Casatoria intre oamenii de religii diferite
Raspunsuri - Pagina 3
crinuta spune:
1-Bineinteles ca am intrebat preoti, si nu doar unul. Am scris si ca am avut nevoie de aprobare de la Episcop.
2- de mica am facut ore de religie, cateheza duminica de duminca.
3- momentan locuiesc in Saudi, unde, singura religie acceptata este cea musulamana, iar Biserici nu exista din pacate, insa, cand sunt in Ro merg la Liturghie pe cat se poate duminica de duminica.
4- cine a spus ca trebuie sa te re-botezi??????? Eu am fost botezata ortodoxa, si am trecut cu intreaga familie la catolici, din dorinta proprie si te asigur ca religia catolica este mult mai stricta decat cea ortodoxa. Nu m-am re-botezat. Eram deja botezata.
Nu rigiditatea sau lipsa acesteia m-a determinat sa imi schimb religia, ci cu totul alte motive sau nemultumiri sa le zicem, pe care nu are rost sa le insir aici, deoarece ne abatem mult prea mult de la subiect.
5-tot nu m-am lamurit de unde ai tu informatiile potrivit carora nub este permisa o casatorie mixta sau interconfesionala?
Bun, ti-ai spus parerea, dar este aceasta in concordanta cu legile lui Dumnezeu? Pe ce iti bazezi afirmatiile?
Eu mi le bazez pe discutii cu N preoti atat catolici cat si ortodocsi, cat si pe prevederile Bisericii Catolice ( singura care ma interseaza de altfel).
Nimic nu este intamplator, un preot nu face nimic la intamplare, mai ales in religia catolica, asta ca sa nu mai afirmi ce ai afirmat leglat de asa zisa strictete a Bisericii Ortodoxe.
Si nu in ultimul rand nu inteleg de ce abati discutia asupra mea, deoarece nu despre mine este vorba in acest subiect.
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Marutz spune:
Draga Crinuta,
Dar tu ai intrebat un preot despre asa ceva? si nu pe cel care a acceptat casatoria ta si a sotului tau, ci sa intrebi mai multi pentru a avea mai multe surse. Daca tu sau oricare altcineva s-au casatorit venind din religii diferite, trebuie sa astepte sa ii pedepseasca rau Dumnezeu ca sa le arate ca nu este bine ce au facut? Este decizia fiecaruia ce face, dar de la a face asta pana la a se pacali ca nu este nimic contra lui Dumnezeu este cale lunga.
Asa cum tu ti-ai spus parerea, asa mi-am spus-o si eu pe a mea. Si da cred in tot ce am spus desi nu am inceput sa dau citate din biblie pentru a-mi intari afirmatiile. Si da, ca sa te mai deranjez inca putin (scuze) sarind de la subiect, dar legat la ce ai mentionat tu, cred ca a te indeparta de la credinta ta si a te reboteza in alta religie este iarasi un pacat d
estul de mare.
Eu cred ca mai degraba esti frustrata ca Religia Ortodoxa este destul de stricta si nu asa flexibila... inteleg acest lucru. Dar nu e cazul sa ne ascundem dupa degete: ce e rau e rau ("interzis")si punct. Totodata lumea are dreptul de a alege facand si luand deciziile pe propriile raspunderi (aka, nu vine Dumnezeu si-i spune ca nu e bine sau il pedepseste pe loc).
Nu vreau sa fiu rea, dar tu cand ai fost ultima data la Biserica, si nu ma refer la vreun botez sau nunta...? si sa stai sa asculti slujba; sau sa citetsi o rugaciune sau etc.. Ce cititm, in canoane mai ales ne deranjeaza pe toti pentru ca ne dam seama cat suntem de pacatosi si cat gresim la orice pas.
Numai bine
crinuta spune:
Maruta, aici era vorba despre 2 crestini, apartinand unor Biserici surori, si nu uita ca nu exista diferente fundamentale intre cele doua rituri, deci, de ce nu s-ar putea casatori? Cine ii opreste, Dumnezeu?
