Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare (18)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

quote:
Originally posted by gandacelu
joanna, cum sa fiu suparata????????? tu sa nu fii!!!

AULEU CHIAR NU MAI SCRIU NIMIC!

a fost fain la predeal

cui i-e dor de brasov, sa clickeze aici: http://www.treklens.com/gallery/photo118741.htm

joanna, nu am glumit, nu am fost ironica, doar realista: nu ma mai intrebati, ca eu nu fac nimic, doar dau din gura pe aici



mami de ileana si ioachim






Ce bine, ce bine...ca nu esti suparata.Si te rog sa scrii..eu m-am folosit de multe din ce-ai scris...si iti multumesc.Frumoasa duminica ortodoxiei....
O saptamana binecuvantata sa aveti!

Joanna

"Fasting means controlling the power of fire and closing the mouths of lions."

St. Basil the Great.


Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Doina, desigur ca Biblia a fost scrisa pentru toata lumea si bineinteles ca cea mai mare parte a celor scrise acolo sunt la fel de valabile si pentru noi astazi, insa au fost unele lucruri care au fost scrise strict pentru biserica careia ii era adresata epistola si/sau pentru acele timpuri ! Fiecare biserica de atunci se confrunta cu probleme aparte si de aceea Apostolul Pavel a scris in mod diferit fiecareia. De exemplu, daca Apostolul ar trai azi si ar scrie diferitelor biserici de astazi n-ar mai avea sens sa ne scrie noua o parte din ce le-a scris Corintenilor; cum ar fi acel citat despre femei, sau ca in timpul slujbei de duminica credinciosii sa vorbeasca pe rand cand vorbesc in limbi (straine)sau cu privire la cei care faceau prooroci in biserica : "Iar proorocii să vorbească doi sau trei, iar ceilalti să judece." Apoi, alt exemplu : in aceeas epistola el spune ca este o rusine pentru femeie sa se tunda; astea erau regulile pentru acea vreme, care nu mai sunt valabile si astazi; cum la fel erau valabile numai pentru acea vreme si pentru acei oameni si NU pentru noi, indemnurile Apostolului : "sclavilor, fiti supusi stapanilor vostri".

Ce nu inteleg eu in continuare este: daca BO sustine cu atita strictete acel verset din 1 Corinteni, ca femeile trebuie sa taca in biserica, de ce totusi maicutele din manastirile de maici oficiaza toata slujbele (chiar si o parte din Liturghie) ?

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

Multumesc mult, fetelor! M-ati linistit cu varicela ca-mi bagase cineva un ghimpe...
Irina.c si Fdoina, mesaj pt. voi de la sotul : cica va puteti lasa de cafea...si el era dependent...a umblat chior o saptamana doua, pe urma a fost bine. Acum nu se mai cere.
Forte, imi pare rau ca te-ai pornit asa tare de la ceea ce am postat :(. Si-apoi ce vedeti voi asa de rau in a tacea? Sunt calugari care tin postul tacerii...este foarte greu. Si-apoi uitati-va la citatul pe care-l cara Elena dupa ea si care mie imi place foarte mult: "Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere) Deh, la drept vorbind mai mult pierdem cand vorbim decat cand tacem.
Eu personal m-am simtit totdeauna la loc de cinste ca femeie crestina. N-am fost eu in stare sa ma ridic la inaltimea rangului care mi s-a dat. Am un sot care se implica in tot ce fac si nici macar nu vreau egalitate 100% cu el. E asa de bine sa ma protejeze acolo unde sunt eu vulnerabila si fragila...
Ca exista situatii in care femeia este umilita, asta-i alta poveste. Nu-i ceva caracteristic ortodoxismului, care pledeaza pentru buna intelegere si acceptare reciproca. E mai degraba ceva ce tine de educatie (in familie - in general, nu neaparat religioasa, sociala, etc...), de numarul de neuroni, etc. Imi pare rau pentru femeile care simt nevoia sa militeze activ in cadrul feminismului din cauza situatiilor personale neplacute de care au avut parte...eu nu am de ce sa ma plang si vad multa armonie in familiile care merg la biserica. Vad si in cele care nu merg...si exceptii...si tot asa...numai Dumnezeu cunoaste sufletul omului.
Pupici!
Doamne ajuta!
anto

...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan si bb din burtica...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Elena

