credeti e normal?
Raspunsuri - Pagina 8
spic de grau spune:
Am citit si eu povestea lui C si O.
E prea tarziu sa vedem si sa judecam cum de au ajuns aici. Trebuie vazut cum putem ajuta. Si e dificil ptr ca din cate inteleg eu, ei pun mai presus de binele lor si al copiilor, binele altora.
Ma intreb insa (sa nu fie cu suparare), ce om ar putea primi de la ei, vazand starea precara in care se afla ? Sau doneaza banii le biserica, in cutia milei ? Cum fac ?
Intai au nevoie de un acoperis deasupra capului. La o manastire nu pot merge ? Macar ea si copii. Poate ar ajuta cumva maicutele, desi in starea ei, de gravida, si cu 2 copii mici, nu vad cum ar putea face-o. Dar trebuie un acoperis.
Iar cu bunicii – eu nu sunt de acord ca nu trebuie intervenit. Of : intotdeauna am sustinut ideea ca un copil casatorit, trebuie sa se descurce pe propriile picioare ; insa acum avem 2 copilasi nevinovati care platesc ptr greselile parintilor lor. Indiferent care ar fi greseala parintilor, ei nu au nici o vina ! Sigur bunicii stiu ? ce inima ar putea sa aiba sa stie starea bietelor sufletele si sa nu se inmoaie ? Mai ales ca vine un al 3 lea, vine frigul ! Ce vor face ? Ii condamnam la moarte ptr ca parintii au fst inconstienti.
Dumnezeu ne-a scos in cale cazul lor. Si ma gandesc ca trebuiesc ajutati. Macar copilasii. Nu stiu – ma gandesc cum sa facem si mai scriu.
Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)
Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire.
irina.c. spune:
quote:Elena,pe tine mereu te revoltacate ceva la altii si o strigi sus si tare.Tare bine ar fi sa ne revolte intai si intai persoana noastra.Nu e nimic clar,repet,nu cunosti persoanele respective,stii doar cateva vorbe pe care le-a zis Gandacelul,auzite si de ea de la altii.Deci ma intreb cum poti sa fii tu sigura ca omul ala isi bate joc de copiii lui,ii infometeaza,etc.Ai fost tu acolo,ii cunosti personal?Ce pacat acoperim noi?Cred ca ar fi cazul sa-ti masori cuvintele si atitudinea.Noi ne abtinem sa judecam ,fiindca nu stim care e situatia exacta si inca o data iti sugerez sa faci la fel,caci vei da socoteala de vorbele astea pe care le arunci in stanga si-n dreapta .Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Originally posted by Elena
quote:Irina, tu spui ca "nu stiu exact ce a patit acea afamilie de a ajuns aici", dar uite ce a scris gandacelu :"cateva amanunte pe care le-a mai aflat: in octombrie va naste al treilea copil... si inca ceva: ei nu au NIMIC pentru ca daruiesc totul, pana la camasa de pe ei..."Deci, daca asa stau lucrurile, atunci e clar cum "au ajuns aici". Iar faptul ca un preot si-a exprimat rezervele incat nu a dat voie sa se stranga bani decat strict pentru medicament, pai asta spune multe !!!Sunt de acord ca nu trebuie sa ne rezumam doar la vorbe si ca acesti oameni chiar au nevoie de ajutor si cum am spus sunt dispusa din toata inima sa ii ajut si eu !! insa asa cum stiti si voi, acest ajutor e doar o picatura pentru ca nevoile lor sunt mult mai mari. Ideile voastre cu paraohie la tara sau post de profesor de religie mi s-au parut foarte bune, dar se pune intrebarea : daca dupa ce v-a primi un servici acest om va continua sa dea totul ?? sa stii ca si pe mine m-a tulburat mult aceasta poveste si m-am tot gandit ce s-ar putea face....ma gandeam de pilda oare nu exista un om, un duhovnic pe care el sa-l respecte foarte mult si in care sa aiba incredere deplina cu care sa vorbeasca si sa-l lamureasca ca ce face el nu este bine ? daca acest diacon considera copilasii lui ca un DAR de la Dumnezeu, oare nu are o responsabilitate pentru darul primit de la Dumnezeu, oare nu trebuie sa se ingrijeasca de ei ca de cel mai pretios lucru pe care l-a primit de la EL ? nu stiu, ma gandesc si eu, ca daca cineva l-ar lamuri cu dragoste si duhul blandetii ca sa nu-si mai bata joc de binecuvantarile care le-a primit de la Dumnezeu (inclusiv de sotia sa), poate ca lucrurile s-ar indrepta....mi-e tare mila de acei copilasi si chiar de parinti ca si ei pana la urma tot niste victime sunt si sper ca Bunul Dumnezeu sa le deschisa ochii si inima !!
