S-a modificat OU 148/2005
Raspunsuri - Pagina 12
marius spune:
Ca vrei sau nu vrei va trebui obligatoriu sa fi in cele 42 de zile postnatal. Asa ti se vor calcula drepturile. CIC doar dupa cele 42 de zile de postnatal. Obligatoriu.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
analoredana spune:
Buna,
As avea si eu nevoie de un sfat.
Urmeaza sa nasc in jur de 15 aprilie 2007.
Am contract de munca pe 5 ani (medic rezident)- care se termina pe 31.dec 2006.
Care sunt optiunile mele pentru a putea primi CIC? Trebuie neaparat sa ma angajez undeva cu norma intreaga ca sa imi acopar si cele 3 luni si jumatate (ian-aprilie 2007)sau este suficient si un serviciu part time sau o colaborare sau un contract de servicii?
va multumesc,
Loredana
marius spune:
Nu este necesar chiar pana in aprilie pentru ca exista concediul prenatal. Deci este necesar sa fie acoperita perioada pana la prenatal dar acoperire inseamna ca trebuie sa ai activitate profesionala fiscala - adica impozabila (serviciu, activitati independente fiscale s.am.d.) Nu este necesar sa fie norma intreaga poate fi si part time dar contractul sa fie Ok. Este esential sa ai continuitate adica cel tarziu din 01.01.2007 deja sa fi cu contract. Recomandarea mea este sa inregistrezi contractul din decembrie 26-27-28-.... 2006.
Contractul de colaborare sau servicii nu e Ok.
Ai mare grija sa ai continuitate, pt. ca e pacat sa pierzi drepturile pe 2 ani pt. niste zile scapate aiurea. Parerea mea.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
analoredana spune:
Iti multumesc pentru raspuns Marius.
Mi se pare demn de admiratie si respect ca iti rupi din timp ca sa raspunzi persoanelor "debusolate" de hatisul legal ca mine :)
numai bine,
Loredana
marius spune:
Merci, nu sunt singurul. Poate ne vei putea ajuta in viitor in domeniul tau. Noi te asteptam daca vei dori.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
loina_ln spune:
Buna,
as avea nevoie de un sfat: concret situatia mea este asa
sunt insarcinata si urmeaza sa nasc cam in 15 aprilie 2007. in aprilie 2006 mi-am schimabat locul de munca. am lucrat la aceasta firma 3 luni cu contract si carte de munca dupa care am plecat la alta firma unde sunt si in prezent.
problema este ca pentru cele 3 luni lucrate la firma respectiva nu figurez ca si asigurata la CASS cu toate ca aveam operata activitaea in cartea de munca la ITM.
este posibil sa nu beneficiez de CIC datorita acestui fapt?
cu
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev103pr_.png"
marius spune:
Nu este posibil insa trebuie rezolvata aceasta perioada la CASS altfel devine problema. Cum anume va poate raspunde doar serviciul juridic asistenta contribuabili din cadrul CASS. In principiu trebuiesc depuse anumite formulare specifice din partea firmei respective pe care ori nu le-a depus ori au omis sa va puna si pe dvs in cadrul lor. Dar trebuie rezolvata problema.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
loina_ln spune:
Merci mult pentru raspuns. Problema este ca firma respectiva intre timp nu mai exista. cred ca s-a desfiintat. Dar cum este posibil sa lucrez cu carte de munca dar firma sa nu plateasca asigurarile de sanatate? asigurarile sunt optionale? le platesc pentru ce angajati doresc sau pentru toti cei care lucreaza cu carte de munca?
oricum am sa merg la CASS sa vad cum rezolv sa nu am probleme cand o sa imi fac dosarul pentru CIC.
cu
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev103pr_.png"
maricicutz spune:
Buna ziua. As avea o intrebare. Am vazut ca s-a modificat legea privind indemnizatia, astfel ca de la 1 ianuarie 2007, alocatia copilului e de 200 Ron, indemnizatia de 600 Ron si am mai vazut un stimulent (nu-mi mai aduc aminte daca asta e termenul corect folosit ) de 100 Ron. Nelamurirea mea este legata de acest stimulent. Sa inteleg ca il vor lua toate mamicile sau este pentru cele care incep serviciul mai devreme de 2 ani? Sau pentru cele care au copilasi cu probleme? Multumesc