Casatoria intre oamenii de religii diferite
Raspunsuri - Pagina 6
pisi-pis spune:
quote:
Originally posted by crinuta
A, mai e ceva: sotul/sotia de religie ortodoxa trebuie sa semneze o hartie in care scrie ca este de acord ca sotia/sotul catolic sa isi continue religia mai departe + copiii sa fie botezati si crescuti in credinta catolica.
Deci, daca partea ortodoxa refuza sa semneze aceasta hartie, casatoria nu are loc.
Exact acelasi lucru ni l-a spus si un preot ortodox, ca ne poate casatori in biserca ortodoxa, cu conditia ca botezul copiilor sa fie in religia ortodoxa.
crinuta spune:
Casandra, la catolici Sfanta Impartasanie se face dupa o buna pregatire, dar diferenta mare este ca o data avuta aceasta Prima Sfanta Impartasanie, te poti spovedi si impartasi zilnic, ceea ce la ortodocis nu e posibil, pe cand la catolici e chiar recomandat.
Stii bine ca sunt preoti ortodocsi care dau canoane de nu le poti duce, de genul " nu te impartasesti 10 ani" sau altele asemanatoare.
Apoi pregatiea dpdv religios la catolici este mult mai buna. Cateheza se face duminica de duminica, inainte de Sf. Liturghie iar copiii au parte de o educatie religioase foarte detaliata.
- exista Mirul si la catolici, cam la 10-11 ani, depinde.
- pentru a ne mantui ( acesta este scopul tuturor,nu?) este suficienta Spovada, Impartasanie regulata + o viata cat mai curata ( respectarea poruncilor), deci mie imi sunt suficiente.
Apoi, la catolici exista rugagiunea Rozariului, despre care Fecioara Maria a afirmat aparitiile Ei ca este cea mai buna arma impotriva diavolului si ne recomanda sa o rostim zilnic in familie.
- exista adoratia la Sfantul Sacrament ( lipsita din ritualul ortodox)
- exista indulgenta plenara si multe altele pe care nu le-as inlocui cu nimic
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
casandra spune:
Crinuta, dupa cum vezi, cat de surori ar fi bisericile, exista diferente intre ele. Tie iti place cum e la catolici, ortodoxului, cum e la ortodocsi. Si, din cate inteleg, exista situatii in care ambele biserici ingaduie casatoria unui catolic cu un ortodox, conditionand botezul viitorilor copii. Si cred ca e foarte dureros as iti cresti copilul intr-o religie care nu este a ta, oricat de mult l-ai iubi pe cel de langa tine. Si tu spui ca nu ai renunta la indulgentele plenare. Eu as suferi cumplit sa nu-mi pot impartasi copilul, sa conditionez primirea harului lui Hristos de capacitatea de intelegere intelectuala a copilului. Cred cu tarie ca si un prunc are nevoie de impartasirea cu Sfintele Taine.
Daca ar fi asa cum spui tu, catolicii sa fie foarte primitori pentru ortodocsi, ar permite parintilor sa aleaga singuri cum sa isi boteze copii, fara sa le impuna nimic. Dar nu e asa. Nu e.
crinuta spune:
Chiar ieri ma gandeam, de fapt ma intrebam cati dintre cei care semneaza o astfel de hartie se si tin de ea ulterior, sau cati parinti nu cad de acord sa isi duca copilul atat la Biserica Catolica cat si la cea Ortodoxa( eu am fost un astfel de copil si ulterior am ales), insa diferente fundamentale nu exista ( poate doar cea a divortului), de traditie, obiceiuri, da.
Eu nu sunt de acord ca un copil de 4,5,6 ani sa se impartaseasca fara o spovada buna, iar de unde stie un copil la aceasta varsta ce este pacatul, cum sunt pacatele clasificate, care sunt pacate de moarte, ce e aia necuratie, ce sunt pacatele veniale, etc.
Cati ortodocsi nu am vazut venind in Biserica Catolica sa se impartaseasca, iar la intrebararea preotului daca s-au spovedit au zis ca nu, pareau rupti de ceea ce inseamna Spovada si Impartasanie.