Teoretic toti spunem multe,dar Doamne fereste sa ajungi cine stie cum in datorii,bolnava,cu copiii dupa tine si fara nici un ajutor de la nimeni!Zic asta ipotetic,fiindca nu stiu ce a patit exact acea familie si ce i-a adus aici.
Tu/voi ma acuzati ca judec, dar mie chiar nu-mi pasa de ce ziceti voi pentru ca nu in fatza voastra voi da socoteala pentru pacatele mele, ci in fatza lui Dumnezeu ! eu consider ca e dreptul meu sa-mi strig revolta si sa spun lucrurilor pe nume, mai ales cand e vorba de suflete de copii nevinovate si mai ales cand vad ca voi acoperiti pacatul si voi numiti pacatul ca fiind virtute !! un om care isi infometeaza si imbolnaveste familia este pentru voi un fel de "sfant neinteles"; pe de alta parte ne minunam, cum bine a remarcat mate, si dam ochii peste cap ca Tom Cruise ii da bebelushului lapte de broasca, cand lucruri cu muuuuuult mai grave decat acestea le consideram devezi de inalta stare duhovniceasca. Cat de bine stim sa vedem paiul din ochii altuia...._"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
irina.c. spune:
quote:Denizelu,nici una dintre noi n-a sustinut si admirat ce fac C si O pentru simplu fapt ca de fapt noi nu stim exact ce e cu ei si care e situatia lor.Si daca nu stim,cum sa-i judecam ,,vai draga,uite la astia-se dau crestini dar uite ce fac,etc,etc.,,Referitor la filozofia de viata,ma indoiesc ca tu,sau altcineva,isi traieste filozofia de viata fara sa-i afecteze si sa-i implice pe cei din jur.Si pana la urma,de la ce suma in sus e voiesa faci copii?Cei saraci trebuie sterilizati,si sa faca copii doar cei care au ce le oferi?Noi judecam asa patimas,asa de lumeste-Dumnezeu sa ne ajute,ca suntem orbi!Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Originally posted by denizel
....
In legatura cu C si O: eu sunt convinsa ca ei sunt niste oameni deosebiti, in sensul bun al cuvantului. Vor sa se dedice lui Dumnezeu, sunt sigura de asta, dar se pare ca nu au ales calea cea mai buna. Daca ar fi fost numai ei doi, treaba lor! Puteau sa-si faca o casuta intr-un copac din padure si sa nu mai coboare de acolo toata viata. Eu cred ca implicandu-si copiii in filosofia lor de viata, gresesc.
Nu poti sa duci o viata de sihastru, in lume. De fapt, cred ca poti sa o faci, dar nu trebuie sa te casatoresti. Nu mi se pare corect sa-ti iei pe umeri responsabilitatea altor suflete pentru ca, uite ce iese. Ei vor sa traiasca dupa regulile lumii (se casatoresc, fac copii) si, in acelasi timp sa dea altora avutul lor, tinandu-si in mizerie copiii.
Eu nu stiu ce discutii au ei cu duhovnicul lor sau cu prietenii lor, dar deduc din ce spuneti voi ca sunt cumva incurajati spunandu-li-se ca asa ceva mai rar, Dumnezeu nu da oricui astfel de cruce:(((
De fapt, cred ca de asta sarim noi in sus pe aici, pentru ca voi, sustinatorii lor, ne sugerati ca ii admirati cumva. Ca persoane distincte, da, poate ca sunt de admirat, dar ca parinti (chiar si ca soti), NU, nu sunt de admirat:((" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
fdoina spune:
Elena, in primul rand se prea poate ca preotul respectiv, care a refuzat sa stranga bani, sa nu fi ajuns la masura celor doi, asta numai Dumnezeu stie, nu noi...
Pe urma, sa stii ca au existat si Parinti casatoriti, si Sfinti casatoriti , care au avut grija mai mult de mantuirea copiilor si mai apoi de ceea ce le ofera in plan material, caci au pus in practica indemnul "cautati mai intai Imparatia Cerurilor si toate celelelte se vor adauga voua"...Dar asta cere o masura duhovniceasca pe care noi nu o avem , deci continui sa cred ca e trist ca vorbim despre asta. Si mai cred ca te grabesti sa-i judeci pe cei doi, nu cred ca stim cum au ajuns aici, nu cred ca au dorit mizeria si boala pentru copiii lor, sa nu uitam ca pana nu de mult traiau intr-un camin normal, eu cred ca a fost si un concurs nefericit de imprejurari.
Si voiam sa-ti traduc si partea cu "traitul ortodoxiei" ca vad ca si acolo ai inteles altceva, desi a explicat Anca in cateva randuri. Nu-i vorba ca noi interpretam, duhovnicul interpreteaza, daca vrei, pentru noi...si daca tu te duci cu rugaciune, si cu credinta, si cu nadejdea ca dragostea lui Dumnezeu e mai mare decat pacatele tale, la duhovnic, si-ti asumi cu smerenie faptul ca nu ai deloc "bobul ala de mustar", atunci Hristos lucreaza prin Duhul peste neputintele tale, si nu te lasa de izbeliste...si daca faci 20 de copii, cu convingerea ca esti minunat, si esti cel mai cel, nu ca altul care n-are decat un copil, atunci degeaba te tii de litera, ca nu ai fondul
Am vazut pe aici pe forum femei care au ramas gravide cu trompele legate...deci nici macar nu le-a interesat voia lui Dumnezeu, nu au vrut sa astie ce zice duhovnicul etc...au zis "gata, eu atata pot, mai departe, ce-o vrea Dumnezeu cu mine"...Si Dumnezeu, care vede sufletul omului, le-a binecuvantat cu un sufletel mic...si femeia, dupa ce a stat, s-a sucit, s-a speriat, a hotarat ca nu poate sa omoare copilul ala pe care Dumnezeu i l-a daruit peste neputinta, si pacatul , si cum vrei sa-i mai zici . Si atunci, ce conteaza, Dragostea lui Dumnezeu , care vede sufletul omului, sau amaratele noastre de straduinte ? Eu zic ca singurul lucru care ne apropie de Dumnezeu pana la urma e sa ne vedem aceste neputinte...
Iar in ce priveste rolul duhovnicului, in a discerne in Duhul, ce este si ce nu este potrivit pentru fiecare, vreau sa-ti povestesc o intamplare:
Eu am doua fetite: Maria, cea mare e paralela cu mancarea, asa ca am putut s-o impartasesc de la un an nemancata. Recent a facut si Ioana un an, dar ea e mancacioasa...foc. Cere si noaptea de mancare, iar dimineata, asta e prima ei grija
Cum varsta la care impartasesti copilul nemancat e un subiect delicat in ortodoxia noastra moderna (in care vorbim putin de Hristos simult de drepturile copilului, vitamine si proteine etc), m-am dus cu sufletul cam greu la duhovnic sa-i cer parerea...
S-a nimerit ca am ascultat Liturghia afara, alaturi de o familie tanara, f evlavioasa, pe care o stiu de mult, sunt ucenicii aceluiasi duhovnic, si mi-am ingaduit sa-i intreb cum procedeaza cu impartasitul copiilor...eh, si m-am ingreuiat si mai tare, ca femeia mi-a spus ca Parintele nu i l-a impartasit odata pe cel mic, fiindca mancase, si mi-a spus ca "invatatura"Parintelui in legatura cu Sf Taine e aceasta: "cat copilul e sugar, poti sa-l impartasesti mancat, dupa ce a dormit nitel, indata ce-i dai de mancare, il impartasesti nemancat"( asta insemna ca dupa ce-l diversifici, pe la 5-6 luni, trebuie sa-l tii nemancat de la 12 noaptea, pana a doua zi la 12)...eee, si tanara, cand a citit deznadejdea in ochii mei, a adaugat cu simplitate:"dar sa stiti ca se poate"
Pe Parintele ( despre care eu as putea sa dau marturie ca e un om induhovnicit, caci mult folos si multa binecuvantare am aflat din sfaturile si rugaciunile dansului) nici n-am apucat bine sa-l intreb ce sa fac eu cu mititica mea, cu impartasitul, ca e cam mancacioasa si nu cred ca as putea s-o tin nemancata, si dansul s-a grabit sa-mi spuna :"Lasa, mai, o impartasesti cum poti, pana la 7 ani ,"...pe mine m-a luat cu ameteala...:"chiar mancata, Parinte?"..."chiar mancata, de cate ori poti, te duci si o impartasesti"
Eu cred ca Parintele, avand Rugaciune, a vazut ca sunt putinica rau in credinta, si ca o sa ma impiedic in chestia asta, ca daca omul face fixatii, vine si , si-l mai ajuta...cred ca daca-mi zicea sa n-o impartasesc mancata, lasam copilul neimpartasit, ca eu am rugaciune putina, si obsesii multe, cred ca in fiecare duminica m-as fi sculat stresata ca sa nu planga Ioana de foame...adica, oamenii aia aveau aceleasi canoane, acelasi duhovnic, dar alta masura decat mine
Sa-ti mai povestesc ca de la data respectiva Ioana s-a impartasit pe nemancate? desi pana-n ziua aia nu as fi crezut posibil asa ceva?
Asta e Duhul , care lucreaza in Biserica, peste neputintele oamenilor
spic de grau spune:
quote:
Originally posted by bagoiu
Io zic sa schimbam titlul subiectului in "Dati cu piatra in C si O"
Irina & trupa
Ceea ce la oameni nu este cu putinta la Dumnezeu este cu putinta.
Cu ce te ajuta daca intarati si mai tare spiritele?
Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)
Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire.
cataghe spune:
Io nu prea inteleg care e legatura dintre povestea oamenilor alora si subiectul asta, dar imi aminteste de o intamplare din vremea facultatii mele cand aveam noi un asistent foarte dragut la chirurgie, ei, si depre asistentul asta circulau printre noi studentii (si mai ales studentele!) tot felul de legende cum e el singur si neimplinit deoarece sta la clinica de dimineata si pana seara si nimeni nu-l vrea, legende generate exclusiv de faptul ca respectivul domn nu avea verigheta. Ulterior am aflat nu numai ca chirurgii nu prea isi poarta verighetele din necesitatea de a le scoate mereu cand intra in operatie, dar si ca "febletea" noastra era sotul unei doamne deosebite cu care avea si doi copii la fel de deosebiti.
