Standarde religioase si nu numai

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

quote:
Originally posted by ManyHope
.... insa are shi "interesul" asta de-a face tot cu gradul de apropiere cu care itzi consideri sau evaluezi(judeci) oameni cu care ai de-a face = sau de e "aproape al tau" te portzi asha, sau nu chiar asha e de "aproape" al tau, te portzi altfel !
Nu ?
Nu e un principiu asta ?

Nop... nu e un principiu - e o arta !

Cu stima,
Adrian
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">My page + 6 tehnici in asteptarea lui BB mic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by cataghe

Irina, cu Steinhardt te pui?_
"Nu poti face nimic ca sa ai stil. Pentru ca stilul nu il ai, ci il esti."
(Mircea Cartarescu)

De multe ori ma gandesc ca la teorie stam foarte bine,majoritatea dintre noi,dar practica ne omoara.Vrem s-L urmam pe Hristos ,dar parca si cu lumea am vrea nitzel si uite asa se-alege praful.Fara cruce nu se poate,fara lepadare de sine,fara durere,fara a muri catre noi insine.Suntem gata sa ne luam zilnic crucea si sa-L urmam pe Hristos?Dumnezeu sa ne dea puterea asta!Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Daniel, nu primise oare de tanar de la EL puterea sa talcuiasca vise shi vedenii?

Da, primise!

quote:
Nu a fost oare un om cu totul deosebit de noi restul oamenilor?

Ei asta e intrebarea!!! chiar a fost deosebit fata de noi, restul oamenilor? Deosebirea dintre mine si el, de ex., in ce consta? In faptul ca el avea o forta interioara deosebita si eu nu? Sau oare diferenta dintre mine si el e data de marea lui credinta care in mod sigur o depaseste pe a mea?
Ce ni se spune despre el in cap.1? Ca era un rob de razboi. Care a fost prima dovada a faptului ca nu era dispus sa-si compromita credinta? a refuzat sa manance la masa imparatului!
Daniel nu era dispus sa cedeze nici un centimetru, sa-si respecte toate principiile, cel putin asta e impresia pe care o am eu.

quote:

Semanam noi oricare cu el, da, asha e, dar seamana careva intr-atat cat sa incerce a proceda asemeni lui cu acelashi rezultate? N-ar fi asta cam prea fala? sa ne credem in stare de fapte asemeni lui?

Nu prea inteleg aici. Care ar fi problema cu mine? Problema ar fi ca eu nu ar trebui sa indraznesc sa refuz mancarea imparatului? De ce? Ce am eu in minus fata de Daniel? adica eu, daca as refuza mancarea imparatului, de ce nu as avea acelasi rezultat ca Daniel?:)
daca eu incerc sa refuz mancarea imparatului, mi s-ar lua asta ca o fala?
De fapt, ce altceva decat dorinta de a respecta un principiu religios, o mare credinta si incredintarea ca Domnul va fi de partea mea, m-ar putea determina sa refuz mancarea imparatului? Nu discutam aici atitudinile fariseice, se intelege.

quote:
Dar nu shi noi suntem oameni doesebitzi shi capabili de fapte mari?
Poate ca suntem, insa fiecare din noi, putem oare mai mult decat ne e masura? Nu avem fiecare din noi nishte limite, care precis nu corespund cu cele ale lui Daniel Proorocul sau cu ale celorlaltzi Prooroci sau cu ale Sfintzilor Apostoli?
Nu trebuie oare fiecare sa facem ce tzine de masura puterii credintzei impartzite noua de EL shi in cadrul lucrarilor asigurate de EL?

Asta nu inteleg eu. Credinta si increderea in Dumnezeu nu imi modifica radical limitele? Credinta nu imi schimba masura?

quote:
Shi-a cautat oare Daniel acela singur groapa cu lei sau intrarea in ea? Ar fi cazul noi 'sa ne-o cautam cu lumanarea'? ca astfel sa ne dovedim sau sa marturisim nu stiu ce?

Pai eu cred ca Daniel stia ca ceva grav i se va intampla in momentul in care nu va tine cont de porunca imparatului, porunca referitoare la incetarea oricarei inchinari in cele 30 de zile.
Stia ca e grav ce face, dar a ales sa nu-si incalce principiile si sa-si puna toata increderea in Dumnezeu.
Ce sa spun? eu cred ca Dumnezeu asta asteapta de la fiecrae dintre noi si, aproape ca mi-e frica de asta...Sunt momente in viata in care nu ai de ales. Ori iti incalci un principiu religios ori nu il incalci. Iar atunci cand cedezi si il incalci, calci in picioare o porunca a lui Dumnezeu. Daca nu vrei sa cedezi inseamna ca ai cautat-o cu lumanarea?

