sport dedesubt, habar nu am ce contine exact, sa nu fie sala de forta, ca pe panou aveau un nene cu gantere din alea mari.
Azi scoatem bicicleta, de-abia astept ... Sper sa fie frumos afara ca ne-a prins ploaia ieri cand am iesit.
Voi ce faceti in weekend? 
Mamini daca afli ceva de Jaana, da-ne un semn te rog. 
Aamu cum merge slabitul? Apropo de asta mirarea mea ieri a fost sa nu vad fete cu celulita la piscina. Nici macar cele mai in varsta, de ce oare? Ca in RO e plin de fete cu celulita ...
Liliana
elena.moise spune:

Buna dimineata si de la mine!
Aparui si eu p-aci.V-am urmarit mesajele asa, printre doua controale
, o fuga la piata, un covor scuturat, ca de asa-i acum intorci casa cu fundul in sus.
Seara pic moarta de oboseala!
Cert e ca am intrat in linie dreapta cu pregatirile si mi se pare ca nu am timp sa le rezolv pa toate: onorarea programarilor pe la diversi medici [stomatolog
,ginecolog, pediatru],banci,cumparaturi, .....
Ii tin si eu pumnii Jaanei !
Va pup si 

Costin [5 ani jumate] si Andu [ doar 2] prichindeii mamucai Daniela-Elena
mamini spune:
fetelor, am citit la odisee si am copiat mesajul postat la mamici de martie-aprilie: "Fetita de Jaana s-a nascut vineri la 18:14, 3,8 kg si 52 cm. Nastere naturala dupa un travaliu relativ scurt, fara epidurala. Salutari fetelor"
sa va traiasca puiutza, Jaana, sa va aduca numai bucurii!

tare m-am mai bucurat!
M