Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare (18)
Raspunsuri - Pagina 12
denizel spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Denizel, singura diferenta e ca in Biserica ortodoxa ne impartasim cu Sf Taine, nu cu simboluri, deci ceea ce mancam e chiar Sf Trup si Sange ale lui Hristos, intr-o forma in care omul le poate primi , si acestea nu se pierd cum ai spus tu, ci doar prin faptele cele triste ale omului care indeparteaza Duhul...
Dar ar fi bine sa-l intrebi si pe xeno, sunt convinsa ca el va avea un raspuns mai inteligent, si oricum, mai pe gustul tau
fdoina, multumesc de raspuns . Deci, aceste Sfinte Taine nu se "pierd" nici in sangele menstrual, asa cum zicea gandacelu'.
Cat despre ultima ta fraza, o s-o iau ca pe un compliment, avand in vedere ca sunt o admiratoare a inteligentei xenocide:). De fapt, chiar ai vrut sa-mi faci un compliment, pentru ca nu cred ca ai fi putut sa-mi adresezi ceva agresiv chiar in postul mare, nu? . La urma urmei, a fost o intrebare sincera.
Gata, nu-mi mai raspundeti ca m-a lamurit fdoina si nu mai intru (poate doar daca vad ca posteaza Brad Pitt , cine stie...).
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
joanna spune:
Dragele mele,tot citind cate s-au scris pe acest subiect in ultimul timp nu imi vine in minte decat Psalmul 136 cantat atata de frumos la utrenie in aceasta perioada de post.
1. La râul Babilonului, acolo am sezut si am plâns, când ne-am adus aminte de Sion.
2. În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre.
3. Că acolo cei ce ne-au robit pe noi ne-au cerut nouă cântare, zicând: "Cântati-ne nouă din cântările Sionului!"
4. Cum să cântăm cântarea Domnului în pământ străin?
5. De te voi uita, Ierusalime, uitată să fie dreapta mea!
6. Să se lipească limba mea de grumazul meu, de nu-mi voi aduce aminte de tine, de nu voi pune înainte Ierusalimul, ca început al bucuriei mele.
7. Adu-ti aminte, Doamne, de fiii lui Edom, în ziua dărâmării Ierusalimului, când ziceau: "Stricati-l, stricati-l până la temeliile lui!"
8. Fiica Babilonului, ticăloasa! Fericit este cel ce-ti va răsplăti tie fapta ta pe care ai făcut-o nouă.
9. Fericit este cel ce va apuca si va lovi pruncii tăi de piatră.
Cine nu si-a imbalsamat inima cu el vreodata il poate asculta de aici:http://www.crestinism-ortodox.ro/html/09/9d_muzica_bisericeasca_bizantina.html
Post cu folos,
Joanna
"Fasting means controlling the power of fire and closing the mouths of lions."
St. Basil the Great.
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
Elena spune:
quote:
Originally posted by joanna
Dragele mele,tot citind cate s-au scris pe acest subiect in ultimul timp nu imi vine in minte decat Psalmul 136 cantat atata de frumos la utrenie in aceasta perioada de post.
1. La râul Babilonului, acolo am sezut si am plâns, când ne-am adus aminte de Sion.
2. În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre.
3. Că acolo cei ce ne-au robit pe noi ne-au cerut nouă cântare, zicând: "Cântati-ne nouă din cântările Sionului!"
4. Cum să cântăm cântarea Domnului în pământ străin?
5. De te voi uita, Ierusalime, uitată să fie dreapta mea!
6. Să se lipească limba mea de grumazul meu, de nu-mi voi aduce aminte de tine, de nu voi pune înainte Ierusalimul, ca început al bucuriei mele.
7. Adu-ti aminte, Doamne, de fiii lui Edom, în ziua dărâmării Ierusalimului, când ziceau: "Stricati-l, stricati-l până la temeliile lui!"
8. Fiica Babilonului, ticăloasa! Fericit este cel ce-ti va răsplăti tie fapta ta pe care ai făcut-o nouă.
Cine nu si-a imbalsamat inima cu el vreodata il poate asculta de aici:http://www.crestinism-ortodox.ro/html/09/9d_muzica_bisericeasca_bizantina.html
Post cu folos,
Joanna
St. Basil the Great.
