Ortodoxie din Postul Mare in Postul mare(25)
Raspunsuri - Pagina 3
irina.c. spune:
Cu drag,din cuvintele Sf. Vasile cel Mare -Viata lumii acesteia este plina de multe griji si de suspinuri si nici unui om nu-i este fara de necaz, ci, plina este de inselaciune si de toata rautatea. Cei ce, adica, nu-s insotiti cu nunta, se lupta cu poftele cele spurcate, iar cei insotiti, multa neintelegere au pentru treburile caselor si, dupa nasterea de copii, vine grija de a-i hrani pe ei, grija de a pazi credinta in casnicie, sfada cu vecinii, procese pe la judecatorii. Si fiecare zi, venind, isi aduce a sa intunecare. Incepand de la cel ce poarta porfira si coroana, pana la cel ce poarta zdrente de panza, socotim grijile, ziua si noaptea, cu care si in somn ne amagesc dracii. Ca omenestile treburi sunt asemenea cu marea cea tulbure, numai ca, intru aceasta, te ineci pe uscat. Unul, adica, are destul pamant ca sa are, altul, caruia nu i s-a dat, vrea sa ia, iar altul, pe cat a luat, se intareste, sa nu dea. Inca, unii, si la camata sunt nesatiosi, iar altii, si de avutia cea adevarata se lipsesc. Iarasi, cei ce n-au nimic, se supara pe ei insisi, iar cei ce au mai mult, decat nevoia lor, se cearta. Saracul cel ce nu are, este ocarat, iar celua ce are, i se intind curse. Cei ce sunt in dregatorii se inalta, adeseori se sfadesc si se bat intre ei, cu nesaturare jefuiesc si din greu se ostenesc. Minciuna s-a preainlatat, dragostea a fugit, adevarul a parasit pamantul, fatarnicii si clevetitorii sunt cinstiti si vamesii stapanesc cetatile. Deci, acestea toate adunandu-se, Proorocul le zicea: "In desert se tulbura tot ce vietuieste cu nedreptate". Drept aceea, fratilor, sa ne ingrijim de a noastra mantuire si milostiv spre noi sa facem pe Dumnezeu, prin fapte bune.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
irina.c. spune:
Felicitari celor care poarta numele Sf. Prooroc Ilie,si il au drept ocrotitor!Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose
gandacelu spune:
Doina, inca o data La multi ani pentru Iliuta!
dragele mele, am vorbit cu parintele azi si i-am spus si celelalte amanunte si a inteles mai bine
vom strange bani pentru medicamente
cine doreste sa dea cate ceva sa imi scrie la ancastanciu@gmail.com
DAR VA ROG, SA NU DONATI BANI DACA II JUDECATI SI II CONSIDERATI NEBUNI SI ALTELE, EU NU POT PRIMI BANI ARUNCATI CA LA CAINI NICI MACAR PENTRU NISTE OAMENI IN SITUATIE GREA
mi-am sters postarile de aici, am vazut ca s-a ajuns la niste exagerari demne de toata jena...
eu va spun adio pe forum, ii voi cere Mirelei sa imi stearga contul
cu prietenii ne vedem pe mail
irina.c. spune:
Gandacelule,te rog eu mult nu-ti sterge contul!Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose
fdoina spune:
gandaco, pe cuvant ca daca-ti stergi tu contul mi-l sterg si io
in fond, imi faci un bine, realizez questia asta, vad ca nici rugaciunile Parintelui nu ma ajuta in privinta DCului, da te rog mai stai o tzara ca mai aveam vreo doua pagini de la Pr Ghelasie pe tema sexualitatii, tot un pdv mistic, si n-am acuma timp sa scriu
fdoina spune:
adevarul e ca e patima mare DCul, si de cand cu noua organizare a compartimentelor, de cate ori deschid la Casa credintei mi-e o rusinee...pentru ca imi sare vesnic in ochi topicul ala cu rugaciuni pentru Maria mica, si vesnic il ignor
adica sunt intr-o stare jalnica, vorba lu nene ala cu astrogoii, nepotica mea e atat de bolnavioara si eu stau la palavre pe internet
si astept sa se roage Sfintii pentru pacatele mele...
joanna spune:
Anca(gandacica),fa si tu dupa cum crezi, cert este ca ideea ma tenteaza si pe mine.Ma gandesc ca ala rau rade de se prapadeste cat a reusit sa faca pe celalat subiect din oameni.Vai de noi.Discutiile n-au facut decat sa fie ocara.
In lumea asta este invingator cel caruia i se pare ca detine dreptatea si adevarul si nu cel ce vrea sa traiasca in adevar.
Uitam ca adevarul e de necuprins.Ne-am transformat in mici zeitati noi insine.
