Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare (18)
Raspunsuri - Pagina 5
Sabina spune:
quote:
Originally posted by forte
[quote]Originally posted by antoioana
Un simplu detaliu conjunctural ridicat la rang de dogma.) o sa ma tina departe de ortodoxie. Nu ca ar fi o pierdere pentru ea. Dar nici pentru mine.
Ba da!!!!!
Eu as fi extrem de fsricita sa-i fiu de ajutor barbatului meu.
Din pacate, mai mult el pupa si eu intind obrazul.(ma refer la ajutor, nu la iubire)
as vrea sa am si eu puterea lui de sacrificiu.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Elena spune:
La nivel individual, are dreptate Doina ca "barbatul e capul, femeia e gatul" , dar asta este de la caz la caz si nu depinde neaparat de religia omului; cunosc un tip care este ateu, dar prin felul cum isi trateaza sotia ii intrece in delicatete si comportament pe multi care isi spun credinciosi; insa la nivel dogmatic, la felul cum este privita/tratata femeia in biserica, exista discriminari clare in BO care nu se pot nega; de exemplu, in Pravila Bisericeasca scrie ca: "despre barbatul care a preacurvit nu se spune ca el sa fie lepadat de femeia sa, ci ea îl va tine si dupa ce a preacurvit; (…) chiar daca ea a fost batuta si nedreptatita trebuie ca sa rabde si mai mult ca sa nu se desparta.
in timp ce:
[b]Sotul trebuie sa alunge pe sotia sa preacurva; cel ce va tine o femeie preacurva este un om fara minte si nelegiuit (…)"
Apoi alt exemplu, la unele manastiri sunt puse la intrare blesteme grele pentru femeile care indraznesc sa intre in manastire.
Iar blestemele sunt puse chiar de un Sfant :
"…Acest sfânt locas s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinti monahi si fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vietuitori acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem si toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbăvia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu si a smereniei noastre si să vină asupra lor tot fericitul bine."
Se pare ca e mai usor sa blestemi decat sa ridici un gard .....
Totusi, repet, femeia nu este considerata o anexa si cred ca barbatul ortodox care a inteles cu adevarat poruncile Domnului Iisus isi va trata si iubi sotia cum scrie in Biblie : " asa cum Hristos isi iubeste Biserica".
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
yank spune:
Alooo,ortodoaxelor,in post aveti voie computer?
Bine,va iert ca imi santeti dragi,si nu va spun cind am chat cu Adonai.
Forte,nu zici tu rau ce zici,dar rolul femeii nu e chiar in toate religiile la fel,mai sint si exceptii.Oricum crestinismul a minimalizat rolul femeii de-a lungul timpului,unde nici macar anexa nu parea sa fie.S-a mai remediat lucrul asta,dar mai e mult pina ca femeia sa fie pusa la locul ei.
Pa,si nu stiu daca mai viu curand.
and...Conchita,you too
irina.c. spune:
quote:hi,hi,cred ca asta e drama barbatilor Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by yank
mai e mult pina ca femeia sa fie pusa la locul ei.Life`s a bitch and then you die
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
amuleta spune:
Sabina, sacrificiul asta acum e al lui, maine poate fi al tau, de-aia ne "lipim" de sot, ca sa mergem cind pe o pereche de picioare, cind pe cealalta. Intr-adevar, e minunat sentimentul acesta al ajutorului de nadejde, lucrind ca o prelungire a ta iar apoi tu lucrind ca o prelungire a lui.
Imi vine in minte din nou ideea de sacrificiu, aia din Mesterul Manole. Manole era un nebun, ca a sacrificat viata pentru moarte (sa nu sara Sabina) dar ramine ideea ramine : nimic nu e trainic fara sacrificiu. Mi-e mai usor sa inteleg Golgota, nici macar Dumnezeu nu a rupt regula sacrificiului. Ce e postul, daca nu imaginea sacrificiului rautatilor noastre ? Da, sacrificam un confort, ca raul rafinat este, de obicei confortabil mental (si fizic), asta-i toata parsivenia lui. Uneori cred ca raul functioneaza dupa a doua lege a termodinamicii : aia spune ca un sistem e in echilibru cind are entropia maxima (adica particulele se misca liber in tot sistemul, fara restrictie). Da ia incearca sa curmi entropia raului in fiinta omului ! E tare greu si contraintuitiv pentru multi. Numai ca noi stim ca se poate, de la Golgota incoace.