Doina, desigur ca Biblia a fost scrisa pentru toata lumea si bineinteles ca cea mai mare parte a celor scrise acolo sunt la fel de valabile si pentru noi astazi, insa au fost unele lucruri care au fost scrise strict pentru biserica careia ii era adresata epistola si/sau pentru acele timpuri ! Fiecare biserica de atunci se confrunta cu probleme aparte si de aceea Apostolul Pavel a scris in mod diferit fiecareia. De exemplu, daca Apostolul ar trai azi si ar scrie diferitelor biserici de astazi n-ar mai avea sens sa ne scrie noua o parte din ce le-a scris Corintenilor; cum ar fi acel citat despre femei, sau ca in timpul slujbei de duminica credinciosii sa vorbeasca pe rand cand vorbesc in limbi (straine)sau cu privire la cei care faceau prooroci in biserica : "Iar proorocii să vorbească doi sau trei, iar ceilalti să judece." Apoi, alt exemplu : in aceeas epistola el spune ca este o rusine pentru femeie sa se tunda; astea erau regulile pentru acea vreme, care nu mai sunt valabile si astazi; cum la fel erau valabile numai pentru acea vreme si pentru acei oameni si NU pentru noi, indemnurile Apostolului : "sclavilor, fiti supusi stapanilor vostri".Ce nu inteleg eu in continuare este: daca BO sustine cu atita strictete acel verset din 1 Corinteni, ca femeile trebuie sa taca in biserica, de ce totusi maicutele din manastirile de maici oficiaza toata slujbele (chiar si o parte din Liturghie) ?_"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Una e sa te rogi(ca asta fac maicutele) si alta e sa savarsesti Sfintele Taine,care e slujirea preotilor.In biserica lui Hristos(ortodoxa) toate s-au facut si se fac dupa randuiala dumnezeiasca.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Aaaa, deci interpretam dupa cum ne place versetul, nu ? daca asa ne este noua convenabil, atunci a te ruga si a citi din Psalmi nu inseamna a vorbi ? Si apoi acel verset nu pomeneste nimic de savarsirea sfintelor Taine, ci doar de interdictia de a vorbi in biserica ! poti sa-mi spui si mie unde scrie in verset (sau oriunde in Biblie) ca femeile nu au voie sa savarseasca sfintele Taine ?

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

elena, eu sunt mai prostanaca, asa, te rog sa ma ierti de la inceput ca nu vad exact unde vrei sa bati: adica, bun, a te ruga nu este sinonim cu a vorbi, asta este evident, deci maicutele care slujesc se roaga, nu vorbesc - asta pe de o parte

pe de alta, tu plusezi si zici: daca se roaga, de ce nu savarsesc si Sfintele Taine?

pai, sa o luam logic: inca din Vechiul Legamant, femeia avea un anumit statut - in Noul Legamant, statutul s-a schimbat, in Faptele Apostolilor, daca nu ma insel, intalnim femei diaconite - asadar, femei care participau la slujire, fara a savarsi Sfintele Taine

cum noi, ortodocsii, avem o Traditie, la fel ca si protestantii (numai ca lor este mai "recenta"), ne ghidam dupa aceasta Traditie, dupa cum savarseau Apostolii lasati de Hristos, deci nu dupa cum ne taie mintea, ca ne-ar putea taia prost. noi asa facem

eu personal nu inteleg care este problema, e drept nu am avut timp sa parcurg cu atentie ce ati scris - femeia este discriminata? ce inseamna discriminare? barbatul nu este discriminat ca nu face copii?

asta nu inteleg - cum vezi tu o femeie la ciclu sa slujeasca Sfintele Taine? dar raspunde-mi simplu, te rog!

Doamne ajuta!


mami de ileana si ioachim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Simplu: eu i-am raspuns aici lui forte ca in bisericile protestante exista femei pastor. Irina a venit si m-a pleznit peste ochi cu versetul din 1 Corinteni, cum ca femeile n-ar avea voie sa vorbeasca in biserica, iar eu i-am aratat ca femeile vorbesc si in BO ; nu numai ca vorbesc, citesc, dar chiar invata pe altii si dau sfaturi.

In ceea ce priveste problema cu ciclu, eu stiu ca atunci cand sunt pe ciclu, ele nu oficiaza sfintele Taine; la biserica luterana unde mai merg eu uneori pastorul titular este un barbat, insa cateodata mai vine si o femeie pastor sa tina slujba; iar Impartasania in aceasta biserica nu se face in fiecare duminica, ci doar de cateva ori pe an ca la ortodocsi, asa ca nu ar fi nici o problema ca in duminica in care ea este oprita sa oficieze pastorul.

