Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(19)
Raspunsuri - Pagina 13
amuleta spune:
Si eu sint fericita. Dupa citiva ani de batut pasul pe loc, se pare ca am gasit pe cineva sa faca educatie religioasa copiilor la scoala de duminica. Profesor de religie de meserie, tare bine-mi pare, ca eu nu prea ma pricepeam sa-l invat pe George. Acum trebuie sa facem rost de materiale.
Ieri vorbeam cu maica de la biserica despre duhovnici si ea spunea ca duhovnicia e atita cita e-n tine, ca nici un duhovnic nu te poate duce cu un pas mai mult decit vrei tu sa mergi. Prerea ei era ca un duhovnic bun creeaza un ucenic "universal". Spunea ca nici un duhovnic nu poate baga mina in inima ta sa-ti vindece rana, te poate ajuta dar nu dincolo de vointa ta.
Plec, vin mai incolo.
irina.c. spune:
Amuleta,ce fel de materiale aveti nevoie?Ca iti trimit eu de aici,numai sa-mi spui ce.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
amuleta spune:
Irina, o sa-ti spun daca e cazul, s-ar putea ca episcopul sa aiba "programa" lui.
Mi-ati facut pofta de Steinhardt si uite ce-am gasit : "daruind altuia ceea ce nu ai- credinta, lumina, incredere, speranta- le vei dobindi pentru tine." E un citat dintr-un poet francez, de fapt.
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
nu trebuie sa le dai flori sau sa le pupi talpile, nu iti cer sa ai una din cele mai inalte virtuti - dar macar ia exemplu de la alte persoane si prefa-te, de dragul meu
conchita, asta fusese o gluma (am ajuns atat de rau incat sa-mi marchez glumele prin smile-uri si nici atunci nu sunt intelese?)
quote:
ia pune mana si ceteste pe steinhardt putin, sa vezi ce zice... nu putem fi buni? macar politicosi sa fim
iar asta era ceva serios, valabil pentru toata lumea, nu doarpentru tine
quote:
ma enervezi, stii cat te iubesc, de asta imi si permit sa te cert, ca ti-am dat coate da vaz ca nu pricepi - trecem toti prin perioade mai isterice, dar macar incercam sa nu se vada, ca tot noi picam prost, si prin noi, topicul asta
sa ma explic: trece cineva printr-o perioada mai naspa (presupun asta, tuturor ni se intampla, si eu trec acum printr-o astfel de perioada, am patit-o rau de tot la serviciu, aceeasi poveste cu increderea mea nemarginita in bunatatea infinita a oamenilor, si sunt inr-o stare de inmarmurire din care nu imi mai revin)
bun, trece printr-o astfel de perioada si simte nevoia sa se exteriorizeze - am vrut sa spun ca in momentul in care te comporti aiurea, tu poate te exteriorizezi, dar in acelasi timp tot TU pici si de prost (si iar, nu doar la tine si la mine ma refeream)
ideea a ceea ce am scris mai sus era: daca tu, bunaoara, te exteriorizezi intr-un mod nepoliticos incercand sa aperi ortodoxia, nu doar ca pici intr-o postura naspa, dar insasi incercarea ta de a apara ortodoxia va esua - la asta m-am referit cu "acest topic", pluralul era retoric, daca ma-ntelegi
eu te imbratisez, sper sa te linistesti si poate imi spui pe mail ce se intampla cu tine de esti asa de suparata...
te pupi!
mami de ileana si ioachim
gandacelu spune:
Doina, am uitat sa-ti raspund, iarta-ma: parintele de care zici este Savatie si sa nu cumva sa il ratezi, te duci cu copilu, cu tot
eu tot citesc la Pr. Serafim Rose si imi dau seama cat de tampite sunt discutiile de pe forum, din perspectiva ortodoxa: ori spunem ceva cu folos, ori tacem... stiti ca vom fi judecati pentru orice cuvant pe care l-am spus?
am gasit aseara niste citate in Pr. Rose, dar nu am mai intrat, vi le scriu acum, le caut si revin
gandacelu spune:
din Pr. Serafim Rose:
"Ce multitudine de orientari duhovnicesti si de probleme printre ei! Si cat de sumbru este viitorul duhovnicesc al celor ce se incred in sine! Doar aceia care, in adancul lor, nu se incred in sine, nu se cred intelepti, doar ei au posibilitatea de a inflori duhovniceste"
... la Optina calugarii parca paseau in varful degetelor inaintea lui Dumnezeu. Se mai faceau si glume, insa nimeni nu a spus vreodata ceva care sa raneasca pe altul. Se fereau de judecarea aproapelui si de vorbirea desarta, si de tot ceea ce le-ar fi putut tulbura linistea launtrica si prezenta lui Dumnezeu intre ei. Dupa cum explica Epicopului Necatrie, "ei invistiereau harul"
denizel spune:
quote:
Roadele depline ale Sfintelor Taine le gasesti la sfinti. Sustinem cu tarie ca acestea se pot obtine cu siguranta in biserica ortodoxa si dovada acestui lucru o fac sfintii bisericii.