Dumnezeu e iubire si are un plan pentru fiecare dintre noi. Iar daca tie iti era dat sa te mariti de exemplu cu cineva de alta religie, asa s-ar fi intamplat, mai devreme sau mai tarziu.
Celor care se casatoresc sau isi cauta un sot, le sugerez sa caute in primul rand un om bun, care sa il iubeasca pe Dumnezeu, sa fie umil, onest, etc.
Este mult mai important decat sa ai doar o eticheta( ma refer in general), insa modul de viata sa fie exact contrariul.
Iubirea este un dar de la Dumnezeu si fi sigura ca in fata lui Dumnezeu toti suntem egali.
Cum crezi tu ca Dumnezeu face vreo diferenta intre ortodocsi si catolici?
Sunt mii de cazuri de asemenea casatorii, si tu pui la indoiala valabilitatea lor in fata lui Dumnezeu????????
Toti preotii care au comsimtit la o asemenea casatorie au gresit?
De gresit gresesc doar acei preoti ( ortodocsi, deoarece la catolici nu e cazul) care accepta recasatoria in Biserica. Asta da, este o greseala mare, cunoscut fiind faptul ca nimeni nu poate dezlega vreo casatorie religioasa.
Desi ultima afirmatie este off topic, am vrut doar sa iti exemplific ce inseamna cu adevarat o greseala din partea unui slujitor al lui Dumnezeu.
Crinuta si Rayan
Marutz spune:
Draga Crinuta,
Scuza-ma daca daca ti s-a aprut ca am avut ceva cu tine in mod special, intr-adevar unele raspunsuri se adresau tie pentru ca doar noi am mai comunicat pe tema asta, dar indirect tot ce am vorbit i se aplica elenusei22.
Uite, eu am sunat la duhovnicul meu Arhimandrit N. (calugar)si mi-a sus in felul urmator: Legat strict la religia ortodoxa!
-casatorie intre un ortodox si un protestant/evreu/musulmn/etc se face numai in cazul in care cel neortodox se boteaza la ortodoxie.
-casatorie intre un otodox si un catolic nu necesita botez, pentru ca ambele religii efectueaza botezul in numele sfintei treimi:"numele Tatalui, amin, amin, amin. Al Fiului si a Sfantului Duh, amin"(pe cand cei protestanti de exemplu, boteaza numai in numele Lui Iisus Hristos)
- in schimb casatoria intre un ortodox si un catolic necesita ca cel catolic sa fie uns. Cel in cauza are deja botezul care e recunoscut de ambele biserici, dar trebuie sa se treaba la ortodoxie pentru ca casatoria sa se efectueze. Cel in cauza este uns/miruit si i se citeste o rugaciune, apoi el cu gura lui spune ca s-a lepadat de la catolicism si ca vrea sa fie primit la ortodoxism.
- se pot efectua cununii la biserica intre ortodox si catolic (fiecare pastrandu-si propria religie) numai cu aprobare de la Episcop (Episcopu da derogare); trebuie sa ai motiv bine intemeiat.
- preotul nu are voie sa cunune daca cele de sus nu sunt indepinite, altfel este pacat atat pentru el cat si pentru miri.
De ce trebuie botez? Prin botez ma refer la trecerea de la o religie alta decat catolicismul la ortodox (de ce alta decat catolicismul? pentru ca numai ortodoxi si catolicii boteaza in numele Sftintei Treimi - asa cum am mai mentionat mai sus). Iar pentru efectuarea cuniniei care este una din cele 7 Taine , ai nevoie de prima taina: botezul. Botezul semnifica poarta de intrare la biserica/religia ortodoxa. Fara botez (prima taina) celelalte taine nu se pot efectua.
