POSTUL CRACIUNULUI - sa-l tinem impreuna!
Raspunsuri - Pagina 2
Tzuni spune:
Buna dimineata!
Prima zi a trecut oarecum cu bine. Sunt trista pt ca sunt nevoita sa mint...chiar sunt nevoita si nu stiu cum sa indrept lucrul asta!
Irina, ma bucur sa ne reintalnim!
An-k, bine ai venit in grup!
Gabrielama, bafta multa in post si la cat mai putine Eugenii!
Doamne ajuta, fetelor!
RUGĂCIUNEA DE JOI
Doamne Iisuse Hristoase, Fiule și Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, și cu mare umilință ai spălat picioarele lor, și ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine și vin în mâinile Tale Cele Sfinte și binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuși Trupul și Sângele Tău, cu care i-ai împărtășit zicând: 'Luați, mâncați și beți, că acestea sânt Trupul și Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre.' Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălțat la cer și ai șezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărățesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit.
Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii și ale celor răposați. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinți, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curățitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele și să curățească inima și sufletul meu, ca așa, cu vrednicie, cu curăție și cu umilință să mă împărtășesc cu Sfintele Tale Taine, acum și în timpul morții mele, iar în ora despărțirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nici o frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.
_
Tzuni mic si drag si scump si grasunel si... pisicos
Happiness_4_us spune:
Salutare tuturor!
Ma alatur si eu voua, daca ma primiti! Eu o sa tin post doar miercurea si vinerea dar am sa citesc rugaciunile in fiecare zi!
Doamne ajuta!
Nana, aspiranta la titlul de mamica!
mama lia spune:
ma alatur si eu voua!!!
acest post este cel mai usor, sunt atitea zile cu dezlegare la peste...
ieri am gatit o iahnie pentru tot familionul.
la job imi iau pateu vegetal si fructe si daca ma napadeste pofta de dulce bag ciocolata de post sau unt de arahide care este super satios!!!
Doamne ajuta!!!
mama lia spune:
pentru cine stie mai putin despre zilele cu dezlegare, am scos ceva de pe sfaturi ortodoxe:
Postul Nasterii Domnului , sau al Crăciunului, iarăsi ne dă putinta curătirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, asa se cuvine să astepte crestinii si să întâmpine prin ajunare pe ''Cuvântul lui Dumnezeu'' născut din Fecioara Maria.
Acest post tine 40 de zile : de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie , lăsăm sec în seara sfântului Filip , la 14 Noiembrie. Dacă această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie. Daca această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 13 Noiembrie.
Postim de carne , ouă si brânză . Lunea , Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,până la 20 decembrie exclusiv , se dezleagă la untdelemn , vin si peste.
Dacă în zilele de Luni , Miercuri si Vineri prăznuim vre-un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+) , mâncăm untdelemn si bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce rosie (+) , atunci dezlegăm si la peste. Martea si joia mâncăm peste , untdelemn si bem vin , când cade în aceste zile : vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu rosu.
În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara si anume : grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte - Nasterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.
MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN la 16 , 22 , 23 , 24 , 25 si 30 Noiembrie, la 4 , 5 , 6 , 7, 9 , 12 , 13 , 17 si 20 Decembrie, dacă aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea - căci în aceste zile se prăznuiesc sfinti mai însemnati .
MÂNCĂM PESTE : Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 24 noiembrie chiar dacă această sărbătoare ar cădea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea mâncăm peste în Lunile , Miercurile si Vinerile acestui post , dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.
În sfârsit dezlegăm la peste în zilele cu sfinti însemnati, precum 16 , 22 , 23 , 24 , 25 si 30 Noiembrie, 4,5,6,7,9,12,13,17 Decembrie , dacă aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atât mai mult, când Martea sau joia se întâmplă hramul bisericii.
acum partea grea vine la postul cu fapta si cu vorba.....ca aici e cel mai greu!!!
Doamne ajuta!!!
Guestus spune:
Fara sex...yo doar va reamintesc.
apoi incepe postul pastelui...deci va dau dezlegare la alea trupesti din luna mai-iunie.
mama lia spune:
dragul meu, multumim pentru aducerea aminte si mai ales de toate pentru amabilitatea cu care ne dai dezlegare!!!
Guestus spune:
quote:
Originally posted by mama lia
dragul meu, multumim pentru aducerea aminte si mai ales de toate pentru amabilitatea cu care ne dai dezlegare!!!
mama domnisoarei Cristina (28.09.1993)
in mai este dezlegarea ...hai sa vedem cine este cu adevarat ce spune si duce postul pina la sfirsit
mama lia spune:
am priceput ca ne dai dezlegare doar in mai-iunie.
hai sa vedem cine duce postul pina la sfirsit!!! inclusiv cel trupesc, nu oricum, nu???
dar nu inteleg faza cu cine este ce spune....poate dai niste detalii...tu cine spuneai ca esti???
Tzuni spune:
Guestus, esti un scump, imi esti drag, ma hlizesc citindu-ti mesajele, dar hai sa nu ne zbenguim la subiectul asta! Hai sa radem in alta parte, ok? Multumesc frumos.
_
Tzuni mic si drag si scump si grasunel si... pisicos