Pastrarea fecioriei in ziua de azi

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eloise spune:

Deci suferinta, si mai ales umilinta, trebuie considerate semne ale electziei? Suntem printre alesi (alese), deci trebuie sa suferim (atunci pe prietena mea, care a nascut primul copil acum 4 zile, aproape fara durere si in numai 2 ore, nu o iubeste Dumnezeu)? Daca esti considerata murdara, nu e firesc sa te simti umilita?

Mie mi se pare nefiresc ca niste conceptii specifice unui timp si unui spatiu mental atat de indepartate sa fie mentinute si in ziua de astazi. Nu te poti opri sa te gandesti ca e avantajos pentru cineva (barbati, biserica) sa mentina oprimarea psihologica.

Dar ne-am indepartat mult de subiect. Poate ar trebui deschis unul nou, de genul "Femeia in Biblie si Ritul Crestin Ortodox", n-ar fi lipsit de interes.

Intrebarile mele raman. M-as bucura daca una dintre voi, Casandra sau Irina, mi-ati da raspunsurile voastre personale.

Eloise 38+ cu
EU
Virsta bebe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by eloise

Deci suferinta, si mai ales umilinta, trebuie considerate semne ale electziei? Suntem printre alesi (alese), deci trebuie sa suferim (atunci pe prietena mea, care a nascut primul copil acum 4 zile, aproape fara durere si in numai 2 ore, nu o iubeste Dumnezeu)? Daca esti considerata murdara, nu e firesc sa te simti umilita? Mie mi se pare nefiresc ca niste conceptii specifice unui timp si unui spatiu mental atat de indepartate sa fie mentinute si in ziua de astazi. Nu te poti opri sa te gandesti ca e avantajos pentru cineva (barbati, biserica) sa mentina oprimarea psihologica.Dar ne-am indepartat mult de subiect. Poate ar trebui deschis unul nou, de genul "Femeia in Biblie si Ritul Crestin Ortodox", n-ar fi lipsit de interes. Intrebarile mele raman. M-as bucura daca una dintre voi, Casandra sau Irina, mi-ati da raspunsurile voastre personale.Eloise 38+ cu
EU
Virsta bebe

Eloise,desi am deviat cam mult de la subiect,o sa-ti dau raspunsul meu personal:nu ma simt discriminata si nici umilita respectand randuiala Bisericii.Daca Dumnezeu a dat aceste reguli poporului ales,iar Biserica Ortodoxa a socotit ca trebuie pastrate,eu am credinta ca asa e bine si merg dupa randuiala.Fiindca sunt sigura ca tot ce e de la Dumnezeu e spre binele nostru.Nu mor daca o duminica din patru nu ma duc la Liturghie,ba uneori chiar ma gandesc ca e mai bine asa,ca la cat de rau ma simt in primele zile de ciclu n-as iesi nicaieri din casa.Nu percep aceste randuieli ca pe ,,demonizarea,, femeii,ci ca pe ceva spre binele ei.Si Maica Domnului s-a supus acestor reguli,si ea e cea mai cinstita dintre femei,mai presus decat heruvimii si serafimii.Eu nu simt ca as fi limitata in Biserica Ortodoxa,din contra.Referitor la molifte,ele sunt rugaciuni pentru binele femeii si a copilului.Acum depinde de tiparul de gandire al fiecaruia,de convingerile personale.Tu percepi intr-un mod,eu in altul.
O intrebare pentru tine,care sunt actele condamnabile la care se poate deda barbatul?M-am tot gandit,dar nu mi-am dat seama ce vrei sa spui.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by irina.c.
Si Maica Domnului s-a supus acestor reguli,si ea e cea mai cinstita dintre femei,mai presus decat heruvimii si serafimii.

Irina , dar Maica Domnului a respectat regulile pana la capat si si-a taiat fiul imprejur, noi de ce nu mai facem asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

De ce naste femeia in dureri? Pentru ca vrut sa fie ca Dumnezeu, desi inca nu era pregatita pentru asta. De aici, durerea ei. Nascand, i se aseamana lui Dumnezeu, pentru ca aduce viata pe pamant. Dar pruncul este zamislit in faradelegi si nascut in pacate. De aici, durerea lui Dumnezeu si conditionarea femeii sa nu apara in fata lui cateva zile. Pentru ca Dumnezeu isi aduce aminte ce s-a intamplat atunci, demult, cu primii oameni. Si e o amintire dureroasa. Si stie exact mostenirea pe care o transmit parintii copilului, mostenire din ce in ce mai grea. Stie ca noul bebelus va trebui sa faca fata, curand, ispitelor. Il doare, dar alta cale nu este.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

quote:

quote:
Originally posted by J G

Eloise si eu am incercat sa evit molifta dar mi-a fost rusine sa mint preotul ca am facut-o asa ca... i

ti-a fost rusine sa-i spui preotului ca ti-e scarba de ortodoxie?pai unde e curajul de a-ti sustine convingerile prin actiuni?cu vorba e tare usor,mai greu cu practica...

Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)

Serafim Rose

Eu nu am spus asa ceva! Ai compilat complet aiurea, sper ca data viitoare sa nu mai imbini mesaje de-ale mele, unul de la scutece si altul de la generale.
Dar totusi o sa-ti explic.
Noi nu am vrut sa botezam fetita, suntem atei si mai mult, nu mi se pare normal sa alegi credinta unei persoane inainte ca aceasta sa aiba discernamant. Dar mama a suferit foarte mult cand am anuntat-o despre hotararea noastra asa ca am hotarat sa o fac. Mama este, pentru mine, mult mai importanta decat participarea noastra la un ceremonial cu care nu sunt de acord sau decat supararile mele. Puteam sa nu particip la ceremonie, corect, dar Carla avea colici si nu ma simteam bine sa o las in grija oricui altcuiva, as ca vrand nevrand am fost acolo. Cand am ajuns in prag m-a abordat un preot batran care m-a intrebat daca mi s-a citit de 40 de zile iar eu nu am fost in stare sa mint. Asa ca mi-a citit (am stat acolo desi ma sufocam de revolta) apoi a pus cartea pe o masa si mi-a zis "sa pun ceva acolo pentru biserica" am pus 10 ron si am ras in sinea mea gandindu-ma la cat produce preotul pe ora versus cat produc eu. Toate astea le-am facut pentru mama mea si sper ca toata lumea intelege asta.

Sa-mi fie rusine sa ii spun unui preot ca mi-e scarba? Deloc, cu mentiunea ca nu ma angajez in nici un fel de discutii cu ei. Imi pare rau sa o spun dar cu cateva rare exceptii (am cunoscut sau vazut la TV preoti inteligenti, informati, educati) diferenta intelectuala dintre mine si ei este atat de mare incat daca incep sa spun ceva mi se raspunde (in lipsa de argumente) cu citate spuse pe de rost din biblie,cu amenintari (de genul "vezi ca ai un copil acum, fii atenta ce spui") sau cu scandal. Nu au habar de fiziologie sau psihologie. S-au dus sa faca seminarul dand spaga la examenul de admitere si au trecut in acelasi mod prin studii exclusiv pentru a face o meserie banoasa. Repet- nu sunt toti asa, cunosc destui care o fac din pasiune si sunt informati, dar intr-o majoritate covarsitoare nu sunt.

Casandra multumesc, intr-adevar textele acelea m-au facut sa sufar.

Am citit ieri pe un forum catolic despre discriminarea femeii in BO. Nu cred ca am voie sa dau linkul dar puteti cauta pe google. Cititi acolo (cei ortodocsi practicanti pot evita mesajele catolicilor) la sectiunea familisti, threadul discriminarea femeii, exista un user ortodox Cristina 2012 care explica foarte frumos despre ce intelege ea ca a vrut sa spuna DD despre perioada lauziei sau a menstrei cand femeia nu are voie in biserica. Au fost niste mesaje care m-au calmat.

