religii cu sau fara dumnezeu

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

quote:
Da di ce atatea intrebari... esti interesata?



Intrebarile au cazut si din cauza faptului ca aseara am vazut un film superb, www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=13349&what=article&article_id=11896" target="_blank">"Va, Vis et Deviens" de Radu Mihaileanu. Sa spicuiesc din sumarul filmului:

"Suntem in Etiopia. Gratie intiativei Statului Israel si a Statelor Unite ale Americii se incepe o vasta actiune, intre 20 Noiembrie 1984 si pana pe 4 Ianuarie 1985, pentru a duce cat mai multi Evrei Etiopieni (numiti FALACHAS) in Israel.
O mama etiopiana crestina, deci non-evreica, isi impinge fiul la a se declara Evreu, pentru a-l salva de la foamete si de la moarte. Cand nici ea, nici el nu sunt descendenti ai Poporului lui Israel.
Copilul ajunge pe Pamantul Sfant. Declarat a fi orfan, este adoptat de o familie de Francezi Sefarazi care traieste la Tel Aviv. El va creste cu teama ca i se va descoperi dublul secret si minciuna: nu este nici evreu, nici orfan, ci doar Negru.
El va descoperi iubirea, iudaismul si cultura occidentala, dar si rasismul si razboiul din teritoriile ocupate. Va deveni Evreu-Israelian-Francez-Tunisian, fara a-si uita vreodata adevrata mama, si cine este el cu adevarat: un Etiopian scapat de la moarte…"

Deci extrem de actual din prisma dicutiei de aici, dar in loc de o convertire constienta, dictata de convingeri, s-a pus problema unei schimbari a religie dictate de instinctul de supravietuire si necesitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:
Originally posted by sununki

titlul se refera tocmai la multitudinea de variante religioase dintre care o persoana poate alege: religii prin care dumnezeu primeste diverse nume si religii fara Dumnezeu - ateiste (de ex, budhismul). religie fara dumnezeu nu in sensul de lucru negativ, ok?
practic, pe mine m-a intersat mecanismul prin care o persoana crescuta, de cele mai multe ori, in spiritul crestin ortodox, poate brusc sa-si schimbe total felul de a vedea lucrurile. sau cum o persoana fara educatie religioasa in copilarie face alegerea...
AB, ManyHope, acum e mai clar?



...ce sa zic... mi-e clar cam acum cum trebuie sa-i fie unui religios inchinator de pahare, cand se uita prin sticla golita: daca vede dincolo de ea.... "insneama ccca ni'e 'n reluga ...hac!"

Daca de "mecanism" voiai sa discutam shi ai pus titlul respectiv pe post de "hartie de prins mushte", atunci eu te felicit shi admit ca e foarte potrivit , da daca chiar l-ai pus la modu serios ... in fine!

In ce priveshte "mecanismul" de convertire la o religie, eu presupun ca se poate macar in parte,pentru unele persoane face analogie cu intrarea in randurile Partidului Comunist Romanesc cea dinainte-vreme !!! - adica unul dintre "mecanisme" este ca shi cel care a fost atunci(SLAVA DOMNULUI! ca a mai trecut la trecut!!): oameni, din diferite motive shi interese din afara unei convingeri puternice, s-au vopsit, "s-au fardat cu secera shi ciocanu pe un roshu fond de ten"! - no ofence! nu vreau pe nimeni sa jignesc sa stitzi! nici in particular shi nici in general, iar realitatea sau adevarul n-ar trebui sa ofenseze, caci ce am scris aici eu stiu din exemple concrete ca "se iexista"!

Pentru "convertrile" mai profunde insa, cele nu doar de tip "zugraveala", este alt "mecanism" care opereaza, caci in cazurile astea, (mai degraba rare per total = ash zice io) de fapt nici nu se mai pot "incadra" corect ca "o convertire la o religie", ca acele persoane nu cauta "o religie simpatica/convenabila", ci cauta Un Dumnezeu, iar "religia" e ceva secundar, e doar autobuzul care duce persoana acasa de la truda, nu e un scop in sine la fel cum nimeni nu-shi face sensul existentzei dupa pasiunea de-a urca in "autobuz" shi a calatori cu el, ca doar nu se scoala nimeni dis-de-dimineatza de dragu autobuzului, ci pentru a ajunge Acolo unde duce autobuzul... asha ca "mecanismul" acelora le e ...altul !


