S-a modificat OU 148/2005
Raspunsuri - Pagina 10
marius spune:
Daca vei face asta si daca legea actuala ramane asa raspunsul va fi NU.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
lauradi spune:
Buna seara! Sunt intr-o situatie cam dificila si dupa ce am incercat sa ma lamuresc citind tot felul de acte normative,forum-uri si altele,sunt mai nauca decat eram la inceput.Asa ca am hotarat sa imi incerc norocul si aici,fiindca am vazut ca exista cineva(Marius)care stie sa rezolve problemele.Concret,iata situatia mea:sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii mai 2007.Am studiat la o facultate(la zi)in perioada 2002 - 2006 si o sa sustin licenta in februarie 2007.In acest moment sunt studenta si la a doua facultate,in anul 3.Intrebarea mea este:PRIMESC INDEMNIZATIA DE 6 MIL?Daca da,trebuie sa mai indeplinesc alte conditii,sa mai fac cotizatii,fiindca am impresia ca imi raman niste perioade "neacoperite"?De la Directia de Munca... mi s-a spus ceva de genul: un concediu in perioada ramasa de la promovarea licentei si pana la nastere.Dar nu prea vad cum!Va rog mult sa-mi dati si mie un raspuns. Multumesc!
atlantiana spune:
Din ceea ce am auzit de la persoane aflate in situatie oarecum similara cu a ta, ca sa primesti indemnizatia ar trebui sa sustii licenta in anul terminarii facultatii si dupa licenta, in max. 60 zile sa nasti sau sa te angajezi pana la nastere.
marius spune:
Parerea mea este ca nu vei beneficia dat fiind faptul ca anul universitar s-a incheiat in 2006 si din cate inteleg eu te vei prezenta la examenul de licenta in alta sesiune decat cea organizata la sfasitul anului universitar 2006. In perioada cuprinsa intre acea sesiune de licenta si pana in prezent nu indeplinesti conditia de asigurare prevazuta de lege. Nu ai lucrat iintre timp, nu ai somaj, nu ai nimic. Si aici este dupa mine problema. Iti sunt necesare 12 luni asigurate intre mai 2006 - mai 2007 dar din zona sept-oct 2006 incoace nu mai ai aceasta acoperire.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
lauradi spune:
Multumesc mult pentru raspuns.Cam asa gandisem si eu lucrurile,Marius.S-ar putea face ceva?Din cate am inteles eu nu mai merge cu contract de asigurare sociala,nu-i asa?Dar cu somaj? Desi nu stiu cine mi-ar da somaj atat timp cat sunt studenta la o alta facultate!Ce parere aveti?
marius spune:
Mi-e teama ca nu am un raspuns favorabil. Legislatia asigurarilor este orientata pe dorinta legiuitorului ca beneficiarii de asigurari sa produca ceva (sa lucreze, sa desfasoare activitati profesionale etc etc, cu exceptiile de rigoare ce nu tin de ei (studentie, somaj, boala). Orice zona "gri" in care cineva apt de a produce nu o si face desi ar fi putut sa o faca, devine automat o zona neasigurata.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
lauradi spune:
Multumesc inca o data.Ma mai documentasem intre timp si am primit raspunsuri similare. Se pare ca nu prea am ce face.
pribo spune:
Situatia mea este oarecum asemanatoare cu cea a laureiadi: Sotia mea a sustinut examenul de diploma pe 1 iulie 2006. A nascut pe data de 20 septembrie 2006. Intrebarea care se pune este: va beneficia de indemnizatie? Adica cele 60 de zile se numara de la 1 august (a absolvit in iulie) sau se considera ca anul universitar se termina pe 30 septembrie? Va rog nu imi ocoliti intrebarea! Va raman recunoscator D-le Marius!!!
marius spune:
Se considera din data comunicata oficial de universitate pentru sustinerea examenului de licenta (data finalizarii acestei sesiuni).
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
pribo spune:
Deci sa inteleg ca daca sesiunea s-a terminat pe 1 iulie, trebuia sa nasca pana pe 1 septembrie sau cum? Multumesc anticipat