De ce tinem copilul in casa pana la botez?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns szaboali spune:

mate eu nu spuneam ca sub "toate hainele"numai sub chestia aia de deasupra.

pupici la pitici

ali
poze IARINA(16.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

In traditia ortodoxa, molitva mamei (slujba de curatire) se face la 40 de zile dupa nastere (cand se termina perioada de lehuzie, nu?) si daca doresti sa botezi copilul inain te de acest termen, nu poti intra in Biserica.
Temeiul este faptul ca Maica Domnului s-a dus la Templu la 40 de zile dupa nasterea dumnezeiescului Prunc, iar la 8 zile, cand I S-a facut taierea imprejur , Maica Domnului nu a participat la ceremonie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

si care e temeiul pentru care baietii se baga in altar iar fetele nu?

"La 40 zile de la nastere se face molidva, adica dezlegarea mamei pentru a putea reveni la viata obisnuita, si imbisericirea noului nascut. Insotita de rudele mai apropiate, mama cu pruncul ei se deplaseaza la biserica. Se opreste la intrare, unde mama cedeaza pruncul preotului care-l duce pana in fata altarului. Daca-i baietel, il baga in altar, daca-i fetita o trece doar prin fata usilor imparatesti. Aici se realizeaza miruirea noului nascut (primirea darului)."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szaboali spune:

fetelor!!! deviem de la subiect!!! Dar sa stiti ca molidva se face si mai repede de 40 de zile.

ali
poze IARINA(16.02.2006)

Mergi la inceput

inainte de 40 de zile molitva se face necanonic, ca si nuntile in post sau mai stiu eu ce inovatii preotesti de ultima ora

Adela, baiatul are potentialitatea de preotie, daca vine Irina iti explica ea mai bine ca si cum, da cum ea are examen poimaine, nu cred ca-i arde de asta. Poate imi fac si io timp intr-o zi sa dau niste citate din Pr Ghelasie, care explica mistic, nu canonic, cum e cu barbatul si femeia, cu Templul si cu Biserica, cu Hristos si Biserica, cu Hristos si Maica Domnului samd...ca zice niste lucruri foarte frumoase

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by fdoina
Temeiul este faptul ca Maica Domnului s-a dus la Templu la 40 de zile dupa nasterea dumnezeiescului Prunc, iar la 8 zile, cand I S-a facut taierea imprejur , Maica Domnului nu a participat la ceremonie.

No hopa hopa, unde zice chestia asta? M-am uitat si singurul care vorbeste de episodul asta este Luca, si acolo zice asa:

"21. Si cand s-au împlinit opt zile, ca sa-L taie imprejur, I-au pus numele Iisus, cum a fost numit de inger, mai inainte de a se zamisli in pantece.
22. Si cand s-au implinit zilele curatirii lor, dupa legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca sa-L puna inaintea Domnului.
23. Precum este scris in Legea Domnului, ca orice intai-nascut de parte barbateasca sa fie inchinat Domnului.
24. Si sa dea jertfa, precum s-a zis in Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel.
25. Si iata era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; si omul acesta era drept si temator de Dumnezeu, așteptand mangaierea lui Israel, si Duhul Sfant era asupra lui.
26. Si lui i se vestise de catre Duhul Sfant ca nu va vedea moartea pana ce nu va vedea pe Hristosul Domnului.
27. Si din indemnul Duhului a venit la templu; si cand parintii au adus inauntru pe Pruncul Iisus, ca sa faca pentru El dupa obiceiul Legii,
28. El L-a primit în brațele sale si a binecuvantat pe Dumnezeu și a zis:
29. Acum slobozeste pe robul Tau, dupa cuvantul Tau, in pace,
30. Ca ochii mei vazura mantuirea Ta,
31. Pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor,
32. Lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau Israel.
33. Iar Iosif si mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc.
34. Si i-a binecuvantat Simeon si a zis catre Maria, mama Lui: Iata, Acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel si ca un semn care va starni impotriviri." (Luca, 2:21-34)

