Pastrarea fecioriei in ziua de azi
Raspunsuri - Pagina 11
blue13 spune:
quote:
Originally posted by miau-miau
Uite ce-am inteles eu de data asta, JG. Eu, care nu le am deloc cu biserica si chiar nu inteleg cum poate lua cineva chiar asa in serios ceva scris de cine stie cine, acum cine stie exact cit timp in urma, in cine stie ce conditii.
Cu toate astea, cred ca ceea ce vrea sa zica acilea e ca tinara femeie/fata maritata are o pudoare, o sfiiciune, o puritate, toate puse sub numele "copilaros", iar barbatul e indemnat sa i-o respecte si sa incerce sa o prelungeasca cit mai mult. Adica sa nu sara ca porcul pe ea si s-o transforme in obiectul lui de distractie, cum bine stim ca destui barbati spun cind se insoara, ca acum au amanta zilnica practic, pe care nu mai e nevoie sa o scoata la dinner inainte sa o bage in pat.
Deci e un mesaj bun, parerea mea. Din pacate ma indoiesc ca mai prinde la cineva. Poate doar in vreo comunitate mai izolata.
miau-miau - asa cum il descrii tu, textul e inaltator de-a dreptul...
Impresia pe care mi-a lasat-o mie, insa, e ca este un "manual de folosire" a tinerei neveste - cu vadite nuante de "spalare a creierului"... Mesajul central este "Cum s-o faci sa nu se gindeasca la bani" - evidentiat din primul paragraf. Urmat de sfaturi de a prefera o fata saraca, uneia bogate, pentru a intari sentimentele de inferioritate ale nevestei , si a o face sa-si tina gura in fatza barbatului...
Si aceasta pudoare la care se refera nea Sfintu', nu-i sfiiciunea legata de inceputul vietii sexuale... e sfiiciunea unei fete (chiar foarte tinere, ca asa era obiceiul) care intra intr-o familie noua, si trebuie sa traiasca cu un barbat (probabil) mult mai in virsta, si pe care il cunoaste destul de putin si inca nu stie cum se va purta cu ea... (o va bate la fel ca tatal ei, etc)
Prin urmare legiuieste totul în acea vreme, în care simtul pudorii, ca un frâu pus sufletului, nu te lasa sa te mustre sau sa cârteasca de cele ce faci. Când oare este un timp mai potrivit de a forma femeea ca acela în care se sfieste de barbat, se teme si se rusineaza? Atunci pune-i cuvintele întelepciunii, caci le primeste sufletul ei; aseaza-i cea mai frumoasa dispozitie sufleteasca, adica simtul pudoarei.
Asta-i citatul. Eu inteleg asa: i se spune barbatului sa stabileasca regulile casei cit mai curind, cit ea nu s-a dezmeticit bine, si n-a inceput sa "carteasca"...
Si apoi... de ce "Sfaturi pentru miri"... ca-s "Sfaturi pentru MIRE". Da' femeia oricum are mintea "copilaroasa", si n-ar pricepe aceste comori de intelepciune...
Si parca s-a discutat mai sus despre ce inseamna "minte copilaroasa"... Care sunt atributele "mintilor copilaresti" ? Bagaj limitat de cunostinte fata de un adult , judecata mai putin logica, capacitate redusa de concentrare... un fel de "jumatate de adult"
Nu-mi sariti in cap - este adevarat, copiii pot face conexiuni la care noi nu ne-am gindit, au o minte proaspata, etc Dar mintea lor nu este in totalitate formata, si nu sunt considerati "adulti responsabili" pina la 18-21 de ani din motive foarte bine definite
hmm - de obicei nu scriu atit, da' minunatele sfaturi m-au cam scos din pepeni
J G spune:
Eloise si eu am incercat sa evit molifta dar mi-a fost rusine sa mint preotul ca am facut-o asa ca... intr-adevar, textul (nu mi-l mai amintesc din pacate) mi-a ridicat parul in cap de revolta. Despre diferentele ritualului pentru baiet vs fete nu mai zic (eu am fata)
Blue 13 exact asa inteleg si eu dar mai aveam putin si credeam ca am scapari de logica, merci!
Casandra imi este foarte greu sa te urmaresc, sa inteleg ce scrii - probabil avem diferente mari de logica. Doar atat vreau sa-ti spun: m-am nascut intr-o familie credincioasa si am fost si eu pana la maturitate. Am fost credincioasa atata timp cat nu am stiut cu adevarat despre ce e vorba, nu citisem Biblia si nici nu studiasem ritualul crestin-ortodox. Dupa aceea mi s-a facut scarba, asta e cuvantul.
Deci, sa o lasam balta!
