Casatoria intre oamenii de religii diferite
Raspunsuri - Pagina 4
Marutz spune:
Auzi Crinuta? Buna! :) (stiu, nu auzi, citesti:)
Tu esti o persoana care se bate si cu morile de vand! Daca "legea" spune intr-un fel, si nu-ti convine, tre sa argumentezi si te apinzi si iar argumentezi, nu te lasi pana nu o dai pe a ta; numai ca in unele cazuri ce e scris e scris si fie ca iti place fie ca nu, un singur adevar este.
Oricum, unui om ii sta bine sa fie luptator (chiar incapatanat) in viata, numai sa fie pt. o cauza dreapta.
O zi frumoasa. Mara
crinuta spune:
quote:
Originally posted by Marutz
Auzi Crinuta? Buna! :) (stiu, nu auzi, citesti:)
Tu esti o persoana care se bate si cu morile de vand! Daca "legea" spune intr-un fel, si nu-ti convine, tre sa argumentezi si te apinzi si iar argumentezi, nu te lasi pana nu o dai pe a ta; numai ca in unele cazuri ce e scris e scris si fie ca iti place fie ca nu, un singur adevar este.
Oricum, unui om ii sta bine sa fie luptator (chiar incapatanat) in viata, numai sa fie pt. o cauza dreapta.
O zi frumoasa. Mara
Pana aici! Deja faci atac la persoana.
Tu esti cea care a jignit sute de preoti si sute/mii de cupluri care s-au casatorit asa.
Spui legea? Care lege? Sa iti dau copy si paste din catehismul catolic? Nu e greu sa dai o cautare pe google.
Vii si imi fluturi legea. Ce lege? Eu iti argumentez ca nu e logic ce spui si tu vii cu atac la persoana.
345. Ce se cere atunci când unul dintre miri nu este catolic?
Pentru a fi licite, căsătoriile mixte (dintre un/o catolic(ă) și un/o botezat(ă) necatolic(ă)) cer permisiunea autorității ecleziastice. Cele cu disparitate de cult (dintre un/o catolic(ă) și un/o nebotezat(ă)) pentru a fi valide au nevoie de o dispensă. În orice caz, este esențial ca soții să nu excludă acceptarea scopurilor și a proprietăților esențiale ale Căsătoriei și ca soțul catolic să confirme angajamentele, cunoscute și de celălalt soț, de a păstra credința și de a asigura Botezul și educarea catolică a copiilor."
Tu pui semnul= intre Biserica ortodoxa, sau mai precis invataturile ei si Adevarul.
Ei bine, eu nu, ca daca gandeam asa ramaneam tot ortodoxa.
Ti-am argumentat ca nu exista divort ( vezi ce spune Isus in Biblie referitor la asta) si tu imi dai cu conditii pentru recasatorie, iar asta trebuie sa inghit eu ca fiind " adevar"????? Nu merci, ma lipsesc de asemenea " adevaruri".
Cred ca inca nu constientizezi ca ai atacat grav toti preotii care celebreaza casatorii mixte ( ca fiind preoti " neadevarati").
In plus, prin afirmatiile tale toti cei casatoriti asa chipurile traiesc in pacat.
Nu ti-am vorbit nici urat, nu te-am jignit, am pus intrebari, am afirmat ce stiu eu, asa ca ultimul tau mesaj este incalificabil si normal nici nu merita vreun raspuns.
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Marutz spune:
Iubita Crinuta,
Direct sau indirect, ai raspuns la mesajul meu care nici pe departe nu a vrut sa sune ca atac la persoana ta, ci mai degraba o vorba ca de la prieten la prieten. Nu a fost cu intentie sa te jignesc si daca asa ai interpretat, imi pare rau.
Si inca o data cred ca este o confuzie: eu mi-am exprimat mesajele din punctul meu de vedere (al unei ortodoxe) si imi sustin in continuare opinia. Tu vorbesti din partea unei catolice; ce se da voie in religia ta e una, in a mea e alta.. Am inteles ca nu iti place cum suna punctul meu de vedere, dar nu inteleg de ce trebuie sa il ataci atata timp cat ai recunoscut ca nu stii nimic despre canoanele bisericii ortodoxe si nici nu te intereseaza de ele.