quote:
Eshti tu oare constienta, cand itzi iei pilda de la Daniel partea cea mai glorioasa,iar nu partea cea trudnica a atator suferintze shi privatziuni shi necazuri in ciuda carora shi-a sporit el credintza in ANI luungi shi muuultzi shi greeeei... eshti tu oare constienta ca in fatza unei "shanse"(cum ii zici tu), de fapt TU eshti aproape ca shi singura in alegerea ce-o vei face? in vreme ce el-Daniel, chiar avea concret cu CINE sa se consulte? = adica nu pareri de la prieteni sau raspunsuri pe forum (de la nu se stie cine!) sau cartzi sau sortzi sau bobi sau mijlocitori umani mai mult ori mai putzin inspiratzi sau ... alte shi alte metode umane surogate a Adevarului Adevarat?
Potzi dar tu, care te descurci cu ce ai la indemana(shi bravo tzie!), sa procedezi aidoma Danielului? care avea de la EL direct informatzia&puterea necesara shi suficienta pentru alegerile care i-au stat inainte sa le faca ?

Aici iar nu inteleg . Cum adica eu sunt singura, spre deosebire de Daniel care il avea pe El? De fapt, ai tu dreptate aici, sunt cam singura :), altfel nu v-as intreba pe voi. Dar o voi face in continuare, fiindca stiu ca mi se va vorbi si prin voi .
Ma gandesc acum, oare Daniel stia ce o sa se intample cand va fi aruncat in groapa cu lei? Stia ca va scapa de acolo si supusii lui Darius il vor cunoaste pe Dumnezeul Cel Viu al lui Daniel? Eu cred totusi ca nu, cred ca asta a fost un test al credintei lui Daniel.
Apoi, eu nu am partea glorioasa in vedere. Tocmai ca partea aia dureroasa o am in vedere. Durerea ca nu imi pot respecta principiile sau durerea ca respectandu-mi-le, voi avea de suferit.
Si, aici raspund si Irinei. Nu ma intreseaza prea mult parerea oamenilor, cat eventualele lor actiuni impotriva mea. Din pacate, dedicarea fata de Dumnezeu si nerenuntarea la anumite principii, aduc gramada de reactii din partea oamenilor.

Aoleu, am reusit sa scriu mai mult decat ManyHope?

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:
Originally posted by denizel

Ei asta e intrebarea!!! chiar a fost deosebit fata de noi, restul oamenilor? Deosebirea dintre mine si el, de ex., in ce consta?

Intr-o comunicare fara echivoc cu EL sta diferentza.
El o avea, noi...
Intre cineva ca el shi noi, e diferentza dintre cel care vede ceea ce nu se vede, fatza de orbecairea normala a oricarei persoane care nu-i aidoma proorocului !
E mare diferentza, caci chiar daca tu ai fi personal capabila sa-l egalezi in oricare fapta, chiar shi atunci tu tzi-ai face faptele tale, aidoma cu ale lui, de capul tau, aliniindu-te la cine stie care criterii, in vreme ce EL l-a vegheat pe prooroc sa fie perfect sincronizat:
- sa faca ceea ce trebuia,
- la momentul nimerit,
- pentru persoana potrivita!
Sunt trei criterii de indeplinit simultan ca sa ai "o eficacitate" aidoma lui , iar asta doar omeneshte nu se poate atinge, chiar de incerci repetat, mai mult decat o nimereala o data in viatza nu prea ai a spera.
De aia, principiul aici, este ca fiecarei persoane i se da ceea ce poate duce!
Aminteshte-tzi ca shi fii lui Zevedeu au cerut sa stea EI de-a stanga shi de-a dreapta LUI, la care i-a intrebat de pot ei sa bea cupa LUI, au zis ei cu indrazneala falnica shi fara acoperire ca pot, daaaar nu puteau...in perioada aia inca nu puteau! La fel shi noi, trebuie sa ne angajam la ceea ce suntem in stare sa terminam cu bine, nu la ce suntem in stare doar sa dam chix in mod cert !
E vorba de principiul de-a avea simtzul propriei masuri.

quote:
In faptul ca el avea o forta interioara deosebita si eu nu? Sau oare diferenta dintre mine si el e data de marea lui credinta care in mod sigur o depaseste pe a mea?

E acelash lucru. Ce alta fortza interioara decat credintza poate sa fie?

quote:
Ce ni se spune despre el in cap.1? Ca era un rob de razboi. Care a fost prima dovada a faptului ca nu era dispus sa-si compromita credinta? a refuzat sa manance la masa imparatului!
Daniel nu era dispus sa cedeze nici un centimetru, sa-si respecte toate principiile, cel putin asta e impresia pe care o am eu.

