Finlanda celor 1000 lacuri si a lui Mos Craciun

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Salutare!

De-abia acum am facut o pauza, am foarte mult de lucru..

Vrei sa ajungi din Joensuu in Helsinki airport? In ce zi? Ca nu stiu daca au acelasi program autobuzele in fiecare zi.. Spune-mi exact si ma uit

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

Yael da, is cam departe de Helsinki. Mi-e greu cu calatoriile. In capitala mi-era totul mult mai usor. Dar asta e, mergem mai departe.
Cu avioanele da, pe finnair m-am uitat. Si cred ca ai dreptate, ca am fost azi si am intrebat la agentia lor din oras si mi-au zis 143 euro de persoana, iar pe pagina era 114+ niste taxe = 130, dar nu 143. Si in final orice euro, oricat de mic conteaza. Problema mea e daca stiti cumva pot plati cu un visa electron prin nordea?
La eurovision, scorurile is mari. Cel putin pt ce ne permitem noi. Am vazut si bilete de 800 euro, mi se pare enorm. Poate pt cei cu salarii de 3000 ...
Tu ce faci aici in Helsinki? Cum de ai ajuns in acest capat de lume?
Aamu deocamdata stai. Ca am fost azi si pe la gara si mi-au dat pliant cu toate autobuzele. Si cred ca ma descurc pentru ruta de care am nevoie. Daca mai vreau informatii, iti zic din timp. S-ar putea sa fie o pb cu 1 mai, ca am vazut ca e regim special, dar intai sa vad eu ca facem rezervare la avion si dupa aia te mai bat la cap.
Jaana ce face burtica? Da vreun semn sau inca nu?

Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums

Mergi la inceput

Yael, sint mai aproape de Turku, dar zborurile sint mai ieftine tot din Helsinki Adica si eu calatoresc tot de acolo de obicei. Uneori mai sint oferte bune pentru zboruri interne si atunci pot zbura din Turku sau Pori pana in Helsinki.

Eu nu vreau sa plec din Finlanda, sotul zice ca vrea. I-am spus ca eu nu ma mut, poate se duce si isi face damblaua si se intoarce. Cum am spus, e foarte sucit, asa ca eu nu cred pana nu-l vad plecat.

Eu platesc chiria 550 euro (61 mp, pozitionat in centrul orasului - la periferie ar fi mai ieftin), dar stau intr-un oras cu aprox 35000 locuitori. Nu se compara chiriile cu cele din Helsinki. In capitala poti sa gasesti o garsoniera la pretul asta. Sfatul meu ar fi sa cauti undeva langa Helsinki, 20 km sa zicem. Sau intr-o zona mai periferica, altfel..un apartament mare e foarte scump acolo. Sau poti incerca Espoo, Vantaa.

Finlandezii au in general 2 copii/familie din cate am vazut.

Eu nu cred ca merg la Eurovision.

Aamu

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by lgireada
Problema mea e daca stiti cumva pot plati cu un visa electron prin nordea?

Ai cont la Nordea? Spune mai multe, ca nu prea am inteles intrebarea. Sint cam ametita, calculez de azi dimineata non-stop. Si as mai avea de lucru dar creierul refuza..asa ca o sa astept ora 4 sa plec. E si maine o zi.

Aamu

Mergi la inceput

Am cont - nu eu, dar sotu ca acolo primeste bursa. E un card visa electron la Nordea, banca principala de aici. Faza e ca pe site scrie ca accepta visa, dar nu specifica daca visa electron ...

Liliana

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by lgireada

Am cont - nu eu, dar sotu ca acolo primeste bursa. E un card visa electron la Nordea, banca principala de aici. Faza e ca pe site scrie ca accepta visa, dar nu specifica daca visa electron ...

Liliana

Am ajuns acasa..
Ce site e? Scrie ceva de "solo Nordea", sau doar visa card?

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena.moise spune:

Aamu esti tare curajoasa daca vrei sa ramai singura in Finlanda atata timp cat sotul tau va fi plecat in alt colt de lume.Dar cred ca acest curaj rezida din faptul ca ai locuit acolo atatia ani, ai serviciu si prieteni/cunostinte in orasul in care stai -practic acolo este casa ta.

Liliana ai un cos de bile rosii si din partea mea!De unde ai atata energie draga mea? Plimba-te si distreaza-te cat mai ai timp, ca apoi....incepi serviciul,mai vine un bb, mai o rata doua la banca ptr casa, masina. Ptr spiritul tau de aventurier chiar te invidiez.Si eu am strabatut muntii cu rucsacul in spate, chiar copil fiind, impreuna cu parintii si prietenii. Dar cand sotul s-a angajat in constructii -adio concediu in miezul verii sau weekenduri calduroase.Apoi au venit copiii si ba sunt prea mici, ba sunt raciti, ba una, ba alta si ....adio vacante.Iti spun sincer ca am si eu un dor de duca.....in vacanta, binenteles. Si sa stii ca miscarea in are liber, deconectarea de stresul cotidian, contactul cu tot ceea ce inseamna nou iti umple sufletul de o stare de bine si te tine in forma.Bravo tie!