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Trebuie sa tinem cont si de faptul ca sunt persoane care nu cauta numai un Dumnezeu ci si o doctrina care sa raspunda intrebarilor lor, care sa aiba o logica, o doctrina de "actualitate", deci ceva adaptat secolului in care traim si care, in acelasi timp sa fie fidela "Cuvantului" -daca vorbim de crestinism.

Deci pentru unii e foarte important setul de principii dupa care se ghideaza, nu numai credinta in Dumnezeu cu gandul ca oricum, tot acolo ajungi.

Da, e adevarat motivul spus mai sus, sunt si persoane care din teama si in anumite circumstante au preferat sa isi schimbe religia si nu a existat o convertire autentica, ci numai de fatada. Cred ca acele persoane totusi nu au stiut niciodata in ce cred si de aceea pot trece usor de la o dogma la alta si sunt usor influentabile -ma refer la convertirea teoretica, nu si practica. O situatie neplacuta, o presiune puternica de gen a-ti pierde viata ii determina imediat sa accepte orice conditii fiindca religia nu are o asa mare importanta pentru ei.

I plan on living forever. So far, so good

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

Nu pricep de ce trebuie sa treaca de la o religie la alta.Care ar putea fi motivatiile.Singurele pe care le vad sint dpdv social,ca sa se integreze intr-o anumita societate.Nu vad pentru ce alt motiv un om normal si-ar schimba religia si ar trece la alta.Eu unul as iesi si din iudaism care s-a modificat destul de mult fata de perioada cind Moise a primit cele 5 carti de la Dzeu.Credinta sta in fiecare dintre noi si nu vad de ce sa se faca in mod organizat in cadrul unei anume religii care ca orice institutie are un interes propriu iar pe vremuri a fost o modalitate de manuire a maselor.In prezent nu mai are aceeasi putere,decit ar trebui desfiintate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:
Originally posted by yank

Nu pricep de ce trebuie sa treaca de la o religie la alta.Care ar putea fi motivatiile. ...


Dar "de ce trebuie sa treaca" cineva de la "nici o lescaie" in buzunare de pilda, la un solid cont in banca, ai putea "pricepe" ? ...poate cam de aia...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sununki spune:

AB, trebuie sa te contrazic, dar budhismul chiar este o religie ateista. buddha este considerat om, nu zeu. in budhism nu exista nici ideea de putere suprema, gen Dumnezeu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

quote:
Originally posted by ManyHope

quote:
Originally posted by yank

Nu pricep de ce trebuie sa treaca de la o religie la alta.Care ar putea fi motivatiile. ...


Dar "de ce trebuie sa treaca" cineva de la "nici o lescaie" in buzunare de pilda, la un solid cont in banca, ai putea "pricepe" ? ...poate cam de aia...

--------------------------
"Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am obisnuit cu ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!
Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am indragostit de ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!"






Analogia ta e foarte intelijenta,jos palaria.Dar ca sa ma cobor un pic la nivelul asta de a pune problema,spiritul asta de turma e destul de nefericit ptr cine il are si banuiesc ca orice nefericit prefera sa adere la o multime de oameni cu bani decit la o multime de oameni care se inchina si face plecaciuni in fata unei institutii care mai presus de dragostea fata de enoriasi e mai interesata de putere si de bani.E fenomenal cite magarii se fac in numele lui Dzeu!
Da-mi o motivatie pentru marea schisma din 1054 parca.Spune-mi ca din dragoste pentru enoriasi.A fost o lupta pentru putere dusa de-a lungul a catorva secole toate plecand de la un text ambiguu din evanghelia lui Matei.Dar sa nu divagam,ajungem off topic.Idea de baza e cea care am spuso in textul precedent,daca vrei sa imi aduci contra argumente,fa-o dar nu cu comparatii imbecile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

quote:
Originally posted by sununki

AB, trebuie sa te contrazic, dar budhismul chiar este o religie ateista. buddha este considerat om, nu zeu. in budhism nu exista nici ideea de putere suprema, gen Dumnezeu.