Bine. Asha o fi fost cu el. Acum defineshte tu care vor fi fost principiile sau principiul de la care el cu tovarashii lui-fratzi, in situatzia aia critica, "n-a cedat nici un centimetru"!
(deshi... parca unitatea de masura alta era decat centimetrul, nu? o fi fost cumvaaaa... siclul ??? )

quote:
Nu prea inteleg aici. Care ar fi problema cu mine? Problema ar fi ca eu nu ar trebui sa indraznesc sa refuz mancarea imparatului? De ce? Ce am eu in minus fata de Daniel? adica eu, daca as refuza mancarea imparatului, de ce nu as avea acelasi rezultat ca Daniel?:)
daca eu incerc sa refuz mancarea imparatului, mi s-ar lua asta ca o fala?

Pai daca tu(sau oricare!), pe care nimeni nu te sileshte sa mananci ce nu-tzi convine TZIE, daca tu ai umbla anume sa gaseshti pe cineva care sa caute a te sili sa inghitzi cu de-a sila ceva, numai pentru ca tu sa i te potzi opune ! ba sa mai te shi rishti la cine stie ce opunand rezistentza, iar astfel sa faci TU fapte aidoma lui Daniel = asta zic eu c-ar fi o fapta din fala, iar rezultatul n-ar fi nicidecum aidoma cu al lui!
"Aici" intzelegi sau tot "nu prea"? ()

quote:
De fapt, ce altceva decat dorinta de a respecta un principiu religios, o mare credinta si incredintarea ca Domnul va fi de partea mea, m-ar putea determina sa refuz mancarea imparatului? Nu discutam aici atitudinile fariseice, se intelege.

Ar putea fi "un principiu religios" nefolositor, cand e preferat altor principii mai bune !

quote:
Asta nu inteleg eu. Credinta si increderea in Dumnezeu nu imi modifica radical limitele? Credinta nu imi schimba masura?

Ba da, dar numai prin sporul credintzei in EL tzi se impingi limitele mai departe. Sti insa practic cum sporeshte credintza?

quote:
Pai eu cred ca Daniel stia ca ceva grav i se va intampla in momentul in care nu va tine cont de porunca imparatului, porunca referitoare la incetarea oricarei inchinari in cele 30 de zile.
Stia ca e grav ce face, dar a ales sa nu-si incalce principiile si sa-si puna toata increderea in Dumnezeu.

Da, poate stia asha cum zici tu sau poate ca stia dinainte ca in final NIMICA grav nu o sa i se intample !
Oricum ar fi fost, CERT ESTE ca el stia ceva, in vreme ce noi, inainte unei "probe", ca nimica nu stim, decat stim banuieli shi temeri shi presupuneri shi supozitzii shi scenarii shi inchipuiri shi vise/coshmaruri shi sperantze shi tremuraturi... adica, intr-un cuvant: obecaiala-bajbaiala !

quote:
Ce sa spun? eu cred ca Dumnezeu asta asteapta de la fiecrae dintre noi si, aproape ca mi-e frica de asta...Sunt momente in viata in care nu ai de ales. Ori iti incalci un principiu religios ori nu il incalci.

Corect. Asha e.
Asta merita discutat.

quote:
Iar atunci cand cedezi si il incalci, calci in picioare o porunca a lui Dumnezeu.

Ei shi tu... shi tu exteriorizezi? Problema nu e de Porunca sau de CEL VIU, Care nu poate fi afectat de nimic din ce am face noi, ci problema e de propriul suflet, care-l calcam in picioare la orice calcare in picioare a ceea ce e de adevarata valoare sufletului nostru!

quote:
Daca nu vrei sa cedezi inseamna ca ai cautat-o cu lumanarea?

Io zic asha, dupa mine: nu se poate formula un principiu universal, o solutzie unica la toate situatziile posibile de felul asta, ci raspunsul corect trebuie dat adecvat/acordat la fiecare caz in parte, caci de la EL avem shi principiul necedarii, ca shi cel al cedarii: oare EL nu S-a lasat sa fie prins la plinirea vremii? ar fi reushit vreo armata de pe lumea asta in veci sa-L captureze daca EL n-ar fi cedat? (nici macar nu erau siguri poterashii de cum II era figura, a fost nevoie de un vanzator sa-l identifice! ...oameni nenorocitzi...s-au gramadit sa victimizeze pe care nu cunosheau de are ori ba vina !! pttiu !)