A fost destul de simplu sau ?

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Elena

Simplu: eu i-am raspuns aici lui forte ca in bisericile protestante exista femei pastor. Irina a venit si m-a pleznit peste ochi cu versetul din 1 Corinteni, cum ca femeile n-ar avea voie sa vorbeasca in biserica, iar eu i-am aratat ca femeile vorbesc si in BO ; nu numai ca vorbesc, citesc, dar chiar invata pe altii si dau sfaturi.In ceea ce priveste problema cu ciclu, eu stiu ca atunci cand sunt pe ciclu, ele nu oficiaza sfintele Taine; la biserica luterana unde mai merg eu uneori este si o femeie pastor, insa ea tine slujba numai uneori, iar Impartasania se face in aceasta biserica nu se face in fiecare duminica, ci doar de cateva ori pe an ca la ortodocsi.A fost destul de simplu sau ? _"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

In primul rand nu te-am "pleznit" cu nimic,ti-am dat doar unul din versetele din Sf. Scriptura care arata ca in Biserica barbatul si femeia au slujiri diferite.Cine vrea sa inteleaga,intelege.
Iar in BO impartasania "se face" si zilnic in manastiri,iar in bisericile de parohie saptamanal,ori de cate ori se slujeste Sf. Liturghie.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

a fost simplu enough, de a inteles si prostanaca de mine... ce nu inteleg, totusi, este de unde si-au luat aceste femei protestante dorinta de a savarsi Sfintele Taine? dorinta ca dorinta, dar putinta?

vezi, eu cred ca orice discutie de la ortodocsi la protestanti trebuie sa inceapa nu cu problemele colaterale (ziua a saptea, hirotonia femeilor) ci cu problema de baza, si anume Sfantul Duh, pe care noi il vedeam VIU si LUCRATOR in lume, alaturi de Tatal si de Fiul. Atata vreme cat Sfintii Apostoli l-au primit la Cinzecime si l-au transmis mai departe prin punerea mainilor (cine se indoieste sa deschida Noul Legamant sa vada ca nu l-au pastrat pentru ei) si ca doar aceia asupra carora s-au pus mainile au fost hironiti, si aceia au fost numai barbati (no offence, fara discriminari, au si femeile binecuvantarile lor), atunci orice discutie colaterala trebuie sa aiba in vedere aceast fapt - continuitatea apostolica, pe care cine nu o are, poate improviza la nasfarsit, fara a fi insa IN Adevar

am precizat de la inceput ca as vrea sa discutam IN CADRUL crestinismului deoarece crestinismul este printre altele si smerenie, si ascultare, iar locul femeii in biserica de aceea este privilegiat, pentru ca o ajuta pentru mantuire prin smerenie si ascultare - orice alta opinie feminista este orice, numai crestina nu... a fost Hristos ambitios? nici macar nu S-a aparat in fata lui Pilat... iar noi sa fim mai ceva ca ceilalti?

daca ati citi literatura ortodoxa autentica, ati vedea cat de mult sunt rugati chiar si barbatii sa devina preoti, pentru ca, din smerenie, ei refuza, considerandu-se nevrednici (e drept, nu e situatia generala, dar vorbim de cei mai buni, nu de uscaturi)

unul din sfintii secolului XX, Cuviosul Paisie Aghioritul, mare facator de minuni, nu a fost preot, desi avea statura de arhimandrit... din smerenie - citit-i viata si scrierile!

preotia nu e o joaca, cam asta voiam sa spun, si nu poate fi facuta de oricine, oricum, oriunde - este o problema capitala, o problema care incepe cu intelegerea lucrarii Sfantului Duh

eu ma retrag acum
Doamne ajuta!


mami de ileana si ioachim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Gandacelule, si inca ceva: eu NU v-am tinut eu voua socoteala cum si cine oficiaza sluja si sfintele Taine !! fiecare biserica le tzine cum crede ea, nu am absolut nici o problema cu asta, insa va rog nu mai tineti voi socoteala altora cum isi tin ei slujbele si sfintele Taine !! pentru ca in discutia asta eu am fost provocata si mi s-a aruncat acel verset, cum ca oficierea de catre femei nu ar fi conform cu Biblia !
cine are urechi sa auda !!

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput