S-a modificat OU 148/2005
Raspunsuri - Pagina 24
ralu80 spune:
Poate acum e bine
Art. 1. - (1) Īncepānd cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, īn ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului īn varsta de pana la 2 ani sau, īn cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara īn cuantum de 800 lei (RON).
(2) Īn calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele īn care persoanele s-au aflat īn una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatia de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare īn sistemul public de pensii īn conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare īn sistemul public de pensii, īn conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat īn sistemul public de pensii, anterior datei intrarii īn vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1).
Nu are legatura cu ce a intrebat andrruzza?
Daca da, atunci de ce raspunsul la intrebarea ei a fost negativ?
Poate nu am interpretat bine legea, nu sunt de meserie.
remiclea spune:
am si eu o intrebare. vreau sa platesc cotizatiile avand in vedere ca nu lucrez. unde trebuie sa platesc si cat? se poate plati retoactiv?
ionelac spune:
Buna ziua,as vrea si eu cateva raspunsuri daca se poate.puteti sa-mi spuneti sau sa ma indrumati unde sa citesc pentru a afla ce acte imi trebuiesc si demersuri trebuiesc facute pt a intra in posesia alocatiei,indemnizatiei de crestere a copilului,alocatia de nastere si trusoul bebe?
mentionez ca sunt o viitoare mamica martie aprilie 2007 si am domiciliul stabil in Curtea de Aregs,dar locuiesc in Buc de 2 ani unde am si lucrat,locuiesc cu viza de flotant la cumnata mea impreuna cu sotul in sectorul 6.as vrea sa stiu daca acesti bani se pot ridica din Buc.pt ca nu pot sa ma deplasez la Curtea de Arges singura cu copilul iar sotul lucreaza de dimineata pana seara.eu am intrebat pe unde am putut dar la un sediu de pe drumul sarii mi s-a spus ca se poate ,dar n-au avut rabdare sa-mi spuna si ce si cum trebuei facut,acte... (se uitau la mine ca si cum de ce intreb daca nu am nascut)va multumesc.
mai vreau sa stiu si daca sunt informata bine:alocatia de nastere =240ron.trusoul bebe=150ron(am vazut la televizor la emisiunea ne priveste ca se schimba legea si or sa se dea produse.daca eu nasc in martie aprilie 2007 ce beneficiez,nu as vrea sa ma confrunt cu raspunsuri de genul:nu stim ,s-a schimbat legea,din partea celor de la primarie sau....de unde se ridica.indemnizatia=600ron,si alocatia copilului 200ron. multumesc si sper sa aiba rabdare cineva sa-mi dea aceste informatii.
MICKYN spune:
Sunt o viitoare mamica, si am cateva intrebari in special pentru Marius, dar si pentru fete:
- alocatia copilului si cea pentru cresterea copilului poate fi acordata si prin depunerea lor intr-un cont? Domiciliul meu nu este acelasi cu resedinta, si as scuti drumurile la posta pentru ridicarea drepturilor banesti.(Mai ales ca pe perioada verii vreau sa plec din Bucuresti)
- Nu m-am lamurit cu acea diferenta de la 85% la 100% pe care tb s-o plateasca angajatorul ( daca am inteles eu bine).Poate o mai explicati o data.CCM la nivel national s-a semnat de curand si daca nu s-au facut acte aditionale la cele la nivel de ramura si cele la nivele de unitate, cum putem beneficia de acest drept?Putem obliga angajatorul sa acorde acest drept?
- In CCM la nivel de ramura sanitara, se specifica faptul ca se poate acorda un salariu la nastere pentru salariata.Managerul mi-a replicat ca nu sunt prevazuti in buget, si nu s-a acordat pana acum in nici o unitate sanitara? I-am replicat ca pot fi acordati din fondul de salarii! E corect?Ce pot face daca mi se refuza acest drept?
corap spune:
intrebare:
pot sa intrerup cic 1 cu concediu prenatal + posanatal si dup-aia sa intru in cic 2 si daca da cum se calculeaza banii de concediu medical? adica la ce suma se raporteaza.
adica vreau sa vad care situatie ar fi mai avantajoasa: sa trec direct dintr-un cic in altul sau sa-l intrerup pe primul.
are cineva idee? plizzzzzz
c & andrei-ardei 14 noiembrie 2005 & cireshik anais dpn 05.05.07
grumpy spune:
draga mickin daca esti cadru medical poate te pot lamuri eu
sunt obligati sa acorde acest drept, baza legala:
Pt 2007-2010 baza legala:
- a aparut noul CCM pe 2007-2010 (in MO.66 din 29 ian.2007, art.51)
- CCM la nivel de ramura sanitara pe perioada 2005-2007, art 94 alin 2 pct c.
depui cerere scrisa cu subsemnata...angajata...solicit ...in baza CCM...
ei sunt obligati cu raspuns scris in 30 zile max
daca e negativ depui la tribunal o cerere de chemare in judecata la care anexezi copia dupa cererea ta si refuzul lor, nu costa, din cate stiu nici nu trebuie sa te prezinti tu si ei sunt obligati sa plateasca
raspunsul managerului a fost tampit asa ca.......
dar intai daca refuza spune-le ca depui cerere la tribunal poate platesc si nu mai umbli
trebuie sa iti dea si diferenta de 15 % (de la stat 85% pt concediu pre si postnatal) si apoi (cand revii la serviciu cred)treci copilul in ingrijirea ta si ai deducere 350 ron in loc de 250 ron adica iei cu 1 mil in plus fara a calcula si stimulentul daca revii inainte de 2 ani
sper ca nu am raspuns prea intortocheat
si eu lucrez la spital, sunt rezidenta si am descoperit ca nimeni nu stie ce drepturi avem, eu le-am spus si celor care au bebe si dupa cateva mofturi am inteles ca acum asteapta sa intre banii pe card
adita spune:
quote:
Originally posted by corap
intrebare:
pot sa intrerup cic 1 cu concediu prenatal + posanatal si dup-aia sa intru in cic 2 si daca da cum se calculeaza banii de concediu medical? adica la ce suma se raporteaza.
adica vreau sa vad care situatie ar fi mai avantajoasa: sa trec direct dintr-un cic in altul sau sa-l intrerup pe primul.
are cineva idee? plizzzzzz
Marius, si pe mine m-ar interesa mult raspunsul la intrebarea asta. la serviciu mi-au spus ca, in conformitate cu legea 7/2007:"(5) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.
(6) In situatia prevazuta la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se ia in calcul salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata din perioada respectiva."
Dar eu credeam ca :" ART. 10( din ordonanta 158/2005)
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. (2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
deci, daca am trecut din CIC in prenatal, in functie de ce se calculeaza cat primesc?
mamica de patru copilasi : Stefan (18 ian. 2007) Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)