Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(24)
Raspunsuri - Pagina 7
cataghe spune:
Auzi, Doina, nu te supara, stiu ca esti intr-o situatie dificila acuma si poate nu e momentul de discutii din astea, dar poate ca prind bine tocmai ca sa punem odata capat altor discutii care mie personal mi se par fara nici un rost. Deci, imi permit sa iti spun si eu ceva. Dupa ce s-a aflat despre problema pe care o are sora ta cu fetita, mai multe fete de aici ti-au urat de bine si au spus ca se roaga sa depasiti cu bine aceasta incercare. Daca bine imi amintesc, ai multumit atunci tuturor.
Dilemele despre acceptarea si puterea rugaciunii te-au lovit abia si numai si numai in momentul in care Jocelyn a spus ca se roaga pt sora ta. Ma intreb de ce.
Eu personal as fi recunoscatoare oricui s-ar ruga pt mine Dumnezeului lui, indiferent ca e musulman, evreu sau din tribul mbuh-mbuh. Este o chestiune in primul rand de respect intre oameni, de apreciere a faptului ca cuiva nu ii esti indiferent si ca iti doreste binele si nu raul. Daca atata lucru nu suntem in stare sa apreciem, cum putem vorbi noi insine de iubirea pt aproapele? Asa ca toate discutiile astea care au urmat eu zic ca nu isi au locul. Aici nu e vorba de filosofie, ci, te rog sa ma ierti, de simpatii/antipatii personale.
Lasand la o parte acest subiect si discutand acuma in general, mie nu mi se pare in ordine atitudinea asta care vad ca se incetateneste pe aici, de pus cenusa in cap dar numai pe jumatate, si am mai combatut-o si alta data. Cand ti se atrage atentia ca nu actionezi conform principiilor pe care le promovezi nu e ok sa spui "ah, dar eu nu pot, nevrednica, incercati voi!" Cu tot respectul, suna a ipocrizie. Sau, cine stie, poate mie imi suna a ipocrizie.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
joanna spune:
Doina,cum indraznesti sa ai alta opinie decat a celui care ti-a facut bine?Adica s-a rugat pentru tine?Daca ai impartasi aceeasi opinie,desigur ai fi moderna.
Eu sunt prima ipocrita de pe acest subiect,deci nu sunt un exemplu bun al lumii moderne.
Sa mai spunem ca noi consideram pe Iuda primul om modern?
Mama ce de pietroaie.....
Stiu...ignorati-ma.
A inceput sa placa casa noastra....sa plecam si sa le-o lasam?Oricum vom construi alta.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by joanna
Doina,cum indraznesti sa ai alta opinie decat a celui care ti-a facut bine?Adica s-a rugat pentru tine?Daca ai impartasi aceeasi opinie,desigur ai fi moderna.
Eu sunt prima ipocrita de pe acest subiect,deci nu sunt un exemplu bun al lumii moderne.
Stiu...ignorati-ma.
A inceput sa placa casa noastra....sa plecam si sa le-o lasam?Oricum vom construi alta.
Joanna
Răutatea se înmoaie si se potoleste cu blândetea, iar nu cu altă răutate (Sf. Ioan Hrisostom).
Joanna, imi pare rau ca tocmai tu te-ai simtit jignita. Eu nu te ignor deloc, dar vino si cu ceva argumente.
Ce are a face lumea moderna cu discutia, marturisesc ca nu inteleg.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
irina.c. spune:
quote:
Originally posted by annie_xtreme
Ma scuzati ca indraznesc - nu, nu ma scuzati de loc :D. Indraznesc, imi pare rau doar ca indraznesc acum cand sunt niste...divergente. S a vorbit mult aici pe ultimele pagini de puterea rugaciunii si de cum noi suntem "not worthy" cand ne rugam. Imi explicati va rog frumos si fara nici un fel de ironie sau rautate (simt ca trebuie sa precizez asta) cum poti sa te rogi cand esti not worthy (sa traduc - cand TU insuti CREZI ca rugaciunea ta nu va ajuge unde trebuie, de fapt mai rau cand ESTI CONSTIENT de nimicnicia ta si o strigi tuturor? E martiriul asta calea spre mantuire? Mi se pare atat de trist, sa ceri milostenie, tu CREZAND ca nu o meriti, sa te descurajezi singur..).