Dumnezeu cu noi..
fdoina spune:
In legatura cu intimitatea in viata de familie, Parintele Ghelasie spunea:
"Noi nu suntem sadici, cum zic unii, sa interzicem ceva firesc. Sunt aici probleme grele, ce trebuiesc bine discernute. Noi, cei de azi, cu credinta imputinata, primim mai greu legile morale asa, ca ascultare neconditionata de cunoasterea ratiunii lor. Noi, crestinii, nu vorbim de o lege morala asa, ca o simpla bariera conventionala, ca un fel de gard ce imprejia o pauza o proprietate privata, ca o impunere constrangatoare si generatoare de vinovatie fata de ceva exterior, juridica sa-i zicem. Nu, ca sa intelegem bine ce e pacatul, trebuie sa ne raportam clar si hotarat la Chipul Omului, ca pacatul e tocmai falsificarea acestui Chip care ne da identitatea si orienterea spre Viata. De aceea, psihopatologia pe care aceasta necunoastere si falsificare o genereaza este distrugatoare de activul propriului Chip, ne aduce in imposibilitate de a fi noi insine, pana la starea de iad! Orice pacat este impotriva firii, impotriva propriului Chip prin care suntem in relatie cu Izvorul Vietii Dumnezeu si de aceea prima consecinta a pacatului este desfigurarea, ascunderea, dezorienterea omului in relatia sa cu Dumnezeu."
"Fiul lui Dumnezeu este Archetipul- Archemodelul naturii noastre psihice, iar Chipul de Barbat si Chipul de Femeie sunt Chipuri iconice de Paternitate si de Maternitate , dincolo de sex."
"Fiul lui Dumnezeu, Care are in Sine natura Paternitatii isi adauga si Chipul nasterii in creatie, si pentru aceasta creeaza Maternitatea, ca origine de Intrupare. Aici este taina naturii psihice de creatia si cheia psihanalizei crestine."
"Freud filtreaza tot psihismul prin "psihopatologia sex".
Ca psihanaliza crestina, noi "filtram" psihismul in primul rand prin unica natura de Fiu in Sine, cu cele doua deschideri Paternitate si Maternitate, ce sunt a-sexuate, ca centre de Personalitate ale Unicului Centru de Personalitate de Fiu. Sexul este
astfel "sacralizat" prin A-sexualitatea naturii in sine de Fiu, fara sa fie desfiintat, ci depasit in Originea dincolo de sex. Taina psihismului omenesc este astfel taina (re-)nasterii Chipului de Fiu. De aceea, desfraul ca sex in "gol de nastere", este un act orientat direct impotriva propriului Chip de fiu, in cele doua deschideri-evidente de Paternitate si Maternitate.
"Chipul barbatului este chip iconic in evidentierea Chipului dumnezeiesc al Fiului, Chipul Paternitatii, iar Chipul de femeie este chip iconic al Chipului de creatie al Fiului, Chip nascut din "coasta" Fiului si totodata Chipul nasterii in creatie al Chipului de Fiu in Sine. In acest sens, misterul sexului, privit in intelegerea propriului Chip de Fiu in cele doua deschideri este renasterea Fiului prin Mama, nu desfraul-libidoul Fiului ca la Freud.
Sexul "in gol de copil" e desfrau-pacat, iar in "nastere de copil" e sacru. Noi, ca psihanaliza crestina, prin aceasta facem deosebirea intre psihic normal si patologic. La mamifere se pastreaza aceste arhe-memorii de rai, sexul aparand doar cand este "spre nastere", altfel masculul si femela fiind "dincolo de sex". Sexul in mod normal trebuie sa "apara" doar cand este spre "nasterea copilului", in rest fiind Centre de individualitate A-sexuate. De aceea sexul in "gol de copil" este desfrau-pacat, ca e golire de activul propriului centru de personalitate (ce aduce patologia sexului ca hiper-functie), activ afectat si mai evident de inversiunile sexuale.
Pacatul e atentat la propriul Chip de Fiu"
"Cele doua Chipuri sunt dincolo de sex ca Centre de personalitate si de aici valoarea Fecioriei ce se descopera ca Chipul in sine al nasterii Chipului de Fiu, dincolo de sex. Gresit zic unii ca viata monahala este , prin votul fecioriei, impotriva firii, ca de fapt e tocmai implinirea nasterii Chipului de fiu, dincolo de sex. In relatia conjugala, la fel, pe prim plan este Chipul nasterii Fiului, Chip care e dincolo de sex, dar care apoi se deschide in biologic si ca sex. Intai este dumnezeiasca bucurie a Nasterii dumnezeiesti si ca rasfrangere in biologic este si o zisa "placere" in corp. Taina cununiei da tocmai posibilitatea acestei impliniri a relatiei trupesti in sfintenia si bucuria nasterii duhovnicesti a Chipului Fiului."
Chipul de Barbat si Chipul de Femeie nu trebuie privite deci in logica data de dialectica spirit-materie, ca doua jumatati incomplete in sine. Noi nu suntem jumatati, ci Persoane, Chipuri Intregi, Fii de Creatie ai lui Dumnezeu si purtatori ai Chipului Fiului lui Dumnezeu.