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
Joanna, imi cer iertare ca intervin, dar ai putea sa imi explici si mie ce legatura are acest Psalm cu ce s-a scris in ultimul timp pe acest subiect ?? te intreb pentru ca si eu am scris in ultimul timp si ma simt direct vizata. Mie personal ultimul verset din Psalm mi se pare cel mai oribil lucru scris in toata Biblia iar autorul lui, daca a gasit trecere in fatza CeluiSfant sunt convinsa ca asta NU s-a intamplat datorita dorintei lui de a vedea sange si razbunare, exprimate in acest Psalm.
Deci poti sa fi buna si sa-mi spui care este legatura cu ce s-a scris aici si cam cine ar fi fost in aceasta discutie fiii lui Edom si "fiica Babilonului cea ticaloasa" ??
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
joanna spune:
Elena,imi pare rau ca te-am miniat.Transparenta este foarte mare.
Acest psalm nu este interpretat cuvint cu cuvint... decat metaforic...
Noi crestinii ortodocsi trecem riul Babilonului al pacatului...lasam cele ale lumii(sau incercam..a se vedea piedicile reprezentate prin diferite ispite(legatura cu subiectul de fata).Suspinam dupa Imparatia cerurilor(Ierusalim)
Cum am putea canta credinta noastra celor ce ne robesc(ispita,pacatul venit prin diferite cai...de la cel rau)?Cum ne-ar intelege desi ne cere sa cantam???
Fiica Babilonului,,,,nimeni altcineva de cat cel rau...'' va lovi pruncii tăi de piatră''va omora gandul pacatului.Asta este interpretarea mea pacatoasa..Elena draga nu te supara pe mine...nu merit eu sa-ti fiu ispita..
Mie mi se pare acest psalm asa de evident ca nu gasesc cuvinte exacte sa te fac sa-l intelegi.Nu l-am privit in legea veche ca la acea lege te-ai dus tu..eu nu ..Elena,iarta-ma.
Joanna
St. Basil the Great.
Parintele Arsenie Boca
irina.c. spune:
quote:Denizel,cand ne impartasim noi credem ca primim insusi Trupul Domnului si Insusi Sfant Sangele Sau,si nu doar niste simboluri.Caci asa scrie si in Sf. Scriptura,ca Iisus le-a dat Apostolilor paine si vin si le-a zis "Luati,mancati,acesta este Trupul Meu...acesta este Sangele Meu"nu zice "mancati aceste simboluri ale trupului si sangelui".Si asa cum Domnul Hristos i-a impartasit pe Sfintii Apostoli,cu harul lui Hristos preotii ne impartasesc pe noi cu Trupul si Sangele Domnului.Acest lucru o marturisim si in rugaciunea pe care o rostim inainte de a ne impartasi:Cred Doamne si marturisesc, ca Tu esti cu adevarat Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, Care ai venit in lume sa mantuiesti pe cei pacatosi dintre care cel dintai sunt eu. Inca cred ca acesta este insusi preacurat Trupul Tau si acesta este insusi scump Sangele Tau. Deci ma rog Tie : Miluieste-ma si-mi iarta greselile mele cele de voie si cele fara de voie, cele cu cuvantul sau cu lucrul, cele cu stiinta si cu nestiinta si ma invredniceste fara de osanda sa ma impartasesc cu preacuratele Tale taine, spre iertarea pacatelor mele si spre viata de veci. Amin.
Originally posted by denizel
Nu am mai citit de mult pe aici, dar cand am vazut ca a scris xenocid, gata, n-am mai rezistat(tze-i maica, tze-i???)ManyHope, esti o scumpa, ca de obicei!
Am o intrebare pt. Gandacelu':
Impartasania nu este importanta prin simbolul pe care il reprezinta? Intreb asta pentru ca in curand voi lua Sfanta Cina la biserica de care apartin si chiar as vrea sa cunosc mai bine si versiunea ortodoxa. Daca stau sa ma gandesc, oricum painea si vinul ala se elimina prin mictiune si defecatie, nu? "Pierderea" asta cum o prevenim?" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
Elena spune:
Joanna, am inteles interpretarea ta si ma simt datoare sa iti explic si eu reactia mea, care poate ti s-a parut ciudata : atunci cand esti numit/considerat eretic, fiu al divolului, atunci cand religia de care te simti apropiat este numita religie demonica, incepi fara sa vrei sa devii suspicios la cuvintele celor care te considera de partea raului, de partea diavolului.... Asta este una din cele mai mari piedici pentru mine care ma fac sa ma apropii mai mult de ortodoxie.....am gasit, slava Domnului, si partea frumoasa a ortodoxiei, am gasit-o pe maicuta Siluana, care mi-e tare draga sufletului meu si cu care pot sa vorbesc o multime de lucruri !!! l-am descoperit pe Sf. Ioan Gura de Aur si inca alti cativa Sfinti Parinti, ale caror scrieri sunt intr/adevar balsam pentru suflet, dar...am gasit si partea asta urita a ortodoxiei, cu care nu pot deloc sa ma impac, pentru ca nu gasesc in ea nimic din Dreapta Credinta lasata de Domnul nostru Iisus....