Si pana la urma, Elenus22 (care a disparut) e ortodoxa, are nevoie de un sfat care poate vine de la cineva care ii imparte religia. Ce spui tu ii sunt folositoare prietenului ei (catolic). Ce spun eu le spun din punct de vedere ortodox; nu vreau sa o descurajez sau sa o influentez, ci doar ii spun ce cred si ce stiu eu personal. Deasemenea cred ca ea are nevoie de raspunsuri si measaje care sa o ajute sa ajunga la o concluzie si sa ia o decizie corecta: are voie si daca DA, cum, sa se casatoreasca cu un Catolic?! Nu cred ca (elenus22)s-ar multumi cu sute de mesaje drept confirmare " eu am facut-o" . Daca un rau este facut in mod sustinut si repetat pana la urma ajunge sa se transforme in ceva bun doar pentru ca multi il fac? Hai sa fim seriosi. (Dar repet, pentru unele religii nu este rau, in schimb in biserica Ortodoxa este rau atata timp cat nu "indeplinesti" niste conditii enumerate in alt mesaj mai vechi).
Si da, poate indirect tot ce am scris eu se rezuma la faptul ca toti cei care s-au casatorit fara a fi "legali" (casatorie mixta fara permisiune, fara miruire/ungere sau botez in prealabil), cat si preotii care au oficializat acele casatorii, au pacatuit si traiesc in pacat.. Asta e parerea mea si cu asta basta. Fiecare avem pareri diferite si nu ne dam in cap. Oamenii aia traiesc bine mersi si bravo lor, putin ma interesaza de ei sau pacatele lor, eu imi vad de viata mea si pacatele mele. Nu condamn pe nimeni cu nimic, dar asta nu inseamna ca nu am voie sa vad la ce se intampla in jur si sa fiu obiectiva.
Eu ti-am citit si respectat parerea ta referitore la ce spune biserica catolica despre casatoriile mixte. M-ai citit pe mine negand sau avand ceva de obiectat legat strict la asa ceva? NU!! Ma bucur ca ai scris si ma bucur ca am invatat si eu ceva. In schimb, nu stiu de ce tu te agiti la ce am spus eu atata timp cat nu apartii religiei mele si nu stii "cu ce se mananca" ca sa spun asa.
Pace in suflete,
Marutz ^_^
Marutz spune:
"Tu esti cea care a jignit sute de preoti si sute/mii de cupluri care s-au casatorit asa."
--------------------
Ma simt "majulita" daca am reusit sa jignesc atatea persoane doar printr-un punct de vedere personal. Totusi, cred ca numai un om care pleaca urechea la tot ce spun ei din jur si care nu este sigur pe propriile fapte si puteri poate sa ia personal parerea mea referitoare la subiect. De cand este o jignire exprimarea popriei opinii? Eu cred ca nimeni nu a murit din mesajele/parerea mea si nici nu a interesat pe cineva care nu crede (drept dovada si canditatea masiva de raspunsuri din partea celorlalti membrii care cu siguranta au citit ce s-a scris).
---------------------
"Tu pui semnul= intre Biserica ortodoxa, sau mai precis invataturile ei si Adevarul.
Ei bine, eu nu, ca daca gandeam asa ramaneam tot ortodoxa."
Da, eu cred: Biserica Ortodoxa = Adevar (facand referire la religie, nu ca locas de rugagiune, ca se poate mantui un ortodox fara sa fi intrat vreodata intr-o biserica) Tu [Crinuta], nu crezi asta.
Si..? care e treaba? crezi ca ma supara sau ma afecteaza pe mine asta cu ceva? Nu!, de ce te-ar afecta pe tine? Sau te jigneste si aceasta parere? Scuze.
Sunt ironica:
[Late 16th century. Via French orthodoxe and late Latin < Greek orthodoxos "having the correct opinion" < doxa "opinion"]
-----------------------
"Ti-am argumentat ca nu exista divort ( vezi ce spune Isus in Biblie referitor la asta) si tu imi dai cu conditii pentru recasatorie, iar asta trebuie sa inghit eu ca fiind " adevar"????? Nu merci, ma lipsesc de asemenea " adevaruri"."
Scuze, n-am avut ce sa raspund referitor la asa ceva si am dat un citat, am facut referire la ce a spus un mare preot sfant din vremurile noastre, Parintele Cleopa (preot ortodox). Mai mult nu am putut face. Oricum, ca sa deviem si sa stii ce cred despre casatorie: cu cine te casatoresti religios prima data pe acest pamant, cu acel om vei fi / te vei intalni si in viata vesnica caci esti legat cu el. (dar sa fie casatorie "pe bune" :) )
------------------------
"Cred ca inca nu constientizezi ca ai atacat grav toti preotii care celebreaza casatorii mixte ( ca fiind preoti " neadevarati").
In plus, prin afirmatiile tale toti cei casatoriti asa chipurile traiesc in pacat."
