Finlanda celor 1000 lacuri si a lui Mos Craciun

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

Jaana, ce ma bucur ca mai dai cate un semn aici! Sa ne zici cand fugi la spital sa nasti!
Aamu calatoriile pe care le pun eu la cale de obicei ma lasa fara rezerve, ma utilizez la maxim si inainte si dupa. Alerg mereu dupa informatii, etc.
Cand am fost in Germania aveam si eu bursa si mergeam in fiecare weekend intr-un oras nou. Si nu aveam bani de IC, mergeam numai cu regionale. Faceam recorduri : sambata dimineata la 3 trezirea, la 5 primul tren, la 12 ajungeam prin orasul destinatie, luam ultimul tren pe la 18-19, alergam 6-7 ore prin oras si ajungeam acasa dupa 12, deci erau aproape 24 ore de alergatura. Si duminica mai faceam un traseu, de obicei mai micutz, ca eram varza si nici bani nu aveam. Dar pt ziua de sambata ma pregateam toata saptamana, pliante, preturi, intrari, etc. Toate le aveam in minte.
Aici eu nu am bursa deloc, ceea ce e nasol. Daca as avea si eu bursa ne-ar fi mult mai bine. Dar si asa ma chinui sa organizez cu resursele pe care le avem tot ce se poate. Cand voi avea banii sa-mi permit sa merg oriunde probabil ca nu voi mai avea anii si buna dispozitie. Asa ca acum alerg cat pot de mult.
Si eu as merge prin Africa, Asia, de fapt pe oriunde. Dar unde mi-ar fi frica nu m-as duce neinsotita. Iar chestii din astea cu 1 an liber de la servici, trebuie sa poti sa-ti permiti asa ceva si financiar si familial si profesional. Cam multe conditii deodata ... Japonicii cred ca erau tare simpatici, sincer. Si da, si eu mi-as lua omul de mana sa calatoresc cu bicla si cortul in spate.

Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Liliana, foarte bine faci! Plimba-te cat poti acum, cat esti foarte tanara si fara mari griji. Si banii sint o grija, dar se mai gasesc si solutii cu buget mai mic.

Sigur ca trebuie sa-ti permiti 1 an liber. Eu probabil n-o sa-mi permit niciodata..sau poate la pensie ca japonicii, daca ma mai tin picioarele. Colega de care spuneam stransese niste bani in ceva ani lucrati si a vrut sa faca asta impreuna cu prietenul ei de atunci. Cand s-a intors de-acolo si-a facut firma, a decis ca trebuie sa fie libera, fara sefi si program fix. Acum e colaborator la firma la care sint.

Aamu

Mergi la inceput

E super ca si-a permis asa ceva, sincer. Cand eram acasa in ro, parerea mea era ca atunci cand muncesti si vrei bani mai multi, pur si simplu sacrifici enorm. Eu eram studenta, ce-i drept, dar in anii astia de facultate nu am putut sa-mi fac un weekend niciodata. Dadeam meditatii la mate si sambata si duminica aveam activitate intensa. Pur si simplu nu ma induram sa las banii dintr-un weekend pentru o iesire la munte de ex.
Acum, ca scap de studentie, sper sa-mi pot permite micile delicii ale unui weekend ca sunt cativa ani buni de cand nu mai cunosc notiunea.
Si cand ai firma ta, daca vrei sa faci bani trebuie sa fii mereu prezent. Cunosc pers din jurul meu care si-au pus pe picioare o afacere micuta, dar pur si simplu nu-si permit sa plece din oras mai mult de o saptamana ca lucrurile nu functioneaza fara ei.
Poate si din cauza ca foarte mult timp nu ies - cateva luni la rand sunt asa ahtiata acum de calatorii. Mi se pare ca te energizeaza spiritual sa vezi lumea, sa cunosti cat mai mult.

Liliana

Mergi la inceput

Pana la urma nu stiu daca merita sacrificat timpul pentru bani multi. Eu m-as multumi sa am un trai decent si sa-mi permit si anumite delicii cand vreau.
Colega de care vorbeam face analize de risc. Calatoreste mult in interes de serviciu (punctele de lucru sint raspandite in toata lumea), dar are si timp liber, depinde cum isi termina rapoartele.

Esti asa plina de energie, ca-mi vine si mie chef de duca . Daca raman singura poate-mi iau rucsacul si plec la plimbare .

Aamu

Mergi la inceput

Nu merita, ai dreptate.
Toata pb e ca daca ai bani n-ai timp si viceversa. Cel putin asa e acum pt mine :)
Eu cand ma refer la bani, nu ma refer la bani multi, dar sa-ti permiti o viata buna, o piscina, o pizza in oras, un concediu, o gradi suficient de buna pt copil, etc.
Energia nu tine de varsta, sa stii. Parerea mea. Si n-am simtit asta pana nu m-am dus la o croitoreasa la mine in oras. Are 70 ani tipa, dar am senzatia ca e mai tanara ca mine, sincer. Debordeaza de energie, lucreaza in particular ca si croitoreasa si se intretine singurica, cand stim si noi ce grele is vremurile in ro pentru pensionari.