O zi buna,
Marutz
Marutz spune:
Cateva adresele despre asa ceva..
http://www.crestinortodox.ro/Articol_detaliu_Casatoriile_mixte_201_201_7498.html
ETEROD'O//X ~x#259; (~csi, ~xe) Care este de alt#259; credin#355;#259; decāt cea crestin#259; ortodox#259;. [Var. heterodox]
Off Topic.. Crinuta, uite ce am gasit eu referitor la recasatoria la biserica in cazul ortodoxilor: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri6.htm
128. Cate casatorii ingaduie Biserica ?
Biserica Ortodoxa ingaduie cu pogoramant trei casatorii, insa in anumite conditii. Sfantul Vasile cel Mare, in canonul 87, spune despre a doua nunta : " Casatoria a doua este ingaduita de Biserica, numai celor ce au ramas vaduvi de tineri prin deces si n-au copii " . Iar Sfantul Apostol Pavel, sfatuieste la vaduvie in castitate, dar cine nu poate " mai poate sa se casatoreasca, decat sa arda " ( I Corinteni 7, 39 ) . " Casatoria a doua nu se binecuvanteaza cu cununie, ci se canoniseste doi ani sa a nu se impartasi, iar a treia casatorie trei ani " , zice Sfantul Nichifor in canonul 2. Daca cei ce se casatoresc a doua oara sunt batrani, " unii ca aceia manie pe Dumnezeu, sa aiba pocanie trei ani si metanii cate 24 pe zi " ', zice Pravila Bisericeasca de la Govara, cap. 109. " Cel casatorit a doua oara nu mai poate fi hirotonit " ( Apostolic 17; VI Ecumenic, 3; Sfantul Vasile, 12 ) . Slujba cununiei a doua se face simpla si fara fast, iar preotul nu are voie sa ia parte la masa lor ( Neocezareea, 7 ) . Preotul, daca ramane vaduv, nu are voie sa se casatoreasca a doua oara. Daca totusi indrazneste la a doua casatorie, pierde preotia si nu mai are voie sa savarseasca nimic din cele ale preotiei ( Sfantul Vasile, 6 ) .
Casatoria a treia se ingaduie de Biserica " numai de mare nevoie, acelora care nu au copii, pana ls varsta de 40 de ani " . Sfantul Vasile zice ca " la trigami sa se aplice afiurisire ( oprim de la Sfanta Impartasanie ) cinci ani, fara a-i opri cu totul de la Biserica. " ( Canon 4 ) . " Nunta cea dintai este lege, a doua iertare, iar cea de-a treia este calcare de lege " , zice Indreptarea Legii de la Targoviste, cap. 205. Casatoria a patra este oprita cu desavarsire de Biserica. Cel vinovat este " afurisit si lipsit de toata slujba Bisericii " pana se desparte de acea persoana si se pocaieste opt ani.
" Daca o femeie sau barbat moare si sotul ramas se casatoreste, nu pacatuieste ... dar daca ramane vaduv ( pana la moarte ) isi agoniseste mai multa slava la Dumnezeu " ( Pastorul lui Herma ) . Iar Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, in cartea sa Apologia, spune despre a doua casatorie : " Dupa Dascalul nostru, cei ce s-au casatorit a doua oara dupa legea omeneasca sunt pacatosi, precum si cei ce cauta la femeie spre a o pofti. Ca nu numai cel ce preacurveste cu fapta este preacurvar, ci si cel ce voieste a preacurvi, fiindca nu numai faptele ci si gandurile sunt vazute la Dumnezeu... " . Iar pe cei ce fac mai multe casatorii, Sfintii Parinti ii numesc poligami. Deci, dupa a doua nunta nu mai este nunta, ci poligamie. De aceea a zis Domnul samarinencei care pacatuise cu cinci barbati : " Pe care il ai, nu-ti este tie barbat " ( Ioan 4, 18 ) . " Cei ce au trecut peste a doua nunta, nu merita sa fie numiti barbati si soti " , zice Sfantul Vasile cel Mare, in canonul 4. Tot el spune pentru a treia nunta : " Sfinti Parinti au trecut sub tacere nunta a treia ( poligamia ) si au socotit-o ca pe o pofta dobitoceasca si straina de vrednicia omului crestin. Noua ni se pare ca acest pacat este mai mare decat curvia... " ( Canonul 80 ) .