Nu e cazul sa constientizez pentru ca nu acuz pe cineva in mod direct. Oricum, se stie ca este o invazie de preoti "falsi" in ultima vreme (no, pe bune, a dat si la TV in tara, de ex la slujba de inmormantare a Laurei Stoica - Dumnezeu sa o ierte ca a fost si ziua ei pe 10/10, au participat 2 preoti nerecunoscuti de Episcopie, dau la alti afaceristi celebrii care s-au sinucis le-a facut slujba de pomenire niste indivizi suspecti). E o bila neagra pentru ortodoxi ce se intampla, dar nu toate oile sunt albe. Asa cum nu toti preotii tin cu desavarsire canoanele.
O sa fiu acida la ce voi spune mai departe:.............
Eu cred ca ei (preotii)au cunostinta de ce trebuie si ce nu trebuie facut, dar mai fac compromisuri pentru ca lumea s-a schimbat f tare si daca nu se mai dau si ei putin dupa lume, atunci chiar ca se duce de rapa totul.
Un preot poate ca acepta o casatorie mixta, sau accepta ca nasii sa nu fie de religie ortodoxa si necasatoriti, sau mai stiu eu ce; el stie ca nu e bine, dar nici nu-i spune direct "nu va pot casatori ca e pacat, nu am voie" pentru ca atunci nu-i mai vine lumea la biserica. Si atunci e un "trade off" - eu-s dau aia, tu-mi dai aialalta; preotu' mai lasa de la el, oamenii mai dau pe la biserica de Pasti si Craciun macar de dragul ca acolo si-au unit sufletele si asa mai departe. Bine'nteles ca nu se aplica pentru toti, dar daca am analiza la rece aceste lucruri se intampla.
Am dat-o intr-un complet alt subiect, imi cer scuze.
V-am pupat
crinuta spune:
Marutz, eu vad ca Elenus nu mai da pe aici, deci nu stiu de ce ne mai agitam noi sa confirm/infirmam ca se poate ce vrea ea.
Pana una alta subiectul asta este despre ea, nu despre mine sau tine si ne-am departat destul de la subiect.
Nu mai are sens sa mai spunem, deoarece punctele de vedere ni le-am spus.
Crinuta si Rayan
crinuta spune:
quote:
Originally posted by Marutz
Hehe,
Asa este Crinuta, eu una parca intrasem in priza, devenisem o tastatuta blocata; macar de as avea inspiratia asta sa argumentez si sa scriu atata si la proiectele mele de la facultate, ce bine ar fi. :)
O zi frumoasa!
Mara
Asa este. Anyway, iti urez multa bafta la proiectele tale de la facultate.
Crinuta si Rayan
Marutz spune:
Hehe,
Asa este Crinuta, eu una parca intrasem in priza, devenisem o tastatuta blocata; macar de as avea inspiratia asta sa argumentez si sa scriu atata si la proiectele mele de la facultate, ce bine ar fi. :)
O zi frumoasa!
Mara
ocebine spune:
Fara a intra in polemica...
Eu ortodoxa, sotul meu catolic. Cind ne-am hotarit sa ne casatorim, am vrut sa oficiem casatoria in ambele biserici pentru a multumi si pe socrii mei. Ne-am dus la preotul ortodox si ne-a explicat ca ne putem casatorii in biserica ortodoxa fara probleme atita vreme cit sotul meu aduce dovada de botez.
Ne-am dus apoi la arhiepiscopul catolic unde ni s-a spus ca nu este nevoie sa oficiem casatoria in biserica catolica atita vreme cit o vom oficia in cea ortodoxa. E ca si cind ne-am casatorii de 2 ori. Ne-a facut o scrisoare catre preotul meu in care isi dadea acordul pentru casatorie (un fel de dezlegare).
Cu scrisoare si certificatul lui de botez, ne-am cununat in biserica ortodoxa.
Cel care ne-a consiliat a fost preotul Arhimandrit Vasile Vasilache (Biserica Sf. Nicolaie din NY). Cine a auzit de el sint sigura ca nu i se va pune la indoiala sfatul si cunoasterea.
Anamaria mama la Nick (8)& Alex (5)
I used to be indecisive, but now I'm not sure.
kory spune:
Eu am o prietena care este maghiara(unitariana) si s-a casatorit cu un ortodox, s-au cununat la ambele biserici, au intrebat diferiti preoti care au spus ca nu este nici o problema, voi ce parere aveti?Cand or sa aiba un copil il vor boteza la ortodoxi.Stiu ca biserica , catolica este diferita de cea unitariana.
Mary