Ashadar, EL ne-a lasat de ales, iar alegerile nu-s totdeauna intre bine shi rau, ci mai sunt shi intre rau shi rau, respectiv intre un bine shi alt bine = tot alegeri sunt shi astea.
(... mie asha mi se pare: de pilda intre o amandina shi o savarina, tu ce ai alege??? )

quote:
Aici iar nu inteleg .

Ba io cred ca faci din adins sa ma agravezi

quote:
Ma gandesc acum, oare Daniel stia ce o sa se intample cand va fi aruncat in groapa cu lei? Stia ca va scapa de acolo ?

Tu ce zici ?
Proorocul Iona stia ce are sa se intample cu Ninive ?
Proorocul Ieremia stia ce avea se se intample cu el?
Dar Sfantul Pavel, stia el ca va fi arestat de se va sui la Ierusalim la sarbatoare ?
Stia EL oare ca va fi rastignit pe cruce shi ca a treia zi va invia din mortzi?
?

quote:
Eu cred totusi ca nu, cred ca asta a fost un test al credintei lui Daniel.

Pai da. Daca il socoteshti pe Daniel asha, avandu-te in vedere pe tine(noi)...asha itzi rezulta! Itzi rezulta ca n-avea habar, ca era shi el ca shi singur in fatza incercarii. Dar e corecta asha o socotintza ?
Nu uita de pilda intamplarii cu Maria, sora lui Moise, cea care impreuna cu celalalt frate al lor, Aaron, asemeni s-a socotit ea pe sine ca nu ar fi fost mai prejos decat proorocul Moise, ci ca era shi ea tot atat de... ce shi-o fi zis ea oare? poate:"am shi eu doua maini ca shi el, picioare n-are mai multe, ba sunt shi mai mare de ani ca el shi l-am purtat in bratze, am shi eu ce are el, pot acelashi lucruri shi inca altele ce el nu le poate... e clar ca sunt de aceiashi statura a credintzei" ...DAR NU ERA de nivelul lui Moise shi s-a dovedit > i s-a dovedit de fapt, pentru ca singura n-a fost capabila sa ishi aprecieze corect valoarea comparativa shi sa respecte principiul simtzului propriei masuri ! (parerea mea!)

quote:
Apoi, eu nu am partea glorioasa in vedere. Tocmai ca partea aia dureroasa o am in vedere. Durerea ca nu imi pot respecta principiile sau durerea ca respectandu-mi-le, voi avea de suferit.

Pai spune deschis:
1. DE CE nu itzi potzi respecta principiile?
2. CARE e problema ta ca ai de suferit respectandu-tzi principiile ?

quote:
Aoleu, am reusit sa scriu mai mult decat ManyHope?

Shi ce daca scriu mult la un mesaj? E un principiu al meu shi mi-l respect! Voi scrietzi poate mai putzin, dar cumulat oricare din voi ma ia cu muuuult la scris ! Care dar scrie mai mult dintre mine shi voi ???

(ai zis asha de mine... )

Mergi la inceput

quote:
(ai zis asha de mine...)

Hai nu mai fi suparata!!
La restul iti raspund maine cand mi-o trece migrena (am fost la sedinta cu parintii si am avut ocazia sa explic de ce nu imi pot incalca unul din principiile religioase. Of, of:)

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Voi incerca sa adaug careva raspunsuri la diverse “intrebari existentiale” :

quote:
quote:
Ma gandesc acum, oare Daniel stia ce o sa se intample cand va fi aruncat in groapa cu lei? Stia ca va scapa de acolo ?

Tu ce zici ?
Daniel NU stia !
Proorocul Iona stia ce are sa se intample cu Ninive ?
DA, Iona stia !
Proorocul Ieremia stia ce avea se se intample cu el?
DA, Ieremia stia !
Dar Sfantul Pavel, stia el ca va fi arestat de se va sui la Ierusalim la sarbatoare ?
Pavel NU stia !
Stia EL oare ca va fi rastignit pe cruce shi ca a treia zi va invia din mortzi ?
Are rost sa raspund aici ?

Adrian
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">My page + 6 tehnici in asteptarea lui BB mic

Credeti ca Viata e grea ? Asa o fi... dar trece repede

Mergi la inceput

M-ai se_dus shi a_ban_donat Cataghe ???

quote:
Originally posted by cataghe

quote:
Nu spus-a EL ca va rasplati fiecaruia dupa faptele proprii shi personale shi ca va da fiecaruia ceea ce merita ?

Exact. Deci El trebuie sa rasplateasca, nu noi!

Bineintzeles !
A zis careva altfel? Tzi-a parut ca altceva ash fi afirmat I_O ?
Daca ai avut impresia asta... m-ai confundat. (...nu ca ar fi prima data sau ai tu fi prima persoana ce ma confunda...)

