Cum arata Dumnezeul tau?
Raspunsuri - Pagina 5
iren spune:
Vad ca nu prea se inghesuie lumea, sa-l mut la ZZ?
Io shi plozii turbulentzi
In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.
annie_xtreme spune:
Hai ca ma bag - da nu ca sa il trimit la ZZ ci pentru ca mi e lene sa fac alt subiect.
Cum arata Dumnezeul meu e mai putin important.
Vreau si io niste explicatii:
Ce e aia stare duhovniceasca?
Daca eu in biserica ortodoxa nu ma simt bine, nu pot sa ma identific cu ceea ce stiu despre ea si imi place mai mult la catolici (de ex.)- cum impac faptul ca am fost botezata ortodox cu treaba asta? Pentru ca Elena la alt subiect spunea ca ar fi bine sa te duci la biserica in care te simti bine.Da, da pe mine ma paste Iadul daca ma "lepad" de ortodoxie, ney? Cum o sa capat mantuirea din partea cealalata daca eu l-am abandonat pe ala intru care am fost botezata? Ce fata are Dumnezeul asta?...Din nou, sunt intrebari cu buna credinta, la care as vrea un raspuns rational (cat poate fi de "rationala") religia.
Elena spune:
quote:
Da, da pe mine ma paste Iadul daca ma "lepad" de ortodoxie, ney?
Annie, poti sa-mi spui si mie cum ai ajuns la concluzia asta, ca te paste iadu daca te lepezi de ortodoxie ?
quote:
Cum o sa capat mantuirea din partea cealalata daca eu l-am abandonat pe ala intru care am fost botezata?
Din nou o intrebare: tu ai ales sa fi botezata ortodox ?? nu a ales altcineva (parintii tai) in locul tau ?
In Biblie este scris: "oricine crede si se va boteza"... poate un bebelush de cateva sapt/luni sa creada ??
Mie mi s-a parut normal sa-mi aleg religia/confensiunea personal si in cunostinta de cauza, atita timp cat este vorba de mantuire mea personala atita timp cat am simtit ca ce alesesera parintii mei pentru mine nu mi se potrivea deloc; desigur, daca cineva care a fost botezat de copil intr-o anumita confesiune si la maturitate simte ca doctrina acelei biserici i se potriveste cel mai bine, atunci e perfect, dar daca nu, de ce sa se 'chinuie' si sa se duca mereu cu nemultumire si cu inima indoita la biserica ? pentru ca, Annie, Dumnezeu NU se uita ce scrie pe certificatul tau de botez, ci se uita la inima ta !!
Cand cineva L-a intrebat pe Domnul Iisus: "ce sa fac ca sa fiu mantuit?", raspunsul Domnului a fost : " Sa-L iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima, cu tot cugetul tau, cu toata puterea ta. Si sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti." Atit.
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Elena spune:
quote:
Originally posted by annie_xtreme
Pai ortodocsii asha spun, ca e pacat. Si daca ei au dreptate?
Cine pleaca ultimu' sa stinga lumina
Scandinavii stiu de ce
Pai, Annie, in primul rand, dupa cate stiu asta o spun doar ortodocsii fundamentalisti.
Apoi, daca vrei s-o luam rational, cum ai spus tu :), daca ei au dreptate inseamna ca numai ortodocsii se pot mantui, nu ? inseamna ca Dumnezeu a ales pentru mantuire numai romani, greci si rusi si in rest cateva mii din alte natiuni; deci cum ramine cu celelalte milioane de credinciosi din alte tari, Europa, America, etc.? cum ramine cu cei care cu toata sinceritatea si cu toata inima lor ajung sa-L iubeasca pe Dumnezeu si care cred in Acelasi Iisus Inviat ca si ortodocsii ? crezi tu ca Dumnezeu spune: "sorry, degeaba Ma iubesti tu, degeaba ai dus o viatza curata si placuta Mie, degeaba te-ai straduit sa te curatesti de pacatelel tale, daca pe certificatul tau de botez nu scrie ca faci parte din confesiunea ortodoxa, n-am ce sa-ti fac...ghinionul tau!"
daca asa o fi Dumnezeu nu stiu, dar stiu ca Dumnezeul meu personal este Unul care nu se uita la chestiunile exterioare, ci la inima omului !!
Ma gandeam ca totusi ar fi bine sa fdeschizi un subiect separat, sa nu-i stricam lui Iren subektu...
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
annie_xtreme spune:
Stai linstita, am pile ;).
Da, exact, dar daca doar unii au dreptate? Pe bune ca nu incerc numai sa fiu Gica Contra, dar toate ideile astea mi au venit discutand cu un prieten care spunea ca "legile" ar trebui adaptate societatii moderne, ca nu mai suntem in Evul Mediu si ca Dumnezeu intelege ca ici colo mai putem avea un defect (inclusiv treaba cu imbracatu, machiatu, facutul de..una alta in zilele de post)...iar eu incercam sa ii explic ca daca participi la un concurs, la care sunt niste reguli, nu poti sa spui "asta imi convine, o iau asta...ei, lasam ca nu imi place". Cu alte cuvinte - nu exista posibilitatea de negociere.