irina.c. spune:
quote:
Originally posted by Elenaquote:Forte, nu este asa ! in bisericile protestante exista femei-pastor. Desi in BO exista discriminari legate de gen(vezi pravila bisericeasca), totusi e cam dur spus ca femeia e doar o anexa a barbatului._"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Originally posted by forte
Si considerarea femeii o anexa a barbatului in toate religiile, interzicerea lor de la celebrarea Sfintelor Taine, de ex.
"34. Ca in toate Bisericile sfintilor, femeile voastre sa taca in biserica, caci lor nu le este ingaduit sa vorbeasca, ci sa se supuna, precum zice si Legea.
35. Iar daca voiesc sa invete ceva, sa intrebe acasa pe barbatii lor, caci este rusinos ca femeile sa vorbeasca in biserica"
1Corinteni 14Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
forte spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
"34. Ca in toate Bisericile sfintilor, femeile voastre sa taca in biserica, caci lor nu le este ingaduit sa vorbeasca, ci sa se supuna, precum zice si Legea.
35. Iar daca voiesc sa invete ceva, sa intrebe acasa pe barbatii lor, caci este rusinos ca femeile sa vorbeasca in biserica"
1Corinteni 14
:)) Merci, Irina. Nu puteai sa gasesti exemplificare mai buna la ce am zis eu. Sa-i intrebe pe barbati, ca ei stiu intotdeauna mai bine, nu-i asa? Sa ma mai mir de ce in Evul Mediu s-a dezbatut spinoasa problema: femeia are suflet?
quote:
Originally posted by fdoina
nu stii ca daca barbatul e capul, femeia e gatul...
N-am fost niciodata de acord cu teoria asta.Nici macar nu ma amuza. Sintem doi adulti rationali care trebuie sa ne punem in balanta argumentele, nu sa ne manipulam reciproc: sa-l las sa creada ca e de fapt hotarirea lui...infantil.
adusca spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
"34. Ca in toate Bisericile sfintilor, femeile voastre sa taca in biserica, caci lor nu le este ingaduit sa vorbeasca, ci sa se supuna, precum zice si Legea. 35. Iar daca voiesc sa invete ceva, sa intrebe acasa pe barbatii lor, caci este rusinos ca femeile sa vorbeasca in biserica"1Corinteni 14
legi stupide facute de barbati cretini.
irino, dac-ai vrut sa nu mai citesc acest topic ai reusit.
fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....
joanna spune:
quote:
Originally posted by adusca
[quoteirino, dac-ai vrut sa nu mai citesc acest topic ai reusit.
fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....
Adusca,pentru ca citeai acest topic.M-ai impresionat..nu ma asteptam.Ignora-ma ca nu vreau sa te ispitesc.
Joanna
"Fasting means controlling the power of fire and closing the mouths of lions."
St. Basil the Great.
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
Elena spune:
Pai, Irina, daca e rusinos ca femeile sa vorbeasca in biserica de ce in manastirile de maici, ele tin slujbe (in afara de Liturghie), vecernia, utrenia, citesc din Psalmi, deci chiar vorbesc, mai !! Adica daca e vorba sa respecte interpretarea BO a acelui citat dat de tine, pai atunci sa-l respecte pana la capat si sa nu dea voie la nici o femeie sa vorbeasca in biserica, sa nu mai dea voie nici Maicutei Siluana sa invete pe nimeni, ca doar femeia trebuie sa taca, nu ?? !!
In acel pasaj din 1 Corinteni Pavel se adresa strict numai corintenilor (apropos, in traducerea Cornilescu nu exista " ca in toata bisericile Sfintilor") si dupa cate am inteles eu se referea la faptul ca unele femei din acea biserica se trezeau in mijlocul slujbei punand intrebari sau dand ele sfaturi si invataturi si din aceste motive Pavel le-a scris acele cuvinte.
Forte si Adusca, va rog mult nu faceti greseala sa confundati invataturile date de oameni si interpretarile lor personale ale Bibliei, cu invatatura data de Domnul Iisus !!
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)