Pai shi nu ne este dat ca principiu de implinit: sa facem dupa pilda de vietzuire care EL ne-a lasat?
Adica cum? Cum se poate ca rasplatire("razbunare") numai a LUI este, dar noi totushi, chiar daca nu ne e permis asha ceva a face, sa traim dupa pilda LUI?
Care a fost pilda LUI? ca doar scrie despre EL cum pana shi intre apostoli a facut diferentze, ca dintre 12 catzi erau cei dintai, a luat pe trei in mai multe randuri de-o parte, ca sa-i fie mai aproape decat ceilaltzi! sau cate shi cate Fapte neegalitariste a facut, ci Fapte clar ierarhizate...insa dupa o cu totul ALTA SCALA A VALORILOR decat cea comuna-omeneasca!

Partea LUI, e partea LUI shi noi n-o putem atinge,asta e clar, insa shi noua ne revine o anume "parte" de facut, partea care ne privehte pe noi la contactul cu celelalte persoane: da, noi nu trebuie sa judecam-condamnam oameni, insa trebuie...de fapt TREBUIE sa "masuram" oamenii shi sa ne purtam cu fiecare asha cum se cuvine, functzie de merite shi dupa cum e rostul fiecaruia. Aia e! Trebuie sa facem diferentze intre oameni shi oameni, intre apropiatzii shi apropiatzii carora vrem sa le fim "aproape", respectiv sa le/ii socotim de "aproapele"!

NU poate fi vorba despre a considera pe totzi oamenii la fel, indiferent cat sunt de sus ori jos e persoana pe scala curata-murdara/buna-rea/vie-moarta, NU SE POATE ASHA CEVA! Creshtinismul trait nu-i aidoma comunismului, ca "omul nou" sa-i trateze pe totzi in chip egal-egalitar-egalitarist! E o utopie comunismul ala ideal, insa a trai dupa pilda LUI nu e o utopie, iar in trairea creshtina, chiar daca oricare om se poate califica ca aproape al creshtinului, raman totushi todeauna grade diferite de apropiere shi nu pot fi totzi oemenii consideratzi identic, la fel, egali, de aceiashi valoare&importantza = nici natural(experimental) nu este asha, nici de la EL nu e asha ceva! ci asta e "o teorie artificiala" ! Pare plina de evlavie shi pe hartie arata excelent, insa in practica nu exista, iar exempleeee.... de unde vrei tu cu toptanul daca ar fi nevoie, incepand chiar shi de la purtarile Sfintzilor Parintzi ai Ortodoxiei, care au diferentziat intre om shi om shi n-au raspuns deopotriva tuturor, ci pe unii au primit cand i-au cautat, iar pe altzii i-au trimis la plimbare !

Este chiar shi normal (logic? "super-logic"??) sa fie asha: noi suntem oameni cu limite, iar oricat de bogatzi am fi in orice fel, ORICUM avem resurse limitate shi nu suntem in stare sa oferim egal la toate persoanele cu care avem de-a face EXACT cantarit la gram/milimetru/mililitru aceiashi doza de _ orice, asha ca implicit trebuie sa ne dramuim bine resursele! = sa dam la toata lumea de avem ce, insa unora mai mult, altora... mai incolo !!!
[ORICUM asta facem fiecare! daaaa...mai pune lumea postere in campaniile electorale shi cu ce nu face niciodata!!]

Care este deci modalitatea corecta in care sa facem cantarire shi diferentzierea, care ORICUM shi asha tot o facem vrem-nu vrem?
Pai... fiecare ishi stabileshte "cercurile concentrice de apropiatzi" pe nivele ce au de-a face cu pretzuirea, cu valoarea...criteriile fiind desigur personale.

Tu Cataghe ai insistat ca "nu sunt ale tale principiile" respective (nu stiu eu care!) ; pai poate ca ai dreptate...poate nu sunt ale tale asha cum ar trebui sa fie, poate nu itzi apartzin deplin shi tu nu le apartzi deplin, sa facetzi "corp comun" ca intr-o desavarshita casatorie, dar am insistat cu asta shi cu "teoria artificiala" TOCMAI ca poate... poate daca tu tzi-ai luat vreun principiu teoretic shi nepractic,unul imposibil de implinit in realitate, pai in loc sa te ajute shi sa itzi foloseasca principiul tau, daca doar il tzi ca sa nu-l implineshti shi sa-l calci, mai rau itzi face, mai mult te incurca, numai necaz tragi de la el... poate tu tinzi mereu sa il respectzi,dar nu reushesti niciodata shi mereu eshti cu ochii in pamant de suparare, in loc sa ai shi tu un principiu valabil shi functzional, care sa il respectzi totdeauna shi sa fi mereu cu ochii in sus pe Cer de bucurie ca eshti in ragula, conform principiului tau!
(Pai rostul principiilor e sa ne ingroape sau sa ne ajute ?)
... daca deci asha ar fi cazul...sa presupunem doar...ce ar fi de facut ? ( vorbind in principiu, desigur! )

quote:
Tocmai pt ca principiile astea pe care tu le numeti "teoretice" eu sunt convinsa ca lucreaza pt binele universal si pt armonie. Pe cand ceva ce mie imi produce un bine imediat, e foarte posibil sa tulbure armonia universala.