Daca un copil de mic stie ca doar se duce la Impartasanie fara nici o pregatire/curatare a sufletului asa va face si pe viitor, mai ales ca orele de religie se fac doar in scoala din cate stiu eu.
In rest, un copil botezat la varsta mica ( pana in 3,4 ani)se poate duce la Biserica, poate fi binecuvantat, e suficient.
Crinuta si Rayan
crinuta spune:
Daca ar fi asa cum spui tu, catolicii sa fie foarte primitori pentru ortodocsi, ar permite parintilor sa aleaga singuri cum sa isi boteze copii, fara sa le impuna nimic. Dar nu e asa. Nu e.
[/quote]
Pai invers nu e la fel? Tocmai ieri a scris Pisi Pisi ca un preot ortodox pune aceleasi conditii, iar daca stai sa te gandesti ca pentru o casatorie interconfesionala in Biserica O. se impune partii ne-crestine sa se boteze ortodox, atunci cum mai e?
Crinuta si Rayan
casandra spune:
Crinuta, diferenta e ca ortodocsii nu se lauda cu deschiderea catre celelalte culte.
Uite, tu, ca facand parte din BC, ai fost foarte indignata de conditiile puse de BO. Uita-te la primele tale mesaje postate aici. Din mesajele tale se intelege ca la catolici, ortodocsii sunt considerati frati de credinta si ca sunt pretuiti ca atare. Ca apoi sa aflu ca nu e chiar asa, ca or fi ei frati, dar daca vor sa isi uneasca destinele de cineva din BC, apoi se schimba foaia si trebuie musai sa isi boteze copii in BC. Pai, unde e pretuirea mult trambitata, daca li se refuza dreptul de a-si boteza copiii cum doresc? Pai, nu e.
Cat despre casatoria in biserica, a unui crestin cu un necrestin, e peste puterile mele sa o inteleg. Nu inteleg cum cei doi pot deveni un singur trup, intru Hristos, cand unul dintre ei nu traieste intru Hristos. Nu inteleg cum Sf Duh poate cobora intre ei, cand unul dintre ei ii respinge. Singurul lucru pe care il vad eu, e doar legamantul crestinului de a sta toata viata alaturi de cel cu care se casatoreste.
Ortodoxia iti spune de la inceput: nu se poate. Pentru ca te respecta, iti respecta credinta, stie ca sunt lucruri la care nu poate renunta si lucruri la care tu nu poti renunta. Respecta ceea ce tu pretuiesti.
casandra spune:
------------
Chiar ieri ma gandeam, de fapt ma intrebam cati dintre cei care semneaza o astfel de hartie se si tin de ea ulterior,
------------
Mare pacat sa nu te tii de cuvant, sa calci legamantul pe care l-ai semnat de buna voie. Si mai mare pacat sa stii de la inceput ca nu il vei respecta si doar sa il semnezi, ca sa obtii ceea ce doresti.
----------------
In rest, un copil botezat la varsta mica ( pana in 3,4 ani)se poate duce la Biserica, poate fi binecuvantat, e suficient.
------------
Crinuta, asta e punctul tau de vedere. Il respect, dar difera de cel al ortodoxului. E lipsa de consideratie pentru ortodox, sa il convingi ca sacrificiul care i se cere e nesemnificativ.
crinuta spune:
[quote]Originally posted by casandra
Crinuta, diferenta e ca ortodocsii nu se lauda cu deschiderea catre celelalte culte.
Nu, BO doar se lauda ca e singura Biserica adevarata. De curand am citit aici un citat exact despre asta.
In al doilea rand, BC nu se lauda cu nimic. Eu de 20 de ani nu am auzit preot catolic sa faca asemenea afirmatii, sau sa ii vorbeasca pe ortocosi de rau, pe cand invers am tot auzit.
Uite, tu, ca facand parte din BC, ai fost foarte indignata de conditiile puse de BO. Uita-te la primele tale mesaje postate aici. Din mesajele tale se intelege ca la catolici, ortodocsii sunt considerati frati de credinta si ca sunt pretuiti ca atare. Ca apoi sa aflu ca nu e chiar asa, ca or fi ei frati, dar daca vor sa isi uneasca destinele de cineva din BC, apoi se schimba foaia si trebuie musai sa isi boteze copii in BC. Pai, unde e pretuirea mult trambitata, daca li se refuza dreptul de a-si boteza copiii cum doresc? Pai, nu e.