Incerc sa explic asta cat de bine pot - nu e oare tot o mandrie sa spui "nu sunt demn de asta" cu "vorba" dar apoi sa te rogi (ceea ce e un act care demonstreaza ca tu totusi iti arogi dreptul sa faci asta)?
Io nu zic ca trebuie renuntat la mijlocirea rugaciunii prin preoti, sfinti, parinti, oameni mai cu har DAR, eu, eu, omul de pe strada, daca CRED de ce sa nu spun ca MA ROG si ca sunt CONVINSA ca Dumnezeu are timp si pentru mine? De ce sa ma fac una cu pamantul, sa plec capul cat de jos pot (verbal) cand de fapt eu FAC fapta de a ma ruga (capul este foarte sus)?
Sigur am dat cu bata in balta pe undeva, ca mi am pierdut cu tot talentul retoric/oratoric, sunt insa sub influenta lui Steihardt (multumesc, Anca)si incerc sa imi gasesc drumul.
Daca va deranjeaza postul meu, pot deschide un topic nou.
Cine pleaca ultimu' sa stinga lumina
Scandinavii stiu de ce
Noi stim ca nu meritam nimic,fiindca suntem pacatosi,dar nadajduim la mila si bunatatea lui Dumnezeu,si cu acest gand trebuie sa ne rugam.
Ceea ce au vrut fetele sa spuna aici,si poate nu s-a inteles,este ca exista niste trepte ale rugaciunii.Cum spune par Cleopa Dar cand auzim noi de rugaciune, sa nu credem ca toata rugaciunea noastra este rugaciune. Daca eu zic cu limba rugaciunea, sau cu gura, iar mintea este pe dealuri, eu ma insel pe mine cand ma rog. Ca Dumnezeu, in vremea rugaciunii, nu cauta numai buzele si limba, ci cauta mintea si inima.Prima treapta este rugaciunea cu gura.Este bine sa zici rugaciuni,dar cand ce zici in rugaciune patrunzi cu mintea,treci la treapta a doua.Si daca ce zic cu gura si inteleg cu mintea trece si prin inima,adica simt ce spun si ce gandesc,deja am ajuns la a treia treapta ,la rugaciunea inimii.Sfintii parinti spun ca la aceasta treapta a rugaciunii ajung putini credinciosi.Si mai sunt trepte ale rugaciunii la care nu ajung decat sfintii
-rugaciunea de sine miscatoare-adica rugaciunea e in inima omului si ea curge acolo neincetat
-rugaciunea vazatoare-cand cel care se roaga are mintea si sufletul atat de curate incat vede lumea nevazuta
-rugaciunea in extaz sau uimire-cand cel care se roaga e rapit la cer cu mintea
-rugaciunea duhovniceasca -care e mai presus de orice treapta a rugaciuniiRugatorul desavarsit trece prin toate aceste trepte cu harul lui Dumnezeu.E vreo rugatoare desavarsita aici?A ajuns cineva la unirea cu Dumnezeu?Evident nu,ca cei care sunt in asa stari duhovnicesti nu scriu pe forum,caci lor doar Dumnezeu le este de-ajuns.
In general noi suntem prinse cu grijile vietii,casa,copii,servici ,familie si cu greu ne rugam avand mintea neimprastiata.De aceea tot zicem aici ca suntem la inceput,fiindca mai avem multa rugaciune de facut,multa pocainta,multa zdrobire de inima, ca sa ajungem la trepte inalte duhovnicesti-in caz ca va fi vreodata asta,cu harul lui Dumnezeu.Dar cum spun Sfintii Parinti -sa nu cautam trepte de rugaciune inalta,ca aceasta e mandrie!Sa ne rugam cum putem,cat putem,si Dumnezeu,vazand efortul nostru,ne va darui si clipe de rugaciune curata,cand stie ca ne va fi spre folos.....................................................................................................................................................................................................................................Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)"In aceste vremuri, cineva nu poate fi crestin cu jumatate de inima, ci fie in intregime, fie deloc." Serafim Rose.............................................................................................................................................................................................................................................