Se poate sa fie asha cum spui tu.
Tu sti.
Cum insa de apare aceasta fractura? De ce avem de a face cu doua principii antagonice, acolo unde ar trebui sa fie unu, iar in caz de doua ar trebui sa conlucreze, ca doar se afla ambele in(din) tine shi ar trebui sa aiba in vedere binele tau fiecare din ele,nu?

Cum itzi explici asta ? De ce sa fie in tine, in acelash punct, doua principii care sa incerce sa se impuna, distincte shi chiar opuse unul altuia? ...culmea ca sa mai shi tzinteasca ambele spre acelash lucru, respectiv spre binele tau !
Cum se poate una ca asta ?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by DARAEL

Voi incerca sa adaug careva raspunsuri la diverse “intrebari existentiale” :

Pavel NU stia !

Aaaaaa... pai EL DARule... ai incercat 'raspunderile' astea cumva dupa "alunili" alea celebrili a lu matali ??? au poate "la plezneala"? = ca la testele-grila, unde, cand nu sti raspunsul corect, cel mai sigur e sa bifezi "B" !

Citit-ai tu oare in cartea "Faptele Sfintilor Apostoli", pe la capitolul 21, la versul nr. 4, dar mai ales de la 9 la 15, unde se mentzioneaza numele unuia Agav shi ce i-o fi spus el oare Sfantului Pavel, citit-ai tu oare ?

Pai daca ai relua 'lista' cum ar trebui, daca eventual pentru tine am mai adauga inca alte nume/situatzii pe ea, de ai observa cu ochiu limped ca toate apele curg inspre aceiashi directzie cand ploua ele de Sus, mi-ai mai raspunde tu oare mie, ca in Imblanzirea Scorpiei, ca "streashinile curg de jos in sus" shi ca "ce luna frumoasa straluceshte ziua la amiaza" !?

Mergi la inceput

Oh ManyHope, am evitat sa dau exemple concrete si, se pare ca teoretizand, nu ne intelegem reciproc:) Eu nu te inteleg pe tine pentru ca la baza unora dintre principiile tale sta un suport pe care nici macar nu pot sa-l intrezaresc:). Probabil ca inca nu am ajuns pe-acolo:)

Ce-mi veni cu Daniel? Pai, a fost sambata la Sala Palatului Festivalul libertatii religioase. La un moment dat s-a comemorat amintirea celor care au murit din cauza credintei lor (in timpul regimului Antonescu si bineinteles in timpul comunismului). De asemenea au fost invitati in fata vreo 10-12 batranei care au facut inchisoare tot pentru ca nu si-au incalcat principiile religioase. Aveau niste figuri atat de senine si impacate si parca implinite, ca iti venea sa te duci acolo, pe scena si sa ii strangi in brate pe fiecare in parte. Pentru ei, atat de putin a valorat viata...
Ei m-au facut sa ma gandesc la episoadele din Daniel si ei m-au facut sa ma intreb cum as fi procedat in locul lor.

quote:

Bine. Asha o fi fost cu el. Acum defineshte tu care vor fi fost principiile sau principiul de la care el cu tovarashii lui-fratzi, in situatzia aia critica, "n-a cedat nici un centimetru"!
(deshi... parca unitatea de masura alta era decat centimetrul, nu? o fi fost cumvaaaa... siclul ??? )

pai au fost mai multe principii zic io:
1. au respectat principiul privitor la alimente curate/necurate, cel care le-a fost dat de Dumnezeu
2. au refuzat sa se inchine unui chip cioplit (porunca data de Dumnezeu)
3. Daniel nu si-a suspendat inchinarea in cele 30 de zile poruncite de imparat, mai mult a facut aceasta inchinare aproape public, asa cum o facea de obicei.

quote:
Pai daca tu(sau oricare!), pe care nimeni nu te sileshte sa mananci ce nu-tzi convine TZIE, daca tu ai umbla anume sa gaseshti pe cineva care sa caute a te sili sa inghitzi cu de-a sila ceva, numai pentru ca tu sa i te potzi opune ! ba sa mai te shi rishti la cine stie ce opunand rezistentza, iar astfel sa faci TU fapte aidoma lui Daniel = asta zic eu c-ar fi o fapta din fala, iar rezultatul n-ar fi nicidecum aidoma cu al lui!
"Aici" intzelegi sau tot "nu prea"? ()

Pai nici nu am spus asa ceva. Asta s-a inteles? Ca imi caut cu lumanarea un martiriu acolo, cat de mic? Departe de mine gandul asta.

quote:

Ba da, dar numai prin sporul credintzei in EL tzi se impingi limitele mai departe. Sti insa practic cum sporeshte credintza?