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
joanna spune:
Elena e ok..Orice gand il am eu este numai al meu si ma inalta sau omoara doar pe mine.
La fel si cu ceilalti.
Te stiu suspiciasa la cuvintele noastre si imi cer iertare dar noi(crestinii ortodocsi) nu ne luptam cu nimeni decat cu noi insine,cu ispitele,pacatele..tot ce ne tine urati.(insemnati de pacat)
Imi pare rau sa-ti spun dar temerile tale legate de parte a ortodoxiei, pe care, eu spun ca nu o intelegi, de ti se pare urata sunt doar ale tale.Nu cred ca ti le putem noi spulbera vreodata.Si de altfel orb pe orb nu-l duce nicaieri decat in groapa.
Post cu folos,
Joanna
St. Basil the Great.
Parintele Arsenie Boca
conchita spune:
fetelor, fetelor, fetelor...in primul rand, bine v-am regasit ca tare v-am mai dus dorul - prilej sa imi dau seama iarasi cat de mult va iubesc.
iar in al doilea (asta e vestea rea:-)), nu-mi place deloc ce citesc de 10 pagini incoace, v-au atacat din nou beretzii roz. Joanna are dreptate sa va intrebe de cate ori vreti sa treceti raul Babilonului pe forumul asta? va mai zic o data, ca am zis-o super bine de prima oara si sunt convinsa ca am dreptate, deci mai ramane sa va conving si pe voi:-) -> nu exista nimic de aparat si de justificat in virtual, virtualul nu exista, virtualul e Nimeni. si despre Nimeni v-am mai spus, via Denis de Rougemont, ca e satana in persoana. daca picati in plasa asta, nu faceti decat sa il tarati in noroi pe Iisus ca sa aiba tovarasii+tovarasele ce sa scuipe, batjocoreasca si re-rastingneasca. aparati-va mai bine de voi insiva si de ispita vanitatii de a lumina lumea in locul Lui. explicati-va si justificati-va in fata Celui de Sus, nu unor nickuri. plus ca e bine sa va pastrati confesiunile pentru prieteni, nota bene zicerea cu perlele aruncate la porci - ca si Gandaca are dreptate sa ne reaminteasca asta din cand in cand. (btw, Gandacule iubit, daca toate vacile ar fi ca tine, vreau si io sa fiu o vaca! :-)))
inchei cu multumiri ca v-ati gandit la mine, nu ma asteptam si va doresc in continuare numai bine si multa intelepciune virtuala. Amuleta, pacea sufletului e o urare binecuvantata, multumesc . cu cinismul intact chiar si dupa vacanta, ma gandesc totusi, in nemernicia mea, ca pacea e, de fapt, victoria in razboi. si, revenind la castravete, razboiul in virtual nu se pune, ca nu exista. deci nici victoria, si nici pacea. polemica in virtual e perpetuarea haosului, dixit. :-)
pace voua!
irina.c. spune:
Conchita-iubita,bine ai (re)aparut...Cand vii la Romanica,sa mergem sa bem un ceai cu toatele?Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
DARAEL spune:
quote:
Originally posted by Elenaquote:
Originally posted by joanna
Mie personal ultimul verset din Psalm mi se pare cel mai oribil lucru scris in toata Biblia iar autorul lui, daca a gasit trecere in fatza CeluiSfant sunt convinsa ca asta NU s-a intamplat datorita dorintei lui de a vedea sange si razbunare, exprimate in acest Psalm.
Ce dulce esti... si ce copil.... !
Daca vei citi atenta “cel mai oribil lucru scris in toata Biblia” vei descoperi ca nu este vorba de nici un strop de sange, ci de distrugerea idolilor..... asa cum zice una din Legi: “sa nu faci chip cioplit......”
Ce frumoasa este viata, nu-i asa ?
DARAEL
http://www.geocities.com/dara2el/
“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT