Mai merg tinerii la Biserica?
Raspunsuri - Pagina 3
Flaflo spune:
Asa cum a spus si Toni, nu cred ca religia ar trebui studiata in scoala. Bianca este ortodoxa ca noi, va merge la scoala catolica unde se face religie. Ea va trebui sa plece din clasa la ora cu pricina......
Flavia si Bianca
Bia studioasa!
Sa o ajutam pe Barbye!
cataghe spune:
quote:
Originally posted by Flaflo
Asa cum a spus si Toni, nu cred ca religia ar trebui studiata in scoala. Bianca este ortodoxa ca noi, va merge la scoala catolica unde se face religie. Ea va trebui sa plece din clasa la ora cu pricina......
Flavia si Bianca
Bia studioasa!
Sa o ajutam pe Barbye!
Stai putin, cred ca vorbim de lucruri diferite. Era vorba despre religia in scoala publica.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by xenocidquote:
Originally posted by spic de grau
Pacat ca in familie, religia nu mai e o preocupare, iar copii cresc precum buruienile (iar precizez: asta e parerea mea!).
PS: Cnd ma refeream in postarile anterioare la religia in scoala, luam in calcul doar copii crestini ptr care Dumnezeu e Dumnezeu, iar Isus/Iisus e fiul
Spicusor, uite mama aici copii crescuti cu ideea ca Isus este Dumnezeu Dumnezeilor, copii gata oricand sa pliveasca lumea de buruienile crescute cu otrava altor invataturi. Kids On Fire
Xeno, tu acuma te amuzi...
denizel spune:
quote:
Originally posted by cataghequote:
Pacat ca in familie, religia nu mai e o preocupare, iar copii cresc precum buruienile (iar precizez: asta e parerea mea!).
PS: Cnd ma refeream in postarile anterioare la religia in scoala, luam in calcul doar copii crestini ptr care Dumnezeu e Dumnezeu, iar Isus/Iisus e fiul
Spicusor, uite mama aici copii crescuti cu ideea ca Isus este Dumnezeu Dumnezeilor, copii gata oricand sa pliveasca lumea de buruienile crescute cu otrava altor invataturi. Kids On Fire
Xeno, tu acuma te amuzi...
_
"Nu poti face nimic ca sa ai stil. Pentru ca stilul nu il ai, ci il esti."
(Mircea Cartarescu)
Bei, io recunosc! Xeno reusi sa ma zapaceasca : daca el chiar crede ca a fi bun crestin inseamna sa vrei sa arzi pe cruci si sa-ti stropesti copchiii in ochi cu zeama de ardei iuti?
Acuma, daca nu mai e fdoina care sa-i explice cu frumosu' cum sta treaba cu crestinismu', parca mi-e cam asa sa nu zic nik. Fiindca totusi nu sunt convinsa-convinsa, il mai las oleaca:)) .
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
spic de grau spune:
quote:
Xeno - e chiar grav ce se intampla.
Nu ma mira deloc ce am citit acolo. Extremisti pot fi peste tot. Doamne fereste.
Dupa ce am citit articolul cu Kids on Fire mi-am amintit de un tip (fost coleg de servici), care, intr-o luna, din ateu convins a devenit crestin fanatic. M-am speriat cnd l-am auzit spunand ca islamicii sunt trimisii lui Satan si ca trebuie eradicati. In rest, ce spunea el despre Dumnezeu, era ok. Insa, cnd venea vorba despre musulmanii nu-l mai recunosteam.
Nu stiu...cred ca de multe ori avem de-a fac cu spalari de creiere si manipulari.
In alta ordine de idei, in Biblie este scris ca in vremurile din urma, Cuvantul va fi spus prin gura Diavolului. Si va fi spus de o maniera, incat multi se vor zapaci, si vor uita care e Adevarata Invatatura.
Dumnezeu e dragoste. Iar ce am citit eu in acel articol nu vine de la Dumnezeu, oricat ar striga ei ca lupta ptr EL.
Doamne fereste!
spic de grau spune:
quote:
Flavia si Bianca
Bia studioasa!
Sa o ajutam pe Barbye!
Flavia - de ce crezi ca fata ta va trebui sa iasa de la orele de religie? In definitiv tot despre Dumnezeu si Iisus i se va vorbi, nu?
Fiul meu e botezat de un preot ortodox (adica un preot ortodox ii este nas).
Dupa botez, ni s-a dat certificatul de nastere si ni s-a spus ca ne va trebui ptr orele de catehism la biserica catolica, sa le dovedim ca David a fst increstinat.
In alta ordine de idei: nu am posibilitatea sa ajung in fiecare duminica la Biseria romaneasca (ortodoxa). Am o biserica catolica in capatul strazii. Asa ca merg la ea.
Crezi ca Dumnezeu se va supara pe mine ca merg acolo? Convingerea mea e ca nu.
La Dumnezeu conteaza sa credem ca Iisus este Fiul, si ca s-a jertfit ptr noi, ca sa ni se ierte pacatele.
Restul..noi oamenii ne-am divizat dintr-un motiv sau altul. Ca sa nu mai spun ca, satan are si el contributia lui aici. Divide et Impera, nu?
Dragostea e oarba, dar casatoria ii reda vederea.
spic de grau spune:
Tot eu!
Aseara, in drum spre casa, ma gandeam la subiectul acesta.
De ce nu se introduce religia - ca materie optionala?.. Sa fie de exemplu sambata (zic si eu...ma gandesc ca in felul asta nu ar fi problema "am alte materii nu pot ajunge"), si sa se faca la nivel de scoala, nu de clasa, pe grupe: de 7-10 ani si 11-14 ani.