In afara de studiu si rugaciune, ar mai fi cateva aspecte, dar sunt prea personale si nu pot sa le spun aici:)

quote:
Io zic asha, dupa mine: nu se poate formula un principiu universal, o solutzie unica la toate situatziile posibile de felul asta, ci raspunsul corect trebuie dat adecvat/acordat la fiecare caz in parte, caci de la EL avem shi principiul necedarii, ca shi cel al cedarii: oare EL nu S-a lasat sa fie prins la plinirea vremii? ar fi reushit vreo armata de pe lumea asta in veci sa-L captureze daca EL n-ar fi cedat? (nici macar nu erau siguri poterashii de cum II era figura, a fost nevoie de un vanzator sa-l identifice! ...oameni nenorocitzi...s-au gramadit sa victimizeze pe care nu cunosheau de are ori ba vina !! pttiu !)

Aici sunt in ceata totala:) Sa zicem ca o parte din principiile religioase ale mele contin respectarea celor 10 porunci. Vrei sa spui ca exista momente cand as putea sa incalc aceste porunci fara ca aceasta sa mi se considere o vina?? Nu prea cred!:)
Sa iau batraneii astia care au facut inchisoare pentru ca in armata refuzau sa faca instructie si alte munci in Sabat. Au facut inchisoare degeaba? Au fost schingiuti sau chiar omorati degeaba? Ar fi putut foarte bine sa cedeze? Asa cum spuneai, probabil ca astia au fost niste oameni in a caror inima era atat de bine intiparita porunca pe care au ales sa nu o incalce, incat au preferat moartea decat sa-si calce sufletul in picioare.
Aaaaaa, ia stai ca mi-a venit ceva in minte! Ai sugerat cumva ca nu avem nici un folos daca nu cedam, atata timp cat necedarea nu se face din toata inima? Hai ca la asta abia astept sa-mi raspunzi .

quote:

(... mie asha mi se pare: de pilda intre o amandina shi o savarina, tu ce ai alege??? )

Savarina !

quote:

Pai spune deschis:
1. DE CE nu itzi potzi respecta principiile?
2. CARE e problema ta ca ai de suferit respectandu-tzi principiile ?

1. de teama consecintelor
2. nu am inteles intrebarea .

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by denizel

Oh ManyHope, am evitat sa dau exemple concrete si, se pare ca teoretizand, nu ne intelegem reciproc:) Eu nu te inteleg pe tine pentru ca la baza unora dintre principiile tale sta un suport pe care nici macar nu pot sa-l intrezaresc:). Probabil ca inca nu am ajuns pe-acolo:)

Sti ()...io nici nu ma interesez sa ma intzelegi tu pe mine...de ce scriu asha de mult de pilda (), in schimb m-ar bucura mult sa te intzelegi tu pe tine asha cum trebuie!

quote:
...Ei m-au facut sa ma gandesc la episoadele din Daniel si ei m-au facut sa ma intreb cum as fi procedat in locul lor.

Aha. Totul are o explicatzie,o cauza.

quote:
pai au fost mai multe principii zic io:
1. au respectat principiul privitor la alimente curate/necurate, cel care le-a fost dat de Dumnezeu
2. au refuzat sa se inchine unui chip cioplit (porunca data de Dumnezeu)
3. Daniel nu si-a suspendat inchinarea in cele 30 de zile poruncite de imparat, mai mult a facut aceasta inchinare aproape public, asa cum o facea de obicei.

Astea au fost detaliile specifice, dar care a fost esentzialul?
Prajituri sau torturi se fac in multe forme, marimi, din felurite componente, dar oricata diferentza ar fi intre toate tipurile posibile, ceva le e comun la toate: sunt tot torturi shi sunt dulci = e ceva intrinsec lor !
(a da: shiii... torturile !!!)

quote:
Pai nici nu am spus asa ceva. Asta s-a inteles? Ca imi caut cu lumanarea un martiriu acolo, cat de mic? Departe de mine gandul asta.

