Cum arata Dumnezeul tau?
Raspunsuri - Pagina 6
annie_xtreme spune:
Elena, eu inteleg ce vrei tu sa spui. Ideea e ca ai mei parinti nu sunt religiosi, da bunica mea m a dus la biserica (mai pe bune, mai cu forta..). Cand eram mica recunosc, ma plictiseam ingrozitor, detestam pe bune, incepeam sa am reactii fizice de sambata seara, pentru ca NU pricepeam DE CE TREBUIE sa ma duc. Am mai crescut, am trecut printr o perioada de ateism total si de ala, cu strigaturi, dupa care am revenit la ganduri mai bune.
Am zis bah, nu mi o fi placut la slujba cand eram mica ca deh, eram mica. Si m am mai dus odata. De mai multe ori. La biserici diferite, in tari diferite. Nu mi place mah, nu simt nimic cand intru...nu simt nik in timpul slujbei, nu mi place atitudinea "paradoxala", nu sunt in stare sa admit ca eu sunt in "negura pacatului" tot timpul pentru ca NU SUNT tot timpul. Nu zic de sfintenie, dar chiar asha, tot ce fac sa mi se para "ticalos" (detest expresia asta)...
Am fost la pelerinaj la Taize - mare revelatie. Pe bune,ca din doua atee cu spume cate am plecat (eu si cu prietena mea) ne am intors doua ..cel putin agnostice :D.Vin acasa si zic "vreau ma fac catolica". Ce faceeeeeeeeeeeeee? Sa ma "dezmosteneasca" nu alta (vorbim aici de ai mei, aia nedusi la biserica + un prieten de familie preot).
Si am ramas asa cu un sentiment de vinovatie, ca imi place mai mult "la ei" decat "la noi". Poate si pentru ca prima mea imagine despre religie este cea a "formelor", a "cultului", daca vrei, si nu mi am batut capul sa trec mai departe de asta pana acum. Si acum ma duc la o biserica catolica pe furis, si cu un sentiment IMENS de vinovatie, cred ca si la moschee as fi mai relaxata. Daca Ma vede si Ma detesta, ca mi am "renegat" "religia" (care de fapt am renegat "forma" si nu esentialul)? ...
Si de ce, pentru ca pana la urma, Dumnezeu e unul, cum spui si tu.
Noul testament e ok. Vechiul insa, la ce foloseste? Si de ce or trebuit sa le puna pe amandoua acolo?
ECS raspund Gandacelului: Pai, da, vezi, eu asta nu pot sa accept: ca mantuirea sufletului depinde de cat de tare iti chinui trupul (mi se pare ca la catolici aveau treaba aia cu autoflagelearea care s a interzis la un moment dat, ney)? Si stiu ca trupul e de multe ori piedica in calea seninatatii sufletului (alta treaba pe care o discutam cu ai mei, chiar Xeno, ar putea sa te intere si pe tine: te ai gandit vre o data ce cool ar fi daca n ar trebui sa iti petreci jumate din viata mancand, dormind, si ducandu te la buda? Ma gandesc ca daca "suma proteinelor" cum ne place noua sa spunem, ar fi ceva mai optimizata creierul ar fi muuuult mai liber. Ma rog, nu creierul, dar ai avea mai mult spatiu liber de alocat unor treburi cu adevarat importante :D) si de aia facem post, ca sa ne aducem aminte ca SUFLETUL e important...Numai ca nu inteleg de ce trebuie sa il martirizez pe trupul asta, care mi l a dat Dumnezeu drept casa, ca sa ma apropii de el. Inteleg sa nu imi pun casa pe primul plan, dar nu sa scot cate o caramida saptamanal. Metafora este evident, exagerata, ideea de baza este ca mie nu imi place sa ma "autoflagelez" nici psihic, nici fizic si nici nu cred ca Dumnezeu vrea asta.
Iren, da, de acasa mi se trage...si de la izolarea de aici. Nu e nevoie sa ma duc la manastire - I am already there :D.