-----------------------------------
Si da, pentru mine, tot ce am scris pana acum este "un adevar incontestabil" pentru simplul motiv ca sunt crestin ortodoxa si cred in canoanele biserici. Le citesc, nu le contest daca nu-mi convin si incerc cat se poate sa le respect.. atat cat reusesc. Dar asta e parerea mea si raspunsurile de mai sus imi apartin strict mie si modului meu de gandire. Dar totodata inteleg de ce nu ai fi (crinuta sau restul fetelor) deacord cu ce am spus eu, si nici nu incerc sa conving pe cineva cu ceva. Tu [Crinuta] singura ai spus ca nu te interesaza decat religia catolica si f bine faci.
Nu am facut decat sa-mi spun parerea la problema Elenusei22 pt. ca ea a cerut o parere sincera, iar cum mesajele erau mai mult pro, am picat eu singura in contradictoriu...sorry
Elenus22.. tu ai mai citit raspunsurile date de noi?
Pupici, Marutz
Marutz spune:
Vechi mesaj a Crinutei:
Vai de mine, ce zici tu acolo??????
Amandoi crestini, si zici ca nu va puteti casatori in Biserica? Cine v-a spus asta? Scuze ca ma infierbant, dar e de necrezut ce vad.
Bisericile de care apartineti voi doi sunt Biserici surori. Nu exista diferente fundamentale.
Sa iti spun cate cazuri exista?
Adica, tu stii ca va puteti casatori in Biserica Catolica ( de cea Ortodoxa nu stiu), si eziti doar pentru ca vrei neaparat sa te casatoresti in Biserica ta, stiind bine ca nu exista nici o diferenta in fata lui Dumnezeu?????
Esti in stare sa renunti la un om pe care il iubesti doar pentru o idee?
Sa iti mai spun ca eu sunt catolica si sotul meu e musulman, si ne-am putut casatori la Biserica catolica? Evident, am avut nevoie de aprobarea Episcopului, dar am primit-o.
Crinuta si Rayan
---- ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ----------------
Draga Crinuta,
Uite ca tu singurica ziceai ca nu stii exact despre regulile ortodoxe.. Tu esti catolica, iar sotul tau musulma.. poate a fost mai sumplu la tine avand nevoie de o simpla derogare de la Episcop. Bravo tie!
In schimb toate raspunsurile mele se refereau din punct e vedere ortodox, lucru care nu se aplica in cazul tau .. DAR se aplica in cazul Elenus-ei22.
Hai sa nu mai amestecam cratitile. La tine la catolici merge casatoria mixta/ interconfesionala mai usor ca la ortodoxi. Tu vorbeai in cunostinta de cauza din punct de vedere al catolicilor, iar eu al ortodoxilor.
Din moment ce singura afirmi ca nu stii cum sta treaba la ortodoxi, de ce contesti mesajele mele. Atatea bordee atatea obicee; cam asa si cu religiile astea.. Cam asta se aplica si aici, daca la mine nu se poate si la tine se poate, asta e, lumea e diferita si trebuie sa ne toleram ca atare.
Cum spuneai tu, enelus22 se poate casatori fara probleme la catolici, dar trebuie sa vrea.
Pupici
asi spune:
Pacat ca dintr-o intrebare atat de simpla s-a ajuns la o polemica atat de ampla si urata.
Elenus imi pare rau ca ai dat peste un preot care l-a luat pe "nu " in brate.Parerea mea e sa cauti un preot cu care sa poti discuta si sa ajungeti la un comun acord.E mai mare pacat sa traiti necununati.
Nu se poate renunta la taina botezului ,numai daca se da timpul inapoi.Nu poti renunta la catolicism sau ortodoxism pentru ca asa vrem noi la un moment dat.E o Taina nu o chestie de care ne putem debarasa cand vrem.Ramanem in religia in care am fost botezati chiar daca nu practicam.