Irina, mie mi se pare destul de subtirica scuza asta ca doar sfintii sunt desavarsiti (sau ma rog, aproape), iar noi suntem abia la inceput de drum si avem voie sa mai dam si in gropi. Viata mea, de ex., se poate incheia acum si sa cad cu nasul pe tastaura. Ce ma fac? Daca nu-mi cultiv dragostea in inima, oricat ar fi de bun Dumnezeu, oricat de multe stradanii am avut, El nu poate sa ma ia in Imparatia Lui. Nu fiindca nu vrea, ci fiindca nu mi-ar placea mie acolo. Eu, care nu am dragoste neconditionata sadita in inima mea, cum as putea sa traiesc in prezenta Dumnezeului dragostei? Nu poti sa indepartezi dragostea mereu, crezand ca inca nu i-a venit vremea si sa te mangai cu speranta ca intr-o zi, departe, vei ajunge la desavarsirea lui Isus. El ne invata in Biblie ca cerul va fi locuit de oameni asemenea copiilor. Nu cu persoane pline de pompa, care pasesc cu pasi mari si rari (eventual cu o coada de matura ascunsa la spate:) ca si cand ar stapani universul. El a spus-o fara inconjur: "daca nu veti fi ca niste copilasi cu nici un chip nu veti intra in imparatia cerururilor".
Chiar ieri am citit din Apocalipsa si am avut impresia, mai mult ca oricand ca cele 144.000 de mantuiti de care se vorbeste acolo, s-ar putea sa fie un numar real. Ma tot gandeam ca e un numar simbolic si exista cu siguranta un algoritm de decriptare a lui. Dar trecand in revista toti cunoscutii mei(rude, prieteni etc), in frunte cu mine desigur, m-am cam speriat pt. ca mi-am dat seama ca nici unul nu am putea sa traim in prezenta Dumnezeului dragostei. Probabil ca ortodocsii isi exerseaza dragostea pe fratii lor de credinta, convinsi fiind ca vor fi in ceruri numai in prezenta acestora. Dar ce te faci daca nu e asa? Daca nu astea sunt si gandurile lui Dumnezeu? Ce te faci daca in cer o sa ma ai pe mine vecina?:) Ai sa spui ca acum, sa revenim la oile noastre(ortodoxe)?:)
Conchita, cu toate ca ai facut eforturi considerabile sa scrii ce crezi tu ca m-ar supara mai tare, te dezamagesc, nu ai reusit!:)
De obicei, imi trebuie mult, mult mai putin ca sa ma supar, dar nu stiu prin ce mecanism ciudat, nu reactionez la atacurile tale. Ori e ajutorul lui Dumnezeu, care imi pune un ecran de protectie atunci cand te citesc, ori e caldura aceea a ta, pe care am simtit-o cu nenumarate ocazii in postarile tale si care imi arata ca ragetul tau, care se vrea de leu, este bietul strigat de plictiseala si deznadejde al leului cu coama naparlita din dosul gratiilor gradinii zoologice. Poti deveni ca Aslan, leul lui Lewis, abia cand vei rupe gratiile care te tin prizoniera si vei ajunge in salbaticie. Si vei putea sa rupi gratiile abia atunci cand vei realiza ca Dumnezeu pretuieste atat de mult pe fiecare creatura a Sa, incat daca restul de 5 miliarde ar disparea si ar ramane doar xenocid (scuza-ma, aline!), Isus tot ar veni sa moara pentru el. Fiecare din cei cu care faci tu instructie pe-aici are o mare valoare in ochii lui Dumnezeu si are o identitate personala vesnica.
Nu ai nici un drept sa dai cu maturoiul pe spatele cuiva, pentru ca judecatile si gandurile tale nu sunt judecatile si gandurile lui Dumnezeu si "pe cat de departe sunt cerurile fata de pamant, pe atat de departe sunt gandurile Mele fata de gandurile voastre".
Poate mai revii cu picioarele pe pamant daca citesti raspunsul lui Dumnezeu catre Iov din cartea lui Iov capitolele 38, 39, 40 si 41.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
fdoina spune:
quote:
Conchito tu nu esti mai ortodoxa decat sint eu saman!
Xeno, iti dai seama cum suna asta in traducere libera?...hihi, am zis eu ca semeni cu fi-miu si nu m-am inselat...asta e enervant de istet, si vesnica lui preocupare si distractie e sa ma socheze, sa ma "ingrozeasca"...da stii, tot copil ramane, mai scapa cate o perla si se tradeaza...
amuleta spune:
Cum ziceam, dragilor, sa ne ferim de polemici (in ce forme or veni), sa tinem mintea treaza si sa nu ne pierdem vremea cu ele. Ca mai bine e sa le eviti de la inceput, decit sa-ti para rau pe urma.
Gindacico, nu-ti face probleme, ca n-o fi vrut Dumnezeu sa te irosesti pe acolo, cind ai lucruri mai importante de facut. Da-i greu sa vezi din perspectiva acum, numa din afara poa sa faca unul pe desteptul cu sfaturi.