Ca orice materie optionala (ati avut si voi la facultate), daca te inscrii la ea - ti se dau note ca se numara la media generala. Daca nu ai chef nu te inscrii. Sunt sigura ca nu ar fi corigenti la religie..deci un avantaj ptr copii ptr ca ar creste media generala, si ptr ca ar auzi si ei de Dumnezeu.
Iar in legatura cu sedintele cu parintii unde invatatoarele fac aprecieri rautacioase la adresa unui alt parinte, ptr ca are o alta religie - eu gasesc ca e vina parintilor ca nu o reclama la director.
Daca si-ar lua niste avertismente, ar stii cum sa se poarte pe viitor. Constitutia RO (inca) prevede ca nu trebuie sa se faca diferente dpdv al religiei.
denizel spune:
quote:
Originally posted by spic de grauquote:
Flavia si Bianca
Bia studioasa!
Sa o ajutam pe Barbye!
Flavia - de ce crezi ca fata ta va trebui sa iasa de la orele de religie? In definitiv tot despre Dumnezeu si Iisus i se va vorbi, nu?
Lumi, eu nu stiu care sunt diferentele intre doctrina ortodoxa si cea catolica, dar le stiu pe cele dintre doctrinele ortodoxa si protestanta. Cand i-am spus invatatoarei baietelului meu ca nu va participa la orele de religie a fost foarte mirata, zicand ca "nici o religie nu te invata sa furi, sa minti, sa omori" si ca nu vede necesitatea unei astfel de masuri...
In afara de diferentele doctrinare, mai este un aspect foarte important, acela ca educatia religioasa nu se face la gramada. Este ceva atat de extrem de sensibil, incat nu prea face sa risti. Nu ai de unde sa stii ca preotul/profesorul care le preda religia nu este unul care o sa-i sperie pe copii ca nu-i mai iubeste Dumnezeu daca mai fac galagie in clasa sau daca nu mananca tot pachetelul, care o sa-i faca sa se teama de Dumnezeu sau care o sa-i puna sa citeasca lungi rugaciuni de-a gata adresate nu stiu carui sfant.
Apoi, cand copilul incepe sa creasca si i se vorbeste despre Dumnezeu, apar o multime de intrebari la care, cred eu, mai mult parintii ar trebui sa-i raspunda. Numai ei cunosc foarte bine copilul, stiu cum sa-i prezinte in functie de personalitatea si puterea lui de intelegere feluritele aspecte religioase. Nu cred ca in clasa poate un copil sa afle prea multe despre Dumnezeu. Pur si simplu nu sunt conditii. La fel ca la celelalte ore, accentul se pune pe parcurgerea programei si evaluare. Nu e timp de discutii prea in amanunt sau de observarea reactiilor.
Chiar daca as fi fost ortodoxa, nu as fi lasat copilul la ora de religie de la scoala. As fi facut-o poate doar daca as fi cunoscut bine profesorul de religie.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
spic de grau spune:
Denizel.. ce te faci cu acei copilasi ai caror parinti cred ca Pastele e sarbatoarea la care mancam miel si spargem oua, iar Craciunul - sarbatoarea taierii porcului?
Daca parintele nu stie nimic despre Dumnezeu, daca scoala nu ii ofera ocazia sa afle ceva despre Dumnezeu...el singur ma indoiesc ca va merge la biserica. Poate doar in noaptea de Pasti si atunci ca merg toti copii de la bloc. Si cred ca ai vazut si tu ce e pe langa bisericile ortodoxe de cartier in noaptea de Inviere.
E dificil, si inteleg ce vrei tu sa spui. De asta spuneam ca in Ro sa se faca ore de religie (materie optionala), si pe culte.
Insa - in strainatate nu prea ai ce face. Daca in jurul tau sunt numai biserici catolice ai de ales: ori nu mai mergi la biserica deloc, si te rogi acasa (insa sufletul iti cere se mergi in Casa Domnului), ori mergi la Biserica Catolica, insa iti faci cruce ca un ortodox, spui Crezul Ortodox si asta e.
De impartasit o faci cnd reusesti sa te deplasezi la biserica ortodoxa.
Cu copii e acelasi lucru. (ma refer aici, cu orele de religie predate de preotii catolici).
Oricum - noi avem sansa ca nasul lui David sa fie inca in Franta, si sper sa ramana.
denizel spune:
Scuze , Lumi, nu citisem si mesajul cu optionalele:)
quote:
Daca parintele nu stie nimic despre Dumnezeu, daca scoala nu ii ofera ocazia sa afle ceva despre Dumnezeu...el singur ma indoiesc ca va merge la biserica.
Parintii pot sa fie atei, si sa dea o educatie impecabila copiilor lor (stiu, va lipsi coordonata religioasa). Eu ma bazez insa pe faptul ca in viata fiecaruia vine momentul anumitor intrebari sau momentele in care iti dai seama ca oricat de plina si reusita e viata ta nu este de-ajuns sau momentul in care Dumnezeu straluceste pur si simplu in fata ta. Atunci depinde de fiecare om in parte ce alege.
Sunt convinsa ca fiecare om are momentul/momentele intalnirii cu Dumnezeu puse deoparte:)
In cazul in care parintii mai stiu cate ceva despre Dumnezeu, eu cred ca este pacat sa lase educatia religioasa a copilului pe seama scolii si am spus si de ce. Parerea mea! :)
A, sunt multi parinti care cred ca stiu cate ceva despre Dumnezeu si ce stiu este sa spuna copilului "vezi ca te bate Doamne-Doamne" , dar cred ca atunci e valabil ce am zis mai sus .