Citez:
"Molifta de dezlegare la 40 de zile nu presupune ca nasterea ar fi un pacat, cum sa fie? Dar, poate aduce cu sine pacate mari . Pr. Cleopa a dat o explicatie odata, cand eram la Sihastria: din cauza durerii femeia ajunge sa aiba ganduri de hula impotriva Domnului. Atunci (eram studenta) nu l-am crezut, mi s-a parut imposibil, dar s-a facut in asa fel ca am ajuns sa inteleg si sa-i dau dreptate. Suferinta infernala de care am avut parte la prima nastere m-a facut sa-mi pierd ratiunea. Nu pot sa scriu pe forum ce am gandit atunci, sunt ganduri greu de purtat, dar credeti-ma ca aveam nevoie de molifta de dezlegare inainte de imbisericire. Timpul acesta e absolut necesar estomparii suferintelor, impacarii sufletesti cu Dumnezeu. Tulburarea interioara e prea mare imediat dupa o nastere traumatizanta. Aceasta tulburare este piedica. Uneori si perioada imediat urmatoae e insotita de mari dureri si neputinte. Eu vad aici un mod de a proteja femeia aflata intr-o situatie atat de delicata. Nu este firesc sa vina la slujbe ce dureaza cateva ore daca nu este in stare, iar din prea mare ravna sa-si faca rau. Mai nefiresc ar fi sa intre in biserica cu o povara atat de mare pe suflet, doar pentru ca inca nu poate explica celorlalti framantarile prin care trece iar acestia se asteapta sa o vada. Nu uitati ca regulile acestea sunt valabile si pentru lumea satului, si alte feluri de comunitati mici, unde toti observa ce se intampla. In perioada aceasta in care si organismul si sufletul trec prin mari transformari, cele 40 de zile "de necuratie" ofera de fapt liniste. Fiind o perioada de curatire (acum zis al propriu) a organismului, si de transformari fiziologice unele chiar foarte neplacute (cine stie, pricepe) se poate numi si necuratie".

J si Carla-saurus Rex (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_a spune:

OFF TOPIC:
Doamne, cata liniste si eliberare simt cand intru in biserica Ta! Din pacate, nu ajung atat de des pe cat simt ca ar trebui, insa ma rog in casa si in gand de cate ori simt nevoia!
Cat de pustiu te poti simti in suflet atunci cand nu crezi in nimic?? Cand sufletul iti este gheata, cand nu simti nevoia sa multumesti CUIVA pentru darurile din viata: copil, sot, parinti... Cand sunt fericita multumesc domnului ca mi-a dat sa simt fericirea, placerea zilei de azi si de maine, ca imi strang in brate copilul, ca imi iubesc sotul... si cand sunt necajita ma rog lui sa ma ajute sa treaca perioada asta!! Ma simt mai bine cand fac asta... e ca o eliberare...
Imi pare rau si simt o mila adanca pentru cei ce nu vor sprijinul divin (indiferent de religie - Dumnezeu e unul singur indiferent cum ne rugam la el).
Sunt curioasa cum traiesc ateii??? Cum se manifesta sentimente ca: bunatate, iubire, iertare, ingaduinta... pe care noi le asociem cu credinta, de aici vin, din exemplele date de Isus si de sfinti in viata lor pe Pamant!!! Cum este oare cand te simti superior tuturor si nu " gasesti oameni mai inteligenti ca tine (J G)"
... nu vreau sa ma gandesc cum se poarta un astfel de om cu cei din jurul lui??!!! Sper sa nu intru niciodata in contact cu un astfel de om!! Nimeni nu este perfect si pe departe eu, insa am invatat de la Dumnezeu ca MANDRIA este unul dintre cele mai grave pacate, ca IUBIREA este suprema si fata de Dumnezeu si fata de aproapele nostru, ca a fi bun si milostiv e mai buna hrana sufletului decat rautatea!! HMMMM... as avea multe de spus...
Ceea ce este insa sigur - este ca Oricum Dumnezeu ne iubeste pe toti, ne ajuta si ne ofera sprijinul, inclusiv asa-zisilor atei.
Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa intelegem ca El ne vegheaza si este mereu deasupra noastra si ca ori de cate ori avem nevoie sa primim liniste trebuie doar sa ne rugam si o vom primi!!!

Mami si www.babiesonline.com/babies/n/nasturica" target="_blank">Ioana nasturica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue13 spune:

OFF TOPIC si eu...

Claudia_a - comunitatea de atei iti multumeste , dar nu are nevoie de mila ta adinca, asa ca tine-o pt tine

Esti curioasa cum traim ? la fel ca toti oamenii - ne nastem, mergem la scoala, la serviciu, iubim, ne casatorim, facem (sau nu) copii, imbatrinim si la un moment dat murim.
Suntem oameni inteligenti , educati (poate mai mult decit media, da' asta-i o teorie de-a mea, si n-am probe stiintifice, doar observatii personale)
Nu ne simtim superiori tuturor (si n-o mai atacati atita pe eloise, ca mesajele ei arata o inteligenta mult peste medie, si inclin sa cred ca sentimentul cu pricina e indreptatit)