Si daca eu ajung acolo si zic aaaaaaaaa pe mine m au botezat ortodox, da nu mi a placut (ca era prea greu) si ma duc la catolici. Ce, merge asa, cu jumatati de masura?
Daca e asa cum spui tu, pe bune ca imi place de Doamne Doamne - he s cool. Da daca e cum spun ei? A?
iren spune:
Annie, faci ca sortzu meu, cum vine din Ro are nejte dileme existentziale, moama, moama!
Sper sa-tzi gaseshti calea, io inca nu mi-am gasit-o...
Io shi plozii turbulentzi
In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.
Elena spune:
Annie, ai dreptate, la Dumnezeu NU merge cu jumatati de masura !! chiar scrie pe undeva in Biblie ca pe cei 'caldicei' ii va lepada !! dar ce inseamna 'caldicei' ? pai eu inteleg ca inseamna caldicei in credinta, caldicei si ingaduitori cu pacatul din viata lor (genu' ala 'las' ca merge si asa'), insa faptul ca eu merg la biserica x si nu la y pentru El nu este important, atita timp cat rezultatul la care ajung este acelasi :adica daca ajung sa-L iubesc pe El din toata inima, cu toata puterea...", cum am mai scris, atita timp cat viatza pe care o duc este conform poruncilor LUI scrise in Biblie (care porunci n-au fost date de un Dumnezeu tiranic care vrea ca omul sa se chinuie, NU !! El le-a dat pentru binele nostru, pentru ca El stie ca pacatul mutileaza sufletul, duhul omului !!! daca El ne-a spus 'sa nu furi', oare nu pentru binele nostru a spus-o ? nu noua insine ne facem rau daca furam ? la fel cu porunca sa nu inseli, sa nu urasti si toate celelalte).
Eu inteleg ca tu acum esti in cautari si daca as fi in locul tau eu as (re)citi in primul rand Biblia (Noul Testament) si apoi m-as interesa temeinic despre celelalte biserici/confesiuni, as afla doctrinele lor si as compara. Si in timpul asta m-as ruga Domnului sa imi puna pe suflet lucrul asta: cum este cu mantuirea.
quote:
Si daca eu ajung acolo si zic aaaaaaaaa pe mine m au botezat ortodox, da nu mi a placut (ca era prea greu)
Asta era doar un exemplu sau este cazul tau specific ? daca este cazul tau as putea sa te intreb ce anume ti se pare greu ? pentru ca sa stii de cele mai multe ori oamenii (respectiv popimea) pun sarcini grele asupra oamenilor si NU Dumnezeu.
De exemplu de vei auzi ca ccc copiii platesc pentru pacatele parintilor sau ca bebelushii conceputi in post se vor naste cu defecte, sa stii ca asta NU este de la Dumnezeu, ci de la oameni (in Biblie nu scrie nicaieri asa ceva). Sau de vei auzi ca trebuie sa spui Tatal Nostru fix de 33 de ori ca numai asa iti raspunde Domnul, iarasi asta nu e ceva de la El.
Oricum, eu te indemn sa nu 'inghiti pe nemestecate' ce spun unii si altii (nici macar ce spun eu ! daca ceea ce spun nu ti se pare 'corect' si nu gaseste rezonanta in sufletul tau!), pentru ca tu insuti trebuie sa simti in inima ta daca este sau NU este asa cum spun eu sau x sau biserica cutare. Un concept crestin care mie imi place foarte mult este : "mintea in inima" sau 'gandeste cu inima"
_
xenocid spune:
Intrucat eu nu am dileme de natura asta nu pot decat sa ii fac lui dezeu un portret robot bazat pe atitudinea adulatorilor.
In primul rand Dezeu este mic mic. Un metru, un metru dooj cel mult pentru ca majoritatea credinciosilor ca sa il priveasca in ochi trebuie sa stea in genunchi.
Allah e si mai mic. Cativa mm cel mult pentru ca trebuie sa te apleci pina la carpeta ca sa il pupi in cap.
Dezeu e senil, sau hai sa nu fiu rau si sa sa zic ca mai degraba este distrat ca orice demiurg respectabil, altfel nu vad de ce trebuie sa ii repeti de trei ori acelasi lucru iar duminica sa iei toata povestea de la cap.
Daca imi mai aduc aminte mai viu io
Alin
*segmentation fault*
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by annie_xtreme
Daca eu in biserica ortodoxa nu ma simt bine, nu pot sa ma identific cu ceea ce stiu despre ea si imi place mai mult la catolici (de ex.)- cum impac faptul ca am fost botezata ortodox cu treaba asta? Pentru ca Elena la alt subiect spunea ca ar fi bine sa te duci la biserica in care te simti bine.Da, da pe mine ma paste Iadul daca ma "lepad" de ortodoxie, ney? Cum o sa capat mantuirea din partea cealalata daca eu l-am abandonat pe ala intru care am fost botezata? Ce fata are Dumnezeul asta?...Din nou, sunt intrebari cu buna credinta, la care as vrea un raspuns rational (cat poate fi de "rationala") religia.