Deci, se spune ca pruncul a fost taiat imprejur la 8 zile, dupa cum era practica la iudei (a propos, stiti ca studiile recente au evidentiat faptul ca 8 zile este varsta la care toti factorii coagularii sunt in cantitate suficienta la nou nascut pt a asigura o hemostaza optima?), dar nu se pomeneste nimic despre Maria, cum ca ar fi fost sau nu acolo. Mai departe, aflam ca parintii au dus copilul la templu, dar nu se zice nimic de 40 de zile, ci doar ca "s-au implinit zilele curatirii lor, dupa legea lui Moise". Acuma nu stiu, tot ce se poate ca "zilele curatirii" sa fi fost 40, dupa legea lui Moise - poate ne lamureste cineva care stie, insa mie tot imi scapa o chestie: care e legatura dintre toate astea si botez? Isus oricum nu a fost botezat atunci, a fost circumcis si a primit un nume, dar nu a fost botezat.
Alta chestie cu care nu sunt lamurita e care era statutul femeilor in vremea aceea, daca ele intrau in sinagoga si cand si unde, in ce parte a sinagogii. Si alta chestie: daca noi respectam regulile de evrei, de unde stim pe care din ele le respectam si pe care nu? Ca nu respectam nici chestia cu taierea imprejur, nici pe cea cu jertfa oferita de intaiul nascut - botezul se face la toti copiii, nu numai la intaiul nascut, nu?

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Cata, nu stii ca noi cunoastem multe din Sfanta Traditie?
Nu ma pricep la asta cu obiceiurile evreiesti pe care le mai tinem sau ba, dar de la Craciun (Nasterea) si pana pe 2 februarie, la Intampinarea Domnului (cand se citeste Evanghelia pe care ai pomenit-o) sunt fix 40 de zile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elyanne spune:

La 8 zile (parca) a venit protul acasa si mi-a citit ceva (nu stiu daca si partea asta face parte din molitva) si mi-a spus ca pot iesi afara cu bb.
Apoi la 40 de zile am fost la biserica si mi-a facut molitva si peste o sapt. am avut botezul mandrei, asa ca am stat in biserica si chiar am imbracat-o eu, pt. ca nasa n-are copii si nu se descurca.
Asa ca f. adevarat, "cate bordeie atatea obiceie" ... mie preotul "mi-a dat voie" (oricum nu stateam in casa pana la botez) sa o scot dupa cele 8 zile.

La capitolul obiceiuri, pana la botez:
- sa-i tii fata acoperita, alta prostie (habar n-am de ce, pediatrul mi-a povestit o intamplare cand un bb s-a sufocat pt. mama ii tinea fata acoperita cu batista)
- sa nu te prinda apusul pe strazi (am si io o nelamurire, dupa ce apune soarele poti sa iesi iar? )
- sa nu-i tai unghiile
- sa nu ramana rufele lu' bebe peste noapte la uscat (afara?1?)

Eu n-am tinut cont de nici unul din obiceiurile astea. Chiar daca se mai gaseau unii sa-si dea cu parerea ca nu e bine.

Edit (mi-am mai amintit ceva) legat de obiceiul ca nu e bine sa-i zici pe nume pana la botez... cand a venit protul acasa, la cele 8 zile, m-a intrebat cum o cheama si a spus o rugaciune pt. ea.

Parerea mea... toate astea's tampenii scornite de babele care n-aveau ce face... motive ca sa mai barfeasca pe careva...

Important este ce spune medicul copilului, medicul tau si daca vrei sa fii impacata si cu ideea ca nu e bine sa scoti copilu din casa pana la botez, vorbeste si cu un preot despre obiceiul asta.

Eliana si Elena (23 octombrie 2004)www.desprecopii.com/info.asp?id=767" target="_blank">
S-a mai nascut o stea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

quote:
Originally posted by Adela99

si care e temeiul pentru care baietii se baga in altar iar fetele nu?

Eu stiam ca fetele/femeile nu au voie in altar. Poate de asta sunt dusi in altar doar baieteii...

Mami de Codrin, Olguta si Cornelie mica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

quote:
Originally posted by szaboali

Atunci cand iti bagi capul sub patrahirul preotului si iti citeste cateva rugaciuni. Si dupa aceea cu copilul in brate.La noi in zona asta asa se numeste. Cica mama e "spurcata" si nu are voie sa intre in biserica numai dupa ce s-a "curatat"...intelegi ce vreau sa spun?

la pitici
la mamici

ali
poze IARINA(16.02.2006)

nu

cum adica e spurcata? de ce e spurcata?

toate obiceiurile astea nu au nici cea mai vaga legatura cu Biblia.

If you don't stand for something, you'll fall for anything.

Mergi la inceput