Sufletul nu ne este nici pustiu, nici de gheata - iar de multumit le multumim direct celor care ne fac fericiti

Avem din plin sentimente de "bunatate, iubire, iertare, ingaduinta", dar le recunoastem ca expresii ale sufletului nostru si nu e nevoie sa le asociem cu o divinitate a carei existenta nu poate fi dovedita

Cum ne purtam cu cei din jurul nostru ? unii mai bine, altii mai rau, la fel ca persoanele care se declara de o religie sau alta. Suntem poate mai toleranti cu cei de alta religie/credinta si nu folosim icon-ul cind vorbim despre ei

Speri sa nu intri in contact cu o astfel de persoana ? Este probabil prea tirziu... Suntem peste tot dar nu ne strigam convingerile in gura mare, intelegind ca asta poate leza sentimentele altora

Si nu, nu este SIGUR ca D-zeu ne iubeste si ne ajuta pe toti - nu este SIGUR nici macar ca el exista, da' asta-i pentru alt subiect, pe care n-o sa-l deschid eu

Inchei aici, in speranta ca ti-am satisfacut curiozitatea despre vietile si sufletele ateilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Blue13, asta cu ateii mai educati decat media cade din start.Sa ma apuc sa-ti insir nume genii credincioase?
chiar lista de genii atee gasita de Xenocid la un moment dat nu e decat o mare inselare:-), e vorba de oameni care nu vroiau sa mearga la biserica etc etc, dar credeau profund in existenta lui Dumnezeu.

Emoticonul folosit de Claudia inseamna "acru",nu altceva, deci ea crede ca majoritatea ateilor sunt persoane mai reci, mai rezervate...
Aici gresesti Claudia, pt ca judeci.Eu te inteleg f f bine ca nu concepi viata fara iubire de Dumnezeu, dar asta nu inseamna ca Iubirea nu exista in toti oamenii.Ca doar toti suntem facuti dupa chipul si asemenarea Lui,nu?

Pt restul, s-a vorbit de mila.

In acceptiune crestina mila nu este nicidecum asociata cu dispretul, cum se obisnuieste.Mila e una dintre cele mai profunde virtuti...si din pacate noi nu o simtim cum trebuie....din cauza noastra si a defectolr proprii ea se tranforma in superioritate.
Deci eu inteleg din citatul Claudiei ca despre aceasta mila e vorba, nu de o privire superioara in jos, la cei necredinciosi.

Va rog eu sa nu incepem vesnica disputa.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by J G

quote:

quote:
Originally posted by J G

Eloise si eu am incercat sa evit molifta dar mi-a fost rusine sa mint preotul ca am facut-o asa ca... i

ti-a fost rusine sa-i spui preotului ca ti-e scarba de ortodoxie?pai unde e curajul de a-ti sustine convingerile prin actiuni?cu vorba e tare usor,mai greu cu practica...Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Eu nu am spus asa ceva! Ai compilat complet aiurea, sper ca data viitoare sa nu mai imbini mesaje de-ale mele, unul de la scutece si altul de la generale.
J si Carla-saurus Rex (05.02.2006)

n-am compilat nimic,e raspunsul tau dat in pagina anterioara.Nu stiu ce ai scris la ,,scutece,,,nici la generale,ca citesc foarte rar acolo si nu urmaresc mesajele tale in special.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by J G

Eloise si eu am incercat sa evit molifta dar mi-a fost rusine sa mint preotul ca am facut-o asa ca... intr-adevar, textul (nu mi-l mai amintesc din pacate) mi-a ridicat parul in cap de revolta. Despre diferentele ritualului pentru baiet vs fete nu mai zic (eu am fata)Blue 13 exact asa inteleg si eu dar mai aveam putin si credeam ca am scapari de logica, merci!Casandra imi este foarte greu sa te urmaresc, sa inteleg ce scrii - probabil avem diferente mari de logica. Doar atat vreau sa-ti spun: m-am nascut intr-o familie credincioasa si am fost si eu pana la maturitate. Am fost credincioasa atata timp cat nu am stiut cu adevarat despre ce e vorba, nu citisem Biblia si nici nu studiasem ritualul crestin-ortodox. Dupa aceea mi s-a facut scarba, asta e cuvantul.
Deci, sa o lasam balta!J si Carla-saurus Rex (05.02.2006)

am citat din raspunsul de mai susIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose

Mergi la inceput