gandacelu spune:
oameni buni, rugati-va cum stiti, cum puteti, cum vreti numai rugati-va, rugati-va din inima, rugati-va cat puteti de mult (neincetat ne sfatuiesc Apostolii)! numai nu mai teoretizati atata!
iar am zis ca nu mai scriu dar iar nu m-am mai putut abtine!
eu am inteles ca Doina a zis ca desi suntem nevrednici (lucru care poate eu il vad mai ales pentru ca suntem nevrednici) sa ne rugam in nevrednicia noastra asa cum s-a rugat, de exemplu, Fiul Risipitor: Tata, nu sunt vrednic sa ma numesc fiul tau... DAR SA NE RUGAM pentru ca Dumnezeu a venit PENTRU PACATOSI - CHIAR DACA nu meritam sa ne indeplineasca rugaciunile, EL O VA FACE pentru pocainta noastra!
noi trebuie sa ne rugam CHIAR DACA SUNTEM NEVREDNICI, MAI ALES DACA SUNTEM PACATOSI, CHIAR DACA L-AM UITAT PE DUMNEZEU SI EL AR TREBUI (in logica marunta, omeneasca) SA UITE DE NOI, DAR NU O FACE SI NE VA ASCULTA RUGACIUNILE CHIAR DACA NU MERITAM!
dar noi nu trebuie sa avem toata teoria asta in cap, noi trebuie sa ne rugam cum putem, cu indrazneala ca femeia samariteanca care nu L-a lasat pe Hristos pana nu i-a indeplinit rugamintea
nu avem noi acea umilinta pe care trebuie sa o avem pentru ca rugaciunea sa fie pe treptele cele mai inalte, nici nu trebuie sa discutam despre aceste trepte inalte pentru ca smintim lumea - rugaciunea adevarata este comuniune cu Dumnezeu, nu se face pentru a obtine ceva, ci se face din dragoste si se face neincetat - DAR NU AVEM NOI ACEASTA RUGACIUNE, ATUNCI DE CE SA DISCUTAM DESPRE EA?
haideti sa ne rugam fiecare cum stie sau cum crede de cuviinta si mai ales haideti sa terminam cu ironiile despre cum se roaga unul si altul sau cum TREBUIE sa ne rugam - trebuie sa ne rugam oricum in primul rand! Dumnezeu ne invata pe fiecare cum se ne rugam atunci cand ne plecam genunchii, daca eu ma rog cumva nu inseamna ca si altcineva trebuie sa se roage ca mine... rugaciunea e unul dintre cele mai intime lucruri care se petrec, rugaciunea trebuie sa fie tainica si nu trambitata cu voce tare pe aici
e valabil si pentru mine sau, NUMAI PENTRU MINE!
gandacelu spune:
nevrednicia noastra, starea noastra de pacat nu trebuie sa fie o piedica in calea rugaciunii, dimpotriva, ci o parghie care ne poate ajuta sa ne rugam cu mai multa durere, mai autentic, mai profund si in acelasi timp sa ii fim recunoscatori Domnului pentru cate a facut pentru noi desi nu meritam asta
este un tip de gandire paradoxala pe care nu il inteleg decat cei care au trecut prin astfel de experiente "extreme", cand stii ca ESTI UN ZERO DAR TOCAMI DE ASTA TE ROGI
atunci cand esti prea plin de tine nici nu ai de ce sa te rogi, iti esti auto-suficient iar Hrisos nu are loc intr-o inima plina de mandrie si de egoism
este suficient sa ne uitam in sufletul nostru cu atentie si sa ne dam seama cine suntem cu adevarat, ca nu suntem atat de minunati pe cat ne credem, DAR ca Hristos ne vede minunati si ne va oferi Raiul pentru ca... l-am cerut!
joanna spune:
Catalina....argumente pentru ce,cine?S-au adus argumente sufieciente pentru cine crede.Pentru cine nu si de s-ar muta muntele Adar din nou si tot ar aparea la orizont bascalia.