J si Carla-saurus Rex (05.02.2006)
irina.c. spune:
quote:ti-a fost rusine sa-i spui preotului ca ti-e scarba de ortodoxie?pai unde e curajul de a-ti sustine convingerile prin actiuni?cu vorba e tare usor,mai greu cu practica...Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Originally posted by J G
Eloise si eu am incercat sa evit molifta dar mi-a fost rusine sa mint preotul ca am facut-o asa ca... i
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
casandra spune:
Va rog sa ma iertati, intre timp am realizat, citindul pe pr. Serafim Rose, ca am gresit aducandu-l in discutie pe Sf Ioan Gura de Aur, intr-un grup in care nu toata lumea are aceleasi convingeri religioase.
Pr Serafim spune:
"prima conditie pentru studierea Parintilor este aceea de a avea aceeasi credinta ca si Parintii Ortodoxiei. Fara aceasta conditie prealabila, toata invatatura ramane doar o amagire, un mijloc pentru o alta scufundare a ascultatorului in propriile-i erori. Acest lucru nu este corect fata de ascultator; nu este nici o dovada de seriozitate din partea vorbitorului; este exact modul cum nu trebuie sa incepem studiul sau sa-i invatam pe altii despre Sfintii Parinti."
Am sters linkurile, pentru a nu mai sminti pe altcineva. Imi pare rau pentru tulburarea pricinuita, in special lui JG. Te rog sa ma ierti.
crinuta spune:
Nici eu nu am inteles niciodata partea asta cu necuratia la femeile care tocmai au nascut, sau care sunt la ciclu.
La catolici nu exista asa ceva. Cum sa fie o femeie necurata pentru ca este are menstruatie, sau pentru ca a nascut?
Cum sa ii interzici unei femei sa iasa din casa sau sa intre la Biserica din aceste motive? No more comment...
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
eloise spune:
quote:
Originally posted by irina.c.quote:
Originally posted by J G
Eloise si eu am incercat sa evit molifta dar mi-a fost rusine sa mint preotul ca am facut-o asa ca... i
ti-a fost rusine sa-i spui preotului ca ti-e scarba de ortodoxie?pai unde e curajul de a-ti sustine convingerile prin actiuni?cu vorba e tare usor,mai greu cu practica...
Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose
Eu din atitudinea lui JG am retinut onestitatea si demnitatea omului care prefera sa suporte ceva ce i se pare injust, decat sa minta.
"Scarba de ortodoxie" spui? Respectiva molifta tzine oare de esenta ortodoxiei? Daca e asa, atunci e trist si revoltator. Irinami-ai putea explica de ce tu, ca femeie ortodoxa (si mama unei fetite -cu aceste limitari vrei sa creasca ea?-), nu te simti jignita sau macar intrigata de discriminarile care se fac in favoarea barbatilor, si de perpetuarea demonizarii femeii ca "necurata"? De ce manifestari ale fiziologiei noastre sunt interpretate ca motive de anatema temporara (stai departe de biserica, nu te atinge de cele sfinte)? De ce barbatii nu sunt supusi niciodata niciunui ritual purificator oficiat de catre preot? Sau poate exista, si nu stiu eu. Exista muuuulte acte sau practici condamnabile (de catre biserica) la care un barbat se poate deda, dar fara a fi supus moliftelor. Ei beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, nu? Iar femeia e condamnata chiar si numai pentru biologia ei, pentru ca suporta, chipurile, pedeasa eterna atrasa de pacatul Evei. Si asta dupa ce tocmai a adus pe lume un copil, a noua oitza in parohie la urma urmei.
Iata si citatul din Vechiul Testament care e sursa a diferentelor dintre ritualuri in cazul pruncilor de sex masculin si feminin:
"2. Graieste fiilor lui Israel si le zi: Daca femeia va zamisli si va naste prunc de parte barbateasca, necurata va fi sapte zile, cum e necurata si in zilele regulei ei.
3. Iar in ziua a opta se va taia pruncul imprejur.
4. Femeia sa mai sada treizeci si trei de zile si sa se curate de sangele sau; de nimic sfant sa nu se atinga, si la locasul sfant sa nu mearga, pana se vor implini zilele curatirii ei.
5. Iar de va naste fata, necurata va fi doua saptamani, ca si in timpul regulei ei; apoi sa mai stea saizeci si sase de zile pentru a se curati de sangele sau."(LEVITICUL-A TREIA CARTE A LUI MOISE)
Asta e sursa moliftei care mi s-a parut revoltatoare. Dar pesemne ca ar trebui sa fim recunoscatoare ca macar mamele care au nascut fete nu mai trebuie izolate timp de 66 de zile+ 2 saptamani! Cum de a fost posibila o asemea concesie facuta genului feminin? De ce nu am pastrat randuiala Vechiului Testament si aici? Am inteles doar ca religia nu suporta amendamente, precum legislatia, nu?
