religii cu sau fara dumnezeu
Raspunsuri - Pagina 4
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by ingerash
off topic: cum isi racoleaza mormonii adeptii? toti vorbesc de ei da' eu tot n-am aflat ce si cumNu înceta niciodata sa zâmbesti, nici chiar atunci când esti trist, pentru că nu se stie cine se poate îndragosti de zâmbetul tău!
bat la usi si daca n-ai ce face si deschizi nu mai scapi de gura lor vreo 2 ore. mai incearca ei si pe strada, de obicei la tineri pe care-i vad mai pierduti in spatiu
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
sununki spune:
titlul se refera tocmai la multitudinea de variante religioase dintre care o persoana poate alege: religii prin care dumnezeu primeste diverse nume si religii fara Dumnezeu - ateiste (de ex, budhismul). religie fara dumnezeu nu in sensul de lucru negativ, ok?
practic, pe mine m-a intersat mecanismul prin care o persoana crescuta, de cele mai multe ori, in spiritul crestin ortodox, poate brusc sa-si schimbe total felul de a vedea lucrurile. sau cum o persoana fara educatie religioasa in copilarie face alegerea...
AB, ManyHope, acum e mai clar?
AB spune:
quote:
Originally posted by sununki
religii fara Dumnezeu - ateiste (de ex, budhismul). religie fara dumnezeu nu in sensul de lucru negativ, ok?
E ceva mai clar, dar budismul nu este ateista.. Nu exista religie ateista. Doar monoteista precum iudaism, religiile crestine si islamism sau politeiste gen budism.. asa ca religie fara D-zeu, nu-i, sunt unele cu mai multi zei
Si care-i problema baiul alegerii...
Cazul unu, ne nastem intr-un mediu cultural, intr-unul religios. Daca ni se potriveste ramanem in el, daca nu ni se potriveste. Pentru un motiv sau altul percepem religia parintilor ca ceva apasator, o data cu varsta apare ideea de emancipare intelectuala si cei nemultumiti vor cauta cu mintea si/sau sufletul ceva pe care sa-l simta aproape.
Cazul doi ne nastem intr-o familie religios mixta si sau avem de lainceput o educatie duala si alegem, sau s-a ales pentru noi si ne putem razgandi.
Nu-i nimic nefiresc. In societatile in care nu ucidem pe cei ce ies din curentul religios majoritar, e firesc sa existe razvratiti, sa existe atei, sa existe agnostici.
eibi si ceata de pitigoi
(22.07.2003),(19.06.2005)
ei bi the Extra-Bramburici!!
ei bi, ei bi. B! good. ei bi go home!
AB spune:
Cazul meu : mama botezata crestina, tata nascut evreu. Amandoi au trait ca agnostici, eu botezata crestina.
Educata cu posibilitatea de a alege intre culte. Adica in iudaism am capatat suficiente notiune cat sa ma pot converti ca adult. Nu am facut-o. Pur si simplu nu m-am socotit atat de profund religioasa in vreun sens ca sa modific alegerea facuta deja.
Sotul meu evreu, eu crestina, copiii i-am convertit la iudaism la nastere. Sotul din convingere religioasa, eu din pragmatism. Nu cred ca exista n-spe tipuri de D-zeu si e mai usor ca adult sa devii si sa fii acceptat ca un crestin decat ca un evreu.
eibi si ceata de pitigoi
pisi-pis spune:
EiBi, complet off topic, imi cer scuze. Am din diverse surse informatii complet contradictorii, care vad ca sunt si complet false. Stiam ca evreu te nasti si poti fi evreu numai pe line materna, neexistand posibilitatea reala a unei convertiri acceptate. Auzisem chiar de cazuri polemice de soldati morti in lupta, evrei pe linie patena, practicanti, si care n-au putut fi ingropati in cimitire evreiesti, nefiind considerati evrei. Este adevarat?
AB spune:
Este adevarat cespui tu cum ca doar pe linie materna in confesiunile de iudaism ortodox si conservator. Liberalii accepta si evreii dupa tata si acesta e motiv vesnic de scandal.
Acestia sunt evreii prin nastere. Ca si-n alte religii te poti converti la iudaism. Ca adult, e extrem de greu la cel ortodox, dar se poate. Minor, preferabil la nastere poti converti proprii copii daca parintii sunt evrei (cazul unui copil adoptat) sau tatal estel este evreu si mama vrea sa se converteasca si dovedeste ca-si poate educa copii in spiritul Torei. E si unii raman in faza de doritori de conversie.... cu examenele luate.
eibi si ceata de pitigoi
AB spune:
Precizari.
Conversia la iudaism ortodox e acceptata de toti, cea la conservatori doar de conservatori si liberali, cea la liberali doar de liberali. Numai ca in afara Israelului unde conversia ortodoxa se poate face usor in timpul armatei, in rest e jale.. ia ani si ani...
In Israel ortodoxii detin controlul religios. Deci casatorii, inmormantari doar cu acordul lor.
De ce ia atat de mult? Pai evreii o descurajeaza. In Evul Mediu convertirea unui crestin la iudaism ducea la pogrom si adesea anihilarea comunitatii si atunci s-au instituit regulile de respingere de trei ori acandidaturii[;-)]
S-apoi cinstit vorbind e foarte greu pentru cineva complet in afara comunitatii sa invete limba macar cat sa citeasca, e greu cu sarbatorile, cu kashrut-ul...
In general din casatorii mixte copii sunt arareori convertiti si se pierd, motiv pentru care casatoriile mixtesunt descurajate.
Ah s-am uitat singurul lucru pecare o convertita ortodoxa nu-l poate face e sa se casatoreasca cu un Cohen! Ortodoxii nu o vor casatori.
eibi si ceata de pitigoi
pisi-pis spune:
Multumesc . Dar daca nici unul dintre parinti nu este evreu, se pot converti ei si/sau copii la iudaism?
AB spune:
Daca parintii nu sunt deloc evrei copii se vor converti intotdeauna dupa parinti, fara exceptii si pile.
Mda pot fi si acceptati cu tot cu parintii. Presedinta administrativa (evident) a shul-ului conservator la care-am fost noi afiliati in US era convertita si ea si sotul ca adulti, copii fiind convertiti si ei apoi. E un caz special aceea persoana, ma rog a facut voluntariat ca infirmiera in Israel... era profund religioasa
Da di ce atatea intrebari... esti interesata?
eibi si ceata de pitigoi