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Elena
De exemplu de vei auzi ca ccc copiii platesc pentru pacatele parintilor sau ca bebelushii conceputi in post se vor naste cu defecte, sa stii ca asta NU este de la Dumnezeu, ci de la oameni (in Biblie nu scrie nicaieri asa ceva). Sau de vei auzi ca trebuie sa spui Tatal Nostru fix de 33 de ori ca numai asa iti raspunde Domnul, iarasi asta nu e ceva de la El.
cu voia Elenei voi preciza ca asta NU este ortodoxia
si ca sunt atatea prejudecati despre ortodoxie incat daca te iei dupa ce spun oamenii vei crede ca numai babele proaste si surde isi au locul in Biserica...
e ca acea comoara pe care o poti cauta peste mari si tari si ea sa fi fost acasa la tine
Elena spune:
quote:
Originally posted by gandaceluquote:
De exemplu de vei auzi ca ccc copiii platesc pentru pacatele parintilor sau ca bebelushii conceputi in post se vor naste cu defecte, sa stii ca asta NU este de la Dumnezeu, ci de la oameni (in Biblie nu scrie nicaieri asa ceva). Sau de vei auzi ca trebuie sa spui Tatal Nostru fix de 33 de ori ca numai asa iti raspunde Domnul, iarasi asta nu e ceva de la El.
www.treklens.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze"Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui"
Sfantul Siluan Athonitul
Gandacelule, nici nu stiu cum sa-ti spun ca sa nu te superi iar, dar ce am scris mai sus despre pacatele platite de copii si copiii conceputi in post este ce a spus Parintele Papacioc in interviul acordat Adrianei.
Annie, voi reveni mai pe seara cu raspunsul, acuma trebuie sa plec.
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
xenocid spune:
quote:
Originally posted by annie_xtreme
Noul testament e ok. Vechiul insa, la ce foloseste?
Zici tu? Eu cred ca e invers. Mortii din vechiul testament ramaneau morti. Batranul nu mai avea ce sa le faca. Macar aveai certitudinea ca in orice moment ai o iesire la dispozitie.
Si tocmai cand sa ne bucuram de binefacerile acestui adapost isi aduce aminte Isus de vechi greci si Infernul si coboara plin de iubire sa ne anunte inaugurarea noului stabiliment unde viermele nu doarme si focul nu se stinge.
Iar cum o asemenea logistica nu putea ramane mult timp neutilizata agentia de turism Dezeu si Fiul formeza primele grupuri cu mesajul publicitar Iar pe cei ce nu ma recunosc de stapan peste ei aduceti'i si ucideti'i in fata mea - Isus in Destinatii Fierbinti de Vacanta (doar dus)
Alin
*segmentation fault*
gandacelu spune:
quote:
Nu mi place mah, nu simt nimic cand intru...nu simt nik in timpul slujbei, nu mi place atitudinea "paradoxala", nu sunt in stare sa admit ca eu sunt in "negura pacatului" tot timpul pentru ca NU SUNT tot timpul. Nu zic de sfintenie, dar chiar asha, tot ce fac sa mi se para "ticalos" (detest expresia asta)...
dar nimeni nu ar putea trai asa cum ai descris tu:)) ar trebui sa ne sinucidem cu totii de deznadejde ca suntem niste canalii, nu?:))
ti se pare ca suntem cu cenusa-n cap?:D ce ai citit tu se referea la cate o stare unica in care putem sa ne constientizam starea de pacat si atunci vine pocainta si multumirea catre Hristos care S-a rastignit pentru noi... sa zicem se intampla de cateva ori in viata:)
tocmai pentru a nu fi caldicei, cum spune si Elena, pentru ca nu e atat de simplu sa nu fii caldicel, este chiar greu sa arzi permanent de iubire pentru Hristos, tocmai pentru a nu cadea in nesimtire discutam despre astfel de stari rarisime - pentru a ne aminti de jerfta Mantuitorului... pentru a ne aminti de pocainta vamesului pe care Hristos a cerut-o... pentru ca pocainta este o forta care ridica, nu care coboara, pentru ca atunci cand te "pleci", atunci vei fi inaltat - dupa cum spune Hristos
desigur, in trairea duhovniceasca nu este o regula, fiecare trebuie sa-si gaseasca felul propriu in care sa "arda" permanent sau macar sa incerce sa o faca...