...relatia dintre Chipul de barbat si Chipul de femeie ilustreaza iconic relatia dintre Dumnezeu si creatia Sa, ambele chipuri fiind de fapt Chipul Fiului in dubla sa deschidere-configurare amintita. In acest sens, in crestinism femeia nu poate fi preot, nu ca si opreliste conventionala, ci pentru ca este in contrazicere cu propria sa fire-identitate, firea sa fiind in evidentiere de chip iconic al Creatiei, chipul iconic de intrupare-nastere a Fiului lui Dumnezeu ca Fiu al Omului in creatie, chip ce nu se poate amesteca-confunda cu Chipul iconic al Preotiei- ce are in evidenta Chipul Fiului lui Dumnezeu in Sine, a carui icoana este chipul de barbat.
fdoina spune:
As fi vrut din tot sufletul sa mai scriu cate un pasaj de la Parinti , din cand in cand, pentru Slava lui Dumnezeu si pentru ca sa ma aiba si pe mine Parintii in rugaciunile lor.
Din pacate, stiu ca sunt mult prea patimasa , si ca la un rand de la Parinti adaug zece de la mine, si-n felul asta, in afara ca smintesc multa lume, pierd din timpul mantuirii, timp care ar trebui sa-l aloc rugaciunii si copiilor mei.
De aceea iau exemplu de la gandacel, si amuleta, si conchita, si tai raul de la radacina, ca sa nu mai existe tentatia
Vreau sa va marturisesc doua bucurii din multele pe care le-am avut prin participarea mea la acest forum
prima este ca v-am cunoscut pe voi, si sper ca aceasta cunostinta sa nu se incheie aici, voi incerca sa continui legatura cu voi pe privat, si sper ca intr-o zi sa ajung sa va cunosc pe toate...daca nu s-o putea pe aici, macar in Viata cea adevarata sa ne daruiasca Hristos bucuria de a fi impreuna
cea de-a doua este ca am aflat ca sunt "vremuri bune pentru mantuire"
Pr Arsenie Boca spunea ca vremurile de prigoana sunt cele mai prielnice mantuirii, si ma gandeam ca noi n-avem norocul asta, ca acum poti sa fii un crestin ravnitor si nu te persecuta nimeni, ba dimpotriva, ai sanse ca lumea sa te cinsteasca pentru"virtuti si merite"
De cand bantui pe DC, am constatat ca nu exista individ mai uracios, mai nesuferit, mai demn de mila si de pietre, mai jalnic si mai ciudat decat crestinul ortodox care vrea sa se mantuiasca
sunt vremuri bune pentru mantuire, fetelor
asa sa ne ajute Dumnezeu
fdoina spune:
Biserica este Dumnezeu Omul Hristos prelungit prin toate veacurile si in toata vesnicia.
Tocmai pentru aceasta S-a pogorat Dumnezeu pe pamant, pentru aceasta S-a facut om pentru noi ca Dumnezeu -Om: ca sa raspunda la toate chinuitoarele , vesnicele noastre intrebari. Din aceasta pricina a si ramas intreg pe pamant, in Biserica Lui, careia El ii este cap, iar ea este trupul Lui. Ea e adevarata Biserica a lui Hristos , Biserica Ortodoxa, si in ea este intreg Dumnezeu Omul, cu toate bine-vestirile Sale si cu cu toate desavarsirile Sale.
Dumnezeu -Omul istoric, Domnul Iisus Hristos, a aratat in chip a-tot-cuprinzator si a-tot-real ca El este pentru faptura omeneasca totul si toate, in toate lumile: si esenta, si fiinta, si viata, si minte, si ratiune, si inima, si constiinta , si bine, si fapta buna, si dragoste, si lumina, si cale, si adevar, si dreptate, si bucurie, si mantuire, si inviere, si inaltare, si nemurire, si vesnicie , si rai, si si El e toate acestea prin Dumnezeu -omenitatea Sa, prin Trupul Sau Dumnezeu - omenesc: prin Preasfanta Biserica, Biserica apostoleasca, Biserica Sfintilor Parinti, Biserica Sfintei Predanii, Biserica Ortodoxa.
In afara Bisericii, in afara trupului Dumnezeu -Omului, sta si exista omul, cu toate realitatile si neputintele lui omenesti, iar in jurul lui si inlauntrul lui se afla pacatul, moartea, diavolul; si, impreuna cu acestea si in acestea, tot raul, tot iadul, toata suferinta, tot viciul, tot chinul, toata nefericirea. Si omul se osteneste si se chinuieste prin lucrarea lui sa se mantuiasca si sa se elibereze de chin, si de rau si de spaima; se straduieste si prin stiinta, si prin credinta, si prin filosofie, si prin cultura, si prin arta, si prin agricultura, si prin industrie, si prin tehnica...Si s-a facut mucenic pe crucea si pe crucile pe care singur si le faureste neincetat si pe care singur se rastigneste. A nascocit omul felurite surogate de mantuire din feluritele chinuri in care viata oamenilor pe pamant este bogata si preabogata. A nascocit felurite umanisme ca sa se mantuiasca prin sine, sa se faca fericit prin sine. Istoria da marturie insa ca totul a fost zadarnic. Si el ramane de-a pururea rob al chinurilor de tot felul, rob al relelor de tot felul; si- ceea ce este mai cumplit- rob pe vesnicie al mortii.
Slava lui Dumnezeu ca am avut timpul sa scriu si aceste cuvinte care apartin Sfantului Iustin Popovici