Ca veni vorba eu am o stare de nervi de nu ma-ntreba!Cand sunt si eu putin libera si dau sa folosesc net-ul, foloseste-l daca poti!Am sunat la firma si mi-au spus ca azi este curentul oprit in zona, ca ieri li s-a taiat un cablu si "daca ma-ncalzeste cu ceva or sa-mi acorde o reducere".Auzi raspuns!!!!

Daca sotul a obtinut contract permanet la firma unde lucreaza, si automat si drept de sedere permanenta, in situatia in care noi ne stabilim acolo si eu vreau sa lucrez, cei de la primaria locala -sau cum s-o numi - sunt obligati sa-mi dea de munca in institutiile lor[scoala,primarie]? Cam cum sunt salariile "bugetarilor" la finlandezi? Sau se trateaza totul la nivel local?

In speranta ca voi putea comunica maine
si

Emoise

Mergi la inceput

Elena, m-am acomodat foarte bine aici si imi place. Asa e, faptul ca am servici si cunostinte/prieteni are o mare influenta. In orasul asta m-am mutat in vara lui 2005, dar mi-am facut repede prieteni. Finlandezilor trebuie sa le dai timp sa aiba incredere in tine si sa se apropie. Apoi iti sint prieteni adevarati, poate chiar pe viata. Sint simpli, sinceri, de cuvant, saritori.

Nu sint obligati sa-ti dea de lucru. Intai inveti limba, apoi poti sa gasesti un training la o firma - ca sa practici limba si sa castigi experienta locala. Sau poate ai noroc si-ti gasesti servici repede.

Cand am terminat cursul de limba m-am dus la biroul local al fortelor de munca si am spus ca vreau practica. Stiam ca nu pot spera la un job real, limba era destul de slabuta dupa doar un an de curs - nu intelegeam limba vorbita (nimeni nu vorbeste limba literara). Respectivul a fost atat de impresionat de cat de repede am invatat limba ca a sunat la primarie si m-a recomandat cu caldura . Am remarcat apoi cand seful ma prezenta celorlalti ca spunea intotdeauna "vine din partea lui X". Chiar daca pentru primarie eram "free" - ei nu plateau nimic, platea guvernul - tot nu ar fi fost usor fara recomandare.
Mi-a convenit pentru ca am invatat vocabularul specific meseriei, n-am stat acasa aproape deloc (curs, practica, servici) si am avut 500 euro pe luna. Altfel, cum sotul lucra, n-as fi primit nici un ban de nicaieri. Dar daca faci cursuri (aprobate de minister) sau practica, primesti acesti 500 euro pe luna indiferent de venitul sotului.
M-am cam intins cu povestea.

Salariile bugetarilor sint mai micute decat in sist privat.

Pentru scoala (gradinita si tot ce tine de lucrul cu copiii) sint foarte exigenti. Adica prefera ca scoala pedagogica sa fie facuta in Finlanda, ca sa iba siguranta ca stii cum sa te porti cu copiii.

Liliana, ce mai faci? Nu mai zici nimic ?

Jaana, cum te mai simti?

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jaana spune:

Lili, Aamu [floare] nici un semn deocamdata! Toata lumea asteapta in jurul meu si eu nimic, ma simt bine, doar ca ma doare o buca de parca mi-a facut cineva o ampicilina (parca asta era injectia aceea dureroasa din copilarie)...

Lili, nu mai stiu daca ti s-a raspuns la intrebarea cu plata. Prin internet, din cite stiu, se cere sa platesti prin 2 modalitati. Una e prin credit card si nu cred ca sotul tau are. Sotul meu a obtinut credit card numai atunci cind a avut job. Visa Electron e probabil card de debit (nu poti depasi cash-ul pe care il pui pe el).

A doua modalitate insa e accesibila si voua insa trebuie sa mergeti la banca si sa cereti serviciul Solo. Practic, acest serviciu va da posibilitatea sa faceti plati prin internet. La Nordea pentru tineri de pina la 25 sau 26 ani serviciul e gratis deci nu aveti nimic de pierdut. Sper ca nu te-am bagat prea tare in ceata

O zi buna tuturor [floare]

Mergi la inceput

Is pe fuga tare, am citit doar pe diagonala. Revin in putin timp.
Am facut rezervari pt Oslo in per 28 apr - 1 mai. Am platit cu Nordea Solo pe net. De-acum am cu ce va bate la cap :d
si tuturor ca m-ati ajutat
Acum o intrebare relativ urgenta ca nu pricep: pot lua autobuz din aeroport din Helsinki pana in Joensuu - pe 2 mai la miez de noapte? 00:15 parca e ora de plecare. Daca nu ne-am cam parlit.

edit ca sa mai intreb ceva: daca imi iau bilet scanrail, am reducere si la autobuz? Stiu ca dau reducere de 50% la ferry boat. Ca preturile la autobuz is aproape duble. Pentru Helsinki Joensuu costa 90 euro ...

Liliana

Mergi la inceput