buna annie,
o sa incerc sa vin cu un raspuns din partea ortodoxiei - precizez de la inceput ca nu vreau sa ma cert cu nimeni si sper ca ce voi scrie va fi inteles si nu interpretat gresit
voi incerca sa discut un singur exemplu: ai spus ca nu te simti bine in biserica ortodoxa si vrei sa mergi la catolici
in primul rand, o optiune atat de importanta nu cred ca trebuie luata dupa astfel de criterii, ci dupa criterii doctrinale: de exemplu, daca simti ca au mai multa dreptate (sau traire, sau ce cauti tu) catolicii decat ortodocsii. altfel, s-ar intelege ca daca cineva face o biserica in care se canta rock-n-roll o sa te duci acolo pentru ca te simti mai bine:))
acum, depinde si la ce te-ai referit: poate te-ai referit la cladirea bisericii (adica: poti sa nu te simti bine la ortodocsi pentru ca se sta in picioare, de exemplu) sau poate la dogmele bisericii, poate sunt cateva cu care nu esti de acord
eu personal daca as fi pusa intr-o astfel de situatie as incepe sa caut si raspunsuri: daca acele raspunsuri exista si sunt fundamentale, iar tu nu le stii si nevrand sa le afli renunti la o religie care poate ti s-ar fi potrivit mai bine, dar nu ai apucat sa o cunosti - vad ca te-ai gandit si la asta, altfel nici nu ti-ai fi pus problema, nu?
uite, un exemplu minimal, de ce Biserica ortodoxa nu are banci de stat ca Biserica catolica? (cu exceptia batranilor si bolnavilor)
pentru ca la noi ideea de nevointa este pe primul plan: nu se ofera un loc in care pur si simplu sa te simti bine, ci un loc in care sa te depasesti pe tine, sa iti calesti rabdarea, de exemplu... sa inveti sa nu te mai supui trupului ci sa iti indrepti atentia asupra sufletului. din acest motiv BO a pastrat si posturile care multora le par inutile in societatea moderna: dar lupta cu trupul e aceeasi de sute si sute de ani si nu se castiga facandu-i voia. nu sunt sigura ca sunt bine inteleasa, asa ca voi incerca sa vin cu un exemplu.
pe cand inca nu mergeam la biserica - eu am primit o educatie atee si asa am fost pana la 20 de ani - am vizitat o manastire doar pentru ca auzisem ca e un loc superb, ca peisaj:)) ca e liniste si pace, ca se mananca si se doarme gratis, deci m-am gandit: iata o vacanta ieftina!!!:))
am mers o data, bineinteles ca n-am participat la nicio slujba, eram paralela la extrem:)) m-am simtit excelent, asa ca am revenit luna urmatoare.
cand am ajuns acolo a doua oara, dupa multe intarzieri pe drum, se facuse deja noapte si era slujba, nu mai avea cine sa de cazeze pentru ca toata lumea era la slujba si plus de asta cainii erau dezlegati in curte:)) deci nu am avut altceva de facut decat sa intru si eu la slujba pentru prima oara in viata
desigur ca eram extrem de plictisita si nervoasa, eram moarta de oboseala si de foame, plus ca slujbele la manatiri tin, nu gluma! ma uitam din 5 in 5 minute la ceas, ma foiam, dar ce era sa fac?:)) afara nu puteam iesi ca ma mancau cainii:)) si tot stand acolo, de nervi, de plictiseala, ca sa-mi umplu cu ceva vremea, m-am gandit: ce-ar fi sa ma rog si eu? (e drept ca atmosfera era deosebita)
si am inceput sa ma rog.
in scurta vreme, toata oboseala unei zile intregi de drum si al unui munte urcat s-a evaporat, foamea care ma seca a disparut, a fost ca si cum cineva mi-ar fi luat cu mana aceste "greutati" trupesti... a fost o mica minune, ar fi fantastic daca s-ar intampla de cate ori ma rog si acum:)) dar a fost un fel prin care eu am luat cunostinta de o alta lume, aceea spirituala - intr-un mod "concret" daca ma pot exprima asa:) am descoperit ca trupul poate fi "infrant" si atunci o alta lume se "deschide".
citisem mult pana atunci, credeam ca sunt un om al spiritului, dar acest "spirit" pe care il descopeream acum era diferit de intelect sau de trairea artistica... lumea lui Dumnezeu nu doar le include pe acestea, ci le desavraseste si le depaseste
...
a fost un exemplu, nu stiu cat de bun, prin care am vrut sa-ti arat ca eu una, daca nu m-ar fi mancat cainii afara:)) nu m-as fi simtit niciodata bine intr-o biserica ortodoxa:))
incet-incet apoi am inceput sa descopar si spiritualitatea ortodoxa, pe care am gasit-o profunda si mereu noua, deloc invechita... o lupta permanenta cu tine insuti pentru a deveni altcineva, mai bun, mai aproape de Hristos, desi atat de departe...:)
nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, daca ai intrebari despre ortodoxie poate vrei sa discutam pe topicul nostru... si ti-as mai trimite pe mail inca o carte fundamentala de care eu m-am indragostit:) ce zici?:)