Nu, nu "asta s-a intzeles"; "asta" am spus-o eu ca ar fi "o cautare cu lumanarea", o "cu orice chip imitare a unui model biblic", ceva ce poate fi chin fara valoare ori.... chiar mai rau.

quote:

"Ba da, dar numai prin sporul credintzei in EL tzi se impingi limitele mai departe. Sti insa practic cum sporeshte credintza?"

In afara de studiu si rugaciune, ar mai fi cateva aspecte, dar sunt prea personale si nu pot sa le spun aici:)

Maiiii...() sapa !

quote:
Aici sunt in ceata totala:) Sa zicem ca o parte din principiile religioase ale mele contin respectarea celor 10 porunci. Vrei sa spui ca exista momente cand as putea sa incalc aceste porunci fara ca aceasta sa mi se considere o vina?? Nu prea cred!:)

Nu. Nu e vorba de calcare-respectare, ci de modul in care se potriveshte sa respectzi poruncile la un moment dat shi cum se potriveshte sa le respectzi altfel in alta conjunctura, respectarea ramanand egala shi constanta, chiar daca aplicatzia e diferita.
De exemplu:
- EL Ishi pregateshte ucenicii pentru propavaduire, ii numeshte "apostoli", ii trimite doi cate doi, ii instruieshte cum sa procedeze shi le traseaza sa nu ia nici un fel de resurse cu ei, nici haina,nici punga, nimic, ci sa mearga "cu mainile goale", fara pic de bagaj!
+ (nici macar o gentutza minuscula cu o trusa de farduri,un parfum shi o carte de credit!!! )
= rezultatul? au avut tot ce le-a trebuit,n-au dus lipsa de nimic toata calatoria.
- EL Ishi pregateshte ucenicii pentru "noaptea cea neagra" care urma, le aminteshte cele pomenite mai sus, ii trimite la urmatoarea calatorie shi ii invatza ALT-CUM-VA sa procedeze, respectiv ii instruieshte sa-shi ia cu ei toate bunurile, sa-shi faca bagaj ce au, iar daca ceva lipseshte, sa-shi completeze bagajul,INCLUSIV "sabie" sa-shi procure !
(Ce va fi folosit "sabie" ucenicilor LUI...e alta discutzie, ca evident nu-i cum are intzelesul vorba aceasta pentru Xeno de pilda!)
= rezultatzul? Aceiashi Porunca din cele 10, Porunca iubirii-ascultarii de EL au respectat Apostolii shi in acea ocazie ca shi in cea anterioara, insa CUM au facut-o sau in ce anume mod practic a constat respectarea-implinirea Poruncii, nu a fost identic shi la fel in situatzii di-fe-ri-te .

Asha shi noua! Poruncile sunt date noua de la Cel Viu, ca sa le aplicam in vietzile noastre shi sa viem prin ele(dupa ce in_viem dintre pacate!) iar viatza din Viatza e ceva fluid, ca o apa curgatoare este, e mereu altfel shi ce se potriveshte azi, nu se mai potriveshte maine, ci trebuie corelat!
De aia Poruncile nu sunt ca nishte pari de lemn batutzi neclintit in pamant, ca sa ne orientam dupa ei shi atat, ci au fost ca nishte copaci saditzi noua,ca nishte arbori care sa contzina viatza, care pastrandu-shi neclintita pozitzia sa se mladie totushi daca e cazul sub bataia vanturilor, care sa nu fie doar nishte rigizi stalpi mortzi dupa care numai sa ne orientam(studiindu-i), ci nishte falnici copaci mereu dezvoltandu-se,adaptandu-se dupa ano_timp, dupa care sa ne shi orientam, dar de la roadele carora sa ne shi hranim, la umbra carora sa ne shi adapostim, din care sa mai shi luam cate un vreasc sa ne incalzim... este oare asha sau n-o fi nici asta? ce spui? cum zic?

quote:
Aaaaaa, ia stai ca mi-a venit ceva in minte! Ai sugerat cumva ca nu avem nici un folos daca nu cedam, atata timp cat necedarea nu se face din toata inima? Hai ca la asta abia astept sa-mi raspunzi .

Foc Denizel, foc-foc-foc! maaaare foc!
ASTA e aproape exact formularea ce am tot incercat s-o scot de la careva din voi !
CARE este VA-LOA-REA care "se joaca" in cadrul cederii-necedarii de la "principiu"? adusa de tine in discutzie !
La CE tzi se propune-impune sa renuntzi in esentza ?(cand ajungi intr-o situatzie ca victimizatzii comunistilor, de care ai povestit tu de pilda ca i-ai vazut.)

(Bravo tzie ! )

Mergi la inceput