Liliana

Mergi la inceput

Cu banii astia e complicat .
Odata cu cresterea veniturilor (si pierderea din timpul liber) cresc si cheltuielile si...iar nu-s bani destui. Chiar ma gandeam zilele trecute ca sint cam cheltuitoare, trebuie sa iau masuri pentru ca se duc banii pe nimicuri.

Azi o alta colega s-a intors dintr-un concediu de aproape o luna petrecut in Australia si Noua Zeelanda. Mi-a spus ca a strans bani aproape 2 ani pentru asta(de cand a aflat de organizarea excursiei) si ca a fost scump,dar a meritat din plin. Peste alti doi ani se organizeaza in America de Sud, asa ca acum iar incepe sa stranga bani. Oare cum i-o strange?

Ai dreptate ca energia nu tine de varsta. Doar ca, pe masura ce trec anii cred ca se pierde (inconstient) din dorinta de a fi energic, din spontaneitate, intervin tot felul de temeri fondate sau nu, prea multa prudenta etc. Sigur ca nu se intampla tuturor, de-asta mai exista oameni precum japonicii, croitoreasa..

Aamu

Mergi la inceput

Paradoxurile vietii, deh' ce sa-i facem ...
Adev e ca pe masura ce timpul trece se schimba prioritatile, vrei un bb, o casa, o masina, etc. Si ramane putin timp pt suflet. Si se cheltuie mult si colateral. Si eu cheltui mult din putinul pe care-l am. Pentru ca sunt evenimente la care participam cu totii: nunta, botez, aniversari, etc. Ca vrem sa ne bucuram de viata si sa socializam. Si asta implica obligatii de multe ori.
Daca tot e vb sa vb de idealuri printre destinatiile favorite as inscrie Japonia in luna infloririi ciresului, Scotia si Norvegia. Mai sunt si altele, dar astea mi se par acum interesante si relativ greu de realizat pentru posibilitatile noastre.

Liliana

Mergi la inceput

Buna dimineata, fetelor!

Liliana, incet si cu rabdare o sa ajungi sa vizitezi tot ce vrei. Te angajezi curand si cred ca, in IT gasesti un job bine platit si in Romania - daca nu vrei sa cauti in alte parti.

Eu am multe rate. Daca ma gandesc bine, fara ele as fi o fericita. Si ma mai gandeam zilele astea ca e prea mare chiria, cred ca o sa ma mut intr-un apartament mai ieftin. Pentru ca am de gand sa strang bani de acum incolo

Aamu

Mergi la inceput

Azi dimineata am mers si eu un pic la plimbare prin oras, am mai luat o gura de aer. Si am descoperit unde e reprezentanta de la finnair in centru, asa ca am sa ma duc sa intreb acum care e treaba cu zborurile pana in oslo, ca am gasit o varianta interesanta.
O intrebare daca se poate. Te uiti un pic pe site-ul cu express bus din finlanda sa-mi zici daca am cu ce sa plec seara din joensuu si sa ajung dimineata in aeroport si invers? Adica miscare de noapte, cu trenul nu am variante, din pacate.
Eu ma gandesc cu groaza la vremurile cand voi avea rate ... dar pana atunci mai e un pic!

Liliana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:

Liliana, da' ce departe stai si tu... La aproape 400 km. de Helsinki? Cum de ai ajuns acolo? Ma gandeam ca daca stateai si tu mai in sud, sud-vest iti era mai usori sa calatoresti prin lume...
Sa cauti si pe www.finnair.com -eu tot inclin sa cred ca pe internet si mai ales pe paginile oficiale ale companiilor, sunt cele mai mici preturi. Verifica.

Tu Aamu cat de cat esti mai aproape de Turku (aproape 100km), dar ai pe partea cealalta suedezii

Si chiar vreti sa plecati din Finlanda? Aamu, ce mai zice sotu'?

Noi avem confirmarea biletelor de avion pt. Helsinki, am facut rezervare si la hotel.... Sper sa ne gasim repede de inchiriat. Aamu, tu cat platesti chiria (la cati mp)? Noi vrem un apartament cu 3 camere (ideal era cu 4, insa am zis sa nu ne aruncam asa de la inceput; aici avem 4 camere: 1 salon MARE cu bucatarie & 3 camere, 2 bai (la una din bai, cea cu cada, mai am un fel de balconas, special pt. masina de spalat si unde sa intind rufele), 1 balcon) -cam 95 mp. si cu vedere la mare! Acum sper sa gasim si noi ceva cam la €650 zic...

Mergeti la Eurovision?

Ce vroiam sa mai intreb... Cam care e media de copiii/familie in Finlanda?

Va pupic si revin.

Cu drag,
Isabella, Yael(3 anisori -24Nov.'03) & Nardi(1 anisor & 10 luni -01May'05)
Picasa

Mergi la inceput