Sunuki ateism inseamna absenta credintei in existenta supranaturalului, in particular a zeilor. Include si pe cei care spun ca nu exista si pe cei care nu pot spune daca exista sau nu.
Din greaca veche atheos ( a- (fara) + theos "zeu") dar nu inseamna non-theism.

Religie inseamna un sistem de credinte privitoare la ceva supranatural, divin impreuna cu un cod moral si de valori, precum si de comportament.

Iar credinta este o relatie cu un zeu sau o putere superioara a carei existenta si fapte nu pot fi obiectiv sau logic obtinut si acceptate. Credinta esteacceptarea unui adevar care este revelat sau persoanei credincioase sau unei persoane pecare credinciosul o considera demna de incredere.


Budismul e daca vrei o religie umanista, adica urmand calea lui Buddha poti fii iluminat (Bodhi). Si poate fi vazuta ca o religie non-theista in viziune europeana... dar exista zeitati ca devas, chiar daca nu-s vazute ca eterne.
Multi vestici sprijinind propagarea buddhismului se bazeaza mai mult pe o parte a invataturilor lui Buddha si ignora Mahayana sutras si Tantra-urile care vorbesc despre imanenta, ominscienta si trasncendenta realitate a mintii. Ah si le considera metafore. Pai cam toti cei care nu-s prea religiosi si-n alte religii vad elementele religioase tot simbolic.
Ma rog nu-i parerea mea, o mare parte a teologilor spun frumos ca budistii au zeitati surogat: stramosii, kami, bodhisattva... Daca vrei asa o parte a religiilelor pagane existente in Europa si Americi au acelasi sistem din care lipseste o serie de divinitatii majore, rolul supranaturalului fiind mai difuz.




eibi si ceata de pitigoi
(22.07.2003),(19.06.2005)

ei bi the Extra-Bramburici!!
ei bi, ei bi. B! good. ei bi go home!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:



quote:
Originally posted by yank
Analogia ta e foarte intelijenta,jos palaria.




quote:
Dar ca sa ma cobor un pic la nivelul asta de a pune problema,

....


quote:
spiritul asta de turma e destul de nefericit ptr cine il are si banuiesc ca orice nefericit prefera sa adere la o multime de oameni cu bani decit la o multime de oameni care se inchina si face plecaciuni in fata unei institutii care mai presus de dragostea fata de enoriasi e mai interesata de putere si de bani.

De fapt parca vorbeam despre "reconversia vocatzionala", da daca preferi sa "ne alunecam" inspre altele...de ce nu ?
Eu personal "spiritul de turma" nu mi l-am descoperit, ci oarecum dimpotriva, adica recunosc ca am "un spirit de turnura"... iar cuvantul asta chiar de seamana cu primul, totushi nu sunt din aceiashi 'spitza de neam'.
Da oricum ar fi spiritul (sau spiritele!) cuiva, chiar de merge o persoana cu ceata sau impotriva curentului ori pe vreo carare singuratica,neumblata, pana la urma tot la nivel personal alege fiecare ce-shi alege, tot "muta" fiecare in parte dupa propria socotintza shi dupa cum ii dicteaza interesul propriu shi personal(care "e mai multe" de obicei!!!)...optand desigur la ceva din ce se ofera, "la unul din pachetele ofertate de pe piatza"!

Remarc insa ceva spectaculos punctat de tine aici, e chiar subliniarea care n-am facut-o inadins mai inainte shi e randul meu sa-mi scot palaria inaintea ta( = virtual desigur, ca nu prea obishnuiesc la palarii!!!), caci chiar ai pus punctul pe I(sau poate pe Y???): "nefericirea" pe care ai numit-o , este o motivatzie suficient de puternica ca sa determine pe oricine la un comportament oricat de neobishnuit shi de impropriu chiar persoanei copleshite,caci poate nefericirea sa duca chiar pana shi la "trecerea de la o religie la alta" de care ziceai ca n-o intzelegi...nadajduiesc ca pricepi totushi mental&teoretic cat de mult poate sa conteze shi la ce te poate impinge nefericirea, dar mai sper pentru tine ca practic sa n-o cunoshti cand sa-shi infiga dintzii-n tine ...ca sa vezi concret cum te-ar determina nefericirea sa reactzionezi !


quote:
E fenomenal cite magarii se fac in numele lui Dzeu!

