S-a modificat OU 148/2005
Raspunsuri - Pagina 9
-andreea- spune:
quote:
Originally posted by marius
www.romleas.ro - pagina legislativa
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Buna dimineata!
Incep saptamana cu o :
ce vechime in munca trebuie sa am la locul de munca in momentul in care am aflat ca sunt insarcinata, pentru a beneficia de indemnizatie dupa nastere pt cresterea copilului?
Sunt angajata in prezent de 4 luni, din 09.06.2006 la o firma noua. In trecut am lucrat la o alta societate in perioada 01.10.2005-01.06.2006, deci exista o pauza de 9 zile(!!!) Vreau sa raman insarcinata dar nu vreau sa am probleme ulterioare cu indemnizatia de crestere a copulului;
este necesar o vechime minima la noul loc de munca pt a beneficia de aceasta indemnizatie?
Multumesc mult pt raspunsuri!
Sunt foarte importante pt mine si sotul meu!
Andreea.; andreea_raceala@yahoo.com
atlantiana spune:
Pentru cele care termina facultatea si nasc ulterior: beneficiati de indemnizatia de cresterea copilului daca nasteti in termen de 60 zile de la terminarea facultatii sau daca nasti mai tarziu, dar va angajati in max 60 zile de la terminarea facultatii. Terminarea facultatii insemnand sustinerea examenului de licenta. Puteti intreba si aici http://sas.mmssf.ro/contact.php
Andreea, nu trebuie dacat sa ai ultimele 12 luni lucrate. Nu conteaza unde, la ce angajatori. Eu am lucrat in functii diferite, in doua locuri, in ultimele 12 luni si nu au fost probleme - primesc indemnizatia.
Daca ai fi citit acest subiect de la pagina 1 pana la 6, ai fi vazut ca s-a mai scris despre pauza 9 zile. De anul asta, daca ai lucrat intr-o luna o singura zi, se considera lucrata (pentru CIC) intreaga luna.
Rozi spune:
quote:
Originally posted by atlantiana
De anul asta, daca ai lucrat intr-o luna o singura zi, se considera lucrata (pentru CIC) intreaga luna.
S-a schimbat si asta, din pacate!!
S-au publicat, in 17.08.2006, normele metodologice de aplicare a OUG 148/2005 (prin HG 1025/2006), care zic:
"Art 4. (3) În calculul celor 12 luni prevăzute [...] se includ si fractiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit [...] considerate, în întelesul ordonantei de urgentă, lună întreagă.
(4) Prin fractiune de lună se întelege efectuarea a cel putin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptătită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se acceptă ca o singură dată fractiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4). "
Deci trebuie sa lucrezi, in fiecare luna, mai mult de jumatate din zilele lucratoare din acea luna.
lala spune:
Prevederile referitoare la micsorarea stimulentului de la 300 la 100 ron incepand cu 01 ianuarie 2007 se aplica si retroactiv?
Se va modifica aceasta suma pentru cele care o primesc deja sau aceasta masuta le va afecta doar pe cele ce aleg sa se intoarca la lucru incepand cu 01 ianuarie 2007?
multumesc,
Rozi spune:
In forma actuala, neaprobata inca printr-o lege, stimulentul va fi, din 1.1.2007, de 100 RON pt toate mamicile care vor avea dreptul, chiar daca in decembrie 2006 ele primesc 300 pe luna.
Tot in forma actuala, cei 24 RON alocatie devin 200 RON pentru toti copiii in varsta de pana la 2/3 ani.
Deci in loc de 300 + 24 de acum, vei primi 100 + 200.
atlantiana spune:
Eu intelesesem ca stimulentul va ramane de 3 milioane, se va face alocatia de 2 milioane si se vor da si bonuri de cresa de 3 milioane, pentru ca si mamele care se intorc la munca sa primeasca practic toate cele 8 milioane.
Nu mai stiu exact de unde am aflat asta, dar parca era o emisiune la B1Tv - Ne priveste - care avea ca invitat pe cineva de la MMSSF.
-andreea- spune:
quote:
Pentru cele care termina facultatea si nasc ulterior: beneficiati de indemnizatia de cresterea copilului daca nasteti in termen de 60 zile de la terminarea facultatii sau daca nasti mai tarziu, dar va angajati in max 60 zile de la terminarea facultatii. Terminarea facultatii insemnand sustinerea examenului de licenta. Puteti intreba si aici http://sas.mmssf.ro/contact.php
Andreea, nu trebuie dacat sa ai ultimele 12 luni lucrate. Nu conteaza unde, la ce angajatori. Eu am lucrat in functii diferite, in doua locuri, in ultimele 12 luni si nu au fost probleme - primesc indemnizatia.
Daca ai fi citit acest subiect de la pagina 1 pana la 6, ai fi vazut ca s-a mai scris despre pauza 9 zile. De anul asta, daca ai lucrat intr-o luna o singura zi, se considera lucrata (pentru CIC) intreaga luna.
Multumesc mult pentru ajutor!
Andreea.
Rozi spune:
quote:
Eu intelesesem ca stimulentul va ramane de 3 milioane, se va face alocatia de 2 milioane si se vor da si bonuri de cresa de 3 milioane, pentru ca si mamele care se intorc la munca sa primeasca practic toate cele 8 milioane.
Nu mai stiu exact de unde am aflat asta, dar parca era o emisiune la B1Tv - Ne priveste - care avea ca invitat pe cineva de la MMSSF.
"Cineva de la MMSSF" nu stie multe! Am auzit cu urechile mele niste aberatii de nu-mi venea sa cred. Nu pune baza pe acele informatii, citeste legea.
Nici macar bonurile de cresa nu sunt obligatoriu de acordat de catre angajatori.
atlantiana spune:
Eu chiar am dezinformat niste oameni - involuntar, bineinteles, bazandu-ma pe ceea ce am auzit la televizor. Si eram si foarte entuziasmata, caci imi suradea in conditiele astea sa ma intorc la munca mai repede. Acum, cu reducerea stimulentului la 1 milion, ma mai gandesc....
Rony spune:
sar si eu cu o intrebare!
Vreau sa-mi iau concediu fara plata pana are fetita 3 ani; daca intre timp raman insarcinata, mai primesc indemnizatie? trebuie pe anul respectiv, cel fara plata, sa platesc eu la casa de asigurari!?
multumesc mult