Morala: eu cred ca sin in povestea asta cu cei doi e multa legenda. Ma intreb in primul rand de unde ai sa dai cand tu nu ai nici o sursa de venit si inca n-ai murit de foame. Si apoi, ceea ce mi se pare cel mai important, in situatia in care ceea ce face acest om este laudabil, cum de alti oameni din BOR nu-l sustin, el fiind pana la urma slujitorul bisericii, nu-i asa? Trebuie sa me ingrijim noi, de pe un forum pe internet, de soarta lui, in conditiile in care se sustine ca institutia religioasa careia ii apartine ar incuraja stilul acesta de viata? Pai, poate ca atunci ii facem un rau si nu un bine...
In alta ordine de idei, duminica trecuta preotul de la biserica unde merg eu a predicat pe tema ca citatul biblic in care Isus spune ca nu trebuie sa te ingrijesti de ce vei manca si ce vei imbraca pt ca Tatal Ceresc are grija de tine asa cum are side pasarile cerului si de crinii campului nu semnifica nici pe departe ca trebuie sa stam cu mainile incrucisate si sa asteptam sa ne pice totul din cer si ca sensul in greceste a traducerii "a se ingriji" era de fapt "a se ingrijora". Deci, nu trebuie sa ne facem griji in mod excesiv - ceea ce e foarte cu cap, pt ca asta iti influenteaza negativ demersurile, ci trebuie sa avem incredere ca Dumnezeu ne va ajuta in demersurile noastre cele bune (si nu in starea noastra de inactivitate cum gresit inteleg unii). Las deschis capitolul "concluzii", insa cred ca deja se face valva prea mare in jurul acestei povesti care ar trebui sa aiba o singura concluzie: decizi ca om matur sa te infometezi, te priveste, insa infometarea copiilor tai si cresterea lor in mizerie este deja o incalcare a legilor statului laic in care traiesti, nejistificata de nici o interpretare, corecta sau nu, a nici unei doctrine religioase.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
casandra spune:
Pentru cei mai multi dintre noi, C si O sunt 2 litere, un caz, despre care ne permitem sa discutam, si sa le disecam situatia, pentru ca nu ii cunoastem, nu ne sunt aproape in nici un fel.
Dar, printre noi, sunt cateva fete care ii cunosc, pentru care C si O inseamna 2 persoane, nu 2 litere, si care sufera, nu ca ar fi de acord cu modul lor de viata, ci pentru ca ii cunosc si, poate, indragesc. Nimanui nu ii place sa ii fie barfiti prietenii.
Din respect pentru fetele respective, cred ca ar trebui sa incetam comentariile pe seama prietenilor lor.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by casandra
Pentru cei mai multi dintre noi, C si O sunt 2 litere, un caz, despre care ne permitem sa discutam, si sa le disecam situatia, pentru ca nu ii cunoastem, nu ne sunt aproape in nici un fel.
Dar, printre noi, sunt cateva fete care ii cunosc, pentru care C si O inseamna 2 persoane, nu 2 litere, si care sufera, nu ca ar fi de acord cu modul lor de viata, ci pentru ca ii cunosc si, poate, indragesc. Nimanui nu ii place sa ii fie barfiti prietenii.
Din respect pentru fetele respective, cred ca ar trebui sa incetam comentariile pe seama prietenilor lor.
Casandra, in principiu sunt de acord cu tine, exceptand faptul ca pui problema ca si cum un grup de oameni s-ar fi adunat aici ca sa "barfeasca" - asa, din senin! - prietenii unui alt grup de persoane. Pe oamenii astia nu i-am adus eu pe forum, si nici altii care acum isi dau cu parerea. Au fost adusi si expusi, s-a cerut ajutor pt ei, e normal ca problema sa intereseze. Doar subiectul la care se discuta cred ca e prost ales, aici era vorba despre alte chestiuni.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
casandra spune:
Pai, tocmai, ca aici era vorba despre alte chestiuni.
Ajutorul pentru ei s-a cerut in alta parte.
Cine vrea, daca vrea sa ii ajute, gaseste acolo detalii despre cum poate sa o faca.