Eloise 38+ cu
EU
Virsta bebe
irina.c. spune:
quote:Pai Eloise,asta nu inteleg eu,de ce sa minta?Eu asa stiu,daca mi-e scarba de ceva,nu ma apropii de acel ceva,il evit,si imi explic atitudinea,atunci cand e cazul.Onestitate si demnitate sunt atunci cand spui ,,asta cred,, si actionezi in consecinta;nu cand spui ,,mi-e scarba de ortodoxie,,(cum a zis JG) ,dar decat sa mint si sa spun preotului ca ,,eu cred ortodox,, ,mai bine ma prefac si actionez ca si cum as crede ortodox(dar in inima nu cred,ba din contra).Adica mai bine ma prefac decat sa mint.Asa onestitate...
Originally posted by eloisequote:Eu din atitudinea lui JG am retinut onestitatea si demnitatea omului care prefera sa suporte ceva ce i se pare injust, decat sa minta."Scarba de ortodoxie" spui? Respectiva molifta tzine oare de esenta ortodoxiei? Daca e asa, atunci e trist si revoltator. Irinami-ai putea explica de ce tu, ca femeie ortodoxa (si mama unei fetite -cu aceste limitari vrei sa creasca ea?-), nu te simti jignita sau macar intrigata de discriminarile care se fac in favoarea barbatilor, si de perpetuarea demonizarii femeii ca "necurata"? De ce manifestari ale fiziologiei noastre sunt interpretate ca motive de anatema temporara (stai departe de biserica, nu te atinge de cele sfinte)? De ce barbatii nu sunt supusi niciodata niciunui ritual purificator oficiat de catre preot? Sau poate exista, si nu stiu eu. Exista muuuulte acte sau practici condamnabile (de catre biserica) la care un barbat se poate deda, dar fara a fi supus moliftelor. Ei beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, nu? Iar femeia e condamnata chiar si numai pentru biologia ei, pentru ca suporta, chipurile, pedeasa eterna atrasa de pacatul Evei. Si asta dupa ce tocmai a adus pe lume un copil, a noua oitza in parohie la urma urmei.Iata si citatul din Vechiul Testament care e sursa a diferentelor dintre ritualuri in cazul pruncilor de sex masculin si feminin:
Originally posted by irina.c.quote:ti-a fost rusine sa-i spui preotului ca ti-e scarba de ortodoxie?pai unde e curajul de a-ti sustine convingerile prin actiuni?cu vorba e tare usor,mai greu cu practica...Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Originally posted by J G
Serafim Rose
"2. Graieste fiilor lui Israel si le zi: Daca femeia va zamisli si va naste prunc de parte barbateasca, necurata va fi sapte zile, cum e necurata si in zilele regulei ei.
3. Iar in ziua a opta se va taia pruncul imprejur.
4. Femeia sa mai sada treizeci si trei de zile si sa se curate de sangele sau; de nimic sfant sa nu se atinga, si la locasul sfant sa nu mearga, pana se vor implini zilele curatirii ei.
5. Iar de va naste fata, necurata va fi doua saptamani, ca si in timpul regulei ei; apoi sa mai stea saizeci si sase de zile pentru a se curati de sangele sau."(LEVITICUL-A TREIA CARTE A LUI MOISE)Asta e sursa moliftei care mi s-a parut revoltatoare. Dar pesemne ca ar trebui sa fim recunoscatoare ca macar mamele care au nascut fete nu mai trebuie izolate timp de 66 de zile+ 2 saptamani! Cum de a fost posibila o asemea concesie facuta genului feminin? De ce nu am pastrat randuiala Vechiului Testament si aici? Am inteles doar ca religia nu suporta amendamente, precum legislatia, nu?Eloise 38+ cu
EU
Virsta bebe
Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose
eloise spune:
quote:
Originally posted by casandra
Eloise, de ce naste femeia? De cand naste femeia? De ce femeia si nu barbatul?
Casandra sincer nu inteleg sensul intrebarii. Eu nu ma revolt impotriva conditiei mele biologice de femeie nascatoare. Si nu e doar o conditionare a sansei de a ma fi nascut femeie, e un dar miraculos pe care il pretuiesc deplin. Dar intrebarile mele erau cu totul altele si inca nu am primit nici un raspuns la ele.
Eloise 38+ cu
EU
Virsta bebe
casandra spune:
Raspunzand la aceste intrebari, vei gasi si raspunsul la intrebarile tale.
Deja ai gasit unul dintre ele. Nasterea este un dar. Cu cat esti mai daruit, cu atat ti se cere mai mult, nu?
Femeii i s-a spus ca in dureri va nastea. Inca o intrebare/ Crezi ca numai femeia simte durerea nasterii? Crezi ca durerea lui Dumnezeu e mai mica?