Asta e interpretarea ta. Sunt frati in credinta, deoarece credem in Sfanta Treime, credem ca Isus este Mantuitorul si este singura cale de mantuire, credem in Fecioara Maria, in Sfinti, in Taine, Sacramente, da? Din aceste puncte de vedere suntem frati de credinta, dar sunt altele care ne separa si am vorbit deja despre ele, cea mai grava dupa mine fiind problema recasatoriei.
Stii cati preoti ortodocsi am auzit ca " dezleaga" cununii???
Asta e un motiv suficient pentru mine pentru a nu imi creste copilul in aceasra religi.
Restul diferentelor sunt minore, tin mai mult de traditie si s-ar putea rezolva cu putin efort.
Nu degeaba Papa Ioan Paul al doilea si-a dorit cu atata ardoare ca aceste doua Biserici sa se unseasca. Este vointa lui Dumnezeu, expiramta in zeci, sute de mesaje, respinse de majoritatea oamenilor.
Sa iti mai spun ceva: daca un cuplu vine in Biserica catolica si spune preotului ca si-au botezat copilul la ortodocsi, tu crezi ca va fi vreo problema? Ei bine nu, deoarece catolicii recunosc botezul in rit ortodox.
Eu cand am trecut la catolici am aratat certificatul de botez ortodox si a fost suficient.
Cat despre casatoria in biserica, a unui crestin cu un necrestin, e peste puterile mele sa o inteleg.
Asta e, nu intelegi acum, vei intelege alta data. Sunt lucruri pe care nu le putem intelege acum, de aceea se si nimesc TAINE.
Tu privesti totul din punct de vedere al unui om, dar Dumnezeu stie precis ce planuri are cu fiecare.
Daca tu nu ai auzit de ne-crestini convertiti mai devreme sau tarziu, nu e nimic, iti spun eu.
Si chiar daca nu ar fi asa, totul se afla in mainile lui Dumnezeu, si ai fi uimita sa afli ca cei care m-au incurajat pe mine au fost 4 preoti ortodocsi, care au niste haruri deosebite, cum rar intalnesti.
Nimic nu se face la intamplare, Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi, chiar daca nu il putem intelege pe moment.
Ortodoxia iti spune de la inceput: nu se poate. Pentru ca te respecta, iti respecta credinta, stie ca sunt lucruri la care nu poate renunta si lucruri la care tu nu poti renunta. Respecta ceea ce tu pretuiesti.
Pai cine nu imi respecta credinta? Am libertate totala, asta a fost conditia pusa de la inceput, altfel nu ma casatoream.
Ce interesant ca in acest caz BO e atat de stricta, dar cand e vorba de recasatorie in Biserica e atat de maleabila....
Crinuta si Rayan
crinuta spune:
------------
Mare pacat sa nu te tii de cuvant, sa calci legamantul pe care l-ai semnat de buna voie. Si mai mare pacat sa stii de la inceput ca nu il vei respecta si doar sa il semnezi, ca sa obtii ceea ce doresti.
Sunt de acord!
----------------
------------
Crinuta, asta e punctul tau de vedere. Il respect, dar difera de cel al ortodoxului. E lipsa de consideratie pentru ortodox, sa il convingi ca sacrificiul care i se cere e nesemnificativ.
[/quote]
Casandra, vroiam sa stii ca nici gand la mine sa nu respect parerea ta, sau sa fiu lipsita de consideratie.
Am crezut ca ma cunosti cat de cat, ca sa iti dai seama ca departe de mine asemenea intentii.
E un subiect foarte interesant, si daca vin cu argumente, sau pun intrebari, sau am nelamuriri, sau pana la urma imi exprim punctul de vedere, asta nu inseamna ca incerc sa te conving de ceva, nici gand.
Iti respect punctul de vedere, dar mi-l exprim si eu pe al meu.
Crinuta si Rayan