De ce tinem copilul in casa pana la botez?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns elyanne spune:

quote:
Originally posted by szaboali

Atunci cand iti bagi capul sub patrahirul preotului si iti citeste cateva rugaciuni. Si dupa aceea cu copilul in brate.La noi in zona asta asa se numeste. Cica mama e "spurcata" si nu are voie sa intre in biserica numai dupa ce s-a "curatat"...intelegi ce vreau sa spun?

la pitici
la mamici

ali
poze IARINA(16.02.2006)

Eu stiu ca bb nu are voie in biserica pana la botez. Asa a fost in cazul nostru... cand am mers la 40 de zile preotul mi-a spus sa raman tac'su cu ea in masina. Nu am mai intrebat de ce...

Iar ca mama e "spurcata" nici eu nucred ca are vreo legatura cu biserica / religia. Nu cunosc explicatia, da' sigur nu e asta. O mama care a nascut un copil cu sigurnata nu e spurcata.

Eliana si Elena (23 octombrie 2004)www.desprecopii.com/info.asp?id=767" target="_blank">
S-a mai nascut o stea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

N-ai dreptate Joce cu intratul in biserica ia meri tu la Lev 18:19, 20:18, 15:19-24

Sangele in VT nu-i "curat" de fapt pangareste sacrul. Niddah e termenul pentru o femeie in timpul menstrelor, cu lochii etc.In VT era niddah dupa nastere un numar de zile functie de sexul copilului. Deci interdictie pentru templu, interdictie pentru relatii sexuale. Starea de niddah e incheiata cand se observa un numar de sapte zile curate post-sangerare si se face o baie rituala.

Daca la evrei sinagogile nu-s echivalentul templului si deci faci ce vrei, la crestini orice biserica e casaD-nului deci regulile de la Templu au ramas in picioare.

Se poate scrie o carte cu legile puritatii si Taharat Hamispaha da poti da tu un gugl inteligent daca ai elementele acum

ei.bi. si ceata de pitigoi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

AB - da am gresit cand am zis ca nu au legatura cu Biblia, vroiam de fapt sa spun ceea ce scriu mai jos ca explicatie
Eu cred ca dupa moartea si invierea lui Isus aceste legi ceremoniale au luat sfarsit, ca si cele cu sacrificarea animalelor s.a.m.d. Sunt o multime de reguli care nu au mai avut rost dupa ce Mielul Ispasitor s-a sacrificat, cel putin asa cred eu, ca nu e nici un pacat sa intri in biserica cand esti la ciclu sau dupa ce ai nascut.

Sigur ca poruncile si regulile cu privire la alimentatie au ramas in picioare insa eu una fac diferenta intre Legea Ceremoniala si Legea Morala.

Edit: iar aici se vorbea din punct de vedere ortodox, eu stiu ca ortodocsii sustin ca se ghideaza dupa Legea Noului Testament, nu a Vechiului si in nici un caz dupa, cum le denumesc, legile evreiesti.

In afara de asta, cred ca trebuie sa tinem cont si de faptul ca unele lucruri au aplicabilitate doar intr-un anumit context istoric, cultural, femeile nu aveau ob-uri si cate obiceiuri nu erau atunci referitoare la menstruatie... orice lucru pe care ea se aseza trebuia spalat, dezinfectat, oricine se atingea de un lucru pe care ea il atinsese trebuia sa isi spele hainele, sa se spele pe sine si apoi era necurat pana seara etc. Eu nu cred ca aceste lucruri trebuie pastrate sau au aplicabilitate in zilele noastre.

If you don't stand for something, you'll fall for anything.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:
Originally posted by Jocelyn

AB - da am gresit cand am zis ca nu au legatura cu Biblia, vroiam de fapt sa spun ceea ce scriu mai jos ca explicatie
Eu cred ca dupa moartea si invierea lui Isus aceste legi ceremoniale au luat sfarsit, ca si cele cu sacrificarea animalelor s.a.m.d. Sunt o multime de reguli care nu au mai avut rost dupa ce Mielul Ispasitor s-a sacrificat, cel putin asa cred eu, ca nu e nici un pacat sa intri in biserica cand esti la ciclu sau dupa ce ai nascut.

Sigur ca poruncile si regulile cu privire la alimentatie au ramas in picioare insa eu una fac diferenta intre Legea Ceremoniala si Legea Morala.

Edit: iar aici se vorbea din punct de vedere ortodox, eu stiu ca ortodocsii sustin ca se ghideaza dupa Legea Noului Testament, nu a Vechiului si in nici un caz dupa, cum le denumesc, legile evreiesti.

In afara de asta, cred ca trebuie sa tinem cont si de faptul ca unele lucruri au aplicabilitate doar intr-un anumit context istoric, cultural, femeile nu aveau ob-uri si cate obiceiuri nu erau atunci referitoare la menstruatie... orice lucru pe care ea se aseza trebuia spalat, dezinfectat, oricine se atingea de un lucru pe care ea il atinsese trebuia sa isi spele hainele, sa se spele pe sine si apoi era necurat pana seara etc. Eu nu cred ca aceste lucruri trebuie pastrate sau au aplicabilitate in zilele noastre.

If you don't stand for something, you'll fall for anything.

din cite stiu eu ortodocsii se ghideaza si dupa Sfinta Traditie si dupa Biblie; iar ceea ce Isus a specificat despre legea noua s-a schimbat intr-adevar, restul ramane valabil din vechiul testament, nu a sters nimeni cu buretele vechiul testament doar asa.

despre scosul copilului si alte...Ortodoxia nu contine nici pe departe superstitiile, obiceiurile, traditiile populare cu care ignoranta populara le confunda.

http://community.webshots.com/user/vara2006photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Inseamna ca si baia rituala de curatire ramane in picioare. Ca Isus nu cred ca a specificat nicaieri ca pica.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Cred ca ne scapa totusi ceva.
Ca eu ma gandeam la ce a zis Aburelu si daca asta ar fi temeiul scripturistic, ar insemna ca nici tatal nu are voie sa intre in Biserica dupa nasterea pruncului, ceea ce nu e cazul.

Aburici, ce ma bucur ca mai esti pe-aicimai ales ca stiu cat de aburitoare ti se pare zona asta a forumului

Mergi la inceput

Joce io is catolica si si io stiu ce n-a fost expres scos ramane.

Evident ca personal am un dinte lucitor contra practicilor pastrate arhaic si deduse din igiena coorectata.Dar aici prezentam informatia ca io polemica bine/rau nu fac la sobectele religioase.

Cata nope mikveh n-o ramas in picioare. Regulile de constructie cu cata apa de ploaie is in VT. In fine eu merg la mikveh de dragul mixitatii religioase si e foarte fain. Adica e simbolic acum si e de rasfat.
Dar in crestinism mikvah-ul este inlocuit de botez. Clar βάπτειν inseamna spalat si ortodocsii chiar aplica regula de mikvah: scufundarea totala, apa sa acopere crestetul si sa se inchida pe deasupra.

Fdoina pai la barbati nu se aplica ca nu sangereaza, nuu? In schimb la ei emisiunile nocturne s-altele impun "curatirea". Da nimic legat de nastere...

P.S. Doina hihi 1000 euro postu de pus la banii de vacanta... is falita pe niste 10 de ani... asa ca-s in trecere sa aburesc lumea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magghyc spune:

Ne-am intors de la munte. Tinem sa va anuntam ca suntem teferi si foarte fericiti.
Am vazut ca intre timp intrebarea mea a generat dezbateri/discutii legate de botez si m-am bucurat. Va multumesc tuturor.
Culc copilul si ma pun pe citit cu atentie...
Magda si Nichita cel drumetz (9 mai 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by AB

Joce io is catolica si si io stiu ce n-a fost expres scos ramane.

Cata nope mikveh n-o ramas in picioare. Regulile de constructie cu nu-s cata apa de ploaie is in VT.

Pai unde a fost expres scos?

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Cata in NT n u-s experta ca n-am atatea discutii in contradictoriu, dar cauta ce s-a zis la regulile de botez... e ceva legat de purificare completa a corpului.

Botezul e mai complet decat mikveh dpdv crestin din cauza interventiei lui Isus. Si de aceea meri o data la "mikveh"-ul caldare cand esti prunc, da-n prezenta Duhului Sfant (prin intermediul preotului). S-apoi gata cu chestiile perodice in care nu aveai prezenta divina.

Mergi la inceput