Discutia cu omul modern a fost stricta pentru Doina.De aceea nu intelegi.
Anca,excelent indemnul....prea multe discutii pentru ceva atat de intim.Chiar eu ma simt vizata ca am spus mai mult decat trebuie.Am pus gaz pe foc atunci cand se stingea de fapt.Si imi pare tare rau ca nimeni nu s-a folosit.Iertati-ma,
gandacelu spune:
fara Dumnezeu viata noastra e plata, are doua dimensiuni, traim la nivel de "dreptunghi" intr-o lume care are grosimea unei foi de hartie
in momentul in care incepem sa constientizam prezenta lui Dumnezeu in viata noastra, incepem sa-L vedem peste tot, inseamna ca El a inceput sa ni se descopere nu in afara, ci pe dinauntru
rugaciunea nu ajunge pana la tavan din simplul fapt ca nu se petrece decat la nivelul inimii - acolo este camaruta tainica in care Hristos ne sfatuieste sa ne retragem, nimeni nu trebuie sa stie ca ne rugam iar cel mai bun barometru ca ne rugam bine este starea noastra de liniste care se simte fara a o declara expres
nu trebuie sa vorbesti tot timpul despre Dumnezeu ca sa Il traiesti, faptul ca vorbesti despre El nu inseamna ca Il traiesti mai mult decat cineva care nu vorbeste despre asta
Dumnezeu e tainic, Dumnezeu e taina, despre Dumnezeu nu se poate vorbi in cuvinte, mai degraba se poate tacea
ah, dac-am putea sa tacem impreuna putin!
caci cu cat scriem mai multa filosofie pe aici, cu atat ne gandim mai putin la El... haideti sa nu mai scriem atat, sa ne rugam mai bine, mai mult... sa Ii multumim ca ne tine chiar daca ii gresim atat de des, chiar daca ne maniem, chiar daca ne mandrim, chiar daca suntem orbi, egoisti, limitati... chiar daca atat de rar ne rugam cu adevarat, chiar daca atat de rar ne rugam nu doar pentru a-i cere ceva, doar pentru a-I multumi....
multa iubire are Dumnezeu pentru caraghiosii astia care suntem noi si aberam pe aici
irina.c. spune:
quote:Nu ne-am plans,ci pur si simplu am constatat realitatea starii noastre.Nu stiu ce intelegi prin traire adevarata,dar ce am observat la sfinti,e cu cat se sfinteau mai mult si se uneau cu Dumnezeu,cu atata se vedeau mai pacatosi si faceau mai multa pocainta.....................................................................................................................................................................................................................................Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)"In aceste vremuri, cineva nu poate fi crestin cu jumatate de inima, ci fie in intregime, fie deloc." Serafim Rose.............................................................................................................................................................................................................................................
Originally posted by Jocelyn
Iar voi in continuu va plangeti ca de ce are lumea pretentii, ca sunteti doar invatacei, la aperitiv. Si la traire adevarata cand trecem? sau stam o viata tot cu formula?
?*****************************************************
I plan on living forever. So far, so good
Jocelyn spune:
quote:
Originally posted by joanna
Stiu...ignorati-ma.
Joanna
Răutatea se înmoaie si se potoleste cu blândetea, iar nu cu altă răutate (Sf. Ioan Hrisostom).
-Pentru Doina inca nu m-am rugat, doar pentru nepotica ei, urmeaza si Doina :)
-Daca Iuda e primul om modern si eu sunt moderna, conform logicii tale, exista o stransa asemanare intre noi. Multumesc dar nu ma simt onorata si... nici vizata in fond fiindca stiu pe cine urmez.
-O casa construita pe Stanca nu se va surpa niciodata, nu va fi parasita si nici invadata daca vrei sa vorbim in pilde.
-Semnatura e frumoasa.
I plan on living forever. So far, so good