Eu sunt botezata ortodox dar de mica am fost atrasa de Liturghia la catolici fara sa fiu influentata.Sotul meu este greco-catolic si ne-am casatorit tot la greco-catolici fara insa eu sa ma rebotez pentru ca eram botezata.Nici nu am fost pusa sa renunt la ortodoxie pentru ca se consider a fi o religie crestina.Difera doar politica biserii nu credinta.Acelasi lucru s-ar fi intamplat daca s-ar fi produs cununia la ortodocsi.Stiu lucrul asta pentru ca initial vroiam sa facem cununia la ortodocsi.
Concluzia este ca e mai rau sa nu fii cununat in fata lui Dumnezeu decat sa spui ca nu se poate din cauza unor amanunte.
Razvan(07 martie 2004) si mami
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
crinuta spune:
Maruta, eu stiu atatea cazuri de ortodocsi si catolici casatoriti fara ca vreunul dintre ei sa fie nevoit sa renunte ( lepede cum apare in textul tau) la religia lui.
De ce nu mi se pare corect? E simplu: ambele religii se bazeaza pe aceleasi fundamente. Sunt singurele religii care au Taine, Sacramente, lucru esential, esti de acord sau nu?
Cum sa ii ceri unui catolic sau ortodox sa se "lepede" de religia lui care nu contravine cu nimic celeilalte religii surori?
De lepadat ne lepdadam de diavol, in nici un caz de o religie.
Asta este doar un mic exemplu dintre multele pentru care am renuntat la religia ortodoxa cu 20 de ani in urma.
In ceea ce privese recasatoria in Biserica, iar nu sunt de acord ce se spune in Biserica ortodoxa.
Biblia este foarte clara in acest sens, nu exista dubiu. Nu se specifica nicaieri ca cineva se poate recasatori daca are sau nu are copii, daca are nu stiu ce varsta. Astea sunt interpretari/ajustari ale Bisericii, esti sau nu de acord cu mine?
Isus a spus clar ce si cum in acest sens.
Singurele posibilitati de recasatorie religioasa sunt: anularea primei casatorii de catre un tribunal bisericesc pe baza unui motiv intemeiat ( de ex: neconsumamrea casatoriei, lipsa consimtamantului unuia dintre parteneri) sau decesul unuia dintre parteneri.
E foarte strict, stiu, dar Isus a fost clar in acest sens.
Asta e valabil doar pentru crestini, deoarece celelalte religii nu au Taina Casatoriei, singura care este indisolubila.
Hai ca am deviat.
Reintorcandu-ne la subiectul initial, cum explici ca atatea cupluri s-au casatorit fara a fi nevoie ca unul dintre ei sa se lepede de religia lui?
Tu chiar crezi ca ei traiesc in pacat? Eu sunt sigura ca nu.
Mai intreaba si alti preoti.
Asi, si eu ca tine, de mica am fost atrasa de Liturghia romano catolica, parintii mei la fel si asa am inceput pe la 9 ani orele regulate de religie, iar apoi mergeam atat la greco-catolici cat si la romano catolici ( ma simt mai bine la romano).
Crinuta si Rayan
crinuta spune:
Dar Elenus de ce nu mai scrie? Ce noutati ai? Ai mai cerut si alte pareri?
Crinuta si Rayan
Anya20 spune:
Eu am asistat la 2 nunti oficiate in Biserica ortodoxa, la care unul dintre miri era catolic si celalalt ortodox. Chiar cumnatul meu ,care este catolic, s-a cununat in Biserica ortodoxa, fara ca el sa se boteze ortodox. preotul care a oficiat casatoria nu a pus niciodata problema ca nu s-ar putea casatori acolo din acest motiv.
Eu am fost ortodoxa inainte de casatorie si am trecut de bunavoie la catolicism, fara ca asta sa fie o conditie pentru a ma putea casatori. Preotul catolic m-a intrebat doar daca am fost botezata.