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Elenaquote:
Originally posted by gandaceluquote:
Gandacelule, nici nu stiu cum sa-ti spun ca sa nu te superi iar, dar ce am scris mai sus despre pacatele platite de copii si copiii conceputi in post este ce a spus Parintele Papacioc in interviul acordat Adrianei.
elena, asta nu e un raspuns... din mai multe motive:
1. Pr. Papacioc NU este ortodoxia! nimeni dintre oameni NU e ortodoxia in sine:)) toti oamenii au perceptiile lor asupra dumnezeirii, unii pot sa o ia razna - eu de exemplu pot sa spun o aberatie si asta nu inseamna ca ortodoxia este aberanta pentru ca eu sunt ortodoxa (dupa regula de 3 simpla) - de asta ortodoxia are niste repere fundamentale si restul sunt... opinii
asta ca sa nu mai vii cu exemple din cate un parinte, fie el parinte foarte mare, pentru ca fiecare poate avea propria parere, diferita de a celulilalt.
uite, Pr. Arsenie Papacioc a fost prieten foarte bun cu Pr. Cleopa, numai ca felurile lor de-a fi erau atat de diferite! Pr. Arsenie cerea traire permanenta, Pr. Cleopa practica permanenta... oricine cauta o cale putea alege pe unul din acesti parinti - dar cati parinti sunt! de asta este buna diversitatea, pentru ca daca ar fi numai o opinie am fi toti taiati in patul lui procust, nu?
2. Pr. Papacioc putea foarte bine sa se adreseze cuiva anume, intr-un caz particular, sa zicem al unor parinti cu un copil bolnav - deci in niciun caz nu trebuie generalizat!!!
3. Pr. Papacioc poate sa aiba pe undeva dreptate! nu neaparat ca se vor naste copii cu probleme fizice, dar pot fi copii neascultatori, sa zicem... Parintele a dat un sfat general, ca e bine sa te afli sub acoperamantul legilor lui Dumnezeu, ca daca esti "afara" ai niste riscuri... o fi vazut el multe in viata-i de duhovnic...
gandacelu spune:
as dori din suflet ca discutiile sa fie constructive, nemaiaratand cu degetul unii catre ceilalti, mai ales dand informatii gresite despre credinta unora... nu e nici fair-play intr-un dialog pe de o parte, iar pe de alta poti induce altora care ne citesc idei dubioase despre credinta...
haideti sa discutam pozitiv, daca se poate, sa cresem impreuna, sa invatam unii de la altii... imaginati-va ca le vorbiti copiilor vostri despre Dumnezeu... nu cred ca stati cu ciomagu langa voi cand faceti asta:)
gandacelu spune:
quote:
ECS raspund Gandacelului: Pai, da, vezi, eu asta nu pot sa accept: ca mantuirea sufletului depinde de cat de tare iti chinui trupul (mi se pare ca la catolici aveau treaba aia cu autoflagelearea care s a interzis la un moment dat, ney)? Si stiu ca trupul e de multe ori piedica in calea seninatatii sufletului (alta treaba pe care o discutam cu ai mei, chiar Xeno, ar putea sa te intere si pe tine: te ai gandit vre o data ce cool ar fi daca n ar trebui sa iti petreci jumate din viata mancand, dormind, si ducandu te la buda? Ma gandesc ca daca "suma proteinelor" cum ne place noua sa spunem, ar fi ceva mai optimizata creierul ar fi muuuult mai liber. Ma rog, nu creierul, dar ai avea mai mult spatiu liber de alocat unor treburi cu adevarat importante :D) si de aia facem post, ca sa ne aducem aminte ca SUFLETUL e important...Numai ca nu inteleg de ce trebuie sa il martirizez pe trupul asta, care mi l a dat Dumnezeu drept casa, ca sa ma apropii de el. Inteleg sa nu imi pun casa pe primul plan, dar nu sa scot cate o caramida saptamanal. Metafora este evident, exagerata, ideea de baza este ca mie nu imi place sa ma "autoflagelez" nici psihic, nici fizic si nici nu cred ca Dumnezeu vrea asta.
:))))))))))))))) acum am vazut mesajul!
bineinteles ca Dumnezeu nu vrea asta:)) de asta nici NU postim permanent, iar cu trupul nu ne dusmanim, "lupta" e folosit metaforic in sensul de "competitie". trupul este facut tot de Dumnezeu si trebuie sa avem grija de el, de asta orice exagerare de post sau de orice fel de penitenta este condamnata in ortodoxie. daca au fost asceti care au postit mai mult decat o facem noi este pentru ca au ales sa faca asta, au putut sa o faca, si-au dedicat viata contemplarii lui Dumnezeu si mancarea nu i-a mai interesat atat de tare:))
nu exista niciun TREBUIE in sensul categoric pe care il spui tu. nimeni nu e obligat nici macar sa posteasca! totul este o alegere personala pe calea desavarsirii. unii nici nu au nevoie de post pentru a se ruga cu putere, desi e mai greu sa iti aduni mintea cand esti "full":) postul este una dintre cai, daca nu il tii nu inseamna ca nu te mantuiesti:)
ce vreau sa spun este ca totul este o alegere pentru un scop comun: si eu si tu vrem sa ne mantuim, fiecare are calea lui - important e sa duca la Dumnezeu. repet, cineva poate sa se daruiasca total lui Dumnezeu postind si atuntindu-si mintea la Dumnezeu, alcineva poate sa se mantuiasca multumind permanent lui Dumnezeu pentru ce primeste, altul rugandu-se pentru oameni, altul ajutand bolnavii... caile sunt multe, important e sa duca la Dumnezeu, pentru ca si primejdiile sunt la fel de multe... pot sa fac bine si sa ma mandresc... si atunci... am pierdut binele facut...
e ca si cu rugaciunea: nu Dumnezeu are nevoie de rugaciunea noastra, noi avem nevoie sa ne rugam pentru a ne desavrasi... noi avem nevoie sa postim (cine are nevoie)... si tot asa...
Jocelyn spune:
annie_xtreme de ce nu o iei mai simplu? daca accepti crestinismul si vrei sa crezi, vrei sa ajungi la o concluzie inseamna ca trebuie sa te bazezi pe Sfanta Scriptura. Daca doctrina unei biserici nu e in acord cu poruncile si cu trairea lui Isus atunci treci mai departe. Nu e chiar asa greu sa citesti din Biblie si sa compari cu diverse credinte. Cand te rogi in acelasi timp si il lasi pe Dumnezeu sa iti descopere lucrurile, nu se poate sa ramai nelamurita.
Si din punct de vedere biblic nu e nici un pacat sa-ti schimbi religia, altfel Isus nu ar fi indemnat pe nimeni la botez :)) si daca tu te simti bine in biserica catolica du-te acolo si incearca sa Il cunosti pe Dumnezeu. El nu a cerut niciodata autoflagelare trupeasca ci o viata in ascultare de El. Si nici macar nu cere absurdul, ci ceea ce a facut si El pe pamant.
xeno, de exemplu noi nu credem ca va fi un foc care va arde vesnic, ci doar ca respectivii vor arde pentru vesnicie in sensul ca nu mai exista cale de intoarcere. Dumnezeu si cei mantuiti nu ar avea nici o bucurie daca cei care nu au fost mantuiti ar arde vesnic sub ochii lor. Si este de exemplu un text in Maleahi "Caci, iata, vine ziua, care va arde ca un cuptor! Toti cei trufasi si toti cei rai vor fi ca miristea; ziua care vine îi va arde, zice Domnul ostirilor, si nu le va lasa nici radacina, nici ramura" - mie asta imi sugereaza ca nu va ramane nimic dupa acel foc. Si inca un text "Dar pentru voi care va temeti de Numele Meu va rasari Soarele neprihanirii si tamaduirea va fi sub aripile Lui; veti iesi si veti sari ca viteii din grajd. Si veti calca în picioare pe cei rai, caci EI VOR FI CA CENUSA sub talpile picioarelor voastre, în ziua pe care o pregatesc Eu, zice Domnul ostirilor" -deci mi se pare destul de clar.
N-am vrut sa te bat la cap, dar totusi am dorit sa dau aceasta explicatie.
I plan on living forever. So far, so good
Alyssa spune:
Iren, intrebarea ta m-a facut sa imi aduc aminte cit de mirata am fost cind am auzit un cintec Jamaican cu mult timp inainte, cind am venit prima oara in Canada. Era o muzica reggae-soul din aia ce se cinta la festivalurile lor si o strofa era cam asa:
"I have no White God
Don’t teach me anything wrong
Who do’ white God save me?
From White Man when I pray?"
"Nu am un Dumnezeu Alb
Nu ma invata gresit
De cine ma salveaza Dumnezeul Alb?
De Omul alb?... cind ma rog?"
Asta m-a facut sa ma gindesc si eu la fatza lui Dumnezeu si la felul cum este privit si conceput de fiecare. Chiar... Dupa chipul si asemanarea Lui...