Aici itzi dau dreptate 100%...ESTE asha cum zici tu.... dar e invers : NU "in Numele LUI" se fac relele amintite, ci sub acoperirea falsa ca "in Numele LUI"... caci se pune o firma onorabila la intrare, ca in dos sa infloreasca contrabanda nestingherita! = e un procedeu utilizat "cu succes" din timpuri imemoriale shi "de ce sa schimbam ce functzioneaza asha de bine?", "de ce s-o reparam daca nu s-a defectat?" sau "de ce sa ne schimbam religia noastra?"(care e atata de 'lucrativa' adica!).


quote:
Da-mi o motivatie pentru marea schisma din 1054 parca.

Eeeeu?
Ce treaba sa am eu cu ce shi-au facut altzii? "Motivatzia" a lor a fost, nu-mi apartzine mie shi nici tzie nu tzi-ar folosi la ceva sa tzi se dea... presupun!
Sa sti totushi ca-i intzeleg pe oamenii de atunci, caci ii vad shi intzeleg pe cei de azi de ce fac cele care le fac: dupa mine personal,atunci, la data respectiva, doar s-a oficializat ceea ce de mult se petrecuse in fapt, ceea ce era prin natura umana normal sa se shi petreaca; eu nu sunt de acord cu maniera in care atunci(ca shi acum!) "shi-au schimbat unii oameni religia", dar ca au facut ce au facut nu-i condamn,nici nu-i judec...ii intzeleg,stiu de ce shi-au facut-o.


quote:
Spune-mi ca din dragoste pentru enoriasi.

Nu-mi cere sa mint ! Mai folosesc shi eu cu stangacie metafore shi eufemisme sau glume shi emot_icoane...da nici chiar asha!


quote:
A fost o lupta pentru putere dusa de-a lungul a catorva secole toate plecand de la un text ambiguu din evanghelia lui Matei.

Da dupa mine "textul" nu va fi fost decat pretextul... cam cum in alt fel "religia" ar trebui sa fie numai un fel de vehicul care sa duca mai Sus.


quote:
Dar sa nu divagam,ajungem off topic.

(Important ar fi sa ajungem totushi Undeva dupa mine...nu mai conteaza daca direct sau prin "divagatzie",respectiv ....prin "schimbarea religiei".)


quote:
Idea de baza e cea care am spuso in textul precedent,daca vrei sa imi aduci contra argumente,fa-o dar nu cu comparatii imbecile

( ...care va sa zica "tzi-ai scos palaria" in fatza unor "comparatzii imbecile"... Care din ele doua e aia care ai spus-o "pa bune"?)
"Ideea de baza din textul tau precedent", cea care am intzeles-o eu, este ca "TU nu ai ieshi din iudaism" shi mai departe "nu intzelegi alte persoane de ce ar face-o"...pardon,de ce unele persoane chiar "shi-au schimbat religia"; e corect?
Pai tu chiar vrei sa intzelegi alte persoane de ce procedeaza altfel decat tine sau doar vrei sa "ostracizezi" pe cine nu este/procedeaza ca tine? Ce-i asha complicat? Daca cuiva nu-i ajunge ceea ce are, nu cauta oare sa se implineasca cu inca altceva? Daca cuiva ii trebuie ceva ce nu are intre cele care deja le are, ceva ce nu capata sau nu gaseshte prin ce are, oare nu trebuie sa faca ceea ce trebuie ca sa ishi capete ceea ce-i trebuie... inclusiv in plan religios?

quote:
Life`s a bitch and then you die

Dar daca dupa "then" mai urmeaza ceva... ce parere ai: s-ar merita un efort? s-ar merita "riscul" unei "schimbari de religie"?




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

Manyhope,probabil ca nu ai citit bine,am zis ca eu as iesi si din iudaism daca mi-as bate prea mult capul cu asa ceva,dar nu imi bat,raman asa cum sint,nu ma deranjaza,dar nici nu caut alceva,ca nu exista o alternativa mai buna.Asta nu inseamna ca asta e cea mai buna,dar asa m-am nascut si cu asta basta.
In legatura cu ce e pe bune si ce nu,cred ca realizezi si singura ce a fost pe bune si ce nu,eu am fost destul de clar.

Mergi la inceput